Moc v zime nejazdim a keďže som mal full bike enduro tak len sem tam som bol na bike aj v zime.
Teraz vlastním Ebike Canyon spectral on cf7 a pozeral som aj videa ako jazdia niektorý v zime tak som si povedal že skúsim.
No nedávno von teplota okolo 0 až -2 tak som si povedal mám nabitú batériu na full tak trochu znejú stiahnem kým ho odložím na zimu.
Všetko ok až kým som sa na asi 20-minut nezastavil pri známom.A tu nastal problém.Ebike sa vypol a viac som ho už nezapol.Tak som si 3 km odslapal za svoje domov.Doma asi hodinka v teple a bike v pohode funguje.
Najprv mi napadlo že kvôli zime sa vypol a chlad spôsobil tento problém.Ale veď videl som niekoľko videi ako jazdia na ebikoch aj v zime po snehu.A dokonca ešte aj čo si obliect.Nikde ani zmienka alebo upozornenie, odporúčanie či škodí ebiku zima, mráz a chlad. Nechapem.
Zašiel som do najbližšieho servisu a pýtal sa čo to môže byť že sa vypol a viac som ho nezapol.
A tu potvrdili moju teóriu .. Zima.
Bolo mi povedané a vysvetlené,že nieje dobré jazdit na ebikoch v zime.
Za prvé preto sa vypol kvôli zime a raz sa mi stalo že som ho ani nemohol vypnúť keď som bol na ňom v takom chlade (bol som 2x v zime na ebiku)
A za druhé mi servis vysvetlil , že ak budem jazdiť na ebiku v zime tak mám počítať stým že za 2-3 roky je po batérií a môžem kúpiť novú.A ešte podotkol že ak klesne teplota von pod 15 stupňov,tým batérie sa rýchlo ničia ak sa jazdí na ebiku.Taktiez mi povedal že nechápe prečo to výrobcovia nikde nepíšu a neupozornuju na to.
Tak ma zaujíma aj váš názor na tento problém keďže je dobré si vypočuť názor aj iných a nie len jedného.
Vopred Dík všetkým a veľa zdaru.
posledný komentár: 3. 3. 2024 o 21:57
Čo ma jedine teraz ani nieže štve alebo trápi,je to že mám baterku nabitú na nejakých cca 95% ..... No a dnes nasnežilo ešte nejakých cca 20cm snehu..... No proste som ju už nestihol vybiť na nejakých 50%
Moc to prezivas. To su odporucane veci, ale nie povinne. Ja mam bateriu doma stale nabitu...ak zrovna nezabudnem ovsem, minulu zimu som jazdil bez problemov a po roku nebadam ziaden ubytok kapacity.
Uzivaj si jazdu a neries veci typu bateria na XY % nabita, vlhkost 65 a pod.
Podla mojich skusenosti z bateriami z nb je skoro jedno ako sa k nej spravas a kolko ti bateria vydrzi je skor loteria.
Boli ludia, co sa k nej spravali podla prirucky a do 3 rokov stratili 50% kapacity a boli taki, co nespravali a nestratili.
myslim, ze za to nemusis platit, staci si precitat manual k baterke od Boschu.
https://www.bosch-ebike.com/fileadmin/EBC/Service/Downloads/Bedienungsanleitungen/MY2023/Batteries/Bosch-eBike-Manual-Batteries-MY23-EEU-oReg.pdf?_=1665569829
---
Podla mna je to tiez dost loteria. Ako so vsetkym.
Kupite si Samsung tv a den po zaruke sa vam odpali. Poviete si: "v zivote si uz nekupim Samsung"
Druhy si kupi LG tv a den po zaruke sa mu odpali. Povie si: "v zivote si uz nekupim LG"
Ale nejake zasady treba dodrziavat.
Najlepsie by bol odkaz na nejaku studiu alebo test.
Takto su to len nejake odporucania, o kt. clovek nevie ci si ich dakto vycucal z prstu alebo to ma nejaky realny, odskusany zaklad.
Predpokladam, ze manualy od vyrobcu nie su cucane z prstu.
---
Moznostou je aj novy druh baterie ako "solid state battery", kt. by nemala sposobovat poziare pri poskodeni.
https://article.murata.com/en-us/article/basic-lithium-ion-battery-4
prave tlacitko na mysi, preloz do slovenciny
---
Tu je vysvetlene preco baterky degraduju, aj co ma aky suvis (obrazok)
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
- znížiť vystavenie baterky vysokym teplotam (napr. pri odpocinku pocas vyjazdu)
- Vyhnite sa nabíjaniu ihneď po agresívnom použití (zrejme nenabijat hned po dojazde ale nechat baterku vychladnut na odporucanu T)
---
- Minimalizujte čas nabitia na vysokom SoC (SoC = Stav nabitia, 100% = plne nabitie)
(cize nenabijat na 100% pokial nechcete baterku ihned pouzivat)
- Redukcia max. nabitia SoC – limit max. nabitia < 90 %
(nabijat pod 90% kapacity)
---
- Vyhnite sa pravidelnému vyuzitiu baterky < 15 % SoC
(nevybijat pod 15% kapacity)
---
- Pripravte baterku na pouzitie
(zrejme aby nebola vlhka, studena, horuca (po vystaveni slnku, ...)
- Rýchle nabíjanie len v prípade potreby – ak je to mozne, použite pomalšiu nabíjačku
https://www.youtube.com/watch?v=R_JmNfHHTQw
Neriesť a jazdiť, ja jazdim aj v zime, ale vyhýbam sa cestám, ktoré solené kvôli kontaktom atď, lebo všeobecne soľ nerobí dobre pohyblivým častiam. A súhlasím, že pri jazde batéria generuje teplo, takže sa nepodchladí.......
Vždy sa vravelo že auto je najlepšie parkovať vonku aby bolo v takom prostredí v akom má pracovať. Že tie teplotné zmeny nerobia dobre. Možno je to podobné aj s ebikom. Preto asi ľuďom čo nič neriešia vydrží systém dlhšie
Maximalne som bol na ebiku ked bolo sucho a okolo 5°C
---
Co sa tyka Teba, tak to vyzera, ze sa nieco stalo pri tej tvojej jazde ked si sa zastavil pri tom znamom.
Všetko ok až kým som sa na asi 20-minut nezastavil pri známom.A tu nastal problém.Ebike sa vypol a viac som ho už nezapol.Tak som si 3 km odslapal za svoje domov.Doma asi hodinka v teple a bike v pohode funguje.
Ako si mal dodnes ebike u priatelky mal si baterku stale v Ebiku?
Ak ano.
Baterku vytiahni, poloz na nejaku nehorlavu podlozku, ebike nechaj tiez pri izbovej teplote vysusit.
Napr. tyzden, dva.
Potom daj baterku do biku a skus zapnut. Pripadne doma skus prepnut na dopomoc a pretoc pedale ci to pojde.
Neviem ci byvas v bytovke, pripadne skus na chodbe v bytovke, ci to bude fungovat.
Ak ano, skus ist von, ked bude napr 5°C a sucho ci to bude fungovat.
Ak nie tak by som ti odporucil reklamaciu.
Pripadne by Ti mohli poradit nejaki skusenejsi ebikeri, ci ti, co ebiky predavaju ci skladaju.
Su tu aj taki.
V spínači je vybitá baterka. Robí to, keď bicykel dlhšie stojí a nejazdí sa na ňom. Zrovna minulý týždeň som to riešil na otcovom spectral:on-e.
Sú dve možnosti, nabiť batériu v spínači cez diagnostiku (spravili mi to v mtbikeri) alebo sa pokúsiť systém zapnúť cez tlačidlo na batérii. Táto možnosť ale kvôli integrácii batérie odpadá.
Presne toto isté urobilo aj nám, najprv to zablblo, že nešiel zapnúť. Po dobytí 2 výjazdy všetko ok a potom už ani dobitie nepomohlo. Na podpore Canyon mi hneď odpísali o potrebe nabiť baterku v spínači.
https://www.emtbforums.com/threads/commencal-meta-shimano-steps-wont-turn-on.9545/
(Príspevky #9 a #10)
Spectral:on ale nemá cez dieru od košíka prístup k baterke.