Jaroh napísal:
3. požiadavka:
"Navýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta.".

pozerám správy 21:14 heger pustil do gatí,
DOHODLI sa, o sestrách ani slovo, žiadne číslo, žiadne percento ... žiadne nič,
ak sestry dostanú (nahodou) sumu blízkuNULE LOZ povie, ale veď nech štrajkujú :-)
26.11.2022 - 21:16:19
00
Podľa mňa by mali dať sestry výpovede tiež. Ten stav je neúnosný.
Ale ony sa boja, bohužiaľ ...
26.11.2022 - 21:19:32
00
Mozno aj nato pride. Aj tak je to cudne, jeden bez druheho sa nezaobidu. Je to take egoisticke.
26.11.2022 - 21:27:14
00
LOZ sú lekárske odbory a za práva sestier musia bojovať sesterské odbory. Ale niečo sa pre sestry iste dosiahlo, pretože to bola jedna z tých siedmich požiadaviek, na ktorých sa dohodli už predtým (3. požiadavka: "Navýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta."). Neviem ale, čo pre ne dohodli.
26.11.2022 - 21:32:39
00
LL napísal:
keby dali sestry výpoveď, najväčší prúser by mali lekári, lebo by nevedeli čo majú robiť :-)
odoberal niekomu z Vás, niekdy lekár krv ???? napríklad


Áno. Mal som 4,9 litra.
26.11.2022 - 22:04:49
02
Z FB stránky ministerstva zdravotníctva SR.
Tak sa predsa dohodli a ostal tam stabilizačný príspevok pre ostatných zdr. pracovníkov. Myslím že sestry 5000€ na Vianoce uvítajú. Navyše ten stabilizačný príspevok nie je podmienený schválením rozpočtu.

"DOHODA VLÁDY S LEKÁRSKYMI ODBORMI

Výborná správa pre pacientov! Vláda predstavila ponuku na zvyšovanie platov lekárov v nemocniciach, s ktorou zástupcovia lekárskych odborov súhlasili.

Na základe dohody by lekári mali v najbližších dňoch stiahnuť svoje výpovede a nemocnice budú môcť aj naďalej poskytovať plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov.

Takto vyzerá dohoda o zvyšovaní základných platov lekárov:

🟢 lekár bez špecializácie
koeficient 1,5
+0,015 rok praxe
(max. 30 rokov)

🟢 lekár so špecializáciou
koeficient 2,5
+0,025 rok praxe
(max. 30 rokov)
od 1.1.2025
+0,03 rok praxe
(max. 30 rokov)

✅ Stabilizačný príspevok 5.000 eur pre ostatných zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach ostáva v platnosti a zdravotníci, ktorí podpíšu dohodu a zároveň budú mať 1. decembra 2022 platný pracovný pomer v nemocnici, budú mať tento príspevok vyplatený v priebehu decembra. Zároveň sa im od 1. januára 2023 zvýšia platy na základe zákona, ktorý 5. októbra schválila NR SR."
26.11.2022 - 22:06:27
00
flegko napísal:
Stanos4 ty si snad ani nebol este v nemocnici, ze?
Akoze primarny problem naseho zdravotnictva je podla teba nefunkcne IT?
Kolko lekarov poznas, ze tak zasvatene rozpravas o tom ako ich byrokracia z nefunkcneho IT okrada o cas a oni sa nemaju kedy vzdelavat? Ja poznam lekarov pomerne vela, pre zopar robim dokonca IT support a si predstav, ze tento argument som od nich za 25 rokov nepocul ani raz.
Co pocuvam od znamych, co som zazil na vlastnej kozi vidim problemy v zdravotnictve uplne inde ako ty,
IT je marginalnym problemom, nechapem preco to sem montujes.


pokial ma pamat a oci neklamu, hovoril som o (neuzitocnom) IT + chybajucom IT + byrokracia. Taktiez som pouzil IMO = z toho mala co som zazil, precital, pocul...
napr. ked si clovek zada nieco na sposob "lekari pretazeni administrativa":
https://www.teraz.sk/spravy/novy-projekt-ma-lekarov-odbremenit-o/411068-clanok.html
https://www.kosiceonline.sk/vseobecnych-lekarov-by-v-case-pandemie-odbremenilo-aj-menej-administrativy
https://domov.sme.sk/c/3528541/lekarom-zabera-polovicu-pracovneho-casu-administrativa.html
https://svls.sk/vseobecna-lekarka-v-zap-specialisti-uz-roky-mali-povinnost-vyuzivat-elektronicku-preskripciu-vlastnych-liekov/
https://zapsk.sk/judr-zuzana-dolinkova-neexistuje-ambulantny-lekar-ktory-by-nemal-problem/
https://standard.sk/156131/novela-sita-horucou-ihlou-mala-odlahcit-vseobecnych-lekarov-priniesla-chaos-a-pacientom-stazi-pristup-k-liekom/
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/430354-lekarom-je-vela-sest-hodin-denne/
https://www.trend.sk/spravy/co-take-robia-lekari-ambulancii-ked-neliecia
https://domov.sme.sk/c/22073120/lekari-nemaju-o-doplnkove-ordinacne-hodiny-zaujem-zatazuje-ich-administrativa.html
https://mediweb.hnonline.sk/zdn/spravy/2253177-vseobecnych-lekarov-po-testovani-zavalila-dalsia-administrativa

pripadne to ako v polke BA/TT krajov tusim, nerobia obvodaci ziadnu "administrativu" pre verejnost, len "realnu nevyhnutnu medicinu" uz par mesiacov...

par dalsich slov odo mna: naposledy som u dr na svk bol ~7+ rokov dozadu - alergolog. Vzdy to bolo fajn, akorat ze malokedy sa vlastne na mna pozeral, bo tukal do pocitaca a prepisoval napr. moje krvne vysledky ci uz z papiera alebo z jedneho systemu (emailu?) do druheho systemu (interneho medi systemu danej kliniky/nemocnice). Nehovoriac o tom, ze moju zdrav kartu som si mal sam chodit doplnat k obvodnej (haha, nepochybne sa mi podarilo vzdy vsetko doniest, ak som nahodou z toho vobec mal papier), do papierovej podoby - teraz mam niekde zapadnuty stos papierov na podkrovi - alias moju zdrav dokumentaciu od detstva zo svk. Predpokladam ze tak nejak to stale funguje aj ked si dnes chcete preniest kartu od jedneho dr k druhemu, ze si fyzicky pocestuje.

Ja si tu pekne poviem ze "ano, chcem aby ste posunuli info o covid ockovani mojmu GP" a on to proste dostane v elektronoch, alebo to ostane len v mojej "karte", a dovolim az dalsiemu/inemu dr do toho nahliadnut... Nehovoriac o vysledkoch testov, liecbe inde, etc etc... Uz som u tretieho GP a vzdy ma to stalo "az" telefonat/vyplnenie online dotatznika/1 pri/od-hlasovacieho papierika.

Este stale na svk funguju sestricky/osetrovatelia ako sekretarky pre dr? Na zapisovanie toho co dr diktuje pocas vysetrenia/kontroly a tak? Vtipne ze na svk na to treba niekolkorocne drahe vzdelavanie a trenovanie. Tuna ked idem k dr tak sa objednam bud online alebo cez telefon vzdy na konkretny cas (ale mozem si ist aj pocakat do cakarne ked je to "urgentne" a stravit par hodin cakanim) bud cez automat alebo asistentky/ov - sestricku som videl za tie roky tuna asi len pri ockovani, aj to neviem ci mi vakciny pichali sestricky, alebo len niekto pouceny... Naproti tomu ale na recepcii "kliniky" s viacerymi az mnohymi GP pre sirsiu oblast, stretnem administrativny personal.

Nehovoriac o veciach akoze ze dr a sestricky vyplnaju PN-ky, OCR-ky, ospravedlnenky, "potvrdenia" o neinfekcnosti, na vodicaky a podobne kraviny.

Tak bud je cas a vzdelanie medicinskeho personalu cenny, alebo cennejsie su papieriky ktore nemaju ziadnu realnu hodnotu pretoze ten dr nevie a nemoze garantovat vacsinu z toho co ten papierik technicky vzato pokryva.

Zjavne, tvoje skusenosti/informacie su ine.
Lenze - sice zijem prec zo svk uz roky, napriek tomu nasu 3-clennu rodinu svk byrokracia tento rok stala de-fakto ~1000e (priame financne vydavky + usle mzdy/dovolenky), nehovoriac o traumatizujucich zazitkoch. Minimalne polovica tychto vydavkov mohla nebyt, keby na svk fungovali IT systemy a byrokracia/administrativa aspon z casti ako vo zvysku EU/zapadu kam chceme patrit (napr. aby som si mohol zriadit investicne konto bez notarsky overenych podpisov....).
Naproti tomu - stat s relativne fajn fungujucimi IT systemami/komunikaciou s obyvatelmi - za 7r som bol fyzicky na uradoch 2-3x (1x lebo sme zabudli asi nejake doklady pri prvom prichode do krajiny):
- velmi prva registracia pri prichode do krajiny, za ucelom overenia udajov/totoznosti pre zriadenie unikatneho obcianskeho identifikatora
- nahlasenie zmeny "marital status" zo slobodny na zenaty
- narodenie dietata - odnesenie papierika o narodeni z nemocnice na miestny urad, pre ucel zriadenia unikatneho obcianskeho identifikatora pre dieta
hotofo. bodka. Tretia navsteva trvala asi 5 minut, 3 minuty z toho boli kvoli tomu ze som si vypytal 3 kopie rodneho listu kvoli svk uradom (kde mi nasledne nechceli verit ze je to nieje len fotokopia ktoru som si ja spravil, ale vypis ktory som ako cocot 3x kvoli svk platil, tak som este cestne prehlasenie musel pisat).

Napriek tomu ze PN-ku som mal uz viac krat, ani raz som nenavstivil kvoli tomu dr, len so do roboty zavolal, ze "som chory, niekolko dni sa neukazem". Teraz som zacal chodit na autoskolu, a miesto navstevy dr som proste vyplnil online dotaznik na "dopravnom inspektorate"... Ak chces zacat s tym "ze ale asi tam sa da verit ludom" tak vedz ze je to tu plne aj slovakov co sa snazia oebat co a kde sa len da.

Ale ked mi chces tvrdit ze svk doktori su zazracna vynimka, ktora nembojuje s administrativou/byrokraciou/nefungujucimi IT systemami, tak mi asi nezostava insie nez ti verit, a vlastne asi aj ti dr nemaju preco davat vypovede. A ten 1 priemerny dr, co sa za den pozrie 20-30 pacientov a predpise par desiatok zbytocnych ATB, vysetreni, ... teda bude ozaj uzitocnejsi ako kvalitny IT-ak (pod IT-akom si ja predstavujem aj datoveho analytika a podobne) pretoze nema akym tisicom doktorov po celej krajine usetrit niekolko (desiatok) % ich pracovnej doby, a mozno az uplne eliminovat sestricky pre mnohych dr.
26.11.2022 - 22:16:32
01
laco napísal:
Áno. Mal som 4,9 litra.

Laco, to by mohlo byť reálne ... na patológii :-)
a keďže som Ťa minule očkom videl, je to len Tvoj HOAX :-)
26.11.2022 - 22:30:14
11
Jaroh napísal:
LOZ sú lekárske odbory a za práva sestier musia bojovať sesterské odbory. .

trafil si konečne klinček po hlavičke, vrátim sa k pôvodnému, čo si VRAJ nepochopil "MY a vy"
tak, že, vlastne vôbec neide o zdravotníctvo a už vôbec neide o akékoľvek zlepšenie pre pacienta,
plat lekárov sa zvyšoval, (samozrejme nie podľa lekárskeho, nemeckého modelu),
poprosím, KTO z Vás, OSOBNE zaznamenal po zvýšení lekárskych platov, nejaké osobné, konkrétne, zlepšenie pre pacienta ????
26.11.2022 - 22:38:12
02
Sestry hromadnú výpoveď istotne dajú. A mnohí iní sa inšpirujú. Prečo nie? Slovensko bude mať najdrahšie štátom platených zamestnancov v regióne a najdrahších v EU v prepočte na priemerný plat.
Btw, britské sestry plánujú štrajk, tuším najväčší v dejinách. Začínajúca sestra má okolo 30k. Sestra s praxou 35k, špecializovaná 45k.
Doktori v NHS majú priemerne okolo 55k +. Začínajú nižšie. Niektorí majú 100k+. Priemerný plat v UK je o dosť vyšší ako na Slovensku a vodičov nákladiakov lákali nedávno keď nemal kto rozvážať benzín na 45k.
Obyčajný robotník zarobí asi do 30k. Taký lepší viac. Skladník z východu okolo 20k, čo je minimálka. To pre vytvorenie si obrazu aké sú platy vo verejnom zdravotníctve v pomere k priemernej mzde v zahraničí. Ak by mali byť Slovenskí lekári platení tak ako britskí v prepočte na priemernú mzdu, HDP na hlavu etc, tak by štrajkovali za nižšie platy.
Každý ma ale právo podať výpoveď. Proti tomu nemožno namietať. Lekári nijako Hippokratovu prísahu neporušili, len blbou náhodou 2000 z nich dostalo lukratívnu ponuku zo zahraničia v jednom momente. Že sa Matovič hodil na PN a nechal to na bezmocnom Edovi nasvedčuje, ako to dopadne a hlavne čo sa bude diať budúci rok.
26.11.2022 - 22:39:34
00
Stanos4 mozno by bolo dobre sa potom nevyjadrovat, ked si bol u lekara naposledy pred 7 rokmi.
Pretoze tak ako to popisujes to nefunguje...a to hovorim o obycajnej okresnej starej a v kuse po casiach rekosntruovanej nemocnici. Samozrejme sa najdu vynimky...akurat prednedavnom som pocul o miestnej doktorke, ktora odmieta elektronicke predpisy a zasadne komunikuje papierovo a za to ju maju v lekarnach straaasne radi....ale ona uz ina nebude, takze ano ona sa naozaj topi v administrative, pretoze ona uz ina nebude.
Alebo moja mama pracovala pred par rokmi u rovnakej...ani za boha si zaplatit nejaku IT podporu, ci nejaky upgrade ordinacie a stale som len pocul, ze ci sa pani doktorke nepojdem pozriet na pocitac (akoze zadarmo samozrejme) a ked som si dovolil nejake navrhy na zlepsenie tak vsetky boli odmietnute lebo to je drahe. Co s takym pacientom, sorry doktorom, ktory nespolupracuje?
Nie sme tu az tak za opicami akoby sa mohlo zdat, aj ked cesta k plosne fungujucemu systemu je este daleka.
26.11.2022 - 22:42:27
02
Btw ak ste zachytili tak Matelko zverjenil info, ze musel jednat s lekarom, ktory si pred rokmi vypytal "startovne" pred operaciu jeho otca. Je to sice psychicky naruseny chlap, ale tuto poziciu som mu nezavidel.
Aj nas miestny primar, ktory je naozaj fachman a bol som rad, ze ma dal dokopy za 5 dni naposledy berie...a vsetci to o onom vedia, aj si vypyta, ked sa neviete pohnut sami a uz to vie o nom aj NAKA, ktora si ho zobrala a tusim uz nam ho aj vratila spat prednedavnom.
Mozno je ako clovek hajzel, ale je to skvely chirurg.
26.11.2022 - 22:45:42
00
Matovic klamal a fabuloval velakrat. Akakolvek info od IM je pre mna irelevantna. Neexistuje.

Som rad, ze sa dohodli lekari s predsedom vlady a ministrom zdravotnictva. Dufam, ze to este Matovic nerozbije. Koniec.
26.11.2022 - 22:53:57
06
OK, dnes sa dohodli, ale nebol tam ZPH,
Reakcia SAS -„Vláda a lekári sa dohodli. Bez Igora Matoviča. Opäť sa potvrdilo, že najväčším problémom Slovenska je minister financií.“ ( s čím súhlasím :) )
ale ktovie čo bude zajtra..
26.11.2022 - 22:58:08
04
Joe70 napísal:
len blbou náhodou 2000 z nich dostalo lukratívnu ponuku zo zahraničia v jednom momente. .

z 2000 lekárov ma možno reálnu PONUKU na stole 199, zvyšok si dobre podumká, či je ochotné opustiť rodinu, vybudované lekárske postavenie u "mesiara", primerane slušné bývanie "všimnému, chatičku, kontakty typu ja som MUDr. pri šikovnom marketingu s nálepkou "medicínsky vydiereč zo Slovenska" ....a ísť niekam do neznáma, s mierne neistou budúcnosťou, kde sa nebude pracovať do 14:00 a obedná prestávka nebude 59 minút, (česť výnimkám),


Naposledy upravil LL dňa 26.11.2022 - 23:03:18, celkovo upravené 1 krát.

26.11.2022 - 23:00:50
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up