Este doplnim info od nasich aktualne susedov, co sa zdrojov energie tyka:
"Malé modulární reaktory by podle ČEZ mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. První bude v r. 2032 (ČTK)"
Dokonca existuje diesel s lpg ale funguje na obe palivá naraz, znižuje spotrebu o 5 až 20%, LPG primiešava do vzduchu, nafta sa vstrekuje do zmesi vzduch-LPG.
Hej nafta sa vstrekne do horúceho vzduchu a urobí baf,ale horuci vzduch s plynom neurobí baf ešte pred vstreknutim nafty?
To mi ňák nevychádza😉.
A sadze sa "vyrabaju" znizenim teploty horenia,lebo NOx! ,ale kúzlo s plynom to vyrieši?
To mi nevychádza znovu🤨
Nafta tam funguje ako zapalka. (vznietenie cng 540´c, lpg 500´c; benzin 280´c, nafta 210´c)
Ludia si mylia bod vzplanutia s bodom vznietenia. To prve plati pri externom ohni/iskre; to druhe len od rozpalenych povrchov.
Ak mas ohen/iskru, lpg chyti aj pri -40´c cng -120´c
So the advantage of using LPG with Diesel is summarized in:
Economic Advantage: A part of the Diesel is replaced by LPG and the difference in price is the savings. Although it is true that in the mixture the performance of the engine increases and the overall consumption decreases. Depending on the price of fuel and the use that is given to the engine, the economic savings are around 20-30%
Ecological Advantage: LPG ensures that a greater amount of Diesel is used in the carburation process, so that combustion will be more complete, therefore having less waste.
NOx emissions: The reduction of emissions of this pollutant (responsible for respiratory problems in cities) is reduced by 60-70%.
CO2 emissions: The reduction is more moderate in this case but still around 25%
How It Works
Unlike a petrol engine with spark ignition, which can be converted to run fully on Gas with the petrol switched off, diesel is still required at all times for the Gas to ignite. Diesel engines work on the principal of compression ignition and therefore don’t have spark plugs or ignition coils to ignite the fuel. Diesel is instead injected at extremely high pressures and at precisely the right time, directly into the cylinders, where it is ignited by the extremely hot compressed air.
Diesel LPG Dyno PlotMost of the time, when a diesel engine is running, there is an excess of air inside the cylinders, so to increase the engine speed and power the vehicle’s Electronic Control Unit (ECU) simply increases the amount of fuel injected through the common rail system. Precisely injecting gas behind each inlet valve of the engine’s intake manifold allows a mixture of Gas and air to be compressed in the cylinder on the induction stroke, which is then ignited along with the diesel. This gas/air mixture not only produces more power but also helps the often difficult to burn heavy diesel fuel to burn more fully, release more energy and reduce smoke and particulate emissions.
3. pokračovanie príbehu Toyota/Tesla
"A Toyota executive who looked over the Model Y’s components reportedly noted that the vehicle was nothing short of a work of art.
“Taking the skin off the Model Y, it was truly a work of art. It’s unbelievable,” the executive said. "
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
https://www.aktuality.sk/clanok/FePlF6L/pocas-demonstracie-v-norsku-zadrzali-gretu-thunbergovu/
Pokrytectvo a sprostota ekosracov. Strajkuju proti vsetkemu, nic nie je pre nich dost dobre.
To si pizda lieta po zapadnych krajinach a nataca fejkove videa ako ju polisi (komparz) "vynasaju" zo "strajku"...
Ked sa minule novinar pytal ze preco nejde strajkovat na vychod, do ruska a do ciny za ekologiu, tak len zacala koktat...
Neskutocna zurivost ide do mna, lebo oni neprinasaju funkcne riesenia, akurat sa stane to ze bezni ludia budu mat sakra drahe energie.
To vsak rozmaznane, sproste decko nema mentalnu kapacitu pochopit.
Si sa nejako rozohnil. "Prinášať riešenia" - nechceš od 20-ročného decka nejako veľa? V tom veku ľudia naozaj zatiaľ nedokážu robiť nič lepšie, než na problém upozorňovať a dožadovať sa, aby ho "dospelí" riešili. A GT nerobí nič iné, ako presne to - a evidentne sa jej to darí (ako aj na tebe vidieť )
Petko ak si myslis, ze mas "drahe energie" preto, lebo greta chce odstranit par vrtul z pasienka miestnych domorodcov, tak mas ovela vacsi problem a mal by si ho urychlene riesit...
keď sme pri tých vrtuliach... toto by som si reálne vedel predstaviť na plochých strechách panelákov hromadne nasadené, prípadne aj strechách rodinných domov, tam by asi stačila 2x menšia, alebo 1 väčšia... vyzerá to, že v Holandsku niekto použil hlavu... znížená hlučnosť, nenáročné, slušný výkon, stačia tomu 2 kn, čiže vetrík cca 5 kmh, určené do mestského prostredia...
už len vyriešiť základnú otázku - cena zariadenia, ale konštrukcia nevyzerá byť zložitá, nemuselo by to byť márne... predsa len na Slovensku oveľa viac fúka ako svieti... a to aj v noci...
lebo raz som išiel okolo rod. domu a mal tam takú tú "čínsku" vrtuľku, ktorú som si predtým nevšimol, ale pri silnejšom vetre to neskutočne pišťalo, to je blbosť...
Edit: niekde som vygooglil, že by mala stáť cca 4000 €, otázne či tá menšia alebo väčšia (tá malá asi len lokálne použitie, dáva 150 W, väčšia dáva 1000 W pri plnom výkone, pri 12 - 14 m.s čo je už celkom slušný vetrík... tak nebude to celkom také ružové... no má to ešte svoje muchy) https://thearchimedes.com/products
V skratke: technológie máme, prírodné podmienku sú vhodné, peniaze sú dostupné. Vrtuľky sa však nestavajú, lebo ... lebo ... lebo skrátka na žiadnom ministerstve sa tým nikto podrobnejšie nezaoberá, téma nemá gazdu. Štátny úradník si predsa nebude priberať robotu, keď nemusí a politik radšej rieši nákupy v nedeľu, to je viac vidieť.
tak ja bych napr. na svojom dome pri rekonštrukcii plynového kotla a kúrenia kúpil 1000 litrovú nádobu na vodu a tá by mi tú "elektriku" akumulovala do teplej vody a vykurovacej sústavy, namiesto plynového ohrevu... (kľudne aj ako ostrovná, bez pripojenia do siete a robenia bordelu elektrárňam... ono cca 1 km od úpätia Karpát celkom slušne, skoro celoročne fúka, tam by to možno aj malo zmysel)
mne nemusíš vysvetľovať problematiku výroby, transportu a hlavne uskladania (tej "slnečnej") elektriky... to len v EU majú pred očami beľmo...
jak vravím: "Green Deal, rules them all", a nedávno som videl také drobné vylepšenie sloganu Green Steal...
celkovo využitie zelených zdrojov, je veľmi špecifické od lokality a spôsobu užívania energie... najviac ma pobavila FVE elektrárnička na rodinnom dome v úzkom údolí niekde okolo Banskej Bystrice, kde slnko môže svietiť doslova pár hodín denne, dookola samé hory... som myslel, že sa mi sníva, ale tak nevadí, keď má niekto veľa zbytočných peňez...
Pri 1000W príkone zohreješ 1000kg vody za hodinu o ani nie 1°C. Za 24h ju zohreješ o cca 30°C pri 100% účinnosti a žiadnych stratách. Podľa nejakej náhodnej meteostanice v okolí MK je priemerná rýchlosť vetra za posledný mesiac 3m/s. Maximálna nameraná na tej stanici je 12.5m/s.
Prepočítať si to v dnešnej dobre celkom presne pre svoju lokalitu je otázkou pár minút. Pomerne slušná sieť meteostaníc je už online, dá sa pozrieť napríklad aj dopadajúca slnečná energia a tiež tie prepočty nevyzerajú veľmi ružovo.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
ach jaj chlapci... prestante už konečene žrať veci doslovne, škodí vám to... človek sem dá príspevok o nejakej "novinke", že tie holandské vrtule boli vyvíjané do mestského prostredia (tiché), hore na paneláky, nič viac, nič menej... preto ten zvláštny tvar vrtule... a už tu riešite fyziku a či to niečo zohreje, či nezohreje... píšem, že by som si to vedel predstaviť na plochých strechách panelákov 30 m nad zemou, kde už fúka o niečo viac ako pri zemi... že tam je viac otázok, ako odpovedí je druhá vec (od efektivity, využitia, transportu a ukladania danej energie, atď.)
ak by som to vôbec niekedy bol býval chcel niečo "EKO" riešiť, (a to teda určite nikto normálny nechce, pri takýchto cenách) tak pôjdu na strechu akurát tak možno vákuové trubice a do krbu vložka na cirkuláciu ohrevu vody, na nejaké elektromobily, suprzelenú FVE, Vrtuľky, Bio Eko Raw a spol. sa normálny človek môže akurát tak oné
ale "Green Steal" asi funguje dobre... to je pravda... toto mi presne pripomína novú dogmu EU, staré domy budeme nútiť ľudí zatepľovať, čo je najdrahšia forma úspory energií (namiesto toho aby sme začali niečím jednoduchším, efektívnejším, ako výmenou starých plyn. / el. kotlov, výmenou okien, proste niečo, kde človek aspoň uvidí to svetielko na konci tunela, v podobe nejakej efektívnosti, zatepliť fasádu, za drahé peniaze, ale že vraj to prinesie pracovné miesta a tak... asi tie, ktoré najprv v auto-moto-priemysle našimi GD rozhodnutiami zrušíme...
PS: my dežoláti sme predcajky tupé ofce, takže nám to nemyslí a tudíž sme bez peňez, no a o zelených EU šmakocinkách sa nám ani len nesnívalo to budú nejaké tý haluxy určite...
Cez čo iné to ale chceš riešiť ako cez fyziku? Ja som to nemyslel nijak zle voči tebe, ale je veľa ľudí, ktorí si myslia, že niečo podobné nás spasí, no v konečnom dôsledku je to nakoniec ešte horšie pre ekológiu. Preto som len tak narýchlo hodil výsledky výpočtov aby hocikto videl, že to nie je veľmi perspektívne. Inak s tebou súhlasím v tom čo si napísal.
Tej canopusovej reakcií a označeniu dezolát nejak nerozumiem ani ja...
Vidis to, a kto chce/troska sa zamysli, tak mozno aj 200-600% ucinnost vie mat s tymi istymi spalenymi wattmi elektriky.
A potom zrazu zistime, ze vlastne mozno vieme pokryt vacsinu svojej spotreby lacnou akumulaciou vo vode....
Najvacsie problemy su 2:
1) myslenie ludi
2) dostupnost rieseni (kto/kde/ako/za kolko/co namontuje)
Nie technologia samotna
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Este doplnim info od nasich aktualne susedov, co sa zdrojov energie tyka:
"Malé modulární reaktory by podle ČEZ mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. První bude v r. 2032 (ČTK)"
https://www.lacnevozenie.sk/prestavba-dieseloveho-motoru-na-lpg/
Tiež som netušil, že také niečo je možné...
To mi ňák nevychádza😉.
A sadze sa "vyrabaju" znizenim teploty horenia,lebo NOx! ,ale kúzlo s plynom to vyrieši?
To mi nevychádza znovu🤨
(vznietenie cng 540´c, lpg 500´c; benzin 280´c, nafta 210´c)
Ludia si mylia bod vzplanutia s bodom vznietenia. To prve plati pri externom ohni/iskre; to druhe len od rozpalenych povrchov.
Ak mas ohen/iskru, lpg chyti aj pri -40´c cng -120´c
Kvoli vysokemu bodu vznietenia, mozu mat plynove zazihove stacionarne motory vyssiu kompresiu (ucinnost agregatu) lpg 13:1 cng 15:1
-----k naftovemu systemu-------
Economic Advantage: A part of the Diesel is replaced by LPG and the difference in price is the savings. Although it is true that in the mixture the performance of the engine increases and the overall consumption decreases. Depending on the price of fuel and the use that is given to the engine, the economic savings are around 20-30%
Ecological Advantage: LPG ensures that a greater amount of Diesel is used in the carburation process, so that combustion will be more complete, therefore having less waste.
NOx emissions: The reduction of emissions of this pollutant (responsible for respiratory problems in cities) is reduced by 60-70%.
CO2 emissions: The reduction is more moderate in this case but still around 25%
Unlike a petrol engine with spark ignition, which can be converted to run fully on Gas with the petrol switched off, diesel is still required at all times for the Gas to ignite. Diesel engines work on the principal of compression ignition and therefore don’t have spark plugs or ignition coils to ignite the fuel. Diesel is instead injected at extremely high pressures and at precisely the right time, directly into the cylinders, where it is ignited by the extremely hot compressed air.
Diesel LPG Dyno PlotMost of the time, when a diesel engine is running, there is an excess of air inside the cylinders, so to increase the engine speed and power the vehicle’s Electronic Control Unit (ECU) simply increases the amount of fuel injected through the common rail system. Precisely injecting gas behind each inlet valve of the engine’s intake manifold allows a mixture of Gas and air to be compressed in the cylinder on the induction stroke, which is then ignited along with the diesel. This gas/air mixture not only produces more power but also helps the often difficult to burn heavy diesel fuel to burn more fully, release more energy and reduce smoke and particulate emissions.
"A Toyota executive who looked over the Model Y’s components reportedly noted that the vehicle was nothing short of a work of art.
“Taking the skin off the Model Y, it was truly a work of art. It’s unbelievable,” the executive said. "
https://www.teslarati.com/tesla-model-y-teardown-forced-toyota-inconvenient-truth/
Pokrytectvo a sprostota ekosracov. Strajkuju proti vsetkemu, nic nie je pre nich dost dobre.
To si pizda lieta po zapadnych krajinach a nataca fejkove videa ako ju polisi (komparz) "vynasaju" zo "strajku"...
Ked sa minule novinar pytal ze preco nejde strajkovat na vychod, do ruska a do ciny za ekologiu, tak len zacala koktat...
Neskutocna zurivost ide do mna, lebo oni neprinasaju funkcne riesenia, akurat sa stane to ze bezni ludia budu mat sakra drahe energie.
To vsak rozmaznane, sproste decko nema mentalnu kapacitu pochopit.
už len vyriešiť základnú otázku - cena zariadenia, ale konštrukcia nevyzerá byť zložitá, nemuselo by to byť márne... predsa len na Slovensku oveľa viac fúka ako svieti... a to aj v noci...
https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/2305-miniaturna-veterna-turbina-pre-male-budovy/
lebo raz som išiel okolo rod. domu a mal tam takú tú "čínsku" vrtuľku, ktorú som si predtým nevšimol, ale pri silnejšom vetre to neskutočne pišťalo, to je blbosť...
Edit: niekde som vygooglil, že by mala stáť cca 4000 €, otázne či tá menšia alebo väčšia (tá malá asi len lokálne použitie, dáva 150 W, väčšia dáva 1000 W pri plnom výkone, pri 12 - 14 m.s čo je už celkom slušný vetrík... tak nebude to celkom také ružové... no má to ešte svoje muchy) https://thearchimedes.com/products
ešte by ma zaujimalo čo ma spoločné GT s touto témou, nevadí vyplakal si sa snad sa ti uľavilo
https://euractiv.sk/section/klima/podcast/lacko-zo-sapi-vietor-neprestane-fukat-na-hraniciach-slovenska/
V skratke: technológie máme, prírodné podmienku sú vhodné, peniaze sú dostupné. Vrtuľky sa však nestavajú, lebo ... lebo ... lebo skrátka na žiadnom ministerstve sa tým nikto podrobnejšie nezaoberá, téma nemá gazdu. Štátny úradník si predsa nebude priberať robotu, keď nemusí a politik radšej rieši nákupy v nedeľu, to je viac vidieť.
mne nemusíš vysvetľovať problematiku výroby, transportu a hlavne uskladania (tej "slnečnej") elektriky... to len v EU majú pred očami beľmo...
jak vravím: "Green Deal, rules them all", a nedávno som videl také drobné vylepšenie sloganu Green Steal...
celkovo využitie zelených zdrojov, je veľmi špecifické od lokality a spôsobu užívania energie... najviac ma pobavila FVE elektrárnička na rodinnom dome v úzkom údolí niekde okolo Banskej Bystrice, kde slnko môže svietiť doslova pár hodín denne, dookola samé hory... som myslel, že sa mi sníva, ale tak nevadí, keď má niekto veľa zbytočných peňez...
Prepočítať si to v dnešnej dobre celkom presne pre svoju lokalitu je otázkou pár minút. Pomerne slušná sieť meteostaníc je už online, dá sa pozrieť napríklad aj dopadajúca slnečná energia a tiež tie prepočty nevyzerajú veľmi ružovo.
ak by som to vôbec niekedy bol býval chcel niečo "EKO" riešiť, (a to teda určite nikto normálny nechce, pri takýchto cenách) tak pôjdu na strechu akurát tak možno vákuové trubice a do krbu vložka na cirkuláciu ohrevu vody, na nejaké elektromobily, suprzelenú FVE, Vrtuľky, Bio Eko Raw a spol. sa normálny človek môže akurát tak oné
ale "Green Steal" asi funguje dobre... to je pravda... toto mi presne pripomína novú dogmu EU, staré domy budeme nútiť ľudí zatepľovať, čo je najdrahšia forma úspory energií (namiesto toho aby sme začali niečím jednoduchším, efektívnejším, ako výmenou starých plyn. / el. kotlov, výmenou okien, proste niečo, kde človek aspoň uvidí to svetielko na konci tunela, v podobe nejakej efektívnosti, zatepliť fasádu, za drahé peniaze, ale že vraj to prinesie pracovné miesta a tak... asi tie, ktoré najprv v auto-moto-priemysle našimi GD rozhodnutiami zrušíme...
PS: my dežoláti sme predcajky tupé ofce, takže nám to nemyslí a tudíž sme bez peňez, no a o zelených EU šmakocinkách sa nám ani len nesnívalo
Tej canopusovej reakcií a označeniu dezolát nejak nerozumiem ani ja...
A potom zrazu zistime, ze vlastne mozno vieme pokryt vacsinu svojej spotreby lacnou akumulaciou vo vode....
Najvacsie problemy su 2:
1) myslenie ludi
2) dostupnost rieseni (kto/kde/ako/za kolko/co namontuje)
Nie technologia samotna