Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Tu podlozku. Idem kuknut lebo u nas som hladal kade tade a nic. Dik
To ti naprosto verim preto
- pouzivam vodu cez kartusu kazdy den ca 1-2litre
- a este pred tym ako zapnem kavovar odpustim cez bateriu ca 1l aby si stroj cucol uz spravnejsi pomer
- ked som dlhsie (3-5dni) prec odpustim ca 3-4litre
Verim ze tak sa blizim co mozno najlepsie tomu co mi moze kartusa poskytnut
- behat s pet flasami a mineralkami sa mi zda este vacsie plytvanie (ak je moznost priameho napojenia, pre tych co pouzivaju nadrzky je to zase asi vhodnejsie)
- osmoza je pre privat asi este vacsie plytvanie vodou
- vlastne miesanie si este asi nastudujem , tomuto sa priznam som sa velmi nevenoval
Dik za link
Kupovaný v homebarista.sk
Premleté menej ako 3kg kávy.
Kompletné balenie a Faktura samozrejmosť
Ak niekto chce tak správa.
https://coffia.sk/blogs/blog/pre-chut-kavy-extremne-dolezita-voda
Moj poznatok: jeden cas som si vodu miesal, teda podla udavaneho zlozenia prepocital a domineralizoval Korytnicku neperlivu na VOC Budapest podla Barista Hustle, aj SCA vodu z destilky som mal vdaka martinovicovi, ale nezbadal som ziaden rozdiel pri espresso priprave, tak som sa vratil k jednoduchsej moznosti pouzivat priamo balenu. Nechcem tym povedat, ze miesana voda nema prinos, len ja (moje chutove pohariky) som ho nezaznamenal. Viem si ale predstavit, ze niekto iny moze, resp. pri alternativnej priprave je to ovela viac vyrazne, ako pri double ristretto 20g in/31g out co robim.
inak aj ti totalni chemici na K-N upozornovali ze aj na pripravu vlastnej vody je velky problem zohnat kvalitnu destilku a vraveli daco o nejakej v lekarnach dostupnej ale drahej mikrofiltrovanej, v ziadnom pripade nie nejakej beznej technickej v obchode nebodaj benzinke to moze dopadnut iba horsie
ja musim tiez priznat ze sa sice snazim nastavit ten filter najlepsie ako ide ale zeby som na espresso citil nejaky rozdiel pri kh 2,5 alebo 4 nemozem povedat, taky jazyk asi nemam, ale aj tak sa snazim to vymakat max co viem
urcite vyraznejsie rozdiely budu na filter a pod.
Jo a dobra voda aj v metre DNV bola docasne vypredana
inak aj ti totalni chemici na K-N upozornovali ze aj na pripravu vlastnej vody je velky problem zohnat kvalitnu destilku a vraveli daco o nejakej v lekarnach dostupnej ale drahej mikrofiltrovanej, v ziadnom pripade nie nejakej beznej technickej v obchode nebodaj benzinke to moze dopadnut iba horsie
ja musim tiez priznat ze sa sice snazim nastavit ten filter najlepsie ako ide ale zeby som na espresso citil nejaky rozdiel pri kh 2,5 alebo 4 nemozem povedat, taky jazyk asi nemam, ale aj tak sa snazim to vymakat max co viem
urcite vyraznejsie rozdiely budu na filter a pod.
Filtrík má širší chuťový potenciál a aj tie najjemnejšie nuansy sa prejavia zmenou kH. Spôsob prípravy espressa (extrakcia pod tlakom) produkuje výraznejší (koncentrovanejší
https://coffe.kazak.com.pl/en/
- Gardelli (Rubens Gardelli);
- Mabo (Bogdan Georgescu);
- Coffea Circulor (Ivica Cvetanovski);
...
BTW: ze v zoznamoch nie su Slovaci alebo Cesi neznamena, ze tu nie su top praziari. Znamena to len, ze tu nie su sutaze. Prazil som so sampionkou UK, sampionom Danska, Majstrom sveta aj vicemajstrom sveta a mozem zospovedne povedat, ze sa absolutne nemame za co hanbit. Slovenske a Ceske praziarne, ktore sa zaoberaju vyberovou kavou pre to, ze ju miluju (a nie pre to, ze je to business) su naozaj na spickovej urovni...
Rozumiem, ze si skepticky. Ked nikdy nepocujes ze by bol Slovak alebo Cech majstrom sveta, tak to asi nevedia - to znie logicky. Finta je v tom ze na majstrovstva sveta sa da ist ak vyhras narodne. Ale ak nemas co vyhrat na narodnej urovni, tak sa zle chodi na majstrovstva sveta.
Druha vec ale je, ze ked seriozne chces tak vies prazit zhruba s kymkolvek. Vies spolupracovat s kymkolvek. Vies sa ucit od kohokolvek…
Nechcem pisat verejny zoznam dobrych praziarni, ked som sam praziar. Nemyslim si ze mi to prinalezi. Niekoho vynecham a hned bude kopa hejtu.
Zrejme si mal niečo od Diamonds Roastery,Concept,Ondrejka alebo Coffia?Čo ti na nich vadilo alebo v čom sú slabší ako tí top europske pražiarne?(pýtam sa konštruktívne aby som aj pre seba vedel)
Akoze nie, to su tie 3 bodky dole, len treba doplnit nazvy/mena.
Prosim aj mne.
A este by som sa spytal, ze aj oni maju realnu moznost sa dostat ku top vyberovkam, mikro lotom atd,, SCA 90+.