Keďže procesom TEP kolena prechádzam práve teraz, momentálne ležím už na rehabilitačnom BA Ružinov, je sobota slnečno, vonku 7°C ( takže mam taky spleen, ze musím ležať v nemocnici a nie som niekde v Karpatoch, na BK s čajom a rumom, pripadne pivkom) a hlavne je tu nudaaaa ( už ani Netflix na nebaví), tak aby som zabil čas a možno tým aj niekomu pomohol, pokúsim sa zhrnúť moje poznatky, prípravu, operáciu a rekonvalescenciu do nejakého chronologickeho deja., ak to niekomu pomôže, alebo zodpovie otázky, ktoré sa inde nedozvie, budem rad. Podotýkam, ze nie som žiaden spisovateľ, takže možno to nebude ta ideálna beletria, sú to len moje skúsenosti, pocity a pozorovania. A vopred sa ospravedlňujem za prípadné gramatické, ci štylistické chyby, keďže to píšem na telefóne a autocorrect je niekedy sviňa :) ( a aj môjmu mozgu sa už nedopatrením podarilo napísať niečo ako " lepešie raz " vydieť" ako stokrát počuť). :)
Budem to však popisovať na viac častí, skúsim po dňoch, jednak, aby som neskakal v čase a tiež, aby to malo nejaký poriadok.
Takže skúsim začať :
Deň 0-2: niečo o mne.
Mam 52. Viacmenej som cely život športoval, šport je pre mňa alfa omega, co sa týka psychického zdravia, ( donedavna som bol v tom, ze aj fyzického), ale úrazy patria tiež k životu a športu, telo sa opotrebovava a v nejakom bode môže ( ale, nemusí) prísť k nejakému zlomu, napr. takému, v ktorom sa nachádzam práve ja.
Venoval som sa rôznym športom, avšak kĺby som si zničil hlavne pri sálových. U mňa squash a futbal. Hrával som ešte partickovy hokej ( na veľmi slabej úrovni), lyžovanie, turistika a v posledných rokoch skialp a horská cyklistika.
Jeden vážnejší úraz cca r. 2005 pri squashi utrhnute menisky, niektorý skrizeny väz, a poškodenia chrupaviek stehennej a holennej kosti na pravom kolene. Po 2 operáciách a rekonvalescencii som skočil nadobro so sqashom, ale futbalu som sa ešte venoval a skoncil som s nim cca 6 rokov dozadu, momentálne už len bicyklujem a stále by som rad.

Deň 0-1 príprava, odhodlanie
O TEP som začal uvažovať cca pred 3 rokmi, keď som raz prišiel z hokeja a tak som si presilil kolena, ze som nebol schopný niekoľko dní normálne fungovať, mal som výrazne bolesti len pri samotnej chôdzi a úplne najhoršia bola kľudova (pokojová) bolest, keď som nevedel zaspať a v noci pri zmene polohy som sa budil na bolesti.
Bolesti som mal cca 3 mesiace, začal som navštevovať ortopédiu v ŠNOP, kde som dostával do kolien injekcie a absolvoval som všetky možné rehabilitácie, vrátane elektro a magneto liečby. Viacmenej pomáhali len tie injekcie, aj to len dočasne, tak som začal zháňať niekoho, kto by mi koleno vymenil, lebo sa to len zhorsovalo. V ŠNOP ani u Sv.Michala som neuspel, nakoniec sa mi podarilo dostať do Ružinova.
Aj tam sa ma síce pýtali, ze ci ešte nevydržím, ze mi dajú injekcie, ale povedal som, ze ak by som si zrátal všetko, co som už do injekcií dal, tak už som mohol mat koleno vymenené v komerčnom zdrav. zariadení, tak po nejakých diskusiách sme sa dohodli na výmene pravého kolena. O výhodách a výhodách TEP písať nebudem, toho je plný internet.
OK. Idem teraz trochu cvičiť a posilňovať a neskôr skúsim prejsť na deň 0 ( to je par dni, cca 3 týždne pred nástupom do nemocnice, co všetko som musel absolvovať)
04.03.2023 - 10:58:49
112
Deň 0 ( cca 3 týždne pred operáciou)

Najprv návšteva svojej obvodnej lekárky, ktorá mi dala výmenné lístky na rtg hrudníka a interné predoperačné.
RTG hrudnika urobene na počkanie na poliklinika Vajnorska, bezplatné.
Interné dohodnúť termín a cca za týždeň vyšetrenie, krv, moč, EKG, stery z hrdla a nosu.... - výsledky do 4 dní - cena u internistu 12 €
Potom som sa musel objednať u zubára - dostal som najprv od neho výmenný lístok a musel som si dat urobiť 3D rtg - 25 €
S RTG potom ísť späť , absolvovať zubnú hygienu a na základe tohto vyšetrenie chrupu a potvrdenie ( hygiena 70 € ( 50 vrátila ZP), potvrdenie 20€))
Posledné vyšetrenie bolo u anestéziológa priamo v NsP Ruzinov, termin cca do 5 dní, výsledky hneď - 0 €
Tu ma pobavila debata s anesteziologičmku na tému alkohol.
Keďže som s alkoholom celkom kamarát, tak mi hovorila, ze takí, co veľa znesú, s tými majú problém pri celkovej anestéze - ne a ne ich uspať. Ja síce pijem malinko viac ako je spoločensky vhodné, ale znesiem hovno, takže toto bolo ok. Inak to nebolo nijaké mimoriadne vyšetrenie, len otázky a odpovede.
A s týmito papiermi som sa mohol prihlásiť na dohodnutý termín, ktorý bol začiatkom februára. Tym sa skončila fáza priprav a takisto sa začal aj môj suchý február. Celkom sa už teším na pohár vina. :)
04.03.2023 - 13:57:58
05
Ahoj, preco tvoja operacia kolena suvisela so zubami?
04.03.2023 - 22:36:17
00
Vylúčenie prípadnej skrytej infekcie....fókusov
04.03.2023 - 22:39:36
03
bladerunner napísal:
Vylúčenie prípadnej skrytej infekcie....fókusov


Presne tak. Ďakujem za pomoc :)
05.03.2023 - 09:56:27
00
Deň 1. (príchod do nemocnice)

Ráno o 6.00 budíček, sprcha, poriadne sa oholiť, aby som tam nemal par dni žiadne starosti.
Sadám do auta, idem ešte ku kamošovi na poslednú kávu, auto nechávam pred jeho domom a on ma odvezie na miesto.
Po asi hodinke čakania som v ordinácii, kde mi vysvetlia co a ako. Ešte posledný rtg oboch kolien, prijímacia kancelária, šatňa a už ma vítajú na 12.poschodi, kde mi ešte zdôraznia, ze žiadne cigarety, alkohol a tak.
Celkom sa im to tam točí, počas nasl. 4 dni som mal troch rôznych spolubývajúcich, väčšinou sú v 3post.izbach po dvoch. Jeden s kolenom, druhý s bedroom a tretí s ramenom. Na oddelení som najmladší.
Začína nuda.
Zobrali mi krv. Oholili koleno. Obed som nedostal.
Kúpil som si zaječicku horkú, ktorá má silné laxative účinky, kvôli prečistenie ( ale to vám dajú aj tam čipky, co som nevedel) a takisto dehydruje - chcel som sa v deň operácie vyhnúť bażantu, toto však bola chyba ako som neskôr zistil.
Takže pijem malo, večera už žiadna a tak idem spať

Deň 2. ( operácia)
Ráno som mal byt 3. na rade, cca na 10.00, ale niekto im vypadol, tak prichádzajú pre mňa o deviatej. Po všeobecných poučeniach ma odviezli do nejakej "monitorovacej predprípravky" je to tam ako v hangari, odvážajú, privážajú pacošov, začalo mi to pripadať ako v továrni.
Prišla anesteziologička a začala so mnou rozoberať možnosti anestézy a spýtala sa ma, ci mam výhrady proti spinalnej/epiduralnej (je medzi nimi nejaký "malý" rozdiel, alebo ci chcem celkovu.
Ja som je povedal, ze rozhodnutie nechávam na ňu a ze co mi odporučí, tak to bude. Takže zákrok bol robený v lokálnej.
Ešte mi však predtým urobili aj nejakú periférnu nervovú blokádu, - dostal som injekciu pod koleno a niekam k bedru a to mi úplne odstavilo nohu. Takže po tomto ma previezli na operačku. Ak uvádzam nejaké medicínske nezmysly, tak sa ospravedlňujem, popisujem to len mojim lajckym pohľadom. Anesteziologička sa ma spýtala, ci chcem niečo na spanie, tak som povedal, ze ano a potom sa moje spomienky zúžil už len na jeden výraznejší moment, keď som sa asi v strede operácie prebudil a cítil som sa ako u autoklampiara, mal som dojem, ze počujem karbobrusku, srobovacku a aj nejaké kovové dláto im spadlo na zem. Dali mi ďalšiu tabletku a už ma prekladali v tej " prípravke", kde ma ešte hodinu monitorovali a potom previezli späť na oddelenie.
Poobedie som viacmenej prespal, bolesť, žiadna, len som bol "ochrunuty" - zvláštny pocit, keď si končatiny vidíte a je to pre vás ako kus teľacieho mäsa. V izbe vidím, ze z ruky mi trčí kateter, ktorým dostávam nejaké analgetiká a výživu a z kolena hadička a s redonom ( z kolena tam neustale vyteká tekutina zmiešaná s krvou, vyzerá to ako cabernet). Podvecer každú hodinu za mnou chodila sestra, ci som močil, ale ako som spomínal po zaječici a malom prijme tekutín predošlý večer som ani nemal moc čo a to bola ta chyba. Po asi tretej návšteve mi povedala, ze to musím a keď sa nevymočim, tak ma budú cievkovať. Skoro ma slak trafil. Vypýtal som si od spolu ležiaceho, nech mi podá minerálku a do 15 min. som 1.5 l vypil. Ďalší zaujímavý fakt bol, ze keď už teda prišlo na čúranie, zistil som, ze niečo nie je tak ako bolo. Aneteza pekne odstavila aj fešáka a ja som nebol schopný rozoznať, ci som ho strčil do hrdla, alebo je niekde mimo. Nakoniec som to nejako vizuálne zvládol a až ma zaskočilo, ze hoci som vypil liter a pol minerálky, akoby som vypustil 2x viac, no dva plne bažanty.
Potom už sa nič mimoriadne nedialo, len som začal dostávať injekcie do brucha, ktoré sa musia brať každý večer 6 týždňov od operácie na riedenie krvi a dosť Vás dopuju liekmi/injekciami proti bolesti, co je asi dobre, lebo viacmenej som si to najhoršie prešiel bez väčších bolestí.
Toto bol asi najdôležitejší deň ostatné už budú kratšie, lebo už sa toľko nedialo a po preložení na rehabilitačné, sú dni takmer identické.
05.03.2023 - 10:01:52
06
bladerunner napísal:
Vylúčenie prípadnej skrytej infekcie....fókusov


A keby tam nieco nasli, tak sa operacia odklada, vsak.
Ale co v pripade akutnej operacie, napriklad po nehode?
05.03.2023 - 12:39:18
00
Vytrhaju ti ich a je po probleme... :D
Myslim, ze sa to riesi cez silne ATB krytie.

Btw vidiet z kolena Cabernet vytekat, to je iny abstak :lol: , dobre sa to cita, drzim palce :y:
05.03.2023 - 12:46:52
02
Keby niečo našli , tak sa to musí poriešiť a operácia sa samozrejme odkladá, veď je to plánovaná operácia.
U akútnych stavoch samozrejme také veci neriešiš a ideš na vec...🔪
05.03.2023 - 12:57:39
00
A koľko sú teraz približne čakačky na termín v štátnych nemocniciach? Je to tam úplne bezplatne? A taktiež držím palce!
05.03.2023 - 13:23:55
01
pmarkus a teraz ta to boli? Alebo to aspon nejako citis?
Ukaz aktualny rentgen ak mas :) robocop :)
05.03.2023 - 13:56:48
00
iron.hide rtg zatiaľ nemám, ak by som sa k nemu nejako dostal, pošlem, ale teraz už ideš na rtg a doktor si to priamo pozrie na svojom PC, takže asi žiaden neuvidím, momentálne to boli, len keď cvičím/rehabilitujem, ale nie je to žiadna veľká bolesť, po cvičení zaľadujem 15 min.
05.03.2023 - 14:58:01
00
Dzuch-Ban ja som dostal termín v auguste na február. A zabudol som tam napísať, ze mi ju 2 x posunuli, ale našťastie 1. termín som mal 7. 2., ten posunuli na 10.2. a nakoniec ma vzali 20.2. Posuny boli najmä kvôli chrípke a covid.
05.03.2023 - 15:02:12
00
Ďakujem za podporu,
ešte sa pokúsim niečo napísať o rehabilitácii tu v nemocnici a potom aj ďalšie info, ktoré sa bude týkať prepustenia a následne rekon.a rehab už v domácom prostredí.
05.03.2023 - 15:04:11
02
TEP je plne hradená zo zdravotného poistenia a ešte do roka od operácie sú plné hradené kúpele. Kde a nakoľko dní ešte neviem, ale napíšem.
05.03.2023 - 15:18:54
11
keyboard_arrow_up