caute, po dlhom case jazdenia 26" MTB a nasledne 10r ROAD, som presiel na "moderny" 29" MTB (canyon lux trail cf 7, velkost L, podla vyrobcu je to moja velkost). na novom MTB mam pocit ze mi je kratky, posed je taky "akoby rekreacny", preferujem XC jazdenie, nie az tak traily (som zvyknuty na natiahnutejsi posed - kedysi sa takto jazdilo na
mtb a poslednych vela rokov jazdim cestu kde je to uplne normalne). aktualny 29" mtb je kratsi (sedlo-riadidla) ako povodny 26". tiez si neviem zvyknut sirku riaditok 760mm (uz som ich zuzil o 20mm, no aj tak mi pridu brutal siroke). dovody chapem, precital som si o tom vela, ale aj tak, pocit.
porovnaval som geometriu aj so sportovejsie ladenym Lux World Cup CF 7 (v case objednavky uz nebol k dispozicii stary model a novy este nebol v ponuke), no ten mi pride este kratsi pri rovnakej velkosti L a to ma dost udivuje.
otazka do plena, je takyto "kratsi" posed ok pri "modernych" MTB XC bajkoch a musim si len zvyknut alebo je volaco "zle" a mam zvolit XL verziu? (dlzka sedlovej trubky by bola na hranici mojich rozmerov a dlzka sedlo-predtavec iba o 20mm viac) Moje rozmery 185cm, dlzka v rozkroku 85cm, co podla parametrov vyrobcu sedi na stred velkosti L. len ten pocit z toho celeho je u mna akosi "kratky".
dik za vas nazor, tip, pripadne podobne skusenosti.
- Rozdiel Lux vs Lux trail v rovnakej velkosti je sice v dlzke ramu (a dalsich hodnot geometrie) ale zatial co je Lux o 27mm kratsi na toptube tak ma o 20mm dlhsi predstavec (M velkost). Plus tam nieco spravi i rozdiel v uhle sedlovej i hlavovej trubky. Cize dlzka bude cca velmi podobna.
- Posed by si si mal vediet trochu doladit. Uz nejake 5mm tu a tam ti vedia zmenit posed na citelne dlhsi ci kratsi. Ako uz bolo napisane vies posunut sedlo viac dozadu, vies vymenit predstavec za dlhsi, vies dat nizsie predstavec k ramu ak tam este mas tu moznost. Vsetko to ti moze pomoct.
- Ako pises je to len pocit. Ak si dlhe roky jazdil natiahnuty posed na 26", potom dlhe roky natiahnuty posed na ziletke tak je jasne ze ti prijde mtb posed kratsi. Rovnako ako tie riadidla ti prijdu siroke lebo na ne nie si zvyknuty. Ak prechadzas medzi dlho jazdenym bicyklom ktory je uplne iny ako novy, tak budes asi potrebovat viac ako jeden vyjazd na zakladne zvyknutie si. A dalsich x vyjazdov aby si vedel 100% presne odhadnut kde budu kolesa ked budes zatacat a podobne. A teraz musis vediet sam ci ten problem bude o zvyku alebo ti je skutocne ten bicykel kratky. Ak nevies tak daj foto zboku ako na tom bicykli sedis. Nakoniec moze byt ze si na tych povodnych bicykloch az moc natiahnuty.
- Velkost je len odporucanie vyrobcu. Najlepsie skusat a vyberat podla toho ako sa ti na tom sedi. Ak nemas moznost skusat tak porovnavat s tym co mas vyskusane. Aktualne geo su uz robene tak ze vies ist podla potreby i do inych ako odporucanych velkosti. Dalej Canyon je znacka ktora v tabulkach nema prekryvajuce sa velkosti ale ich odporucania su presne odkuskovane. Toto nebude fungovat pre kazdeho, vacsinou sa tie odporucania prekryvaju a ty vezmes velkost ktora ti bude vyhovovat viac posedom ci jazdnym stylom.
- Mozes mat i zlu polohu tela / uchop riadidiel. Lakte by si mal mat mierne pokrcene von, to ti trochu priblizi hrudnik blizsie k riadidlam a pocitovo predlzi posed.
A XL by ti pri udávanej výške a inseam už bol veľký ....sedlovku by si mal zrejme na doraz na minime......
Tiež sa prikláňam k doladeniu posedu na aktuálnej veľkosti.....
Tomuto som nikdy nechápal, priznávam. Predsa merateľná "natiahnutosť" takpovediac od zadku po zápästia vždy determinovala základnú vhodnosť posedu, resp. aj pocitovo či veľkosť rámu sedí alebo nie, komfort, atď. Čo asi určuje "top tube effective", ako prvý a najlepší referenčný bod. Zvyšok potom doladiť dĺžkou/uhlom predstavca. Samozrejme zarátajúc, že moderné rámy sú výrazne predĺžené v kombinácii so super-krátkymi predstavcami, takže TT sú dnes dlhšie ako v 90s a pod. Variabilný, ale viac-menej korešpondujúci reach je snáď už potom starosťou dizajnéra, aby moc neustrelil dakam. Inými slovami, reach mi prd napovie, obzvlášť ak sú v ňom také odchýlky ako píše vrabc0. Či ako?
(dajme bokom odchýlky v jazdných vlastnostiach tej-ktorej geometrie, ktoré viac rieši "profík" ako normie hobbík)
ilustračný obrázok:
Ak sa orientuješ podľa TT tak zákonite musíš dúfať, že uhol sedlovej trubky bude rovnaký u porovnávaných bajkoch. A keďže sedlový uhol na starších bicykloch býva položenejší (napr. 73°) ako na nových bajkoch (napr. 75,5°) zákonite nie je možné použiť TT na porovnanie takých dvoch bajkov. Pretože sa môže stať, že nový bajk bude mať kratšiu TT ako starší bajk, ale tým, že má nový bajk strmší sedlový uhol tak aj kratšia TT bude znamenať dlhší reach a teda natiahnutejší posed. A o to pri nových geometriách ide. Posunutie celého ťažiska viac dopredu, natiahnutie reach a skrátenie dĺžky predstavca pre lepšiu ovádateľnosť.
sedlovy uhol 70,1
hlavovy uhol 71,5
A mozeme sa bavit o tom ze je rozdiel v roznych agresivnych geometriach, ze je rozdiel v tom ako pojme vyrobca bike a nakoniec i v tom ze je rozdiel medzi kategoriami. Ale presne o to ide ze tie biky su rozne a ak tvrdim ze vyberat podla reachu tak musim dodat za ktorych podmienok to plati, ze sa, ha a stack maju byt priblizne rovnake.
Casto ale pri naplnani narazis prave na to ze nejaky udaj nesedi. Tabulky nie su uplne presne.
https://geometrygeeks.bike/compare/orbea-orca-aero-m20-team-d-2020-55,bianchi-aria-ultegra-2021-55,bianchi-aria-ultegra-2021-57,giant-tcr-advanced-2016-m-l-50-0,on-one-free-ranger-2020-l-560mm/
Ked uz offtopic
Nejdem sa hadat, reach/stack je velmi dolezity udaj pri vybere biku. Ale ja osobne beriem aj TT ako smerodajny udaj. Pre mna je reach/stack dolezity primarne pre jazdu v stoji a TT/stack pre jazdu v sedle. Hlavne na starsich bikoch boli velmi "polozene" sedlove trubky, co v pri roznej vyske sedla vedelo pekne zmenit "natiahnutost" posedu. V kazdom pripade, ked porovnam svoj commuter, ktory ma TT 612 a reach 420 a MTB, ktory ma TT 629 a reach 490, tak v sedle som ovela natiahnutejsi na commuteri (a to som este menil predstavec zo 90 na 60). Ale ked stojim, tak mi ten commuter pride strasne kratky. Jednoducho treba brat vsetky 3 udaje (TT, Reach, Stack).