Ahojte,
potrebovala by som radu ohľadom izolačnej bundy. Hľadám izolačnú bundu na zimnú turistiku, žiaden beh, pohodová turistika. Rozmedzie teplôt v ktorých sa budem pohybovať spolu s merinom termoprádlom je max do -10 °C. Páči sa mi bunda od Haglofs LIM mimics hood jacket, ale v popise sa píše, že je to do chladného počasia, ale nikde vyslovene sa neviem vypátrať, či zvládne aj takéto teploty., nakoľko mi príde dosť tenká. Alebo je lepšie ísť do hrubšej páperovej bundy? Poprípade z akého materiálu je nutné bundu kúpiť aby zvládla aj teploty pod 0°C ? Za každú info budem vďačná, kedže som z toho jeleň.
:D
23.12.2022 - 01:36:06
00
Do bundy kúriš Ty, ona len izoluje. Takže záleží na tebe koľko dokážeš nakúriť a koľko chladu vydržíš. Čím menšia intenzita pohybu, tým masívnejšiu bundu alebo viac vrstiev budeš potrebovať.
Bežne aj v zime na túre -5 až -10°C chodím po rozohriatí len v dvoch vrstvách, nátelník a rolák+batoh na chrbáte. Ak pofukuje, tak dám na vrch tenký šuštiak, keď zastaneme tak pod šuštiak hodím fleece bundu. Teplota sa dá regulovať aj rukavicami-čiapkou. Ak má bunda odnímateľnú kapucňu, je to výhoda, môžeš ju použiť aj samostatne ako masívnu čiapku v kombinácii s iným oblečením.
Za mňa, lepšie viacej tenších vrstiev ako jedna hrubá.
23.12.2022 - 05:57:52
03
paperka moc na turistiku neni, pri šlapaní do kopca sa v nej spotíš a už je to len mokra handra, ale na zateplenie nikde na vrchu može byť..
tiež nosím viac tenších vrstiev. na vietor len suštakovku, hore zateplím Primaloft bundou.. ta nenasiakne potom ako paperka..
23.12.2022 - 07:09:00
00
Univerzal. navod neexistuje, pokus - omyl.
Niekto sa moze potit v bunde v ktorej bude Tebe chladno.
Treba skusat, ideal. dole v meste.
Je ti chladno, pridas vrstvu. Je ti teplo, vrstvu uberies.
Smerom do kopca nosim: termo + balnene tricko + ak je velmi chladno pridam fleece (rolákovoidny s moznostou rozopnutia okolo krku) + windstoper (kapucna sa hodi).
Na vrchole/smerom z kopca: ak je niektora vrstva prepotena vymenim ju za suchu. Najcastejsie je to balnene tricko a fleeska. Vtedy vytahujem perie, alebo syntetiku (nieco podobne ako si vybrala) + na to windstoper a ploskačku :-)
Takto to mam odskusane do cca -20°C.
23.12.2022 - 08:25:21
00
Baln? Nejaky novy matros? :)
23.12.2022 - 15:18:30
01
Zdravim borci, chcel by som sa dnes opytat na vase skusenosti. Hladam nejaku primaloftku na bezne nosenie v zime, ktora by sa dala vyuzit ako izolacna bunda ked clovek postoji niekde na vrchole/na cestu dole. Viem ze takychto je kopec, ale zaujima ma ci mate nieco take s cim ste spokojny a vedeli by ste to odporucit. Vopred dik.
27.03.2023 - 09:57:09
00
keyboard_arrow_up