Prebehol som vsetky vlakna za posledny rok ohladom HT XCiek v roznych cenovych hladinach ale vacsina riderov he 75kg plus a podobne.
Mam 15 rocny author traction a zistujem ze v bike svete presiel poriadny kus vyvoja.
Moje parametre. 175cm 67kg
Hladam:
- nieco co dobre ide hore kopcom
- povrchy 70% lesne cesty a luky; 20% asfalt: zvysok nejaky narocnejsi teren
- po traily sa prejdem rad ale ziadne dropy, rock gardeny ani nic extremne
- ak by som sa predsa rozhodol casom trosku viac jazdit po trailoch aby som sa zbytocne netrapil
- dobra vidlica
Nemam ziadnu preferenciu znacky. Velmi pekne dakujem za tipy a rady
Michal
posledný komentár: 13. 8. 2019 o 11:29
Vsetky co ste tu uviedli by som si vedel predstavit.
Jazdi tu z vas niekto XC hardtail? Mne by pomohla aj osobna skusenost. V zmysle mal som tento ale bolo to neohrabane. resp. Hore kopcom parada - dole uplny otras napriek dobrym papierovym vysledkom.
Skvido, pozri. Na svetovom pohári jazdia ťažké trate na 100mm Htckach a zvládajú to. Pokiaľ nemáš techniku môžeš si kúpiť aj enduro na 160mm zdvihoch a skončíš s tvrdením ako kolega hore že na endure teleskopka je zbytočná. Aké kolvek HT so 100mm zdvihom z aktuálnej ponuky je +/- to je isté a ty ako človek čo si v živote nesedel na modernom bicykli nezistis absolútne 0.5° rozdiel v hlavovom uhle atď. To ako rýchlo bude 100mm HT letieť do kopca záleží od tvojich nôh a sekundárne váhy kolies a aj celého bicykla. To ako pôjde 100mm HT dole kopcom bude záležať od tvojich schopností a techniky. Nehladaj žiadne zázraky u tej alebo tej značky.
Co sa tyka komponentov tak tam je to rozporuplne. Postupne klesam na sadach a mam pocit ze napr slx je vacsi drziak ako xt plus to az tak neboli ked niektory komponent znicis. Napr xt radenie mi odislo zakazdym po cca 2 rokoch zatial co slx radenie ide stale presne aj bez servisu. Na takom XT som vytratil srobky uz asi zo vsetkeho aj ked pravidelne kontrolujem, SLX zatial nic. Deore som jazdil davnejsie a problemy neboli, 12spd som ale netestil. Sram sa mi rozpadal rychlejsie ako shimano. Na druhu stranu uplne spodne sady su celkom blato asi u oboch vyrobcov. Z nizsich sad som jazdil len starsie GX a tam som mohol salter zlozit z biku bez povolenia sroby, take to bolo vyvaklane. Tak ci tak ak vela jazdis budes mat po par rokoch vymenene skoro vsetko okrem ramu, aspon tak je to zakazdym u mna.
Pozor si treba dat na prevody a pouzit spominany gear kalkulator (toto je dobre http://www.gear-calculator.com/) a porovnat si ako sa ti zmenia prevody ak prechadzas z mensich kolies a dvoj ci trojplacky. Jednoplacka uz totiz nie je taka univerzalna a bud pojdes do lahsich prevodov do lesa alebo tazsich ak jazdis viac polnacky, lesne cesty a asfalt. Ak chces menit prevody tak to ide ale dobre je dopredu vediet ake limity ma ram a salter. Na rigide jazdim vpredu 36z a 34z (s SS setupom 32z) co by snad nemal byt problem na ramoch ale nejake vacsie taniere uz mozu byt problem.
Super vec na taketo ht su bezdusaky s cim by som zacal ak to dany bike nebude mat. Trochu sa ti zrychlia plaste a k tomu bude bike pohodlnejsi.
Teleskopky su teraz in ale na zaciatok staci kupit nejaky lepsi rychloupinak ktory drzi dobre, netreba nicim tocit len otvorit/zatvorit packu a sedlo das dole alebo hore do 5s. Ja som takto skusal rozne lacaky a na rigide som skoncil s Hope ktory je o uplne niecom inom ako ked kupis lacaky niekde v kamenom obchode a ktore bud po par mesiaci zlomis alebo ich musis po otvoreni este kadejako povolovat, premazavat, nedrzia sedlovku pri zatvarani atd.
Uhol pohladu. Neviem ako jazdis na endure ty ale ja nemam potrebu neustale nastavovat vysku sedla ani ked jazdim sam. Niekam vyslapem, dam dole sedlo, zjazdim dole a tam dam hore sedlo. Par metrove zjazdiky zvladnem aj s vysunutou sedlovkou. Na to vsetko mi teda uplne dopohody staci dobry rychoupinak. Na pretekoch som sluzby teleskopky vyuzil len raz na dlhsom slapani na rychlebskom endure ked som si ju zdvihol. Ani na blindure 300 ani nikde inde som uz potom nemal potrebu menit vysku sedlovky pocas RS. Jedine mozno Alpy kde som si daval nizsie sedlo v technickych vyslapoch alebo rovinkach ktore ostatni tlacili/nosili. A ked jazdis so skupinkou tak vies ze sa kazdu chvilu niekde cakate, chillujete, na kazdom kopci je pauza, dole pod kopcom je pauza, takze dost casu dat sedlo nadol ci nahor. Zaroven ale pisem ze na xc mi to dava vacsi zmysel lebo na xc nechces zastavovat, chces dupat v kuse a potrebujes viac tlmit nohami.
To ze niekto napise ze mu je teleskopka zbytocna neznamena ze chodi v kuse so sedlom hore, vsakze.
https://www.rosebikes.com/rose-psycho-path-2-2693312?product_shape=Splash+Blue&article_size=M
Prípadne nemecké značky ako Radon, Cube, Focus na stránke bike-discount.de. Už som dva krát odtiaľ bral bajk a vždy bez problemov...
Pozeram ze oficialny dealer pre Cube je Kaktus a nejaky dalsi dvaja predajcovia. Najradsej by som si to urcite pred kupou ohmatal. Ved ja som poriadne nedrzal “moderny” bike.
https://99spokes.com/en-EU/compare?bikes=canyon-exceed-cf-6-2021;*z.MD|w.29,cannondale-f-si-carbon-5-2021;*z.LG|w.29,orbea-alma-m30-2021;*z.LG|w.29,cube-reaction-c62-race-2022;*z.19%22|w.29
Najviac sa mi paci ten Canyon Exceed CF 6, tam ten termin naskladnenia ale prave posunulu z jesene na zimu pre vacsinu velkosti. Alma M30 co som obvolal nejake predajne uz akosi nikde nie je (ale niekde sa este da najst Alma M50 - https://www.velocity.sk/bicykle/orbea-alma-m50-3), Cannondale maju na bike24.de, ale tam sa akosi neviem stotoznit s tym SRAMom, no a o Cube si uz pisal, ten na bike-discount stale nie je na sklade.