Problém. Pred pár dňami som náhodou objavil bočný vakel v zadnej stavbe, netuším, či tam bol od začiatku, alebo vznikol časom. Ide o Nerve AL 7 2014, kúpený 3/2014, do 11/2014 odjazdených cca 1800 km.
Problémové miesto je spojenie vahadla s horným ramenom zadnej stavby, viď výkres: http://goo.gl/v5h0Cu
Ukázalo sa, že išlo o nedostatočné zalisovanie/uvoľnenie ložiska v telese vahadla. Ložisko samotné je v poriadku. Problém je rovnaký na oboch stranách. Prejavuje sa to takto: http://goo.gl/DPjgyL. Skrutky boli samozrejme zatiahnuté na správny moment.
Takto opísaný problém aj s videom som poslal na adresu [email protected]
Odpoveď bola, že bicykel musia vidieť, tak som ho dnes 18/11/2014 poslal. Kuriéra vybavujú a platia oni. Na otázku, či poputuje do Nemecka, bola odpoveď, že len do ČR.
To je zatiaľ všetko, budem aktualizovať. Ešte dodám, že komunikácia bola zatiaľ promptná, bezproblémová.
Aktualizácia 25/11/2014: poslal som mail, že ako je s tým ďaleko a odpovedal, že včera to videl a súhlasil s mojou diagnózou a tým, že to vahadlo treba vymeniť a objednal ho z Nemecka. Kladiem si otázku, ako by to bolo prebiehalo, keby som to bol skomunikoval priamo s Nemcami, možno by to uznali a poslali a ušetril by som čas. Ale to sa už nedozviem. Predpokladám, že ani nikto z tohto fóra to neskúšal napriamo, alebo?
Aktualizácia 4/12/2014: dostal som mail, že vahadlo dnes dorazilo a je už aj nahodené, zajtra vyráža bicykel na cestu späť.
Aktualizácia 9/12/2014: bajk je doma, vahadlo vyzerá v poriadku (btw. zdá sa mi, že má trošku inú povrchovú úpravu, asi je to z 2015 modelu, ale to je nepodstatné).
Takže celkový čas vybavenia 3 týždne, komunikácia bezproblémová.
Treba povedat ze to su hranicne pripady, v skutocnosti sa to bude pohybovat ovela menej. Tazko povedat co tym myslia aku toleranciu, ale skor ako montazny funkcny rozmer kde ratas uz aj ostatne veci ako vnutornosti atd. Keby niekoho napadlo metrom merat dlzku vnutornych noh a siel by sa stazovat 😃. Ja jazdim Fox a nemenil by som a rozmery mojej su isto v poriadku 😃.
2.) Tolerancia polohy offsetu osi neznamena ze separatne pre lavu a pravu stranu (obraba sa urcite na 1 upnutie v pripravku)
3.) Podobne vyrobne tolerancie budu mat vsetci producenti, iba ich ti ostatni mozno nezverejnuju
X.) Ano nieco tu nesedi... Nesedi tu to ze po svete (aj tom virtualnom) sa potuluje kopa "odbornikov. Paradoxne cim menej informovani, tym pevnejsie presvedceni o "svojej paralelnej pravde". tento bod nebrat uplne osobne, iba na zamyslenie nakolko ti, co sa k roznym veciam "fundovane" vyjadruju, im aj skutocne rozumeju. zacinam z nich byt v roznych oblastiach zivota dost unaveny..
je to 5% zdvihu pre tu ktoru vidlu u 100mm, bud hore alebo dole.
Ako mozes zratat poz a neg toleranciu a povedat, ze je to 10% zdvihu???
čo ste ma ešte viac prekvapili sú tie výrobné tolerancie FOX..moc FOX neštudujem a teda som takýto údaj nikdy nehľadal, ale na strojárskom výrobku je podľa mňa tolerancia väčšia ako +-0,5mm neprípustná. Ešte na tom zdvihu a následne celkovej dĺžke korunka, os by sa 5 mm dalo pochopiť, ale na offsete ?? To robí obrábací automat podľa presne zadaných geometrických údajov. Neviem si predstaviť keby som to dal skúsenému strojárovi urobiť ako by sa na dvoch kusoch pomýlil viac ako o 1mm..Ale možno si len strojárov moc idealizujem...oproti nám stavbárom to vždy boli kapacity s maximálnou mierou presnosti a z našej stavebnej tolerancie +-1cm na hlavných nosných prvkoch sa skôr posmievali....a teraz sa tu dočítam, že +-5 mm na vidle je OK....Nieže by som toto niekedy na bicykli meral, ale asi idem....každopádne zdvih na RS PIKE mám mať 130 a nameral som 130...Len tú celkovú vzdialenosť os-korunka neviem...
A ste ma zneistili teraz
No..autista zas niektoré veci chápe lepšie ako bežný človek, či aj tému tlakov vo vidlici netuším
Ja sa skor divim, ako tie milimetre rozdielu marketing maximalizuje
Kellys Thorx ma BB posunuty o cca. 3,5cm hore oproti vsetkym ostatnym. Neriesim, ci je to zle alebo dobre, kazdemu moze vyhovovat nieco ine. Ale nikto tento zasadny rozdiel nejak neriesil (v recenziach to mozno umyselne zamlcali).
Sedlo sa pri modernej geometrii posunulo voci BB posunulo o 3-4cm dopredu (zruseny offset, kolmejsi uhol) a tiez to nikomu nevadi. Pricom je zrejme, ze KOPS moze platit len v jednej polohe.
par bodov na zamyslenie pre tych co este PRAUDU nenasli:
- obrabaju sa dosadacie plochy na odliatku spodnych noh po kompletnom zmontovani vidlice?
- kolko suciastok a ich vyrobne tolerancie vplyva na rozmerove tolerancie zostavneho celku = vidlice?
- nie, to ze mas pocit ze si sa naucil bicyklovat neznamena ze tomu rozumies po technickej stranke a to ze tvrdis ze vies rozoznat kazdy milimeter odchylky neznamena ze to tak aj je...
- citajte rychlo kym to nesmasu... 😉
Ale je to tak ako píšeš...teraz som si ten FOX otvoril a má k tomu výkresy a fakt...offset +-2.5mm. A rozmer osky 110 +- 2mm. ...Tu ide skôr o to, že to sú dosť nepresné hodnoty, som nečakal až tak moc.
RS našťastie takéto výkresy radšej nezverejňuje
Presnosť nalisovania krku, opracovania korunky, nalisovania vnútorných nôh. Ďalej presnosť plochy vo vonkajších nohách, na ktorú dosadne tiahlo vzduchového piesta/tlmiča. Tak isto dĺžka tohto tiahla, tolerancie presnosti jednotlivých súčiastok vo vnútri. Ber to tak, že sa to hromadne vyrába z hromadne vyrábaných odliatkov, ktoré už majú tiež svoje nepresnosti.
Ono sa to rýchlo nazbiera a tých 5 mm je WCS (worst case scenario, t.j. najhorší možný prípad), ktorý nenastáva až tak často. Používa sa viacero štatistických metód pre riešenie presnosti tolerančných obvodov (MIN-MAX, RSS, Monte Carlo, Six Sigma). K okrajových častiam tolerančného poľa sa štatisticky dostaneš len málo kedy a ešte menej sa stáva aby sa stretlo viac súčiastok, ktoré sú na rovnakej strane tolerančného poľa. Ono ide to vyrobiť aj ozaj veľmi presne keby si vyrábal každý kus ručne a spasovával ho. To by ale nikto nezaplatil a nemá to význam, lebo na funkciu to nemá až taký vplyv.
Len taký menší príklad z môjho odboru. Venujem sa poľnohospodárskym strojom (kombajny, traktory atď). Tolerancie pre plechy ktoré sa vypaľujú laserom a zvárajú k sebe sú +/- 2 mm, tolerancie pre zvarence až +/- 4,5 mm. Jednoducho nie je dôvod na to, aby sa to vyrábalo presnejšie aj keď by sa dalo. Bolo by to oveľa drahšie a funkciu to spĺňa. Zúženie tolerančného poľa na polovicu predraží výrobu násobne.
Ak by si mal záujem, tak si skús len tak prebehnúť napr. toto. Sú tam vysvetlené niektoré základy https://dspace.cvut.cz/bitstream/handle/10467/70566/F2-BP-2017-Janik-Petr-Zpusoby%20reseni%20rozmerovych%20obvodu.pdf?sequence=-1
Offset na papieri sa da jasne definovat ale nie realne pokial budu vo vidlici klzne puzdra. Tie potrebuju pre svoju prevadzku volu. A vola v puzdrach znamena aj "premenlivy" offset.
Jedine co mi nejde dohlavy je vzdialenost medzi dvoma nohami - sirka osky. Tak tam keby sa sekli o 2mm tak ta vidlica zapruzi raz a uz sa nevrati.....
Ja som si až teraz načítal vôbec nejaký výkres vidly a fakt spomenuté veci sú pravdou..akurát nejedná sa o +-5mm, ale o +-2,5mm čo je výrazne lepšie. A sú to ako píšeš tie štatisticky najhoršie scenáre.
Potom som si našiel aj nejaký výkres RS a tam sú tie tolerancie a niečo lepšie...zatiaľ aspoň osku som našiel 100 +- 1mm
Ale ešte raz dík, lebo ani nie tak tie omáčky okolo geometrie, ale tie tolerancie vidlíc ma zaujali čo tu ľudia popisujú.
- je takmer jedno aku vzdialenost maju v uvolnenom stave dosadacie plochy na vidlici, v konecnom dosledku ich vzdialenost zadefinuje dlzka osky kolesa po dotiahnuti pevnej osi prip. QR...
Myslim ze trochu pokory by pri tom mudrovani nezaskodilo, renomovani vyrobcovia bicyklov alebo vidlic to nerobia druhy ani treti tyzden takze nejake know-how uz asi budu mat takze je dost malo pravdepodobne ze ich "opravovat" budu zapaleni amaterski diskuteri... ?