Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftmatko001 napísal:
Čiže ako sa správne nastavuje predo-zadná pozícia na modernom Trail biku?

Starý bike som mal s menej strmou sedlovou trubkou a zároveň mala sedlovka cca 2cm offset, čiže som bol o dosť viac vzadu v porovnaní so spectralom ktorý mám teraz. Jazdí sa mi celkom dobre, ale úplne mi to nedáva zmysel - ako môžem byť o cca vyššie spomenutých 5cm viac vpredu a stále mať OK posed?

Poznáš to príslovie, nehas čo ťa nepáli alebo inak povedané, aplikované na bicykel - nebabri sa do toho, čo funguje? Ak sa na tom citiš OK tak sa voz a nerieš, ak sa ti bike zle ovláda alebo sa ti zle šliape, zmeň jazdeckú pozíciu úpravami sedla a kokpitu... Čo vlastne potrebuješ dosiahnuť? Ja mám pocit, že tebe vlastne niečo pocitovo vyhovuje, lenže to chceš silo mocou dobabrať tým aby si bol tabuľkovo správne. Nemusí ti všetko dávať zmysel, či?
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 10:25:39
04
imajoros A k comu to bude dobre?
Fakt je taky, ze ak ma starsi a novsi ram, tak identicku polohu na nich mat nebude. Polohu riaditka - sedlo vie nastavit identicky, ale stred neposunie a lyziny sedla stacit nebudu + teleskopiek s offsetom je minimum.
Pokial sa pri ich striedani na niektorom tom biku neciti subjektivne zle, tak by som sa vobec netrapil tym, ktory je ten optimalnejsi posed.
Otazka je, co je optimalny posed - citim sa najpohodlnejsie, mam najlepsi cas, alebo nieco ine?
Plus dalsie zvedave otazky - ak si dam spravit bodyfitting u roznych poskytovatelov dostanem tie iste cisla? Odlisuje sa vysledok BF/optimalny posed pre MTB a cestu?

Neriesit jazdit :) Samotny pojem moderna geometria je taky marketingovi vyvolavajuci pocit, ze povodny je stary - zly. Hodilo by sa skor neutralnejsie oznacenie stmsia/dlhsia geometria.
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 10:34:35
01
Nieje to uplne moj problem - mne akurat obcas na konkretnych miestach brnia prsty na rukach (prstenik a malicek), ale to si nejako vyriesim.

Ide skor o to, ze kedze sme viaceri co jazdime na trail bikoch, tak aj kamos co jazdi s nami si tiez vymenil XC za Trail bike - konkretne 2019 Mondraker Chrono za 2022 Mondraker Raze. Uz predtym mal problemy s kolenami, ale teraz to dlhsie bolo OK a po jednej jazde, kde sa nahanal po rovine a malinkych brdkoch nevedel doma vyjst na prve poschodie, tak zacal riesit, ze co sa vlastne stalo a preco nemoze mat na novom biku taky isty posed ako na starom, kde sa mu toto nestavalo. Ako najvacsi rozdiel v posede mu vysla prave pozicia sedla vs stredu a kedze som to pri nastavovani riesil aj ja a nevedel som odpoved, tak som sa tu spytal.

https://geometrygeeks.bike/compare/mondraker-chrono-29-2019-xl,mondraker-raze-carbon-r-2022-xl/
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 10:59:58
00
Palo TT No lebo sa dotycny pyta preco...a podla mna letmy nahlad do geo tabuliek, komponentov (predstavec, riaditka) mu daju odpoved ktoru hlada.

"Starý bike som mal s menej strmou sedlovou trubkou a zároveň mala sedlovka cca 2cm offset, čiže som bol o dosť viac vzadu v porovnaní so spectralom ktorý mám teraz. Jazdí sa mi celkom dobre, ale úplne mi to nedáva zmysel - ako môžem byť o cca vyššie spomenutých 5cm viac vpredu a stále mať OK posed?"
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 11:01:00
00
On sa pytal, ktory je optimalnejsi a v tom mu presne udaje o geometii vobec nepomozu.
A navyse nie su uplne na presne porovnanie.
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 11:05:50
00
Palo TT Ale ved citaj co napisal.

"Jazdí sa mi celkom dobre, ale úplne mi to nedáva zmysel - ako môžem byť o cca vyššie spomenutých 5cm viac vpredu a stále mať OK posed?"
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 11:12:24
00
Takze moje 2 otazky este raz:
1. Ako sa nastavuje posed, ked mam sedlo zrazu o poriadny kus viac vpredu + mam aj riaditka dalej? ( ja problem nemam, dalsi dvaja kamosi tiez nie, ale jeden kamos ano a o to vacsi problem)
2. Moze takyto rozdiel v starom vs novom posede sposobovat problem s kolenami pri vyssej zatazi?
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 11:21:15
00
Je nutne na to ist vedecky? Popis aky problem ma kamos a mozno sa dockas nejakej rady. Pri nastaveni posedu som sa vzdy riadil zdravym rozumom a postupne sa dopracoval k tomu co mi vyhovuje.
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 11:31:03
00
presne, na to nie sú nejaké praidlá, že takto si daj a bude to super, v každom článku aj videu je popísaná len východisková poloha od ktorej sa máš odraziť a doladiť to podľa preferencií. Môžeš si polohu merať podľa špagátika s olovkom ale čo z toho ak ti to nebude dobre?
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 11:33:19
00
Nehovoriac o tom, ze kazdy sme iny..
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 11:52:58
00
predozadnu polohu nastavujes tak ze spicka kolena ti smeruje na os pedalu ked je kluka vo vodorovnej polohe. ja mam tiez strmsiu sedlovu ako na starom biku ale zaroven nieje tak prehnuta (stredove je viac v predu) a nakoniec som predozadnu polohu nemenil.
predozadna nezalezi len od uhla sedlovej trubky ale aj od jej tvaru a polohy stredu.

a strmsie sedlove sa myslim zacali robit hlavne koli teleskopkam kedy po zasunuti slo sedlo moc dopredu (a samozrejme koli kratkym zadnym stavbam) ale reciam ze so strmsou sedlovou sa lepsie slape do kopca nerozumiem - lebo predozadnu polohu mam nastavenu voci pedalu rovnako bez ohladu na uhol sedlovej.
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 11:57:25
10
Popisujes uz spominany KOPS (knee over pedal spindle) :)
A nebude to tym, ze mas HT, kde ten rozdiel v geometrii vo vseobecnosti nie je az tak velky ako pri fulloch? Aj sedlova rura stale tusim pri HT vychadza priamo z BB + nie je zahnuta.
Ale mozno sa mylim, v HT moc nemam prehlad.
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 12:08:45
11
aj HT maju prehnute sedlove rurky - resp. stred nieje v ich osi, kazdy to ma inak
Zobraziť komentár 10.03.2023 - 12:10:30
10
Všetky bajky čo vidim majú sedlo vyššie ako riadidla. Ja mam riadidla vyššie ako sedlo, keď ich dám nižšie, cítim že si preťažujem ruky (trpnutie). Sedlo mám vyššie ako "na päty" - mám iba klasika pedale (nie SPD) a mám rád keď šľapem vyslovene až špičkami (prstami). Predozadnú polohu mám OK. Mám skúsiť niečo prestaviť ináč?

Prílohy:

moj_bajk.jpg
moj_bajk.jpg 372.94 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 17.03.2023 - 22:31:09
00
Veľkosť rámu máš OK, ak Ti to vyhovuje, nemáš čo riešiť :)
Zobraziť komentár 17.03.2023 - 23:34:12
00
keyboard_arrow_up