argumenty su aj take že aj Gronsko bolo niekedy zelene a žilo sa. Len už nepovedia že dnes tu je 8 mld ludí. Možno boli síce luky ale nebolo tolko dedín a domov v oblastiach kde voda tiekla. A aj lúka dokaže zadržaŤ vodu no po zhutnenej zvažnici to odteče. Taktiež už nieje neobvykle ked ti padne za 24h aj 100mm zrážok. Kdesi v Taliansku minuly rok to bolo 500mm. Neviem či v minulosti boli takéto zrážky a potom aj extremne sucha kde poda je opat tvrda a nedokaže vsakovať.. Koho by to zaujimalo dopady alebo aj možnosti riešenia je vypracovany IPCC report. Lenže peniaze a politické preferencie na prvom miesta takže na každej klimatickej konferecie ako teraz v egypte sa vedu len prázne slova aby sme boli pekní, Všetky ukazovatele nadalej stupaju a aj opatrenia k tomu takmer žiadne. Jedno z riešení je aj sa vzdat konzumu na úkor vzdelavania a pomoci chudubných krajín a to sa tažko presadí. Nedá sa íst ani systémom, že vydaje na vojenský priemysel sa zdvojnasobia ale bude aj na riešenie klimatickej zmeny.
Korovce su tam lebo tie lesy su umelo zasadene smrekove monokultury - hospodarsky les urceny na tazbu. Idealne je to nechat zhnit a priroda to poriesi sama ale to sa da len v rezervaciach. Hospodarske lesy sa budu tazit vzdy, nato to tam je.
Na to aby vyrástol by mu viac pomohli tým, že by ho vysadili Inak keď sa tak zapozerám do dávnej minulosti, tak u nás v okolí Strečna neboli takmer žiadne lesy - všetko, kde tu jazdíme v lese boli holiny a lúky, neviem ako vtedy zadržiavali ľudia vodu v krajine - musím kdesi doštudovať.
A to čo je teraz je práve dôsledok nepremyslenej výsadby. Fatry boli v minulosti jedľo-bučiny. Smrek až bo vyšších partiách. Potom sa nasadili smrekové monokultúry, kde ich priemyselným výhodám (rovné stromy, jednoduchá ťažba atď. ). Teraz sa začínajú objavovať problémy nie len u nás ale aj v Čechách, Rakúsku a inde. Lenže časť lesníkov sa tomu zo zotrvačnosti brani, lebo berú les len ako plantáž na drevo.
Stačí sa pozrieť ako vyzerajú tie smreky v nižších polohách. Tenké palice s korunou 15-20 metrov a nižšie. A potom kukni niekde vyššie, kde nerastú tak nahusto, pripadne ako solitéry. Koruna až po zem, mohutne konáre.
U nás to aktuálne vyzerá že najzdravšia hora je borovicová okolo Špicáku. Smrečky v popredí už si treba z fotky vymazať. Počítam že na budúci rok pôjdu do čavesu. Polovička už teraz šla preč. Ale v tej vysokej tráve sú už aj pekné mladé stromčeky. Dolu v doline sú pramene, ktoré aj v tom najväčšom suchu čo bolo tento rok tiekli rovnakou intenzitou. Zvážnic tu máme minimálny počet.
ono to je zle vidno na tej fotke, ale hlavne som chcel, že tie borovice nie sú vôbec vysušené...to neviem, že či sú nejaké odolnejšie, lebo na špicáku to nie je úplne mladá hora...a navyše to prostredie v tom borovicovom lese je parádne.
Takže update k oko trails; bol som tam. Výšlapový hlavne začiatok je dosť blato. Potom lesík a serpentíny pohodička. Presun od tabule oko trails hore na hradisku k mad maxu zase blato. Samotný mad max miestami fajn miestami blato. Odbočil som potom na vzduchovku. Tam tiež miestami sucho miestami blato.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A to čo je teraz je práve dôsledok nepremyslenej výsadby. Fatry boli v minulosti jedľo-bučiny. Smrek až bo vyšších partiách. Potom sa nasadili smrekové monokultúry, kde ich priemyselným výhodám (rovné stromy, jednoduchá ťažba atď. ). Teraz sa začínajú objavovať problémy nie len u nás ale aj v Čechách, Rakúsku a inde. Lenže časť lesníkov sa tomu zo zotrvačnosti brani, lebo berú les len ako plantáž na drevo.
Stačí sa pozrieť ako vyzerajú tie smreky v nižších polohách. Tenké palice s korunou 15-20 metrov a nižšie. A potom kukni niekde vyššie, kde nerastú tak nahusto, pripadne ako solitéry. Koruna až po zem, mohutne konáre.
Haha, ze krajinu. Bager zachranuje hlavne podnik Kofola.
Keby sa mi na balkón v paneláku vošiel tak kľudne aj z takého 😂
hehe, kofolu asi beru priamo z potoka
https://www.facebook.com/sona.spaniova/posts/pfbid02qrqTciezB9jGDMbLXUQaiNQ57sfqycGed7tWtig4dyh8iu5Mnk9tCD3TnGLjZBbLl