Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Az tak isty by som si nebol. Zlate zrnko ako poznam bude vcelku tmavo uprazene, s tym sa pracuje o dost lepsie ako s light roastom. Ked som zacal pouzivat nahu paku na silvii tak som sa cudoval co vsetci hovoria, ze im to strieka na vsetky strany...u mna nic. Presiel som na ecm classiku a to teda bolo bukake
ale tu inu pre mna myslim si ze horsiu chut je poznat uz na filtry
Praveze spravnou pripravou a vhodnym mletim (mlyncom?, kamenmi) sa da spravit vybalancovana chut, aby acidita nebola octova, ale prijemna a horkost len akurat, ale chce to pohrat sa s pripravou. A ako pisu ini, treba sa k tomu aj prepit.
Aby som nehejtil iba tak toto mi spravilo obrovsku radost - https://coffia.sk/collections/espresso-kava-1/products/el-zapote-geisha-vyberova-kava
Espresso fajnucke a filter este viac.
A k tym rodinnym kavickovaniam. Ked spravili svokrovci upgrade z Nesky na Delonghi automat 22.110b, najprv to bola pecka rozdiel. Ale neslo sa posuvat moc dalej, limitom boli rozne sposoby pripravy na jednej poloautomatickej masine. Pri kazdom spolocnom kavickovom posedeni sa robia tri klasicke espressa (ja, zena, svokor), potom svokra robi akysi lungovy espresso preplach (60ml 'espresso' doliate poldecom vriacej vody s troma lyzickami cukru), a napokon si svagor spravi svoju kavicku stredoeuropskeho typu- na tom automate su to dve dvojite espressa (tj. odhadom 14g kavy 120ml vody) v hrnceku nasledne doliate mliekom doplna.
Ten automat by bol schopny spravit vcelku ok espresso (nijaka delikateska, ale lepsie ako v restauraciach a polovici kaviarni). Avsak pri takom nastaveni mlynceka by mal problemy pretlacit tych 60ml (ten automat ma casovac- nestihal by natlacit dost a bola by nespokojnost), a pri tom satanskom dvojitom gombiku by bol uplne v prdeli. A prestavovat to tiez nejde, lebo sa to prejavi pri druhej-tretej kave. Takze je to nastavene na kompromis a nic dobre z toho nevylezie. A to je, opat, menej vypukle pri prazenejsich zrnach.
Kurnik, ze aka esej!
Za 20 rokov som dal svetlejsiemu prazeniu viac x šancu a u mňa je to no go. Podobne jak pri pive s IPAmi APAmi a podobnými kapustovymi vodami, ja si idem len ležiak. Ale chápem že 100 ľudí 100 chutí.