Svetla s klasickym kuzelom su vhodne skor na MTB, kde potrebujes vidiet trebars konare, ktore visia zhora. Na ceste/v civilizacii, je svietenie dohora zbytocne, nakolko sa take prekazky neocakavaju, naproti tomu je velka pravdepodobnost, ze pojde skor niekto oproti tebe. Ak chce clovek s klasickym svetlom jazdit ohladuplne, musi ho vyrazne sklopit a ani tak nebude idealny rozptyl (kuzel osvetluje len obmedzenu vzdialenost). Pre pomalsie jazdiacich to vsak nemusi predstavovat problem.
zihadlo to je slabe. Rovnako to je riesene na bc21r ktoru som mal kratko doma a ked som sa postavil pred bike tak to stale dostatocne svieti do oci, ze sa neda priamo pozret na svetlo/bike. Parabola je kruhova a led v strede, vzdy to bude svietit viac-menej rovnomerne do vsetkych stran. Kdezto bc25 je uplne inde, ma led skoro navrchu a parabolu taky valov smerom dole. Absolutne svetlo nesvieti dohora a mozes s prehladom stat pred bikom a registrovat bike, alebo komunikovat s jazdcom. Na cesty uplny ideal a povedal by som ze aj povinnost. Mozno s vynimkou max vykonu, ale to je na debatu. Preto som ani neriesil silnejsie svetlo na rajdy, (do terenu-lebo tam su samozrejme limity, napr tu bc30, co musi byt ***** ale rozhodol sa pre silnu celovku ktoru zapinam iba v lese...
Alebo takto. A nezabudnut nastavit vrchnu hranu svetla o 1 promile nissie ako je vyska svetla namontovaneho na bicykli (napriklad vyska svetla 1m, ma byt vrchna hrana svetla na vzdialenost 10m o 10cm nissie - tu citat navod, lebo tu moze kazdy vyrobca udavat vlastnu hdnotu. Zakonom stanovena je medzi 0,8 az 2 promile)V podstate vsetky homologovane svetla v kategorii K by mali byt tak nastavene. Svetla blikajuce (v predu aj v zadu) su z principu zakazane, svetla bez orezania nemaju na ceste co hladat. V podstate je mi fuk co jazdite, len nebudte prekvapeny v zahranici z policajtov, pripadne v pripade nehody aj bez zavinenia z pocinania poistovne ked vam odmietne vyplatit odskodne z dovodu zleho nastavenia, v este horsom nehomologovaneho svetla, kde sa z obete moze stat zrazu zapricinitel.
No a teraz si idem dat pivo, lebo niekedy sa tu strasne <> pisu ohladom svetiel...
Napr. v Nemecku su svetla bez zrezaneho kuzela zakazane. S blikackami neviem ako to je - ale preto maju tie lepsie senzor okoliteho svetla (Bontrager Flare RT) a aj keby majitel velmi chcel, tak v tme nezapne denny rezim blikania.
Napr. v Nemecku su svetla bez zrezaneho kuzela zakazane. S blikackami neviem ako to je - ale preto maju tie lepsie senzor okoliteho svetla (Bontrager Flare RT) a aj keby majitel velmi chcel, tak v tme nezapne denny rezim blikania.
V suvislosti s Nemeckom je vhodne uviest aj normu, ktoru musia tie svetla splnat, StVZO. Ak niekto hlada svetlo so zrezanym kuzelom, ta skratka by mala byt bud uvedena v nazve alebo v jeho popise.
v lese potrebujem vidiet aj do vysky - do lesa idem po ceste - myslim ze svetlo na ktorom sa da zmenit kuzel asi ani neexistuje. vozit koli tomu 2 svetla nebudem a ani si nebudem buchat hlavu o konare.
blikanie - teraz v tejto hmle co bola - kto blika je automaticky cyklista. kazdy sofer vie ako vyzera cyklist aky je +/- velky ako ho treba obist. to svetielko co tam v tej hmle svieti je co?
Ja k svetlám len toľko, že ma iritujú cyklisti, ktorí nosia na rajdoch "malé slnká" a keď ide človek na biku po tme oproti, tak nevidí ešte 5min po tomto stretnutí... Niekedy by sa ľudia mohli zamyslieť nad tým, či vôbec potrebujú tie imba svetlá a ak hej, tak či ich používajú správne...
Alebo takto. A nezabudnut nastavit vrchnu hranu svetla o 1 promile nissie ako je vyska svetla namontovaneho na bicykli (napriklad vyska svetla 1m, ma byt vrchna hrana svetla na vzdialenost 10m o 10cm nissie - tu citat navod, lebo tu moze kazdy vyrobca udavat vlastnu hdnotu. Zakonom stanovena je medzi 0,8 az 2 promile)V podstate vsetky homologovane svetla v kategorii K by mali byt tak nastavene. Svetla blikajuce (v predu aj v zadu) su z principu zakazane, svetla bez orezania nemaju na ceste co hladat. V podstate je mi fuk co jazdite, len nebudte prekvapeny v zahranici z policajtov, pripadne v pripade nehody aj bez zavinenia z pocinania poistovne ked vam odmietne vyplatit odskodne z dovodu zleho nastavenia, v este horsom nehomologovaneho svetla, kde sa z obete moze stat zrazu zapricinitel.
No a teraz si idem dat pivo, lebo niekedy sa tu strasne <> pisu ohladom svetiel...
Ja mám čínske nehomologizované (malé slnko ) a ešte mi nikto nikdy neblikal. Každe svetlo oslňuje , keď má zle nastavený sklon. Blikanie zadného asi nieje zakázané, ináč by garmin radar asi neblikal , nehovoriac o tej intenzite, keď už je auto veľmi blízko.
Na to blikanie sa musim pozret, v starej vyhlaske bolo povolene ale len v zadu, nova sa menila. Viem ze je dovolene menit intenzitu napr. pri brzdeni napr blikanim, ale blikanie ako take pochybujem ze je este dovolene - ak si to ovsem SR nevysvetlila po svojom. V pondelok sa na to pozrem ako to presne je.
Co sa tyka vseobecne je asi vyhlaska o pozemnych komunikaciach nadradena europskej smernici. Vo vyhlaskach sa az tak dobre neorientujem, v smerniciach ano.
Takže prerušované zadné svetlo tzv. blikačka je vzadu dovolená , vpredu sa o zrezanom kuželi nič nepíše, ibaže referenčná os svetelného toku musí pretínať rovinu cesty maximálne do 20m od svetla. To že vpredu biele a vzadu červené je samozrejmé
Jaiub prosimta, ktoru verziu bc21r si mal, 1.0, alebo novu, 2.0? Nad 2.0 som seriozne rozmyslal kvoli kombinacii zrezaneho kuzela, dobrych modov a vymenitelnej baterky, bc25 som zavrhol kvoli integrovanej baterke... Pri 2.0 tusim ludia pisali ze to zrezanie je lepsie/dobre, ale uz si niesom isty
B-rh-positivo, prosimta, pises o Nemeckom StVZO? Pretoze, mne sa tak mari, ze zadna blikacka je v Nemecku, nie vyslovene zakazana, ale predavat sa uz asi nemoze? Alebo mozno aj jej pouzivanie je zakazane, neviem...
+ taktiez, stvzo je aj o bocnej viditelnosti svetla.
A k tomu oslnovaniu/neoslnovaniu.... je to take osemetne, napr. ja si zatial (posledne 2-3 roky) len robim srandu ze zacnem ludom stroboskop pustat... a to su to pritom casto iste svetla so zrezanym kuzelom, akorat ze nimi navadzaju lietadla... pravda je ale taka, ze na biku ti malokto bude svietit naspat a proti autam to mozno nieje az taky problem (sklo + vzdialenost).
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Oddnes opat dostupny za rovnako nizku cenu.
V suvislosti s Nemeckom je vhodne uviest aj normu, ktoru musia tie svetla splnat, StVZO. Ak niekto hlada svetlo so zrezanym kuzelom, ta skratka by mala byt bud uvedena v nazve alebo v jeho popise.
blikanie - teraz v tejto hmle co bola - kto blika je automaticky cyklista. kazdy sofer vie ako vyzera cyklist aky je +/- velky ako ho treba obist. to svetielko co tam v tej hmle svieti je co?
Je to Lupine SL A s mensou baterkou
Co sa tyka vseobecne je asi vyhlaska o pozemnych komunikaciach nadradena europskej smernici. Vo vyhlaskach sa az tak dobre neorientujem, v smerniciach ano.
B-rh-positivo, prosimta, pises o Nemeckom StVZO? Pretoze, mne sa tak mari, ze zadna blikacka je v Nemecku, nie vyslovene zakazana, ale predavat sa uz asi nemoze? Alebo mozno aj jej pouzivanie je zakazane, neviem...
+ taktiez, stvzo je aj o bocnej viditelnosti svetla.
A k tomu oslnovaniu/neoslnovaniu.... je to take osemetne, napr. ja si zatial (posledne 2-3 roky) len robim srandu ze zacnem ludom stroboskop pustat... a to su to pritom casto iste svetla so zrezanym kuzelom, akorat ze nimi navadzaju lietadla... pravda je ale taka, ze na biku ti malokto bude svietit naspat a proti autam to mozno nieje az taky problem (sklo + vzdialenost).
vratane 1,5l hydrovaku crux
sirka cca 23 cm