chalani trošku sa ukľudnite... chápem že s ľuďmi na oboch stranách "barikády" lomcujú silné emócie...

radšej niečo na prečítanie, zamyslenie, pouvažovanie o nás, o sebe, o týchto deštrukčných časoch...

Z hľadiska ďalšieho vývoja covidovej krízy nečakajú svet dobré časy. Stojíme na pokraji veľkej hospodárskej krízy. Keď si uvedomíme, že bude prebiehať v spojení s krízou hodnotovou a krízou autorít, ktorú už nejaký čas zažívame, to prelínanie nakoniec vyústi do fatálneho stavu recesie a úpadku.
Európa zažíva obdobie, kedy do jej ulíc vychádzajú nespokojní občania. Použijúc výrazy slovenského ministra obrany, Jaroslava Naďa, už to nie sú len “opice a dezoláti”.
TheGuardian informuje, že v holandskom Rotterdame polícia strieľala do ľudí, ktorí prišli protestovať proti reštrikciám zo strany štátu. Holandsko je pritom krajinou s vysokou zaočkovanosťou. Napriek tomu ju čaká ďalší tvrdý lockdownom. Predpoklady o dôležitosti vytvorenia “kolektívnej imunity” sa zdajú byť príliš chabé, aby mohli byť reálnym a relevantným východiskom z krízy.
Skratkovité heslá politikov typu: “Vakcína je bezpečie” sa začínajú vracať k ich autorom v tej najnevhodnejšej chvíli.
Je treba si pripomenúť, že ak by politici od začiatku komunikovali so svojimi občanmi férovo, neklamali by im, v snahe zapáčiť sa, možno by sa dnes oni správali tiež inak.
Neboli to však zďaleka len politici, ale tiež najrôznejší “odborníci”, ktorí s ich “požehnaním” hrali s ľuďmi lascívne divadlo. Každý štvrťrok malo byť podľa nich po pandémii. Vianoce už budú dobré. Potom mala byť dobrá Veľká noc a potom ďalšie Vianoce. A ďalšia Veľká noc.
Sú v živote situácie v ktorých nemusíme povedať pravdu. No zároveň by sme nemali ani v takýchto situáciách nikdy klamať. Lebo klamstvo je ako odhodený pes. Vždy sa vráti k svojmu pánovi. Akokoľvek ho vyhodíte ďaleko.
V covidovej kríze je načase začať si hovoriť pravdu. Dávať si pozor na lacné nálepkovanie. Označovanie kohokoľvek vo verejnom priestore za “opicu a dezoláta” je vo vyhrotenej emocionálnej situácii krajne nevhodné. A nebezpečné. Aj keď môže byť takáto nálepka formálne pravdivá.
Žijeme časy, ktoré sú ukážkovým modelom začiatku rozpadu sveta v jeho aktuálnej podobe. Disfunkčnosť vzťahov, atomizácia spoločnosti, jej vulgarizácia, bulvarizácia a infantilizácia sú poznávacím znamením tohto rozpadu. Platformou pre hrubozrnnú manipuláciu a propagandu. A nakoniec východiskom pre samozvaných “spasiteľov” z radov extrémistov, ktorí trpezlivo čakajú pod pódiom dejín na svoju príležitosť. Nie prvý raz.
Vidím ich jasne. A mali by sme my všetci. Toho žolíka im totiž kladieme do ruky práve my. Nie prvýkrát.
P.S.
Médiá majú historickú príležitosť neprehlbovať súčasnú krízu ďalšou vulgarizáciou, bulvarizáciou a infantilizáciou. V prípade hospitalizácie prezidenta Miloša Zemana sa k téme na televízii Prima, celkom vážne, vyjadroval v rozhovore Jiří Kajínek. Nedivme sa ľuďom, že na prijímanie informácii v covidovej dobe si vytvorili vlastné "zdroje" informovania.
Kedysi sme topánky nakupovali v predajni obuvi. Mäso u mäsiara. Chlieb u pekára. Liečiť sme sa chodili k lekárovi. Svet sa zmenil. My sme ho zmenili. A dnes sa nám zdá byť neznesiteľný. Svet, ktorý sme vytvorili nás priviedol do slepej uličky. Príliš rýchlo sme sa snažili zbúrať "starý svet". Ak chceme porozumieť a zvládnuť ten nový, musíme sa freudovsky vrátiť na ruiny toho, čo sme zbúrali.

Karol Lovaš
22.11.2021 - 10:09:41
39
no len to je zase len ze nerobte toto, nerobte tamto... ale co treba spravit nepovie nik :)
z toho celeho mi vychadza ze asi najlepsie e nerobit nic - naseres najmenej ludi
22.11.2021 - 10:19:54
00
Ramon1 napísal:
🤫 psssš … jasne , jasne , nerobíme rozdiely .


A robite?
22.11.2021 - 10:33:18
00
tak na toto Ramonove vyjadrenie nemám slov...

Capulo, samozrejme že treba niečo robiť... Lenže u nás sa nerobí nič... Len sa čaká, kým pacient sám doma sa dostane do takého stavu, že skončí na prístrojoch... Len sa čaká, kým odídu lekári a sestričky, klame sa už pomaličky vo všetkom, prístroje sa nám tu záhadné strácajú, a napriek už známym faktom si politici idú stále svoje... vyzobávajú si hrozienka ako im vyhovuje, ako koaličný, tak opozičný a jediné čo ich zaujíma sú kšefty medzi tým...

Podľa mňa má zmysel dodržiavanie rozumných pravidiel, včasná diagnostika, ambulantná liečba - namiesto vitamínov a orieškov u pozitívnych nasadiť kortikosteroidy do pľúc, lieky proti zrážaniu krvi, u starších a náchylných ľudí nasadiť ako vakcináciu, tak aj tie monoklonálne látky ak treba, atď. A čo ja viem čo ešte... nie som doktor...
22.11.2021 - 11:16:29
00
Slovo triaž ti niečo hovorí, ty ústavný súd?
22.11.2021 - 11:17:14
01
madbugie napísal:
....Ak chceme porozumieť a zvládnuť ten nový, musíme sa freudovsky vrátiť na ruiny toho, čo sme zbúrali.

Karol Lovaš

Tomuto sa napr. venuje stranka kabalistu Michaela Laitmanna
napr. http://laitman.cz/2021/09/27/nejde-o-vakcinu/
22.11.2021 - 11:35:34
00
dalsi dezolat :puke:

https://hnonline.sk/sport/14108360-opity-sagan-zranil-v-monaku-policajta-obaval-sa-ze-ho-zaockuju
22.11.2021 - 12:28:02
00
Aha, takže to tu pototo antivaxeri a my sa ideme vracať k Freudovi. Tak to mi tu už len chýba obľúbený citát Sokrata z Fejsbúkov o demokracii ako najhoršom systéme (odhliadnuc od toho, že to vložil do úst Sokrata Platón). Všetci grecki filozofi boli odporcami demokracie. Ale pozrime sa aké návrhy dávali a že ich bolo milion... Všetky boli totálna utopia...Takže my sa tu budeme ašte tri roky vlniť na vlnách a filozofovať o úpadku sveta... Ale to by som tu mohol začať hovoriť aj o spájaní úpadku Rímskej ríše s morovými epidemiami, ktoré sa objavovali v ohniskách s železnou pravidelnosťou (niektorí hovoria o štvorročnej periodicite) od vlády Marca Aurelia v 2. stor. a vyvrcholili pandemickým Justiniánskym morom v 6tom storočí, aby sa úplne stratili v 8mom, takže krásnych 600 rokov . Prosím Vás, choďte sa dať očkovať.
22.11.2021 - 12:36:31
05
dzajro napísal:
Slovo triaž ti niečo hovorí, ty ústavný súd?

nevravel som? :) dezolati budu prvi vykrikovat, ze jak je to mozne ze ich nechcu osetrit :)
22.11.2021 - 12:48:02
11
madbugienapisal ⬇️
Podľa mňa má zmysel dodržiavanie rozumných pravidiel, včasná diagnostika, ambulantná liečba - namiesto vitamínov a orieškov u pozitívnych nasadiť kortikosteroidy do pľúc, lieky proti zrážaniu krvi, u starších a náchylných ľudí nasadiť ako vakcináciu, tak aj tie monoklonálne látky ak treba, atď. A čo ja viem čo ešte... nie som doktor...[/quote]

Takze v jednom príspevku dávaš rady a ordinuješ ako stary docent a o pár riadkov nižšie už len sucho konštatuješ , že teda nie si lekar … ďalšia schiza z tohto “vášho “ zoskupenia .

Ináč “kortikosteroidy do pľúc “ , to toto sa možno paušálne robí v Chicago Hope 😎 … drž sa svojho remesla .

Neviem čo sa tu ešte rieši , aké opatrenia by sa mali a kedy by sa mali a na koho by sa vzťahovali … aby sme tuto aj ďalšie ataky zvládli ako spoločnosť a ľudsky druh s čím najmenšími stratami , je potrebné sa ockovat . Nic iné zatiaľ žiaľ nemáme . Keby sme aj mali lieky pre každého koviďáka v okoli , nemali by sme kapacity na ich aplikáciu / poväčšine v injekčnej forme intravenoznym podaním aplikovateľné / . Nereálna záležitosť . Jediná schodná cesta pri súčasných poznatkoch našej medicíny v terajšej dobe , pri extrémnom premoreni týmto pategenom je vakcinacia ! Pochopte to .

A ešte jedna faktická poznámka … trojmenny a štvoravatarový schizoid s predošlými menami : Zomg , ChrumChrum , ano nám tu morfoval štvrtýkrát a hovorí si : nie . Takze , privítate nieho . Vítame ta , nie ?!
22.11.2021 - 13:47:38
210
Vojak , suspendovaný čatár a antirúškar z rodu samsom slavien a výtržník z Lidla ma už svoje meno … dezolat Dobrotka , zoznámte sa .

🔓 : https://dennikn.sk/2615391/antiruskarstvo-v-armade-vojaka-stihaju-pre-neuposluchnutie-rozkazu-pri-celoplosnom-testovani/?cst=877d03119560c7e4803d1ebd2387474763dff250
22.11.2021 - 14:09:31
00
Pacienta s covidem na ARO čeká dlouhá anestezie, ventilátor a řada léků

Nic nepřirozeného si do svého těla píchat nenechám, zní častá reakce lidí, kteří odmítají proticovidové očkování. Jenže jsou to pak právě oni, kteří mají zásadně vyšší riziko, že skončí s těžkým průběhem v nemocnici. Redakce iDNES.cz se proto vydala do nemocnice zjistit, co na takové hospitalizované pacienty čeká.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/covid-19-oddeleni-aro-covidarium-tezky-prubeh-ecmo-plicni-ventilace-dialyza-u-sv-anny-brno.A211116_175138_domaci_ised
22.11.2021 - 14:27:21
03
myslel som inhalačný sprej napr. Alvesco s Ciklezonidom, pri preventívnej domácej liečbe lahkých a stredných stavov, kde dnes obvoďáci predpisujú vitamínky s orieškami, ak vôbec niečo bez návštevy... ale pššššt v Čikágu ani muk... a ešte raz a určite nie naposledy, ja nie som proti očkovaniu ;-)
22.11.2021 - 14:50:48
00
Ústavný súd nemá problem s “ ústavnosťou celoplošnej vakcinacie proti SarsCov-2” ..,

🔓 : https://dennikn.sk/2620235/rady-tienoveho-sudcu-spravodajcu-v-konani-pred-ustavnym-sudom-o-povinnom-ockovani/?cst=17772857cb8c08a5c40ff94c0ce92a3aece2372e
22.11.2021 - 14:53:01
00
Mna by zaujimalo, že ak sa to schváli ako to chcú vymáhať ? Bude násilne ockovanie ? Domáce vezenie ? Basa ?
22.11.2021 - 14:58:15
00
keyboard_arrow_up