clxno1 napísal:
...Pokial je vsetko koser (hlavne vyrobne tolerancie)...

Toto presne je prave ten najvacsi problem celeho Press Fitu - ramy, v ktorych nalisovane stredy nesedeli presne, v ktorych si ich vedel vybrat rukou, alebo v ktorych ti prvy stred sedel fajn ale kazdy dalsi uz nie a rachotilo a pukalo to potom na 3 dalsie dediny..

Zavitovy stred bude vzdy jasna volba aj u mna :l:
11.11.2022 - 11:04:18
04
ja mam mozno skresleny pohlad lebo mam ocelovy ram a na karbone je stale povodny - prezil aj zimne jazdenie.
iron.hide ked to porovnas so zavitovym to si menil ako casto? sa mi zda ze tiez kazdy rok. a ked jazdis s takou volou mozes si poskodit osku na klukach, do stredu pojde moc na volno a vsetka voda pojde tadial dnu = skratis zivotnost stredu. (vlastna skusenost)
11.11.2022 - 11:29:51
00
Zavitovy som uz pekne dlho nemal, naposledy na starom scotte. Na epicu som mal tiez pressfit, a tiez som ho menil takto casto.
11.11.2022 - 11:32:36
00
clxno1 napísal:
No fakt by ma zaujimali tie "obrovske" rozdiely (aj ked asi nie v tejto teme). Pokial je vsetko koser (hlavne vyrobne tolerancie), tak jedinym rozdielom je fakt iba montaz/demontaz.

Sirka :) - z pohladu konstrukcie je dolezita
Z pohladu vyvoja to ma svoju logiku, aj ked zda sa, ze prinos nebol taky, ako sa ocakavalo.
Pre stred je lepsie, aby boli loziska boli co najvacsie a co najdalej od seba a aby sa dala pouzit hrubsia (duta) oska.
Preto z klasiky 68mm,73mm vzniklo HTII (loziska su von z ramu), ktore malo velku vyhodu aj v tom ze bolo spatne kompatibilne a ramy sa nemuseli modifikovat.
Nasledne asi celkom logicky chceli loziska pri tej vacsej sirke vratit spat do ramu = musi sa zmenit aj ram. Tu ale bolo obmedzenie - aby nemali velky priemer, museli sa zbavit zavitu. Co zase prinieslo ine problemy. A taky Trek mal vlastnu chutovku BB90/95, kde isli loziska priamo do ramu.
Mam na ramoch aj pressfit, nemam s nim pri pouzivani problem, aj ked vyhoda oproti HT II nevidim ziadnu. Skor naopak, lebo radsej srobujem ako lisujem.
Existuju aj vylepsene pressfit stredy, ktore sa v strede do seba zasrobuju. To je ale tiez take divne - "srobovanie" resp. otacanie v lisovanom spoji, ale pri spoji plast-kov to nebude vadit.


Naposledy upravil Palo TT dňa 11.11.2022 - 11:38:47, celkovo upravené 1 krát.

11.11.2022 - 11:34:32
01
A co tak kupit kvalitnejsi stred a menit len loziska a nie cely stred? Resp. aj v tom shimano takmer iste sa mozu menit len loziska
11.11.2022 - 11:35:52
00
pressfit na cestaku je tam od novoty tj cca 5+ rokov a teraz by ho trebalo vymenit. nie preto ze by vydaval zvuky, nepuka ani nic take ale lave lozisko uz nejde uplne hladko.
na MTB je to podobne ale tam to lave lozisko uz je viac v <> aj ked najazd je stvrtinovy oproti cestaku. oba su pressfit.
na jar som zas skaldal gravel a tam slo zavitove BB Token pre 30mm osku a to sa mi velmi paci ako sa chova a toci. Cize dalsie BB co budem kupovat budu asi Token.
Co viem tak je to polska znacka co sa trochu hra na japoncov :D
11.11.2022 - 11:46:33
00
stanos4 napísal:
A co tak kupit kvalitnejsi stred a menit len loziska a nie cely stred? Resp. aj v tom shimano takmer iste sa mozu menit len loziska


A nie takmer, ale uplne iste je na nich napisane "Do not disassemble". To samozrejme neznamena, ze sa nedaju menit len loziska, ale predpokladajme, ze vyrobca vedel, preco to tam pise. Kazdy sa samozrejme moze rozhodnut sam.

PressFit mam na aktualnom MTB iba cosi malo cez rok a 3k najazdenych km. Na cestaku/cx naopak taha povodny PressFit uz pomaly siedmy rok...uplne bez problemov alebo naznakov horsieho chodu resp. vole. Jazdim aj v zime, parkrat som bicykel aj wapkoval a nic. Vse dobre.
11.11.2022 - 11:57:46
00
to je mozne ze je to tam napisane, vec sa ale ma tak, ze radsej si zoderiem plastove diely BB vymienanim lozisiek, ked uz teda nechcem investovat do drahsieho/tahsieho s kovovym telom, ako si tak castou vymenou ako bola spominana vyssie vydierat domcek v rame biku.
11.11.2022 - 12:27:47
00
mne sa podarilo v hlinikovych miskach vymenit loziska 3x a potom tam uz isli vlozit rukou. popravde moc zmysel to nema. usetrit na tom moc neusetris. najvacsi problem su krytky ktore vacsinou nezozenies, ak ako predrazuju vymenu, ak ak ich nedas nove - povodne sudost vymackane a zle tesnia = rapidne skratis zivotnost lozisk.

cely stred je hlavne o tom ako ho vyrobca dokaze utesnit - ja som teraz znicil tyzden stary dub stred na jednom mokrom maratone. preco? lebo tam nieje ziadne tesnenie, len obycajna plastova krytka. cize cele to vase umyvanie, jazda v zime a pod. nieje o tom ci to tam mas nalisovane alebo nasrobovane, ale o tom ako to je utesnene.

ak vyrobca nevie dobre spravit ram s rovnymi plochami na lisovanie, pochybujem ze spravi dobry ram s plochami na srobovanie.

Palo TT ja som mal v pressfite rozmerovo rovnake loziska ako su v zavitovom. cize nic by mi to nepomohlo. ale niesom ani obhajca lisovania, len necham preco je koli tomu tolko povyku kedze problem stredov je v drvivej vacsine niekde inde, nie v samotnom lisovani, o ktorom tu tiez poniektori popisali take mudrosti, ze sa ani necudujem ze im to praska alebo maju problem pri dalsej vymene stredu. do buducna by som tiez bral zavit ale urcite by som sa tym nenechal obmedzit pri vybere ramu.
11.11.2022 - 12:59:31
02
Gusto0 napísal:
ja som mal v pressfite rozmerovo rovnake loziska ako su v zavitovom. cize nic by mi to nepomohlo.

Jasne, poloha a rozmery lozisiek su pri oboch spravidla identicke. Chcel som tym najma povedat, ze ta snaha o vylepsenie (za cenu spatnej nekompatibility) nemusela mat za ciel urobit kur...ko resp. len zmenu pre zmenu :) Teoria hovori, ze bude lepsie prenasat silu cez dlhsiu ruru, ako cez nieco, co do nej nasrobujes a tym ju predlzis, ale prax ukazala ine muchy toho zdanlivo logickejsieho riesenia.
A ked by niekto moc plakal nad pressfitom, moze byt rad, ze nema ten Trek paskvil, ktory uz tusim ani nerobia.
https://www.youtube.com/results?search_query=trek+bb90+problem
11.11.2022 - 13:52:27
00
Pressfit sa mimo cyklistiky používa takmer všade, konkrétne v podobe BB90, že je ložisko lisované priamo do tela. Nie je to teda žiaden vývoj zo šróbovacích stredov. Veď aj v nábojoch a všade inde na bajku sú lisované priamo do tela, tak ako sa patrí. Vyžaduje to ale vyššie (nie vysoké) tolerancie na výrobu puzdier. Tie výrobcovia dodržať vedia, no často nie za výrobnú cenu, ktorú si značky stanovili.
Mne je tiež nepríjemné listovať tie ložiská do rámu s tenučkými karbónovými stenami a ešte horšie je vyrážať ich von.
11.11.2022 - 17:51:43
02
Tak ono zase zakusnutý závit zloženia BSA v hliníkovej vložke karbónového rámu je tiež lahôdka.....
11.11.2022 - 20:51:28
00
To je spravodlivý trest za to, že nebol namazaný, keď sa tam inštaloval 😉
11.11.2022 - 21:00:32
04
stanos4 napísal:
A co tak kupit kvalitnejsi stred a menit len loziska a nie cely stred? Resp. aj v tom shimano takmer iste sa mozu menit len loziska

Uz si v Shimano HT (sroubovacom, pressfit neviem), tie loziska menil ? :) Niekedy si vyskusaj , dostanes odpoved na svoju otazku :D

Palo TT nechapem potom smerovanie Shimana, pretoze ti v novsich XTR/XT (je to uz par rokov) tie loziska naopak zmensili, aj ked su von z ramu. Usetrili tak asi 10g na hmotnosti :D a vyhoda je, ze su uzsie ako kedysi byvali, nevraviac o tom, ze napr, taky truvativ mal 2 loziska vedla seba na strane prevodnikov.

Sourbovacie klasicke HT je best. Deore stalo (neviem ako teraz) asi 8e a dalo sa to prakticky na vyjazde vymenit, ak sa tomu nahodou nieco stalo.
11.11.2022 - 21:11:08
00
foobar napísal:
wtf, 16.1kg za 10tisic $? tam vnutorne vedenie bowdenov vyriesili tak, ze zvysok rur zaliali betonom? :D

Asi uz vsetci chcu nanunit ludom ebiky. Vsetko je take tazke a drahe, ze prechod na ebike uz bude len vyslobodenie :D
11.11.2022 - 21:13:29
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty)
keyboard_arrow_up