lapaloma napísal:
Rings of Power sa ti nepáčia kvôli černochom ako bežne píšu na nete alebo je to naozaj poslabšie? .... lebo ja sa teda na galadriel teším dosť (akurát pozriem to asi až keď bude hotová celá séria)

za mna Rings of Power lepsie ako House of Dragons..ten ma dobry scenar a dramaturgiu, ale popri RoP vypada ako budget projekt ktory len kopiruje funkcne veci z GoT

ohladom cieneho elfa atd https://forbes.cz/cerny-elf-u-tolkiena-co-bude-priste-bily-jezis/
08.09.2022 - 11:21:50
00
juju_pepe napísal:

akurát že chlapec asi tak maximálne videl filmy a moooožno aj prečítal základné knihy, inak by takúto esej nenapísal :P
ale tak až to výjde celé skuknem si to aj ja aj tak, ako oddychovku a kvôli vizuálu :angel:
08.09.2022 - 11:39:33
00
nemyslim, ten to ma precitane viackrat ako je zdrave
v com je podla teba problem v tom clanku?
08.09.2022 - 12:01:52
00
nechcel som sa vyjadrovať k tomu forbes článku ... asi som len konzerva ale mne príde oveľa xenofóbnejšie keď niekto všade vidí xenofóbiu a musí upozorňovať na "hanenie" inakosti ako keď niekto kritizuje prznenie "fantasy kultúry"
08.09.2022 - 12:27:09
13
Ako môže byť xenofobicke vidieť xonofobiu?
08.09.2022 - 13:30:37
00
nuž tak, že buď neriešiš alebo všade vidíš obmedzovanie toho či hentoho .... ale čak je to len môj názor, nemusí byť ani správny a ani politicky korektný
08.09.2022 - 13:32:37
00
to co pises nie je xonofobia
xenofobia je strach z cudzieho, neznameho, ineho

ja neriesim, vy(polka internetu) riesite vsade cernochov(a ja vobec nechapem preco).. a vobec nejde len o tento serial, tu je len hlbsia zamienka, aj ked vlastne ani nie..deje sa to uz dlho a vsade.. vadia vam ceirni, homosexuali..vedia vam odchylky od "normalu" vadi vam inakost na aku ste zvyknuti

(to ze sa napr Jezis Kristus takmer vzdy vyobrazuje ako biely aj ked s najvacsou pravdeopodobnostu biely nebol a skor mal farbu pleti ako arab by sa vam uz asi nepacila :D)

Ohladom Rings of power. Ten serial je kvalitny, bude mat 5 serii, kazda 8 casti, nech sa deje co sa deje..Uvidime v nom imho napriklad storocnu vojnu so Sauronom ako aj ukovanie prstenov..mame sa teda na co tesit. Naco si to kazit nejakymi predsudkami.
08.09.2022 - 15:54:40
02
juju_pepe napísal:
Ohladom Rings of power. Ten serial je kvalitny, bude mat 5 serii, kazda 8 casti, nech sa deje co sa deje..

No neviem. Budget, ktory sa schvalil, sa da vzdy aj zase skrtnut, a ak bude odozva zla a najma nasledna sledovanost serialu nizka, nepochybujem, ze by to skrtli. Tak uvidime.

Ja osobne sa povazujem za velkeho fanusika Tolkiena (v zmysle ze sme na gympli mali zalozeny kruzok, kreslili si mapy Beleriandu, konverzovali v quenya, rozumieme si...), a zatial som zo serialu sklamany. Vobec to na mna neposobi ako Tolkien. Rasove zlozenie obsadenia ma netrapi vobec, nove postavy, nove pribehy a hoc aj ignoracia tych par zakladnych faktov o druhom veku, ktore mame, to vsetko by mi nevadilo, ak by to malo pre mna pocit Tolkiena.
Tolkien je silne "romanticky" autor fantasy, v zmysle, ze nepotrebuje veci vysvetlit, ako funguju, proste len napise, ze niekto "mal moc", "bol vzneseny", niekoho cosi ocarilo a podobne a proste je to fakt. Gondolin sa proste neda najst, Luthien uspala Morgotha piesnou... Ako mohol Fingolfin fyzicky bojovat s Morgothom? Ako moze fungovat Melianin pas? Preco len elfovia najdu cestu na zapad? Je toho milion, a Tolkien sa neunuva prilisnym vysvetlovanim procesov na pozadi.
Je to presny opak autorov ako GRRM, ktory je zas prudky realista a vsetko sa snazi vysvelit. Aj si pamatam nejaky rozhovor s nim o Tolkienovi, kde sa pyta otazky ako "Co sa stalo s tymi statisicmi ohyzdov po pade Saurona? Kam sli byvat? Kde sa usadili?". Mne to pride ako silne nepochopenie toho, o com Tolkien vlastne je. Neexistuje politika, socioekonomicke faktory, existuju len dobro a zlo, vznesenost a pokrivenost, idealy Valar vs idealy Morgotha a zvysok sa prisposobi. Nejde o to, aby vsetci konali logicky. Kazdy sa prisposobi tomu pribehu, tej linii, ktoru Tolkien potrebuje napisat. On je o "big picture", o posolstvach, o emociach. Aspon pre mna urcite.
A musi to byt velmi tazke znazornit vizualne na obrazovke v ramci serialu alebo filmu. Ked postavis dvoch hercov vedla seba, ako docielis, aby jeden "vyzaroval vznesenost" napriklad?:) A predsa to Peter Jackson dokazal ustat, dokazal balansovat niekde na kompromise toho, ako nieco vysvetlit, a nieco zachovat nevysvetlene. Dokazal tam vniest nadprirodzenost, ktora tam patri.
Rings of Power to zatial v sebe nema. Vizualne je to uchvatne a vidiet tam ten budget, ale pribeh je pre mna ako hocijake ine fantasy s tym, ze postavy maju familiarne mena. Urcite vsak budem sledovat dalej a ktovie, este to mozno pride a pookrejem.
08.09.2022 - 16:31:06
17
Je to tvoj názor. Podľa mňa je to zas Tolkolienovskejsie ako Lotr filmy (nazval by som to..napaditejsie, novatorskejsie a s vlastnou víziou, teda okrem hudby, tá je dosť kópia tej od H. Shora), ktoré mimochodom dosť zle zostarli a niektoré veci sú tam už dnes imho smiešne a detinské. To že to bude pokračovať aj keď to nebude mať úspech vyhlásil Amazon, teda čítal som, že áno. Nečudujem sa, bola by to pre neho potupa. Dovoliť si to môžu.
08.09.2022 - 19:51:26
00
No idem stiahnut prsten aj draka, nevydrzim pockat kym to dotocia ked vas citam
08.09.2022 - 21:04:38
00
juju_pepe napísal:
v com je podla teba problem v tom clanku?

či môže byť čierny elf nie je otázka rasizmu.. keď si prečítaš ako vznikol svet a stvorenie elfov tak to nedáva zmysel :^)
Podľa mňa je to zas Tolkolienovskejsie ako Lotr filmy

niečo čo je čistá fikcia (pretože nemajú práva na nič od JRR) je Tolkienovskejšie ako niečo čo je podľa jeho kníh? to mi dajak nesedí :?:

ešte som to ale nevidel, čakám na celú sériu.. neznášam čakania z dielu na diel :rofl: každopádne som nastavený na pekné fantasy nie LOTR
09.09.2022 - 08:38:42
00
CraObs napísal:
niečo čo je čistá fikcia (pretože nemajú práva na nič od JRR) je Tolkienovskejšie ako niečo čo je podľa jeho kníh? to mi dajak nesedí :?:

ešte som to ale nevidel, čakám na celú sériu.. neznášam čakania z dielu na diel :rofl: každopádne som nastavený na pekné fantasy nie LOTR

mne to dava zmysel, nic predsa nie je nemenne a nikde sa tam nepise, ze neboli cierni cierni elfovia,..vyraz dark elf sa pouziva vo fantasy casto

akoze nemaju prava? maju prava adaptovat druhy vek, co viem
ak by nemali prava, nemozu pouzit absolutne nic z knihy
PS:
tu nejake citanie o RoP https://www.tvzone.cz/clanek/42972-tema-obri-preview-serialu-pan-prstenu-prsteny-moci
09.09.2022 - 09:13:39
00
juju_pepe napísal:
vyraz dark elf sa pouziva vo fantasy casto

tak toto je teda práve najrasistickejšie vysvetlenie čo tu zaznelo :lol:

juju_pepe napísal:
akoze nemaju prava? maju prava adaptovat druhy vek, co viem
ak by nemali prava, nemozu pouzit absolutne nic z knihy

majú práva na knihy hobbit, spoločenstvo prsteňa, 2 veže a návrat krála, nie však na silmarillion či ostatné knihy.. čiže nič od JRR pre danú dobu o ktorej je seriál vlastne použiť nemôžu, môžu len použiť postavy z vyššie spomenutých kníh, ale dej si musia vymyslieť sami. t.j. to s real Tolkienom nemá veľa spoločného, len že je to v danom svete
09.09.2022 - 09:55:37
00
Pred chvíľou si tvrdil že nemajú žiadne práva na diela od JRR. Načo sa s tebou ďalej bavit.
09.09.2022 - 12:45:54
00
uznávam, zle som sa vyjadril, ruky sú rýchlejšie ako hlava.. korektne je, že nemajú práva na nič z toho o čom je seriál.. proste varia z vody a teda seriál nie je Tolkienovka :)
ale hej načo sa ďalej baviť :clap: treba si proste užiť seriál, len treba vedieť čo od neho očakávať :y:
09.09.2022 - 12:54:53
00
keyboard_arrow_up