Pekne vpravo po ceste - i ked si nespominam, ci som tade isiel. Opacnym smerom urcite,je to este horsie (rychlostne), ani ten chodnik tam nie je ;), ale v nedelu rano/doobeda bolo bezpecne.


Dnes cestou autom som mal celkom stastie na exotov (soferov tiez,ale to je častejši vyskyt a do inej temy). Cyklista na Racianskej za Peknou cestou smer mesto, na lavej krajnici. Dalsi podobny horskomestsky kaskader na Trnavskom, tiez lava strana a navyse v protismere (okolo zastavky elektricky). Treti uz bol iba 'drobnost', nechal sa vyprovokovat dvoma ekolobezkarmi jazdiacimi po 2 prechodoch na cervenu, tak si ten druhy prechod strihol tiez.
18.06.2022 - 21:36:38
00
Jazdím tadiaľ na graveli.

Posielam cyklistu na chodník, po ktorom chodí pramálo ľudí, pokiaľ nie je sobota a ľudia idú s deťmi do zoo. Popri zoo ho už dávno opravili. V čase, keď som tohto cyklistu stretol, na chodníku nestalo od rtvs až po protihkukovu stenu pred podjazdom (išiel som na Patronku) žiadne auto a ani jedného pesieho som nestretol okrem ľudí na autobusových zastávkach. Chodník široký preširoký. Keď sa pozerám na mapy.cz, tak práve tadiaľ by mala viesť cyklotrasa. Nevšimol som si nikdy, či je tam nejaké C. Jazdím tadiaľ roky a nikdy som sa nezamyslal nad tým, že by som šiel po ceste. Najmä z Mlynskej doliny na Patronku.

A podjazd na ceste vám nevadí? Je tam 70 a častokrát tam autá jazdia podstatne rýchlejšie. Nehovoriac o tom, že za podjazdom je výjazd z diaľnice, keď idete z Patronky.

Mne neprekáža v prvom rade jazda po ceste. To nech si zváži každý sám. Ale aby niekto na biku jazdil stredom pruhu po takejto ceste? Takýmto štýlom sa šofér akurát naštve a nebude vôbec o nič viac ohľaduplný, keď vidí, že ani cyklista nie je.
18.06.2022 - 23:41:30
01
Stredom sa tam jazdi lebo na kraji praveho su dve jamy. Btw KOM tam ma priemerku 64kmh ?
Dnes na graveli s makkymi gumami len 34 lebo uz som mal dost v nohach. Predpokladam ze sa bojis po ceste a preto tomu nechapes. Su tam 2 pruhy v kazdom smere. Kde inde ked nie tu sa da v pohode ist.
Kazdy normalny sofer ho obide lavym pruhom, ci je v strede alebo na kraji. Vadi to len blbcom co nemozu pouzit lavy pruh a dali by ho na tesno aj v pravom.
19.06.2022 - 00:20:34
00
Tiez som dnes videl zaujimavu vec - na Hainburskom moste na ceste mtb cyklistu, co siel tak 15 km/h :D :facepalm:
Viem ze tadial jazdia ziletkari na kozach, ale ti predsa tadial idu 50tkou. Ale tento mtbeckar to mal teda pekne v pecku :) vlastne neviem ci dosiel zivy, minali sme sa priblizne v strede mosta.
19.06.2022 - 00:29:17
00
Odhadom podobnou rychlostou isla dievcina na Deme bez prilby, na nabrezi tusimze niekde medzi Safkom a LStura, pekne v tretine svojho pruhu.
19.06.2022 - 00:34:27
00
A kade asi tak mala podla teba ist? Tiez po chodniku?
19.06.2022 - 00:44:55
00
misoR napísal:
...Jazdím tadiaľ roky a nikdy som sa nezamyslal nad tým, že by som šiel po ceste. Najmä z Mlynskej doliny na Patronku.

A podjazd na ceste vám nevadí? Je tam 70 a častokrát tam autá jazdia podstatne rýchlejšie. Nehovoriac o tom, že za podjazdom je výjazd z diaľnice, keď idete z Patronky.


Od Botanickej na Patronku tiez radsej idem po chodniku, lebo pri mojom stasti by som chytil vsetky semafory a rozbiehat sa mi do kopca medzi autami moc nechce. Opacne mam od Patronky zelenu vlnu, s vynimkou Mlynskej, kde sa to nie vzdy podari.
Pokial ide o podjazd, vedie k nemu cesta dolu kopcom a teda da sa nabrat celkom slusna rychlost, cize ho clovek prejde za zlomok casu podjazdu na chodnikovej casti.
19.06.2022 - 06:52:53
00
misoR - uvedomujes si, do akej temy prispievas???
Este raz si ten nazov precitaj a snaz sa ho pochopit...
Lebo je to neuveritelne - ten, co robi hanbu nam normalnym cyklistom, sa tym chvali v tejto teme!

Len tak medzi recou, byvam skoro v centre a 8 rokov som robil v areale SAV na Patronke. 2-3 krat tyzdenne som jazdil do roboty na bicykli - po nabrezi a Mlynskou dolinou. Po ceste, nikdy po chodniku! A v sucasnosti 2-3 krat mesacne, hlavne na jar a v lete jazdim tadial na zahradu do Zahorskej Bystrice. Ano, od Patronky po Lamacskej a Hodoninskej, po ceste, nie po chodniku.
19.06.2022 - 21:48:02
00
JoKo, tam, kde neobmedzujem svojou jazdou chodcov, si dovolím jazdiť po chodníku. Ako ti robím hanbu tým, že sa snažím byť ohladuplny voči všetkým skupinám účastníkov premávky? Nie je hanba skôr to, že má niekto egoisticky pohľad len zo strany cyklistu?

Ani si sa nezamyslal nad tým, čo si písal, len si zbadal to, že jazdím po chodníku (kde vždy, podotýkam vždy, stretnem max 3 ľudí, okrem čakajúcich na zastávke, pri ktorých vždy spomalim takmer na rýchlosť chôdze, ak si to vyžaduje situácia) a to ťa pohorsilo. Vytrhol si si z kontextu, čo si potreboval 👍

To, kto kde a kedy jazdí po ceste, je mne jedno. Každý má svoju hlavu, každý má inú mieru pudu sebazáchovy a podla toho jazdí. Keď si nemal problém a necítil si sa nikdy ohrozený vodičmi na týchto cestách, jazdí si tam pokojne ďalej. Ja budem jazdiť tak, ako to vyhovuje mne, s ohľadom na ostatných.
19.06.2022 - 22:28:01
02
Miso ale tvoja logika je nejaka pocudna. Cyklista jazdiaci na ceste kde ma jazdit a kde su dva pruhy v jednom smere ti vadi a posielas ho na chodnik kde nesmie jazdit a ako obhajoba tohto je ze sice davas pozor na chodcov ale nezavadzias soferom ktori maju volny cely jeden a pol pruhu pre seba. Tomuto ja nejak nerozumiem.
19.06.2022 - 22:42:01
00
Tadial ist ziadna hanba nie je. Od botanickej su uz znacky, na patronke su tiez znacky, mam pocit ze istu dobu tam bola znacka i priamo na tom chodniku popri zoo, mozno bude niekde v tej zeleni schovana, dokonca tam minimalne raz policajti pokutovali vecer cyklistov bez svetiel a mna so svetlami len pozdravili - neriesili ze tam nemam co robit. K zoo ale vyustovala cyklo z druhej strany cesty a tym sa obchadzala zastavka.
Inak zabavne je ze v tom podjazde na chodniku sa v noci svieti (jedno svetlo z dvoch), to len cez den tam je tma.

Ja tam jazdim v 95% ohladuplne po chodniku. Obcas si to od zoo po botanicku dam po ceste. Dovodov preco tadial jazdim okrem toho vyssie spominaneho je viac:
- Jazdim plno cyklotras a casto sa stava ze sa zabuda na cyklistov. Oficialna cykloznacka vedie zakazom vjazdu, pripadne z jednej strany znacka cyklochodnika a z druhej zakaz vjazdu. Ze niekde chyba znacka, je tam zakaz alebo znacka vedia nevhodnou trasou uz povazujem na SVK za nieco uplne normalne.
- Cerveny asfalt som zatial zazil len na cyklochodnikoch a zdielanych chodnikoch, jedinne tento usek z tych co poznam je sporny
- Z tej cesty co ide popri mam asi najstrasnejsi zazitok so slovenskych ciest kedy ma vodic auta cielene tlacil na obruvnik. A tlacil akoze fakt tlacil, bol som asi 10cm od obruvniku, oboma rukami som sa trenim drzal strechy auta pricom lavu ruku som mal na streche polozenu celu az po rameno, bajk nakloneny nad chodnik. Predpokladam ze sa mu nepacilo ze som na krizovatke stal prvy v nejakej cca stvrtke pruhu, ani nie tam ako maju auta prave koleso, len tak aby vedla mna nezastalo auto - pretoze ak to tam poznate tak viete ze od semaforov treba ist trochu dolava co auta obcas ignoruju a cyklistov tam vytlacaju. A asi ho vytocilo i to ze som krizovatkou presiel skor ako on tak ma chcel potrestat alebo co. Nakoniec ani nezastavil, len trochu spomalil na co som skocil na chodnik. Nemam za potrebu riskovat tam znovu podobneho debila.

Na druhu stranu to co je na svk mapy.cz je preberane z openstreetmap, ktokolvek tam moze cokolvek zmenit, vid napriklad junkyard na kamziku, ilegal co je tam znaceny ak C-cko.
19.06.2022 - 22:45:04
02
Vieš v čom je problém, scarinko? Že sa zas na to pozeráš iba a iba ako cyklista. Tebe to nevadí, že by si jazdil v strede jazdného pruhu, lebo ty máš okolo seba kopu miesta. Lenže keď by si tam šiel autom, máš približne 3x väčšiu potrebu priestoru, čiže potrebuješ celý jeden jazdný pruh pre svoju jazdu. Cyklista má jazdiť po pravom okraji vozovky, nie po strede jazdného pruhu. To je to, čo vie (alebo mal by vedieť) každý, kto má vodičský preukaz.

Preto podľa mňa taka jazda vysiela len negatívny signál o tom, že niektorí z nás si myslia, že cesta patrí iba im. A potom, keď sa kričí o zlepšení cyklo infraštruktúry a pravidiel cestnej premávky v prospech cyklistov, sú reakcie také aké sú. Preto už takmer každý cyklista zažil, ako chutí voda do ostrekovačov.
19.06.2022 - 22:51:53
01
Cyklisti jazdia viac vlavo prave koli vodicom ktori ich ohrozuju tym ze umyselne nedodrzuju bezpecnu vzdialenost a radsej ohrozia cyklistu ako by mal pribrzdit a obist ho aj volnym vedlajsim pruhom. Proste je im zatazko pohnut volantom. A cyklista jazdi pri pravom okraji vozovky pokial je to mozne. Tj pokial je kraj vozovky zjazdny a nehrozi pad vinou diery, skla, strku atd ktory tam nanosili a sposobili auta.
19.06.2022 - 22:56:22
01
Aj ja sa vystrcim na ceste, keď počujem za sebou auto. ale som tak max v tretine pruhu, keď nie je krajnica alebo je taká, že je namalovana čiara a za ňou je jarok. To stačí takmer vždy.
Na tých, čo sú prirodzeni kreteni, to samozrejme nestačí, aby bol odstup optimálny, ale takýto hlupák nemusí takto ani príliš zájsť do vedľajšieho pruhu a určite ho to nevyprovokuje tak ako keď by som si zobral polovicu a viac pruhu a o to riskantnejsie by ma obehol, aby si dokázal, že on je tu pán a cyklista tu nemá čo robiť.

Neohybaj si pravidlá. Cyklista ma jazdiť po pravom okraji vozovky a môže jazdiť po krajnici, ak tým neohrozí ani neobmedzi chodcov.
19.06.2022 - 23:18:40
00
scarinko napísal:
A kade asi tak mala podla teba ist? Tiez po chodniku?

Uz to vysvetlil aj misoR, mala ist vpravo, jazdenim v strede ci 30-40% zvycajne nijak nezvysi svoju bezpečnosť,prave naopak
(O prilbe ani nehovorim,a rychlost10-15kmh tiez nie je uplne ideal na tu cestu)
19.06.2022 - 23:31:54
00
keyboard_arrow_up