takymto tempom bude rusko za 8 tyzdnov prosit aby mohlo nieco EU poslat. to zima este ani nezacne. klidek...

thumb_up0thumb_down
07.09.2022 - 07:25:59
00
Mna ako ekonomoa zaujima jedna vec.
Preco niekto tvrdi, ze narast cien energii polozi nase podniky?
Zabuda pritom na fakt, ze narast cien sa tyka vsetkych, takze ak zdrazia vstupy (material + energie) pre Slovalco, zdrazia aj pre ich konkurenciu? Hlink predsa Slovalco nakupuje za rovnaku cenu ako konkurencia (ak nie otazka je preco) a elektrina a plyn je drahsia v celej EU nie?
Takze kto to vlastne ziska konkurencnu vyhodu? Nejaky cinsky vyrobca? Ano ten ano, ale co sa tyka EU tak ide len o to ako velmi stat pomoze zastropovanim cien.
Ak by sa do toho dokonca obula EU a pomoc by bola centralne riadena = kazdy stat by pomohl vyrobcovi +- rovnako tak zjednodusene povedane bude vyrobca na tom rovnako ako pred krizou.
Mne to trosku pride, ze podniky, ktore placu nad tym, ze co budu robit ak vzrastu energie si neuvedomuju, ze sa to tyka celej EU, takze ak je gro ich konkurencie odtial nemaju sa coho velmi bat a maju jednat s vladou o statnej pomoci.
Horsie by bolo ak by slo o pokriveny system dotacii ako je pri polnohospodarstve, kde nasi polnohospodari nevedia konkurovat zahraniciu kvoli nizsim dotaciam od statu. Ale snad taky system EU nevymysli.
Aj ked pri tych trubkach, co su tam vo vedeni....no neviem.
07.09.2022 - 08:02:35
00
Zase, nenapisal som, ze nebudu krachovat firmy. Budu problemy. A velke. Aj ja mozem prist o pracu. Ktokolvek.
Rusi si to naplanovali dobre. Hospodarska kriza prichadzala, dlhy statov su extremne, covid rozbil ekonomiky a oni do toho hodili vojnu a vysoke ceny energii.

Takyto sok v trhovej ekonomike sposobi reakciu. Na jednej strane kriza, obmedzenie spotreby a vyroby. Na druhej strane nove prilezitosti pre ine odvetvia.

Co medzitym ? Neviem, budem reagovat na to, co pride. Ale zase nepredpokladam, ze by som prisiel o byvanie, alebo nemal dat co do ust. Nesnazil som sa budit dojem drahym autom a velkym domom. Mozno ten dom bola chyba a uz nebude sanca ho postavit. Uvidime.

Berte to aj pozitivne. Pozrite ako zeleni nariekaju o konci sveta z globalneho oteplovania. Toto je idealny sposob naucit zapadnu civilizaciu spotrebuvat menej energie a nebrat ju tolko z fosilnych paliv.

Svet bude iny. A moze byt aj lepsi ako je teraz. Len sa z toho strasenia nesmieme posrat a nevymenit par tazsich rokov za dlhodoby rusky vplyv a ich svet.
07.09.2022 - 08:14:29
02
svet uz lepsi nebude.
07.09.2022 - 08:34:15
10
8-10% zvysenie nakladov mam povazovat za 'sado-maso'?
vsak 10% zlavy sa v teme "oplati sa" ani nepridavaju...

Je to fascinujuce, v akom komforte a blahobyte si zijeme, a teraz doslova na ukor zivota a smrti suseda a napriek tomu mame neskutocny problem ani nieze uskromnit sa, ale prestat tolko plytvat/obmedzit z toho najvacsieho luxusu.

Vybudovali sme si infrastruktury, siete, kde clovek co chce "setrit zdrojmi" ma dnes na vyber cca z:
- nebudem jest
- nebudem spat
- nebudem s rodinou
- alebo kupim nejake ovocie/zeleninu a ine potraviny zabalene v "iba 3 roznych obaloch"

nehovoriac o tom, ako tu ludia nariekaju, ze napr. tepelne cerpadla, ktore maju ucinnik 3-5, a teda nech pocitam ucinnost vyroby/prenosu elektriny z fosilnych paliv na ~50%, stale vyprodukuju 1.5-3x tolko tepla ako palenie plynu doma v kotloch, su napikacu neefektivne a neuzitocne veci a oni si to itak nedaju.

Ludia na svk si niesu ochotni dat solar, aj ked im cely den prazi na strechy a hlavy, lebo vsak v noci to neprodukuje.... O prisposobeni svojej spotreby k 'peakom produkcie' mozem mat len vlhke sny.

Lebo vsak kazdy potrebuje mat 7m SUV na dovolenku do chorvatska + este druhe a aj tretie auto by sa zislo, sak nebudem predsa chodit peso/mhd ked niektore musi ist do servisu. A parkovat na sidlisku zadarmo pravdaze, ten travnik je itak zbytocny, a vlastne je len rozjazdeny od aut a bordel a blato z toho je.

Aj to slovalco malo minuly rok velmi slusny. US steel malo minuly rok rekordny za ktohovie kolko rokov, minimalne od 2017... so ziskom 650mil EUR, pochybujem ale ze sa "najdu" peniaze na modernizaciu peci aby bolo v buducnosti konkurencie-schopne,vsakze...
Z VW odstupuje CEO, pretoze chcel zefektivnit vyrobu o desiatky %, ale zamestnanci ho poslali do peeecka....

Ale najvacsi problem je, ze by sme mali usetrit 10-15% energii, prestat vykurovat chodby v obchodakoch, zatvarat dvere na predajniach, naucit sa ako spravne vetrat, a nechodit doma v trickach a bombardakoch ked je vonka pod nulou, nebalit kazdy rozok do vlastneho obalu....
07.09.2022 - 09:02:30
225
RoyalNatal napísal:
svet uz lepsi nebude.

Svet bude taký aký si ho spravíme. A týka sa to každého z nás. Už len tým, že sa usmeješ na svoju maminku, manželku, kúpiš im kvet keď to nečakajú, vyobjímaš svoje deti im spravíš deň krajší.
07.09.2022 - 09:12:59
39
veru tak,navykli sme si plytvať,ako príklad dám napr. aj to,že záchody splachujeme pitnou vodou-áno,zatial je jej dosť,ale už to začína byť aj na SK na hrane-čo by dali niektoré krajiny za tú pitnú vodu,ktorá končí v kanalizácii ...
keď som bol malý,kúrilo sa len poobede po príchode zo školy,z práce,v zime sme mali doma ráno tak max + 10 C a som tu,dalo sa to prežiť-dnes sa kúri nonstop na 24C celú zimu,veď čo,plynu je dosť :^)
netreba fňukať,treba sa trochu uskromniť-stačí pozrieť,kolko áut sa pohybuje po meste,vnútri jedna,max dve osoby,je jasné,že raz to musí skončiť,zdroje nie sú nekonečné :)
07.09.2022 - 09:13:20
07
ja som sa už uskromnil, napr. nové čižmy na zimu som si kúpil naposledy v roku 1993, tie mi vydržali 18 rokov a odvtedy sa mi pritrafia furt nejake velmi zachovalé ojazdenky, po dcére, ...
07.09.2022 - 09:19:47
01
stanos4 nebavíme sa o maloobchode, ale o veľkých podnikoch, napríklad strojárskych... tam sa žiadne rekordné zisky nedosahujú... a priemerné Slovensko, nie je Bratislava a okolie... áno vo vykurovaní budov by sme sa mali uskromniť, ale bežný priemerný človek myslím a dôchodcovia zvlášť, už na úsporný režim nabehli dávno... ale vo fabrike jednoducho nemáš ako ušetriť na vykurovaní haly, alebo vyhrievaní kováčskej a tavnej pece, to teplo dodať musíš...)

energie 2022 nárast o 100%, 2023 nárast o ďaľších 100% (predtým 1 milion €, tento rok 2 miliony €, budúci rok 4 miliony € = celkový nárast elektriky o 300 % za 2 roky, celý náš minuloročný zisk pokryje len 1/2 nárastu ceny za elektriku, a o plyne ani radšej nejdem uvažovať, lebo táto židovská burzová lotéria z toho robí rubikovu kocku...)
oceľ - podľa druhu ocele nárast o 100 až 400 %
drevo - podľa druhu dreva nárast o 100 až 300 %
dodávateľské komponenty na opravu dielov - nárast cien o 100 - 500 %

áno v rámci EU to stúpne všetkým "rovnako", problém je, že svet nie je len EU a kým kedysi trvalo niečo dopraviť do EU aj 1/2 roka, dnes sú to týždne... konkurencii mimo EU materiálové a energetické náklady takto rapídne nestúpli...

ani ty si nekúpiš, český - ručne zváraný - RB bike za 2 litre, ale ideš si kúpiť "taký istý" zváraný v Thajsku za 1,5 litra... a tešíš sa, že si dostal fiktívnu 10% zľavu
07.09.2022 - 09:27:00
02
Ak by to bolo 8-10% prečo sa zatváraju aquaparky a energetickýá náročné podniky , hokejisti košíc sa presúvaju do menšej haly a podobne a to ešte nemajú ceny ktoré sú v súčasnosti na burze.
Ano ja som za, že doba ked každy druhý si môhol kupit dom chatku dve SUV alebo každy druhy rok nový bicykel končí len toto ludia nepochopia. Jednak sme sa naučili tak žit v blahobyte, že íst do horšieho bude problem, druha vec ked niekomu nadávate 4 roky do dezolatov tak jeho agresivita sa obzvlášť stupňuje. Za tretie spravovanie majetku niečo stojí a vela ludí už v blahobyte bolo na hrane aby to uživili.
Ja som nebol zato aby sa udelovali sankcie Rusku zatvarali atomové elektrárne v Nemecku, prečo mám teraz príst o prácu a platiť dvojnásobne ceny za elektrinu. aby Ruske tanky nepobehovali na našich hraniciach? Prečo vlastne Rusko napadlo Ukrajinu je to čisto imperialistická záležitosť a chorá hlava Putina alebo to bolo vyprovokovane aj geopolitickými záujmami USA?
Nič každopadne situacia je taká, že Smer už vedie v prieskumoch , vojna nadalej trvá, ceny energií sú rekordné, zima sa blíži a čoraz viacej ľudí je viac a viac agresívnejších.
Stále sa ale nájde ale dostatok ludí čo si myslia,že Rusov zničíme, odídu z Ukrajiny a pustia nám plyn za ceny aké boli pred vojnou či kupim sveter a vyplata bude pípať každy mesiac. Ja si myslím že to skončí pri stole a bude sa ukrajina delit na východ a západ dovtedy ale bude kopec obetí ,zničená Ruska aj európska ekonomika a rozbombardovaná Ukrajina a možný je aj rozpad Europskej unie. Uvidíme zima nam napovie. Snad po zime uz konecne začne niekto riešit diplomatické ukončenie vojny resp aj Vám ostatným dôjde že táto vojna bola zbytočná a musí sa nejak ukončiť.. Ked som bol v Marci za mierové riešenie konfliktu bol som tu vymínuskovaný resp všetči čo i len s neutralnym názorom alebo spomenutím USA.
07.09.2022 - 09:44:00
02
Najlahsie a najefektivnejsie sa setri prave tam, kde sa najviac mina. Fabriky a zvlast na SK su cierne diery na energie, z ktorych ide velka cast do p... Pride len k ociste trhu, nie len u nas, vsade v eu. Nic katastrofalne. Akvaparky, sportove kluby? Zbytocnosti sa skrtaju ako prve. Spolocnost bez nich absolutne bez problemov prezije. Aj tak by tam ludia nechodili, ak by skutocne zacali setrit.
Slabsie kusy odpadnu, o par mesiacov vzniknu nove a karavana pojde dalej. Je to neprijemne, nepohodlne, ale nutne a vsetci sme vedeli, ze to raz pride. Desiatky rokov sme na setrenie zvysoka kaslali, tak teraz budeme dobiehat.

Co je ale dobre je, ze sa to tyka celej EU. Mame de facto rovnake podmienky a skoro rovnaku startovaciu poziciu. A tyka sa to uplne kazdeho, od ludi cez firmy po verejny sektor a statne institucie. Co je tiez dobre, lebo kym doteraz sme iba mohli, dnes uz konecne musime. Nechce sa nam, ale bakoniec to dame a budeme si iba tukat na celo, aki sme boli uplynule desiatky rokov sprosti.

Double vyminusovani budes aj teraz, lebo pises ako z ruskej propagandistickej ucebnice. Ze ludia nechapu nie je argument preco nekonat, ale naopak preco konat (a donemoty vysvetlovat zakladne fakty a suvislosti)


Naposledy upravil cokupit dňa 07.09.2022 - 09:55:33, celkovo upravené 1 krát.

07.09.2022 - 09:49:10
017
Double-ako chceš riešiť tento konflikt mierovou cestou? máš pocit,že z Ruzákmi sa dá vyjednávať? bohužial,história už velakrát ukázala,že na nich platí len hrubá sila-akékolvek ústupky považujú za slabosť a ihneď ju využijú vo svoj prospech
07.09.2022 - 09:49:46
016
double prestan s tymito proruskymi kompotinami. zakomplexovany midget chcel naspat ZSSR a narazil. to je cele... z 3 dni je pol roku. teraz skusa poslednu kartu ktora mu v zufalstve ostala. mas pravdu toto skonci pri stole kde sa dohodnu reparacie ktore bude rusko ukrajine platit dalsich 100 rokov z ekonomiky ktora je v uplnej <>
07.09.2022 - 09:53:43
19
To mierove riesenie by zaujimalo aj mna. Navrh mam aj ja...genialny: Rusi sa vratia domov (za medzinarodne uznane hranice) a je po vojne. Ake jednoduche, vsak?
Inac plati stare zname v roznych obdobach: najlahsie sa vychovavaju cudzie deti, najjednoduchsie sa deli cudzia krajina,...
"Prečo vlastne Rusko napadlo Ukrajinu je to čisto imperialistická záležitosť a chorá hlava Putina alebo to bolo vyprovokovane aj geopolitickými záujmami USA? " ...opatrne, aby si nebol papezskejsi ako Franta.


Naposledy upravil IngVisitor dňa 07.09.2022 - 09:59:13, celkovo upravené 1 krát.

07.09.2022 - 09:58:08
03
:n: Chmelárová škola.
07.09.2022 - 09:58:14
012

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up