Riesis ten Trail 6 co mas v profile ? Ak ano, tak je otazka, ci a co je na nabach na ktorych to je postavene vobec servisovatelne, kedze specka vyrobcu hovori ze naboje su SHM QR ... to moze byt totizto mnoho roznych nabojov ... ale myslim ze SHM robi tieto lowcost naby na konusoch, takze loziska menit nebudes ... skus to "buchanie" natocit a postnut ... ak by bol problem s loziskami, buchalo by to v oboch smeroch, takze predpokladam ze problem bude orech, resp. jeho vnutornosti ...
28.12.2021 - 10:18:02
00
Čo sa týka búchania v zadnom kolese skôr by to mohol byť orech, daj ho dole a premasti, popri tom pozrieš aj v akom stave sú ložiská v náboji, či idú hladko alebo už drhnú. Náboj, pokiaľ nie je pisknutý alebo niečo podobné dôvod meniť nemáš stačí vymeniť ložiská. Čo sa týka tej kazety, sú dané štandardy orechov, takže je jedno aký máš náboj ale záleží na tom aký tam máš orech. Pri výbere kazety máš vždy napísané na aký orech je ta daná kazeta.
28.12.2021 - 10:27:12
00
ale tamta Sunrace kazeta co tam je od vyroby je na HG orech, koniec koncov 8sp sa na ziaden iny orech ani nerobi ...
28.12.2021 - 10:33:38
00
@ivast áno, ten Cannondale, čo mám v profile.. na stránke výrobcu je práve presne uvedené len to strohé Shimano QR, takže bližšie neviem. To "búchanie" som natočil, môžeš pozrieť: https://uloz.to/file/qwyE3HB4XAzB/buchot-mkv
LukasOn cením si dôveru, ktorú do mňa vkladáš, ale môj najväčší úspech doposiaľ bolo zhodenie zadného kolesa. Aj na to som išiel podľa tutoriálu na YouTube. Takže určite nehrozí, aby som dával orech (čo v podstate ani presne neviem, čo je... ten náboj?). No a čo sa kazety týka, tak myslím, že ju bude treba vymeniť, lebo sa mi hýbu 2 najmenšie kolieska a keď mám teda zaradené 2 najťažšie prevody, tak mi to tiež klopká / búcha (ale inak, ako pri točení dozadu).. je to na výmenu celej kazety alebo to bude stačiť nejako "dotiahnuť"? tie povolené kolieska viď druhé priložené video: https://uloz.to/file/pPD5LXX3UHA5/kazeta-mkv

kazetu, ktorú by som tam chcel dať, tak som našiel napr. túto 9 rýchlostnú, 11-36: https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/kazety-a-pastorky/mtb-7-8-9-prevodov/shimano-kazeta-hg200-9-sp-cierna-.html
je tam napísané, že je to vhodné k sade Acera, ktorú by som mal mať podľa popisu aj ja.. tak bude sedieť? príp. som našiel aj tú pôvodnú Sunrace, ale je len 11-40 a to už neviem, či tam bude pasovať, keďže ako píšem, nevyznám sa do toho.

Len nechcem prísť do servisu a nechať si nanútiť všetko možné, pokiaľ to nebude treba. Tak sa chcem o tom niečo dozvedieť a nejaké zrozumiteľné FAQ pre úplných začiatočníkov som nejak nikde nenašiel.


Naposledy upravil milarin dňa 28.12.2021 - 14:08:30, celkovo upravené 1 krát.

28.12.2021 - 14:03:09
00
Ako, keď sa o servis vôbec nezaujímaš tak to ani nerieš zober to do servisu a je, nemá zmysel tu teraz nejako vysvetľovať
28.12.2021 - 14:06:55
00
LukasOn nerozumiem.. ako sa o servis vôbec nezaujímam? Ako píšem, chcem zaniesť bicykel do servisu teraz po sezóne a chcem, aby sa pomenilo a urobilo, čo bude treba. Len nechcem, aby mi nanútili niečo, čo nebude treba. Preto sa pýtam. Jasné, že to neplánujem robiť sám takto na prvýkrát. Ale zase nechcem kupovať a meniť niečo, čo nebude treba.
28.12.2021 - 14:11:18
00
Však to píšem, čo treba a čo nie ti tu nikto nenapíše keď to nevidí, jedine poradiť na čo sa zamerať keby to ideš robiť sám, ale takto keď o tom nemáš šajnu, ti tu nikto neporadí, naštuduj si základ čo sa týka servisu biku a potom budeš mať aspoň nejakú predstavu keď prídeš do servisu.
28.12.2021 - 14:15:12
00
LukasOn napísal:
Čo sa týka tej kazety, sú dané štandardy orechov, takže je jedno aký máš náboj ale záleží na tom aký tam máš orech. Pri výbere kazety máš vždy napísané na aký orech je ta daná kazeta.

Vidiš.. napr. doteraz som bol v tom, že "orech" je slangové označenie pre ten náboj. Pričom náboj beriem ako tú osku, na ktorej sú prepletené špice. Čo presne je potom ten orech? V popise môjho bajku na stránke výrobcu nič také nevidím. Pri tej kazete, ktorú som vybral nižšie je uvedené, že je to vhodné pre systém Acera - a Aceru mám v popise uvedenú pod "radením", čo chápem ako prehadzovačku, viď: https://www.cannondalebikes.sk/bicykle/2020-horske/sport/trail/trail-6
28.12.2021 - 14:16:38
00
LukasOn napísal:
Však to píšem, čo treba a čo nie ti tu nikto nenapíše keď to nevidí, jedine poradiť na čo sa zamerať keby to ideš robiť sám, ale takto keď o tom nemáš šajnu, ti tu nikto neporadí, naštuduj si základ čo sa týka servisu biku a potom budeš mať aspoň nejakú predstavu keď prídeš do servisu.

To fakt nechápem. Poradíte mi len vtedy, ak to budem robiť sám? Tak sorry, že som sa pýtal no... :|
28.12.2021 - 14:19:34
00
Vieš, na veľa závad nájdeš riešenie až keď danú vec rozoberieš a zhodnotíš čo je zlé. Čiže zbytočne ti tu niekto bude písať " litánie" ak nerozumieš ani základným pojmom a nebudeš to servisovať. Odnes to do servisu ktorému veríš.
28.12.2021 - 14:27:20
00
Presne ako píše bonfo mile rád by som ti poradil, ale keď nevieš čo je čo, ako som ti napríklad napisal napríklad orech a ty nevieš čo to je tak aké rady by si chcel? Namiesto toho čo si tu písal že nevieš čo to je stačilo to hodiť do Googlu pozrieť obrázok a vedel by si čo je to orech.
28.12.2021 - 14:38:59
00
milarin napísal:
To fakt nechápem. Poradíte mi len vtedy, ak to budem robiť sám? Tak sorry, že som sa pýtal no... :|

tie rady sú práve mienené v dobrom. Darmo ti chalani napíšu, čo treba skontrolovať a ty to použiješ, resp. zopakuješ v servise kvôli tomu, aby ťa neobalamutili (aspoň tak som to pochopil, že o to tu ide), keď nebudeš mať ako skontrolovať, čo je a čo nie je pravda čo ti v tom servise povedia. A nebudeš to mať ako skontrolovať, keďže si servis na biku sám nerobíš a nerozumieš komponentom. A toto nie je žiadna výčitka. Drvivá väčšina ľudí, ktorí sa bicyklujú, na to len sadne, odvezie sa a keď je problém, zbehne do servisu (ak vôbec). A tak je to správne. Bicykel je o tom, aby ťa to bavilo. A pokiaľ ťa nebaví údržba, nechaj to na nejaký overený servis a svoj čas venuj radšej niečomu, z čoho máš radosť.
Ak ťa naopak servisovanie a pižlikanie sa s vecami baví, prelúskaj fórum, kukni rôzne servisné manuály výrobcov a hlavne nemaj strach niečo si porobiť. Aj keď sa niečo nezadarí, v podstate vždy sa to dá napraviť ;-)
28.12.2021 - 16:06:10
01
Franzo je pravda, že som chcel v zime načerpať nejaké vedomosti a skúsiť bicykel rozobrať a zase zložiť, keďže teraz jazdiť neplánujem. Akurát sa neviem odhodlať. Zatiaľ som zvládol zložiť kolesá. Akože každý vieme niečo. Ja rutinne ovládam desiatky programov naprieč rôznymi platformami, hovorím plynule troma cudzími jazykmi, keď niekto potrebuje moje know-how, tak ho z princípu neodsudzujem. Veď každý raz začína. No do servisu bicyklov sa proste nevyznám. Toto bol môj prvý rok na bicykli po takmer 30tich rokoch. Najazdil som cez 3000km našťastie bez potreby niečo sám riešiť. Tak ale mám snahu a myslel som, že toto fórum slúži na to, aby sa človek mohol opýtať.. Ale ako mi odporučil LukasOn, google asi bude prívetivejšie. :geek:

Môj plán bol napr, kúpiť kazetu, na ktorú som sa pýtal (ak vôbec treba, viď to priložené video), a nejaké ďalšie veci a len to so sebou doniesť do servisu, že to treba vymeniť, prípadne pozrieť ďalšie veci. Ale zároveň byť v obraze, nech sa nenechám obabrať. Preto aj to ďalšie video, že či to búchanie spôsobuje ložisko, orech, kazeta alebo náboj. To koleso je zhodené a veľa možností tam asi byť nemôže. Ale ok. Tak to proste zanesiem do servisu s nádejou, že na mne nebudú chcieť zarobiť. Tak asi toľko. Už dám na túto tému pokoj.
28.12.2021 - 17:15:21
00
milarin kukol som to video a moj skromny nazor je ze orech to uz ma za sebou ... ale bez zaruky, urcite to treba otvorit a popozerat ... snad aj v ZV sa najde poctivy servisak ... a da sa to urobit aj doma ... hladat ti staci tu po mtbikeri, na fore a v clankoch so servisnou tematikou najdes vsetky potrebne info ...
28.12.2021 - 17:33:10
10
jasné, každý je dobrý v niečom inom.
Len treba pochopiť aj tunajších fóristov, že sa málokomu bude chcieť rozpisovať presné komponenty, náradie a kompletný servisný postup, ako na to...
28.12.2021 - 17:44:39
00
keyboard_arrow_up