Malé porovnanie po mesačnom súžití Giota+ssp brew kamene a NZ. Bude to ovlyvnené mojim spôsobom používania hlavne na filter a aj občas na espresso takmer výlučne svetlé praženia. Pri výlučnom použití len na filter alebo len na espresso to môže byť iné. Pri bežnom používaní jednoznačne vyhráva NZ, je bezpochyby 'zero-retenčnejší' mlynec, oveľa tichší, oveľa menší bordel okolo bez nutnosti RDT, použiteľný bez ďaľších úprav. Je dobré si k nemu ale zohnať nejaký 'vyfukovač'. Čo ma otravuje na NZ , tak to prestavenie hrúbky z filtra na espresso, keď sa musí posúvať po kúskoch a otvárať/zatvárať kryt. A teraz trošku hejtu
Giota vyžaduje určité úpravy aby sa dal normálne používať - vyžaduje fest RDT, urobil som si zatiaľ taký provizórny nástavec aby káva nelietala okolo a musel som vybrať ten silikónový anticlumper/flapper-akokoľvek sa to volá ( s tým možno súvisia tie problémy s bordelom okolo ). Takto sa s tým už dá žiť, ale ešte je tam priestor na úpravy. Najväčší problém, ktorý mám je pri zmene hrúbky mletia z jemného na hrubé. Tu obvykle vypadne jemne mletá káva, ktorá bola prilepená v útrobách ( aj 1.5g ). V menšej miere sa to deje takmer pri každom mletí ( +- 0.1-0.2g ) - s tým sa dá žiť. Kým tam boli tie silikóny, tak to bolo ešte horšie , teraz to môžem aspoň čiastočne vymetať zospodu štetcom. A už len chvála:)
Čo da týka výsledného produktu - mletej kávy - to je fakt rozdiel - hlavne kôli množstvu fines.
Sú však kávy, kde mi to zatiaľ viac chutí na NZ. Celkovo espresso na brew kameňoch je trošku čelendž
Takže si asi budem musieť nechať zatiaľ obidva
uvidím keď sa viac omelú tie ssp.