viete niekto, preco sa rubel vyrazne posilnil a vratil na hodnoty spred vojny? Zeby tak silno intervenovali?
31.03.2022 - 17:59:20
00
Volne sa neobchoduje, tak to moze byt vplyvom povinnosti ruskych firiem previest 80% inkasa do RUB
31.03.2022 - 18:04:30
00
Neviem preco rubel narastol. Mozno tym, ze je tam teraz zakladny 20% urok, mozno spekulacie na nakup plynu, .. neviem. Predpokladam, ze to je len kratkodoby vykyv.

Zaujimavy je stav ruskej burzy. Samozrejme, Rusko ju obmedzeniami obchodovania drzi +/- v normale. Ale je to taky rusky normal.
Ceny akcii ruskych firiem vies zistit aj tak, ze si pozries ceny ruskych ETF fondov. Tieto fondy su vlastne spolocnosti, ktore maju nakupene akcie Ruskych spolocnosti. Ked cena akcii ruskych spolocnosti rastie, tak ETF rastie, ked klesa, tak klesa.

No a jeden z takych fondov je iShares MSCI Russia ETF
https://www.ishares.com/us/products/239677/ishares-msci-russia-capped-etf

Jeho vykon je -99.85 % od zaciatku roka. A to neni sam.

Ak takto priserne padaju ich akcie, tak si neviem predstavit realny normalny dovod, aby ich mena rastla.
31.03.2022 - 18:12:36
01
yojo napísal:
este som zabudol dodat, ze oficialne zakladaci na Ukrajine nie su. S tymi prvymi, co boli vo februari na cviceni, pekne vydrbali, ale tito novi uz myslim vedia kolka bije, ak by ich zacali hned lifrovat na fron, asi by zalarmovali pribuznych a zacalo by byt horuco vo vnutri. Inak idu spravy, ze rodicia mrtvych z tych najchudobnejsich regionov moc neprotestuju, inaksie sa mozu rozlucit so stedrym odskodym. Kto vies, ci ho aj tak nakoniec dostanu, ale teraz nikto neriesi, co bude neskor.


skor to vidim tak ze padleho vyhlasia za dezertera a rodicov poslu na sibir miesto odskodneho
31.03.2022 - 18:36:27
00
will napísal:
Neviem preco rubel narastol. Mozno tym, ze je tam teraz zakladny 20% urok, mozno spekulacie na nakup plynu, .. neviem. Predpokladam, ze to je len kratkodoby vykyv.

Zaujimavy je stav ruskej burzy. Samozrejme, Rusko ju obmedzeniami obchodovania drzi +/- v normale. Ale je to taky rusky normal.
Ceny akcii ruskych firiem vies zistit aj tak, ze si pozries ceny ruskych ETF fondov. Tieto fondy su vlastne spolocnosti, ktore maju nakupene akcie Ruskych spolocnosti. Ked cena akcii ruskych spolocnosti rastie, tak ETF rastie, ked klesa, tak klesa.

No a jeden z takych fondov je iShares MSCI Russia ETF
https://www.ishares.com/us/products/239677/ishares-msci-russia-capped-etf

Jeho vykon je -99.85 % od zaciatku roka. A to neni sam.

Ak takto priserne padaju ich akcie, tak si neviem predstavit realny normalny dovod, aby ich mena rastla.


Neviem, co sa deje s rublom, ale tipujem to na intervenciu ruskej centralnej banky ako na trhovy stav.
Co sa tyka ruskej burzy, tak ako bezny zahranicny ucastnik trhu nemozes ani predavat, ani kupovat. Nikto nemoze shortovat. Vypredaj akcii je tiez zakazany. Stat predava nejake akcie, ktore skupuje Ruska centralna banka. Tymto ziskava stat aj cash na financovanie vojny. Zaroven aj stat nieco skupuje. Cize je umelo vyvolany aky-taky obchodovaci a rastovy stav. Potemkinova dedina. Samozrejme, nie je to dlhodobo udrzatelny stav.
31.03.2022 - 18:38:02
04
Prvy prepad bol asi reakcia trhu ,potom,zakial sa Elvira spamatala z soku a Voloda jej vysvetlil ,ze rezignacia nebude ,zacala intervenovat,ma za co ,valuta tecie kazdy den a nikto im aj tak nic nepreda.. a dalsie vyraznejsie posilnenie spred tyzdna ,ako Vova oznamil ,ze uz nam za valutu nic nepreda🙂uvidime ako to cele dopadne
31.03.2022 - 18:50:36
00
rubel posilnil, ale iba na jednej strane :)
www.rouming.cz
https://www.avtogradbank.ru/
31.03.2022 - 19:47:59
05
no dpč :D nie som ekonóm,ale to jak sa dá ?
niečo k veci ;)
https://www.youtube.com/watch?v=XUpY0fIdhms
31.03.2022 - 20:04:26
02
K tým platbám za suroviny v rubľoch: odhliadnuc teraz od platných kontraktov (ktoré asi budú mať dohodnuté nejaké zmluvné pokuty v prípade ich porušenia), nie je to tak, že na voľnom trhu si môže predajca sám stanoviť, čo chce za svoj tovar/službu? Síce celkom nechápem, čo tým okrem "dobrého pocitu" získajú, ale...
31.03.2022 - 20:48:20
00
Áno môže si stanoviť hocičo a bude na kupujúcom, či do toho ide, alebo nie,
ale v bežiacom kontrakte pri zmene musia súhlasiť obidve strany, ibaže by toto právo predávajúceho už bolo v zmluve obsiahnuté, čo neverím, že tam je :)
a na druhej strane kontrakt s rusom, je takmer bezcenný kus papiera, lebo vymožiteľnosť práva sa aktuálne rovná asi útoku jadrovými zbraňami.
31.03.2022 - 21:03:58
01
Dudo napísal:
asi podlieham zbytocnej (?) panike pod mnozstvom informacii, ktore nasavam.
Aj platby v RUB vyzeraju ako "stratene v preklade". Citam, ze budu pozadovat otvorenie EUR konta v Gazprombanke, ktore sa nadledne prevedu na RUB. Tak teraz neviem, to nie je porusenie zmluvy ani "platba v RUB.
Ach ti novinari...
Turbi, dik za doplnenie

V tomto prípade neexistuje zbytočná panika ale oprávnená panika bez ohľadu na kadejaké info. Proste kto by vedel prečítať čo bude o dva dni by bol tisíc krát vačší frajer ako Musk. :)
31.03.2022 - 21:34:49
11
neviem, ci tu bola, resp ste zachytili tu fotku toho ruskeho vojaka post mortem, co mal nakradnutych u seba mrte penazi a sperkov od ukrajinskych civilistov.
tak tato kolaz je pomerne trefna hoci drsna https://twitter.com/O_Majkella/status/1509602600697700353
kiez by sa to dostalo na oci co najvacsiemu poctu ruskych junakov.
tu je instagram toho molodca https://www.instagram.com/denis.cibenko/
31.03.2022 - 21:58:45
01
V tejto ekonomickej vojne nemôže Rusko vyhrať, to je zrejmé. A prelievaním znehodnotenej národnej meny z jednej štátnej kapsy do druhej cez intervencie RCB sa na tom nič nezmení. Je to aj osobná tragédia guvernérky Nabiullinovej, to musí byť pre ňu iná schýza, byť tlačený do takýchto intervencií, ona si musí uvedomovať, že Rusko už na ekonomickom fronte nemôže ani remizovať, nieto ešte vyhrať.

Vydieranie plynom a ropou tiež nebude trvať v tejto intenzite donekonečna, pre mnohé štáty je to silný externý impulz urýchlene pracovať na znížení závislosti na Rusku. Vidím v tom istú analógiu so zavedením nových metód výučby v školstve. O online resp. o dištančnej výuke sa diskutovalo ako o možných podporných metódach vzdelávania už roky, ale stále sa nič nedialo. Prišla korona ako silný impulz zvonku a odrazu sa behom pár týždňov začali využívať aplikácie, učitelia boli nútení naučiť sa fungovať v MS teams ap., prosto všetko išlo.

Som vcelku optimista stále, aj keď je zrejmé tak či tak, že budeme čeliť veciam nevídaným, už len taká dvojciferná inflácia zamáva trhmi. Ale na konci toho verím, že bude stav posilnenej trhovej ekonomiky/demokracie a oslabených autoritárskych systémov. Žiaľ, jediný, kto prehrá na všetkých frontoch, je Ukrajina. Tej krajiny je mi ľúto, obnova bude trvať dlhé roky, zničí sa tam aj to málo, čo mali.
31.03.2022 - 22:02:46
012
www.seznam.cz">https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/platba-za-plyn-rubly-putin-nechal-evrope-moznost-vyuzit-alibisticke-reseni-40392396#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=eHMOqbYeBC1-202203312004&dop_id=40392396&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
k tomu plynu a euru..
31.03.2022 - 22:06:15
01
Dredd napísal:
Žiaľ, jediný, kto prehrá na všetkých frontoch, je Ukrajina. Tej krajiny je mi ľúto, obnova bude trvať dlhé roky, zničí sa tam aj to málo, čo mali.

Suhlasim so vsetkym, co si napisal, ale s tymto prilis nie. Zabery utrpenia Ukrajincov maju na mna ozaj velmi negativny vplyv, najma kvoli uplnej bezmocnosti v danej situacii. Avsak boli krajiny, ktore si svoju slobodu a nezavislost museli vybojovat este krvavejsie. Clovek pri pohlade na zbombardovane mosty, priehrady, zeleznice a celu infrastrukturu moze prepadnut riadnej depke. Obzvlast ked vidi, kolko desatroci trva na malom Slopensku prerazit tunelcek, postavit most cez dunaj, dialnicu, ci nemocnicu. Historia ale vie dosvedcit, ze krajiny vojnou horsie zasiahnute sa postavili na nohy pomerne rychlo (rychlejsie ako slopensko po bacovani smeru). Som teda vacsi optimista, verim, ze bude existovat nieco na sposob Marshalovho planu a zapad da Ukrajine rabaka, hoci to mozno jednu (dve) generaciu potrva, kym Ukrajina dobehne aspon Rumunsko. Putler tu nebude vecne a hoci je to v rusku tak, ako dnes povedal gruzinsky reziser Ioseliani (Z více než 50 procent je Rusko obydleno lůzou, polozvířaty, která nemyslí, nechápou, nezajímají se o nic, nemají svědomí. Je to dav, který nemá mozek.)https://twitter.com/AlexandrMitrofa/status/1509529750376628233 , ruska zalkoholizovana luza nebude rozhodovat o dalsom smerovani rusov a verim, ze elity (tie maju radi luxus, zapadne pohodlie, jachty, atd.) si daju aspon na par desatorci pozor na uzurpaciu moci, ako ju vidime teraz.
31.03.2022 - 22:36:29
25

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up