Muso A v com je ten rozdiel. Mam tu pomerne vela znamych co ti poveia "ten psik je ako moje dieta s laskou v ociach aku u rodicov zriedka vidim" Cize ano dieta ma trocha ine rozmery, trocha inak rozmiestenu srst, dufajme ze ine hygienicke navyky ale inak ? Nesmie byt na voditku, i ked pochybujem ze jestvuje taky zakon. Suseda tu bezne venci svojho 5 rocneho na spagate ked fuka, vraj aby ho neodfuklo :-D cize v com je presne ten rozdiel? Pes je poslusnejsi ?
02.08.2022 - 11:40:03
00
To sa naozaj vážne pýtaš, že v čom je rozdiel medzi človekom a zvieraťom alebo si iba robíš srandu?
02.08.2022 - 11:45:06
20
Ty mas este nezodpovedanu otazku tu https://www.mtbiker.sk/forum/post1861961.html#p1861961. Ale ked uz odpovedas iba na to co sa ti hodi, tak clovek je tiez len zviera. Zlez z piedestalu a bude sa na svete zit lepsie, ak budes vsetko zive respektovat rovnako. Ci ty si z tej sklupiny boh stvoril zverstvo aby sluzilo ludom ?

Kazdopadne je to jedno. Nebudem hanobit neciu vieru. Z pohladu cyklistu je jedno co mu vbehne pod kolesa rozseka sa rovnako. Z pohladu majitela toho niecoho je to tiez jedno, utlcie cyklistu aj za psa aj za dieta. Z pohladu zakona je v tom maly rozdiel, ale pes uz tiez nie je vec a boli mu priznane prava, cize tiez to nie je velky rodiel. Cize v com je ten zasadny rozdiel ?


Naposledy upravil Kenai dňa 02.08.2022 - 12:06:01, celkovo upravené 1 krát.

02.08.2022 - 11:58:13
00
Mójtykvet ...
02.08.2022 - 12:05:05
11
Nevadi, kludne porozmyslaj... mas cas ziaden stres.
02.08.2022 - 12:09:37
00
kedze niekto citoval to so psom, tak som to videl ale teda neviem co by sa malo zmenit. Bezne obchadzam vrany, holuby, straky a ine zvery tak aby som ich nerusil. Kacky, husy, labute a podobne zvery casto kempuju na cyklomagistralach a este som teda nevidel ze by ich niekto "nie kozmickym tempom" s nadavkami obchadzal. Ba co viac, tie vodne havede maju casto mnozstvo mladych, a to ked sa vam zbehnu 2-3 rodinky, to mate hned 10-20 malych husat na cyklomagistrale. Pekna podivana :)
02.08.2022 - 12:24:42
05
Presne tak respektujes kazdeho ziveho tvora rovnako. Za chovanie sa psa /dietata zodpoveda rodic resp majitel. Ak majitel nezvlada svoje zviera /dieta nemal by ho mat. To je aj dovod preco nemozes chovat tigra, alebo niktore plemena psov. Nie je zaruka, ze ich vychovu zvladne kazdy. Len stat si zrejme z dovodu, ze treba dalsich danovych poplatnikov, naivne mysli, ze vychovu dietata zvlada kazdy. A pritom si myslim, ze je jednoduchsie vychoivat tigra ako dieta.

Ale to sme odbocili. Mne len vadi, ze ak niekde vybehne nevychovane dieta, ma vodic predivdat, ak vybehne nevychovany pes, tak je to drbnuty majitel... preco ten dvojity meter?
02.08.2022 - 12:34:46
01
S tou predvídavosťou je to ,,poněkud" dosť zložité, pretože sa nedá vždy definovať, kedy sa stala nehoda preto, že niekto, kto mal predvídať, nepredvídal. Môžete predvídať, že vám auto z vedľajšej nedá prednosť, alebo vybehne chodec spoza autobusu alebo na prechod pred vaše vozidlo. Na to sa dá aj pripraviť, znížite rýchlosť, máte ruky/nohy na brzde a pod. No niektoré veci sa ozaj nedajú predvídať. Čo keď si vták nad vami uľaví, a jeho stolica vám zrovna trafí oko, keď pôjdete na bicykli vysokou rýchlosťou? Dobre, tam sa pravdepodobnosť blíži k nule, že sa to stane. Tak k deťom: dobiehate 3 r. dieťa na cyklotrase, ide 10 km/h, máte niekoľko možností: 1. obehnete ho vysokou rýchlosťou a obiehanie bude rýchlejšie, rýchlo sa odpracete z ľavej strany, ak niekto ide oproti, je špička. No tŕpnete, aby to dieťa nestočilo doľava, lebo neurobíte nič. 2. Spomalíte na jeho rýchlosť a budete ho obiehať o kúsok rýchlejšie, napr. 12 km/h, obiehanie bude trvať dlhšie, budete dlhšie vedľa dieťaťa a znovu tŕpnuť, že vám to stočí doľava, pokiaľ ste vedľa neho za ním, až pokiaľ sa nezačnete dostávať pred neho. Pravdepodobne ubrzdíte, ale je to nepríjemné, odvracať kolíziu. Ak je špička, takéto obiehanie vyžaduje, aby dlhšie nikto nešiel oproti, inak vás to bude nútiť obiehať rýchlejšie. 3. Keď budete dieťa dobiehať, zazvoníte, aby ste upozornili, že idete. No môže sa zľaknúť, ale skôr sa otočí, že kto zvoní, a hrozí, že zíde mimo cyklotrasu, kde spadne, alebo zas vám pred bicykel. Ja v týchto prípadoch volím bod 2 a chodím naľavo skoro až po tráve. Zatiaľ som nepríjemnosti nemal.

No keď sa vám stanú nečakané veci, tak človek doslova zmeravie a nerobí nič. A nepomôže žiadne predvídanie. Pár vecí čo sa stalo mne:
- Keď som sa vracal z Dechtíc, v Dubnici na zastávke SPŠ, smer kruháč, odparkovaný bus, išiel som 25 km/h a keď som už išiel okolo okienka vodiča, zrazu vybehol spoza busu malý pes, mne do dráhy, no zľakol sa a hneď sa zvrtol späť. Zmohol som sa len reflexne trhnúť riadenie doľava a zrovna ma obiehalo auto. Našťastie tam bolo miesto, nič sa nestalo. Pred autobusom stáli dve tetky a zrejme hovorili na psa.
- Dávnejšie v Sŕni na ulici, v diaľke vybehlo z dvora na bicykli/e kolobežke z otvorenej bráničky rovno na ulicu dievča, tak 10 r. Normálne vyšla už rozbehnutá, že keby zrovna niečo ide po ulici (alebo ja neskôr), zrážka je nevyhnutná.
- Včera na cyklotrase v Zamarovciach, oproti išlo dievča, tak 5 r. po svojej strane. Mali sme sa minúť o pár sekúnd. Zrazu sa začala dívať doprava, na kone, a začala prechádzať plynule do protismeru, mne do dráhy. Išiel som 28 km/h, tak naviac 3 s do zrážky. Len som zmeravel, prestal šliapať a možno by som začal brzdiť. No našťastie sa pozrela späť na cestu a vrátila sa. Za ňou tety, som počul, že na ňu čosi hovoria zvýšeným hlasom.
-Minulý týždeň v Trenčíne, od Obchodnej akadémie ku Štadiónu M. Gáboríka, išlo dievča, tak 13 - 14 r. na Bolt kolobežke, dobiehal som ju a chcel obehnúť, no zrovna zozadu išli autá. Bol som tak 10 m za ňou a šiel asi 28 km/h. Keď prišla k pozdĺžne zaparkovanému autu, zrazu tam náhle prudko zabrzdila a až potom sa schovala za auto. Ja som za ňou tak tak dobrzdil, zadné koleso mi driftovalo, ale zotrvačná energia ma hnala dopredu. Potom som sa za chvíľu otočil a v diaľke išla za mnou. Rozmýšľal som, či ju počkať a dohovoriť, no nechcel som sa viac jedovať.

Hlavne nečakané veci, sa nedajú predvídať. A ešte horšie sa na ňe reaguje. Skôr nereaguje.
02.08.2022 - 16:17:47
12
pekny sloh, tiez povedzme si uprimne ze vyjazdeni ludia nemusia rozmyslat nad spravnou reakciou na krizovu situaciu. vyjazdeni ludia za a: jazdia tak aby pravdepodobnost krizovej situacie znizili na minimum a za b: ked uz nastane krizova situacia tak reaguju bez rozmyslania na 90% spravne a je z toho len close call a nie pruser...

samozrejme su talenti ktori mozu jazdit do nekonecna ale vyjazdeni nebudu nikdy. kazdy nejakeho pozname...


Naposledy upravil Stax dňa 02.08.2022 - 16:33:38, celkovo upravené 1 krát.

02.08.2022 - 16:31:07
02
Ja som išiel dnes po vale a išiel tam aj mladý muž s kočiarom a asi3r. dievčatkom. To behalo hore dole tak som zazvonil. Chlapík si ju volal k sebe ale bola nerozhodná a nevedela kam ma isť. Nakoniec ostala na ľavej strane opačnej ako tatino. Tak som zastavil a povedal som jej aby išla za tatinom a podala mu ruku. Urobila to okamžite. Prešiel som a tatino mi podakoval. A myslím takto by sa to malo riešiť a nefrflať.
02.08.2022 - 16:33:02
016
robertp1996 :clap: Perfektne! Uplne presne k veci. Jedine ako mozes zlepsi svoju sancu reagovat v krizovej situacii je treningiom na nu. A to nikto nerobi. Nikto to od vodicov nevyzaduje. Na co je ti predvidat ked nedokazes reagovat, ked sa to skutocne stane. Aby si stihol v cas zavriet oci ? Padlo tu predvidat, ze ti auto neda prednost. Stalo sa mi nikekolko krat, vzdy som to predvidal, ale predvidanie nezabezpecilo ze som sa mu dokazal vyhnut. To zabezpecili vodicke schoponsti za ktore rozhodne nevdacim autoskole. Je super, ze vodic predvida, ze sa to moze stat, ked nevie ako rychlo moze ist aby sa dokazal vyhnut a nema to odkial vediet, lebo taky manever v zivote nerobil. Je to ako kazdu zimu ked novi majitelia SUV pri prvom snehu koncia v stlpoch a zvodidlach. Totiz vsetci vedia, ze im auto dobre akceleruje (to robia stale) maju nahon na 4, ale to ze brzdi horise ako ich stary sedan, uz nevie skoro nikto, az kym nezisti pri prvom snehu, alebo krizovke.
02.08.2022 - 16:38:21
01
Stax napísal:
pekny sloh, tiez povedzme si uprimne ze vyjazdeni ludia nemusia rozmyslat nad spravnou reakciou na krizovu situaciu. vyjazdeni ludia za a: jazdia tak aby pravdepodobnost krizovej situacie znizili na minimum a za b: ked uz nastane krizova situacia tak reaguju bez rozmyslania na 90% spravne a je z toho len close call a nie pruser...

samozrejme su talenti ktori mozu jazdit do nekonecna ale vyjazdeni nebudu nikdy. kazdy nejakeho pozname...


heh, a ako sa clovek stane vyjazdenym ? Co to presne znamena ? Ze tu konkretnu krizovku nezazil prvy krat, mozno uz par krat niekoho presiel, alebo mal stastie, ze sa z toho dostal kym vyjazdeny nebol ? Alebo je to jeden zo 10000 co drie na svojich schopnostiach a cielene si take situacie navozduje v kontrolovanom prostredi ked nehrozi zranenie nikoho ineho ako jeho sameho (tipicky sa mu hovori cestny pirat)

vikino1 Ano, slachetne bohuzial dost casto nerealne. Su ludia co sadaju na bike aby sa dostali rychlo z bodu A do bodu B. Su aj taky co idu viacery za sebou a nahlym brzdenim ohrozia ludi v baliku. Su aj taky ci trenuju a musia si drzat nejake tempo a nemozu zastavoat pri kazdom milom dievcatku aj ked by mozno tiez radi. A potom tu este mozu byt ludia co nemaju deti proste radi a nemaju chut sa na ich vychove podielat. Nikto ich k tomu nemoze nutit.


Naposledy upravil Kenai dňa 02.08.2022 - 16:49:02, celkovo upravené 1 krát.

02.08.2022 - 16:42:03
00
zasadny problem tvojej logiky je ze povazujes ucenie sa jazdit v aute a na bicykli za rovnocenne...
02.08.2022 - 16:45:55
01
A v com je rozdiel, schopnost je schopnost, vodic je vodic ? To je mensi problem ked niekto zrazi niekoho auto ako na biku ? Ci ked sa to stane na ucelovej komunikacii alebo na ceste 3 tiredy ? Vodic nemotoroveho dopravneho prostriedku musi byt vyjazdeny ale vodic motoroveho nemusi ? Preco by jazdit autom a jazdit na bicykli nemalo byt rovnocenne ?
02.08.2022 - 16:53:24
00
precitaj si to este raz a skus este raz.
aby som ta citoval
Kenai napísal:
Nevadi, kludne porozmyslaj... mas cas ziaden stres.
02.08.2022 - 17:07:02
01
keyboard_arrow_up