ano viem, ze tato tema tu uz bola 100x, ale potrebujem poradit s niecim, na com som nikdy realne nejazdil, preto by som potreboval erudovanu radu od skusenych, hlavne tych, co taketo bicykle jazdili (idealne stale jazdia).
manzelka a rozpocet dovolili, kupit mi novy bike. ja sa ale neviem stale rozhodnut, ci ist radsej do karbonoveho HT, alebo do hlinikoveho fullka. cena okolo 2500. Jazdim prevazne XC trate okolo 30-50km. Cize zdvihy 100-120 (130 je tiez este ok)
mam vsak skusenosti len z hlinikoveho HT, ktore je celkom tazke a to vyhadzovanie zo sedla a otrepany zadok a bolavy chrbat ma tak nejak uz nebavi. chcel som to riesit odpruzenou sedlovkou, ale zase koli zjazdom radsej teleskopku...
a vcul babo rad...
posledný komentár: 6. 10. 2007 o 20:15
https://www.velocity.sk/sk/bicykle/orbea-oiz-h30-4
Uvazuj aj podla prevadzkovych nakladov. Ak si v rozpocte okolo 2500E pocitam, ze nemas doma tlaciaren na Eura. Cize bude velky rozdiel ci das na servis rocne povedzme 500E alebo 1000E. Full na prevadzku bude vzdy skoro 2x tak drahy ako HT. Lacny full mozno byt este drahsi ako drahy full. Lacne diely proste menej vydrzia.
HT z teba urobi najlepsieho jazdca, akym mozes byt, Full najrychlejsieho ( ak nebude extremne tazky). A potom zalezi co budes jazdit, ak jazdis hlavne niekde, kde to nie je samy kamen a korene su len miestami, tak HT moze byt super volba. Ak mas traily rockgarden streidany korenami, tak ber full. Na HT by si trpel.
Aj vidi.
Totiz HT neodpusta chyby, tolko ako full. Ak nieco robis zle na fulle a je to v ramci moznosti pruzenia, tak o tom ani vediet nebudes. Mozes si vypracovat zolzvyk, ktory ked raz vojdes do terenu, ktory bude tazsi a bike to uz za teba nedokaze vyriesit, bude nasledovat tiger cez rajdy. A cudujes sa preco, ved to tak robis dekazdy a ziaden problem, funguje to predsa na mlych ficurach, tak preco... Tiez full napomaha bezmyslienkovitemu jazdeniu cez vsetko (rozmerov primeranych pruzeniu) Neaucis sa hladta iedalnu stopu a precizne viest bike, netreba ti to.
HT naproti tomu ti da vyzrat kazdy nedotlmeny dopad, kazdy odraz mimo rovnaovahu, kazdu zakrutu, kde mas vahu moc v predu ci v zadu....Urobis neico zle, okamzita spatna vazba. A na ucenie je to tiez lepsie, lebo celkovo HT rychejsie raguje na podnety a treba ich menej. Skakanie je lahsie, bunyhop je lahsi, pumpovanie je uplna radost (zatacok aj vln) bike pod tebou nemizne. A ak uz nahodou pojdes ces svoje moznosti a neico neustojis, tak to bude v mensej rychlosti a menej narocnom terene ako na full a dost pravdepodbne zranenia budu menj zavazne.
Je to troacha ako SPD vs platformy. Ano na SPD budes rychlejsi a istejsi, ale naucis sa zlozvyky, ktore ti nedovolia napredovat, alebo ta jedneho dna kusnu do zadnice.
Pohodlie je samozrejme ina vec. A ak na HT budes obchadzat vsetko, tak to je uz asi lepsie ten full, to mas pravdu. Vychadzam z toho, ze budes na oboch jazdit ten isty teren.
Edit: prehodil som SPD a platformy v texte, uz opravene.
asi si to myslel naopak
Full teren:
HT teren:
Z mojej skusenosti, vybral som si Specialized P2 DJ za 300E , zjednal na 250E. Vedel som ze kolesa budu potrebovat servis. Nakoniec som musel obe kolesa vymenit (strhnute niple, zodrane konusy, krive rafy), vidlicu zoservisovat, aj tak nedrzi dobre olej (pri kupe neitiekla, lebo tam olej nebol). Kolesa som si postavil sam, keby som kupoval v danej kvalitativnej triede asi by stali viac ako cely bike. Pohon potreboval vymeu cely, na stastie to bol 1x1 ale aj tak to bolo dalsich 70E. Jednina brzda bola namontovana uplne chybne, chcelo to iny adapter a aj platnicky boli na srot 25E. Gripy, stare boli roztlcene tak, ze plastova cast na lock bola popraskana, nebolo vidiet pri kupe. Vymena 16E. A bonus, ked som to mal odstrojene, zistil som, ze je krivy ram. Na stastie Cr-Mo ide vyrovnat. Suma sumarum som kupil za 250E dal som do toho 366E a este stale mi tecie vidla, mam stare plaste, otlcene pedale, otlceny ram, loziska s nabehom boh vie kolko. A nechybalo vela a mohol som mat miesto biku kopu srotu, ak by ten ram neslo narovnat. Pripadne som mohol dalej posunut "DJ pripraveny na jazdenie" tak ako som ho kupoval.
Vysledok zaplatil som do hromady za to 616E a v tom nie su 3 dni roboty. To je skoro cena noveho. Nie na takych kolesach, ako su tam a na novej podstatne nekvalitnejsej vidlici, ale aj tak.
Nelutujem kupu, chcel som ten bike lebo je to netuctove retro a cr-mo. Tiez som si vedel vsetko porobit sam a mal som dost dielov v zasuvkach. Ale z ekonomickeho hladiska, keby som kupil Dirtking, tak som asi na tom lepsie.
Pred kupou
Teraz, len gripy su uz ine pekne hnede ako maju byt a drziace ako maju
edit: zabudol som dve duse, boli sice OK ale stare a 190g, to som tam nemohol nechat. Isli tam aerothan 81g. par za 30E ale to je uz luxus, to nepovazujem za nevyhnutu vymenu.
Argumentoval by som aj to, že to, kde ti to full vyžehlí, ti to dá HT vyžrať, by mal byť skôr dôvod aby si sa posúval ďalej, lebo nemusíš hľadieť na každú malichernosť a môžeš sa sústrediť na ťažšie veci, ktorým by si sa inak na HT radšej vyhol. Ale chápem čo si tým chcel povedať.
Argumentoval by som aj to, že to, kde ti to full vyžehlí, ti to dá HT vyžrať, by mal byť skôr dôvod aby si sa posúval ďalej, lebo nemusíš hľadieť na každú malichernosť a môžeš sa sústrediť na ťažšie veci, ktorým by si sa inak na HT radšej vyhol. Ale chápem čo si tým chcel povedať.
Tak skusim este raz ked nevies co tym chcem povedat.
Pohodlie z rovnice vynechaj najpohodlnejsie je predsa na gauci a pozerat worldcup, nasleduje ist autom, potom nejak dobra terenna motorka,... ebike enduro,... enduro full, .... XC full, enduro HT, .... XC HT..... dirt jumper, ...gravel, roadbike, ... BMX.
Cize co ostavame na gauci ? Ci vyhlasime vsetkych co jazdia cerovku na graveli za blbcov lebo nevedia co je dobre. A tych co maju BMX ze su masochisti a nic sa nenaucia ?
Cizde ked mame argument pohodlie z rovnice tak sa mozeme posunut dalej.
2.Ako sparvne hovoris nemusis pozerat na malichernost. Cize 30cm drop ta na fulle vobec nezaujima. Ale na HT uz treba na nom vediet co mas robit, inak je to sakra nepriemny zazitok. Preto sa na HT bud naucis 30cm drop perfektne a potom sa posunies dalej, alebo nenaucis a budes ho obchadzat, alebo budes jazdit len 15cm dropy.
Na full ale 30cm drop preletis s pocitom nezaranitlenosti a hura na 60cm a tam zistis, ze az taky nezranitelny nie si. Taky drop uz nieje rolovatelny. Ak sa nieco pokasle ides OTB. Rozdiel je v tom, ze na HT ta 30cm drop OTB len tak lahko neposle, ale nauci ta jazdit dropy. Full ta na 30cm drope jazdit nenauci, len ta presvedci, ze to vies aj ked nevies. Alebo sa budes musiet zaoberat malichernostami aby si si vsimol drobunke informacie co sa k tebe zez pruzenie prenesu. Nehovorim ze sa na fulle neda naucit jazdit bezpecne, ale je to zdlahavejsie narocnejsie a nie kazdy sa naucit spravne jazdit.
3. nieje nic, comu by som sa na HT vyhol, lebo som na HT. Su len veci co nejazdim, lebo na to nie som dost dobry. A nesiel by som ich ani na fulle, lebo vdaka HT viem, ze niesom dost dobry (zatial). Specialne v UK kde su prevazne makke hladke podklady je HT komunita obravska. A mnoho ludi tam jazdi aj DH trate na HT, maju aj kategoriu HT na DH pretokoch. Cize bike ta nelimituje, limituju ta schopnosti.
4. Obratom spat k pohodliu alebo lepsie k unave a celkovej "uhrkanosti". Ja velky rozdiel urobit 50km po technickchych trailoch na HT a na fulle. Na HT budes mat pocit, akoby ta tlkli a bude ta boliet cely clovek, je to trocha ako robit 5 hodi so zbijackou. Na fulle to nebude ani z dalka tak zle. Tam budu v kibli len nohy. Na to sa da divat tak, ze je full v rozbitom terene lespi (to je ten full teren z mojich fotiek), alebo sa mozes na to divat tak, ze nohy su precvicene a teraz musim este do fitka precvicit zvysok tela.
5. V HT terene vid moje fotky je rozdiel v "uhrkanosti" medezi full a HT tak maly, ze je pravdepodobne, ze vyhody HT prvisia pohodlie fullu. HT bude lahjsie, menej sa narobis pri manevrovani s bikom (pumpovanie, skakanie, manual....) a menej casu stravis udrzbou a viac jazdenim. Usetrene peniaze pouzijes na nakup BMX, aby si sa uz konecne naucil naozaj bikovat, nie len vozit. (pokus o humor)
Ale ak jazdis vela rovinaty teren, kde si rychly ale nie tak, ze by si musle stat, pripadne stat nevladzes a chces si oddychnut po sediacky aj v menej narocnom zjazde, jasne full je jedina moznost. Napr. aj cerovku jazdim po stojacky celu okrem vyslapovych usekov. Pohodlne, isto nie. Zlepsuje kondicku urcite, som rychlejsi ako po sediacky urcite. Bol by som rychlejsi na fulle, asi ano, neviem. Je to o tom co chces. Ako velmi chces byt trestany za ulavovanie si a chyby.
dlanie na full celkom ulava. myslim si, ze to aky ma clovek bike s tym ako napreduje az tak suvisiet nemusi. napr na skokoch, full mam pochopitelne radsej na dopadoch, ale ht radsej na odrazoch. casto sa o tom hovori (nakopavanie kvoli tlmicu a nedostatocnemu loadingu), a net je plny failov ako to kope co je tiez okamzita spatna vazba. cize mat full nie je liek na vsetko, kazdy ma svoje vyhody aj nevyhody.