Kenai napísal:
Preco by jazdit autom a jazdit na bicykli nemalo byt rovnocenne ?

Prečo by vlastniť strelnú zbraň, vreckový nôž či stoličku nemalo byť rovnocenné? Všetkými týmito vecami sa dá zabiť človeka.
Vyzadujes na nôž zbrojný preukaz alebo volíš zrušiť zbrojné preukazy?
02.08.2022 - 19:03:50
02
Ešte vás to neprestalo baviť? :D

Včera som čakal na autobus pri twin city, oproti Nivam. Autá z Karadžičovej alebo z 29. augusta mali zelenú, pri Nivach smer Prievoz akurát končila červená, takže rozbehnuté autá mohli v pohode prejsť na zelenú, keby tam zopár áut nestalo v pravom pruhu.

No a tu to začína. Od križovatky s Karadžičovou nenormalny rev, chalan na Mustangu dosť pridal a zaradil sa vľavo, kde nič nestalo, mal voľný prejazd. Mal. Keby na priechod nevbehol cyklista na poslednú chvíľu, akurát v momente, keď skončila červená a zasvietila zelená. Mal šťastie, lebo šofér Mustangu ho asi zbadal a tak brzdil ušami on a aj cyklista, ktorý takmer preletel ponad predné koleso.

Na tom priechode je ešte aj casomiera, tak neviem čo tomu chlapíkovi išlo práve hlavou, keď určite videl, že to nestíha.
02.08.2022 - 22:08:12
00
robertp1996 napísal:
... Tak k deťom: dobiehate 3 r. dieťa na cyklotrase, ide 10 km/h, máte niekoľko možností: 1....

Ja to robím tak, idem nabok, "zvesím nohy" a očí mám na dieťati/psovi kým ich neobehnem. Môj spôsob je zlý, že zas moc nepozerám pred seba, len periférne.

... No keď sa vám stanú nečakané veci, tak človek doslova zmeravie a nerobí nič. A nepomôže žiadne predvídanie...

To poznám, keď som nabúral do auta. Spätne si uvedomujem že brzdilo, lenže mozog v autopilote a viac zameraný na ľudí okolo a prechod pre chodcov, tak som začal brzdiť keď už bolo neskoro.
03.08.2022 - 08:15:54
00
Minikin napísal:
Prečo by vlastniť strelnú zbraň, vreckový nôž či stoličku nemalo byť rovnocenné? Všetkými týmito vecami sa dá zabiť človeka.
Vyzadujes na nôž zbrojný preukaz alebo volíš zrušiť zbrojné preukazy?


Dobra otazka len sme OT:
UK zakaz aj vreckoveho noza, Texas ziaden ZP ani na utocnu pusku a mozes vlastnit aj protilietadlovy kanon.
Ako vidis vsade maju na to iny nazor ale v globale sa da povedat ze oba nazory su spravne. Za mna presne ako hovoris bud zbrojak aj na zatvaraci noz, alebo strelne zbrane bez ZP pre kazdeho. Tak isto bud vodicak aj na bicykel alebo vyradit bicykle z cestej premvaky. Ebicykle motorky babety.... to iste.

Rozhodujuce nie je co riadis, ale ci si s tym tam, kde mozes niekho ohrozit. Vo VVP sa kludne mozes prehanat aj na tanku a nikomu to nebude vadit, ale v premavke si nebezpecny aj na bicykli dokonca aj ako chodec.

Cize bud majme rovnaky pristup ku vsetkym ucastnikom cestnej premavky a vyzadujme sposobilost, alebo sa zamerajme len na postih po pochybeni a sposobilost nech si zariadi kazdy sam ako chce (Texas)

edit: aby som nepisal dalsi prispevok.
Zrejme vychadzas z mylnej logiky, ze cyklista zabije len seba... ale to je absolutna hlupost. Ak si aj odmyslim, ze moze zabit chodca alebo ineho cyklitu, tak sa moze rozflaknut vlastnou chybou niekomu o celne sklo. Uz nepovie, ze to bol jeho chyba, povedie to k tomu ze nejaky nevinny vodic motoroveho vozidla skonci v base. Nejaka zena bude bez manzela, deti bez otca a to aj tie cyklistove aj tie vodica motoroveho vozidla. Jeden bezohladny neschopny cyklista moze znicit zivot kludne aj dvom celym rodinam. Tak isto velka vacsina vodicov motorovych vozidiel radsej strhne volant mimo cesty alebo dokonca do ineho auta aby sa vyhli bezohladnemu cyklistovi co nieco nezvladol. Tak moze vzniknut naozaj nebezpecna nehoda zapricinenena nikym kto jej ani nie je ucastny. Videl som take v kombinacii s chodcom kde jeho prebiehanie cez cestu viedlo k nehode 3 aut a chodec si kludne pokracoval dalej.


Naposledy upravil Kenai dňa 03.08.2022 - 12:39:04, celkovo upravené 3 krát.

03.08.2022 - 12:19:46
00
milos21 Len zvedavost, zvesis nohy ? Na com jazdis ? To dociahnes na zem zo sedacky ? Ci preco to robis ? Podla mna ked niekto zvesi nohy z pedalov urobil bicykel neovladatelny. Ale asi som ta len nepochopil.
03.08.2022 - 12:23:48
00
:) pobavilo
03.08.2022 - 12:25:30
00
Kenai napísal:
milos21 Len zvedavost, zvesis nohy ? Na com jazdis ? To dociahnes na zem zo sedacky ? Ci preco to robis ? Podla mna ked niekto zvesi nohy z pedalov urobil bicykel neovladatelny. Ale asi som ta len nepochopil.

Božinku, nevieš čo v cyklistike znamená "zvesiť nohy" alebo sa na jazdu bez šliapania používa niečo iné :lol:
03.08.2022 - 12:28:08
26
A čo vodičák na to, aby sme sa mohli v premávke zúčastniť ako chodec?
Kenai bude za :-)
03.08.2022 - 12:34:13
02
milos21 Prepac, moju nevedomost. Dakujem uz budem mudrejsi. ^_^
03.08.2022 - 12:34:54
00
BTW na fixke "zvesiť nohy" musíš až takmer doslovne, t.j. vypnúť tretry/vyzuť z popruhov/dať nohy úplne preč z pedálov. :-)
03.08.2022 - 12:36:25
10
Na Kenaia nemá zmysel reagovať, to je iný pacient, ale ešte som sa premohol, pretože použil argument a treba ho ho vo všeobecnosti vyvrátiť:

Nie, nie je možné, aby mali cyklisti "vodičské" oprávnenia ("spôsobilosť"). Nie je možné, aby napríklad v Európe všetkých 750 miliónov ľudí absolvovalo nejaké chodecké a cyklistické skúšky, to je skrátka logisticky a edukačne nemožné (o spoločenských dôvodoch ani nepíšem, nie je to moja oblasť). Preto sa spôsobilosť nevyžaduje pre všetkých, ale iba od vodičov - pretože oni riadia smrtiaci predmet (prax ukazuje, že ani to nie je stopercentný spôsob, ale dajme tomu, že v spojení so stále bezpečnejšími autami a stále lepšou infraštruktúrou má vyžadovanie spôsobilosti riadiť autá značný efekt).
Princíp teda nie je postavený zdola hore, teda že všetci účastníci cestnej premávky musia mať spôsobilosť, ale zhora dole - čo najmenej účastníkov musí mať spôsobilosť, ale určite všetci tí, ktorí riadia automobil, pretože ten je nebezpečný, neporovnateľne nebezpečnjší ako chôdza alebo bicykel (iná rýchlosť, iné rozmery, iná hmotnosť - iné dopady nezvládnutia "riadenia" nez pri chôdzi alebo jazde na bicykli).
Vodičské oprávnenie nie je prostriedkom spravodlivosti ("ak ho teda treba, tak nech je pre všetky módy dopravy"), ale ochrany ("je treba znižovať nebezpečenstvo, vyplývajúce z dopravy a to nebezpečenstvo nespočíva ani v chodcoch, ani v cyklistoch, ale v autách").

Mimochodom, je pre mňa dosť nepochopiteľné, aké more času tu niektorí venujú veciam, o ktorých predsa musia vedieť, že ich nezmenia (napríklad usmernenie pohybu na zrejme najfrekventovanejšej masovej rekreačnej cyklotrase na Slovensku :-) :-) )
03.08.2022 - 12:54:14
09
"Nema zmysel reagovat ale zareagujem" :D

Co vas je po tom, ze si hlupak bude mysliet ze vyhral? Ako sa hovori, mudrejsi ustupi.
03.08.2022 - 13:10:40
00
Hej, máš pravdu, ale v tomto prípade som písal skôr tu zúčastnenej verejnosti nez Kenaiovi, pretože argument preukazov pre cyklistov sa objavuje na internetoch denne.
03.08.2022 - 13:13:41
00
Jaroh napísal:
Nie, nie je možné, aby mali cyklisti "vodičské" oprávnenia ("spôsobilosť"). .....


Nezamienaj, nie je moze s je nepohodlne:
www.sdetmi.com
Kolko je cyklistov co nemaju VO ?
Kolko je deti co nechodilo do skoly ?
Este stale tvrdis, ze sa to neda ?
03.08.2022 - 13:19:46
00
Skoda, ze aj ked mam Kenaia v zozname blokovanych (a uz pekne dlho, lebo tie jeho dristy sa nedaju citat), tak ho system neodfiltruje uplne (stale vidiet, ze nejake prispevky vypotil). Chlapec ale stale nedokaze pochopit, ze to nie je o vzdelani a pri detoch (min. do urciteho veku) casto ani o vychove. Na hradzi a pod. komunikaciach mam kvoli tej nude problem udrzat pozornost aj ja, o dietati do 12 rokov sa radsej ani vyjadrovat nejdem. Mozes dieta akokolvek vzdelavat a vychovavat, na dopravnom ihrisku moze jazdit na pana, ale to nic nehovori o tom, ako bude jazdit na monotonnej komunikacii. Jednoducho dieta vnima okolity svet trochu inak ako dospely clovek (ale to by nas vsevedko mohol vediet). Koniec koncov, prave tolko omielane VO je krasnym prikladom toho, ze samotne vzdelanie nestaci, ale k zelanemu vysledku musi zahrat do karat aj osobnost konkretneho cloveka. Vsetci vieme ako sa jazdi na skuskach s policajtom v aute a aka je situacia na cestach.
03.08.2022 - 13:40:31
04
keyboard_arrow_up