Tiez ma to napadlo,dnes to poslem na reklamaciu a uvidim co na to povedia,zatial tam asi nahodim staru XT 42z kazetu ale asi si nesadne s novou retazou.
No to som si tiež všimol,že na nové kazety Shimano 12 sp. boli ovácie,keď za začali vyrábať-ja som asi jeden z mála,ktorému sa nepáčia,vyzerajú ako robené na kolene,kopec nitov,áno cena fajn,ale vraj sa objavuje po krátkom nájazde nejaké vŕzganie,pukanie ...
Oproti tomu je kazeta Eagle XO1 umelecké dielo,cena vysoká,ale aj kvalita,ja určite meniť za Shimano nebudem.
To bude problém výroby, a nie dizajnu/konštrukcie.
9sp kazeta XT CS-M770 má 5 pastorkov nitovaných na unášači, a nikdy s tým nebol problém. Narozdiel od miriády problémov s 1x systémami. copyrightmedia.bikehub.co.za media.bikehub.co.za
ty v tom nevidis rozdiel? ved na tejto 9sp je nitovany kazdy pastorok zvlast a tej novej deore su tri najvacsie pastorky nanitovane piatimy nitmi ku kazete.
A nielen, ze kazdy zvlast. Na starej XT je najväcsi pastorok prinitovany na kazdom ramene dvoma nitmi, nie jednym. A netreba zabudat aj na velkost tych pastorkov a poziciu nitov. Na XT ma najväcsi pastorok 34z, na Deore 51z. To je "trosku" rozdiel. A nity na tej Deore su teda dost daleko od obvodu najväcsieho pastorka v porovnani s tou XT. To je tiez "trosku" rozdiel.
tych nitov je tam 6 u 1x kazdopadne, z vrzganim alebo pukanim problem nemam (aspon nieco), co sa ale neda povedat o strielani na 2 najmensich pastorkoch. po necelych 5k km a vymenenych 3 retaziach je silove slapanie na t10 a 12 nemozne. ale zas.. nemusim mat vsetko. a nahradne pastorky akosi niesu k zohnatiu
ty v tom nevidis rozdiel? ved na tejto 9sp je nitovany kazdy pastorok zvlast a tej novej deore su tri najvacsie pastorky nanitovane piatimy nitmi ku kazete.
V principe je to jedno ci su zvlast alebo spolu. Vzdy prenasaju tie nity silu len z jedneho pastorku. Mozes povedat, ze su castejsie namahane ked drzia vsetky 3 pastorky, ale to by nemal byt problem. Holt problem je co napisal Jezus su daleko od obvodu najvacsieho pastorku. Posobi na ne velka paka. Tiez je ich menej 10 u CS-M770 vs 6 u 5100. Namahanie nitu bude na tej 5100 cca 2x tak velke ako na CS-M770.
robo96 No čo ti poviem, pri takom nájazde 5000km a 3 retaze? to ked rátam minimalne 5 retazi mi to vychadza. Ja merám so sublerou, približne mi vydržia dve retaze sezonu to je najazd cca 1500km
Ked som vazil 90 kg a jazdil striedavo piesok prach a brody tak som bol vdacny za 800km na retaz, kym sa natiahla na 70% Ale kazetu a prevodniky som nenenil, skor som predal cely bike.
kleine kladky mas este pekne - mne kamarat vravi - to co mas za ihlicky? vcera som zhadzoval retaz mala 136mm a uz nepasovala na prevodnik
kazdopadne ak stym chcem vydrzat do jari asi budem musiet od niekoho zohnat 11sp. kazetu ktora je na vyhodenie, mam poslednu retaz pod 135mm a ta mi na kazete skace
Mam jednu jazdenu/zhodenu shimano M7000 11-42 (ak vymenis dva najmensie pastroky este urcite poriadne pojazdis!) + mam este jednu presne taku istu uplne novu. Rad sa zbavim oboch, kedze som presiel na 1x11 a tam mam iny rozsah.
Na XT M770 nie je najväčší pastorok nitovaný dvoma nitmi. Ten vonkajší, ktorý trčí, nie je nit, ale ochrana proti zapadnutiu reťaze medzi kazetu a špice. Najväčší pastorok je tam spolu s druhým najväčším na jednej sade piatich nitov.
34z / 30z = 1,13. 5 nitov.
Sunrace 10s CSMS3, 42z pastorok je nitovaný spolu s tretím. Čiže 42z / 32z = 1,31. 6 nitov.
A z tohto pohľadu s ňou nemám žiadny problém po roku.
Deore M5100, 51z pastorok je nitovaný spolu s tretím v poradí. Čiže 51z / 39z = 1,30. 6 nitov
**********************************************************************************************************************
XT CS M770:
70kg x 175mm / 22z x 34z = 189N
189N x 1,13 / 5 = 42N / pin
Sunrace CSMS3:
70kg x 175mm / 32z x 42z = 160N
160N x 1,31 / 6 = 35N / pin
Deore M5100:
70kg x 175mm / 32z x 51z = 195N
195N x 1,30 / 6 = 42N / pin
Piny na tej 12s Deore sú namáhané rovnako ako na starom systéme 22z x 34z.
Je to nedostatočná kvalita výroby. Ak sa to nedeje systematicky všetkým používateľom, tak je to proste nešťastný kus - štatistický prvok.
Na XT 770 je najväcsi pastorok nitovany dvomi nitmi na kazdom ramene. Ten nit ktory trci zaroven drzi aj druhy najväcsi pastorok. A ten nit ktory na najväcsom patorku netrci zaroven drzi treti najväcsi pastorok. Aspon sa poriadne pozri kym nieco zacnes tvrdit.
Tiež sa mi zdá, že v tých krásnych rovniciach ešte chýbajú určité parametre. Reálna poloha nitov napr...to by chcelo pomerať a potom rátať pôsobiace sily. 🙄
Na XT M770 nie je najväčší pastorok nitovaný dvoma nitmi. Ten vonkajší, ktorý trčí, nie je nit, ale ochrana proti zapadnutiu reťaze medzi kazetu a špice. Najväčší pastorok je tam spolu s druhým najväčším na jednej sade piatich nitov.
Sunrace 10s CSMS3, 42z pastorok je nitovaný spolu s tretím. Čiže 42z / 32z = 1,31. 6 nitov.
Deore M5100, 51z pastorok je nitovaný spolu s tretím v poradí. Čiže 51z / 39z = 1,30. 6 nitov
**********************************************************************************************************************
XT CS M770:
Sunrace CSMS3:
Deore M5100:
Je to nedostatočná kvalita výroby. Ak sa to nedeje systematicky všetkým používateľom, tak je to proste nešťastný kus - štatistický prvok.
Ratas to sice dobre, ale ratas nieco ine
Nas nezaujima absolutna sila ktora posobi na zuby. Tiez predpokladas nejaky prevod a kluky co ale moze byt uplne ine u kazdeho. Kludne moze mat niekto prevod 28zx51z a tiez kluky 180mm a vzait 110kg. A aj tak to ma vydrzat. Nikde ni je uvedene ze M5100 sa moze pouzivat iba s nejakou vahou jazdca s nejakou klukou a nejakym prevodnikom.
Co treba zratat je vzdialenost nitov od osy u jednej a druhej kazety potom vzdialenost najvacsieho pastorka. Urobit rozdiel a vide ti rozdiel v pake. rozratas na pocet nitov a mas pomer. O kolko je nit viac namahany v jednom pripade oproti druhemu. Ja som to zratal velmi na hrubo z hlavy podla fotiek. Ked si da niekto tu robotu som zvedavy o kolko som bol mimo.
Ja sa zapojim .. existuju minimalne 3 rozne verzie 9sp XT kaziet a ich nitovani /mam vsetky tri / .. odhliadnut od kvality prevedenia (ta prva vydrzala neskutocne, ale aj bola draha), ta prve dve verzie mali nitovane pastorky po jednom nite (resp. teda prva verzia urcite). Tato posledna, ako pise Jezus, ma prevleceny nit cez 1 a 2 a potom cez 1 a 3.
Ale mne napr. ked som jazdil dlho v prachu (typicky sa mi to dialo na Lago di Garda) , mi zacala kazeta vrzgat .. wapka, alebo WDcko to poresialo, ale asi to nebolo v nitoch, ale medzipastrokovom priestore. Na Gardu nejazdim, tak uz sa mi to nedeje Nove kazety maju ale citelne tensie pastorky, takze ..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
toto je čisto konštrukčné fiasko-ako môže niekto navrhnúť uchytenie 3 najväčších pastorkov na 5 malých nitov ?
Oproti tomu je kazeta Eagle XO1 umelecké dielo,cena vysoká,ale aj kvalita,ja určite meniť za Shimano nebudem.
9sp kazeta XT CS-M770 má 5 pastorkov nitovaných na unášači, a nikdy s tým nebol problém. Narozdiel od miriády problémov s 1x systémami.
V principe je to jedno ci su zvlast alebo spolu. Vzdy prenasaju tie nity silu len z jedneho pastorku. Mozes povedat, ze su castejsie namahane ked drzia vsetky 3 pastorky, ale to by nemal byt problem. Holt problem je co napisal Jezus su daleko od obvodu najvacsieho pastorku. Posobi na ne velka paka. Tiez je ich menej 10 u CS-M770 vs 6 u 5100. Namahanie nitu bude na tej 5100 cca 2x tak velke ako na CS-M770.
kazdopadne ak stym chcem vydrzat do jari asi budem musiet od niekoho zohnat 11sp. kazetu ktora je na vyhodenie, mam poslednu retaz pod 135mm a ta mi na kazete skace
Mam jednu jazdenu/zhodenu shimano M7000 11-42 (ak vymenis dva najmensie pastroky este urcite poriadne pojazdis!) + mam este jednu presne taku istu uplne novu. Rad sa zbavim oboch, kedze som presiel na 1x11 a tam mam iny rozsah.
XT CS M770:
Sunrace CSMS3:
Deore M5100:
XT CS M770:
Sunrace CSMS3:
Deore M5100:
Ratas to sice dobre, ale ratas nieco ine
Nas nezaujima absolutna sila ktora posobi na zuby. Tiez predpokladas nejaky prevod a kluky co ale moze byt uplne ine u kazdeho. Kludne moze mat niekto prevod 28zx51z a tiez kluky 180mm a vzait 110kg. A aj tak to ma vydrzat. Nikde ni je uvedene ze M5100 sa moze pouzivat iba s nejakou vahou jazdca s nejakou klukou a nejakym prevodnikom.
Co treba zratat je vzdialenost nitov od osy u jednej a druhej kazety potom vzdialenost najvacsieho pastorka. Urobit rozdiel a vide ti rozdiel v pake. rozratas na pocet nitov a mas pomer. O kolko je nit viac namahany v jednom pripade oproti druhemu. Ja som to zratal velmi na hrubo z hlavy podla fotiek. Ked si da niekto tu robotu som zvedavy o kolko som bol mimo.
Ale mne napr. ked som jazdil dlho v prachu (typicky sa mi to dialo na Lago di Garda) , mi zacala kazeta vrzgat .. wapka, alebo WDcko to poresialo, ale asi to nebolo v nitoch, ale medzipastrokovom priestore. Na Gardu nejazdim, tak uz sa mi to nedeje