noo medzi fuel ex a top fuel je dost velky rozdiel. ex ma ABP (cap v oske naboja a pohyblivy dolny uchyt tlmica) a top fuel nema na zadnej stavbe jeden cap (pri oske kolesa), teda pruzi matros, takze to je cisto chrtacka zalezitost
Asi nie som jediný, kto má podobný názor. Niekedy dávnejšie som o tom čítal aj na BF. Proste nejaké ohýbanie tam musí byť, lebo teraz je to v podstate 3-čap.
Viem, že existujú jednočapy, tak aj štvorčapy, ale trojčapoch som ešte nepočul (pokiaľ nerátam použitie karbónu na zadnej stavbe).
už si videl dural pružiť?
lebo práve tuhosť je jeho dosť big plus oproti oceli a titanu
ten čap pri zadnom náboji, či už je nad alebo pod jeho úchytom (alebo pri ABP v ňom - http://www.sicklines.com/2007/08/16/trek-abp-explained/), slúži fakticky len na optimalizáciu dráhy chodu, ak ho blokneš, systém veselo funguje ďalej, ale prituhne (a v podstate si to celkom dobre pomenoval "trojčap")
chlapci, ja som chemik, a nie strojár, ale mám to jasne pred očami
zadný trojuholník sa vôbec nemusí ani ohýbať ani deformovať
ak posúvate zadné koleso hore, ľavé vahadlo ide hore k rámu a tlmič je stláčaný a rotovaný takisto k rámu
nepotrebujete 4. stupeň voľnosti, opakujem, ten je tam pridávaný predovšetkým na optimalizáciu chodu zadnej stavby
tulenik má kus pravdy... keby to bola *****, tak to Trek nedá na race bike asi...
otázka je, či je to pre mna vhodný bike, ako tu niekto spomenul, že je to pre vychrtliny - ja mám 88kg
nieee pre vychrtliny ale chrtov teda pretekárov, ono sa to totiž vcelku pochopiteľne správa tuhšie ako 4čap, takže to nie je až taká žehlička
pretekárom sa to hodí kvôli VRAJ menším stratám energie
takže rozdiel medzi Fuel a Fuel EX v tých čapoch je kôli tomuto >
> u Fuela si zostrojím kružnice s polomermi r1 a r2 so stredom v spodnom čape a v čape váhadla ktoré prechádzaju horným čapom váhadla kružnice majú síce rôzny polomer no v tomto bode a jeho blízkosti takmer splynú .. nie uplne dokonale ale rozdiel bude pri tých polomeroch minimálny
pri 100 mm zdvihu zadná stavba a teda aj horný čap neprejde takú vzdialenosť ako pri 140-150mm u Fuelu EX čiže na tom úskeu ktorý by prešiel horný čap u závesu bez čapu pri oske na Fuel EX by bol dlhší a rozdiel od úseku kružnice váhadla by bol príliš veľký nato aby to dokázal hliník dlhodobo vydržať namáhanie v ohybe > proste priveľké namáhanie v ohybe
> záver: zadná stavba a ani hliník u Fuelu pri chode zadnej stavby pruži veľmi minimálne - hliník totižto nieje až tak pružný materiál rádovo to može byť tak 1-2 mm odhadom .. ale tvrdiť že pruží alebo sa ohýba je rovnaké ako tvrdiť že duralový HT pruží a ohýba sa > čiže ohyby sú minimálne
- z toho dôvodu je na Fueli EX ešte jeden čap ... pohyblivý spodný záves tlmiča ma za funkciu upraviť len chod tlmiča > vraj ochrana proti dorazom
Noise ak nejazdíš maratóny ber kľudne 140mm Fuela EX ... v dnešnej dobe inteligencie sa pohupovania báť nemusíš a keby tak tak to lockneš, ak netrháš reťaze v šprintoch bude ti Fuel EX vhodnejší .. isto oceníš v térene 140mm ... ja jazdím 100mm full je to síce relatívne pohodlné a ľahké no občas mám chuť to vymeniť za niečo s vyššími zdvihmi
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
problém je, že potom dráha po ktorej sa pohybuje náboj, nie je zrovna optimálna
Asi nie som jediný, kto má podobný názor. Niekedy dávnejšie som o tom čítal aj na BF. Proste nejaké ohýbanie tam musí byť, lebo teraz je to v podstate 3-čap.
Viem, že existujú jednočapy, tak aj štvorčapy, ale trojčapoch som ešte nepočul (pokiaľ nerátam použitie karbónu na zadnej stavbe).
lebo práve tuhosť je jeho dosť big plus oproti oceli a titanu
ten čap pri zadnom náboji, či už je nad alebo pod jeho úchytom (alebo pri ABP v ňom - http://www.sicklines.com/2007/08/16/trek-abp-explained/), slúži fakticky len na optimalizáciu dráhy chodu, ak ho blokneš, systém veselo funguje ďalej, ale prituhne (a v podstate si to celkom dobre pomenoval "trojčap")
zadný trojuholník sa vôbec nemusí ani ohýbať ani deformovať
ak posúvate zadné koleso hore, ľavé vahadlo ide hore k rámu a tlmič je stláčaný a rotovaný takisto k rámu
nepotrebujete 4. stupeň voľnosti, opakujem, ten je tam pridávaný predovšetkým na optimalizáciu chodu zadnej stavby
... našiel som foto, nažerte sa:
otázka je, či je to pre mna vhodný bike, ako tu niekto spomenul, že je to pre vychrtliny - ja mám 88kg
pretekárom sa to hodí kvôli VRAJ menším stratám energie
zadný trojuholník sa vôbec nemusí ani ohýbať ani deformovať...
dakujem za objasnenie, uz som zase citil blbe famy...
a este chlapcom Tulenik vysvetli, ze bajk ohadzany LXkom nevazi 11,hocico kg, ale trosku viac
> u Fuela si zostrojím kružnice s polomermi r1 a r2 so stredom v spodnom čape a v čape váhadla ktoré prechádzaju horným čapom váhadla kružnice majú síce rôzny polomer no v tomto bode a jeho blízkosti takmer splynú .. nie uplne dokonale ale rozdiel bude pri tých polomeroch minimálny
pri 100 mm zdvihu zadná stavba a teda aj horný čap neprejde takú vzdialenosť ako pri 140-150mm u Fuelu EX čiže na tom úskeu ktorý by prešiel horný čap u závesu bez čapu pri oske na Fuel EX by bol dlhší a rozdiel od úseku kružnice váhadla by bol príliš veľký nato aby to dokázal hliník dlhodobo vydržať namáhanie v ohybe > proste priveľké namáhanie v ohybe
> záver: zadná stavba a ani hliník u Fuelu pri chode zadnej stavby pruži veľmi minimálne - hliník totižto nieje až tak pružný materiál rádovo to može byť tak 1-2 mm odhadom .. ale tvrdiť že pruží alebo sa ohýba je rovnaké ako tvrdiť že duralový HT pruží a ohýba sa > čiže ohyby sú minimálne
- z toho dôvodu je na Fueli EX ešte jeden čap ... pohyblivý spodný záves tlmiča ma za funkciu upraviť len chod tlmiča > vraj ochrana proti dorazom
viac v prílohe
VĎAKA
najväčšia sranda je že pri skúške vykreslenia si to, som pochopil prečo je ten čap na Fueli EX
ísť do toho, alebo nie???