Nie. Tesla nebola v zisku, kritici vraveli, ze je to nerentabilny biznis. Nasledne ked uz bola v zisku, tak pouzili argument s emisnymi povolenkami. Teraz uz nie je ani to relevantne. Neviem teraz aktualne cislo ale Tesla mala okolo 20 miliard v cashi, emisne povolenky boli radovo v stovkach milionov a to uz zrejme tiez klesa, kedze aj ostatne automobilky vyrabaju EV.
Len doplnim k Tesle. Vobec by som to nevidel tak ciernobielo. Maju mnozstvo chyb, mnohym mozno vyhovuje nieco ine. Ved preto su tu aj ine automobilky a kazdy si moze vybrat. Ved nakoniec tak to funguje v kazdom segmente. Tesla viacej riesi softver - niekto to vidi ako vyhodu, niekto ako nevyhodu. Podla toho si predsa vyberie auto.
Servis - jednoznacne suhlasim, ze pre Slovaka je to velke minus a jeden z argumentov nevybrat si Teslu. Na druhej strane, je to velmi mlada firma a primarne odbyty maju niekde inde, Slovensko zatial nie je natolko zaujimave. Ked budu potrebovat dopyt, budu musiet to rozsirit aj v mensich krajinach.
No ale ked Slovensko je male a maju az 1 servis, co take Polsko /1/, CR /1/, Madarsko /1/, Rakusko /6/. To je obrovsky a perspektivny trh a prakticky ziadna servisna siet. Tymto sa sama diskvalifikuje.
Prijmy z emisnych povoleniek uz nie su tak vysoke ako volakedy, to sedi.
Mna fascinuje ako si to ludia predstavuju. Po sk jazdi 500 tesiel. Neviem kolko z nich je v zaruke, ale viem ze brzdy, podvozok, zakladnu elektriku poriesi aj iny autoservis. Takze kolko prazdnych tesla servisov by ste tu chceli? To su rovnake argumenty ako ze sa nerecyklovali listy veternych turbin - no najprv je nutne mat kvanta tych turbin, az potom pride sekundarny trh. Opacne sa to nikdy nerobilo.
No ale ked Slovensko je male a maju az 1 servis, co take Polsko /1/, CR /1/, Madarsko /1/, Rakusko /6/. To je obrovsky a perspektivny trh ...
Ja by som nepreceňoval. Robím (aj) pre globálnu firmu a SK+CZ+PL pre nich nie je ani 5% trhu. Nejde len o veľkosť trhu, ale aj jeho kúpnu silu tá je v našich končinách o kus menšia ako vo vyspelých krajinách.
Myslim, ze chodi iba v pohranicnych oblastiach Ceska ale neviem to s istotou.
Tym, ze na tesle nie su ziadne povinne pravidelne servisne intervaly, tak aj to znizuje naroky na servisnu siet.
ale viem ze brzdy, podvozok, zakladnu elektriku poriesi aj iny autoservis.
problém vyrieši iný servis a faktúrka sa pošle na teslu? či tam vyriešim max len výmenu doštičiek alebo ložiska ako spotrebáku a ostatné veci v záruke riešim autom na vozíku cez pol republiky?
veď to sa nemusí riešiť samostatným prázdnym exclusive tesla servisom, stačí kooperácia a vyškolenie technikov inej (štandardnej) značky či podobne.
to snad nemyslis vazne toto...nikto nemysli spotrebne veci, ale napr. poloosi, chladiaci okruh, tepelne cerpadlo, brzdovy okruh, ine mechanicke sucasti auta...je toho kopec. Alebo si snad myslis, ze kedze nema motor, tak sa nic nemoze v zarucnej dobe porucat?
To bol len jeden z prikladov, kedze skynet vymenoval len opotrebitelne veci vynate zo zaruky. Presne to, co sa moze stat aj ostatnym vyrobcom. Ale vzhladom na to, ze ostavaju soferom Tesly v ruke volanty, odpadavaju narazniky a podobne pikosky, tak by som sa az tak nesmial.
problém vyrieši iný servis a faktúrka sa pošle na teslu? či tam vyriešim max len výmenu doštičiek alebo ložiska ako spotrebáku a ostatné veci v záruke riešim autom na vozíku cez pol republiky?
veď to sa nemusí riešiť samostatným prázdnym exclusive tesla servisom, stačí kooperácia a vyškolenie technikov inej (štandardnej) značky či podobne.
Este doplnim pre tych co zabudli, ze servisna siet sluzi nie len na servisne prehliadky a vymenu brzdovych platniciek, ale celkom bezne autami aj bura, cize treba potom ymenit a nalakovat dvere, blatnik, naraznik a tisic dalsich drobnosti co sa pri havarke mozu poskodit.
Vzhladom k tomu ze ev sa vedia vznietit aj ked len visia na nabke, bude to s opravami zaujimave. Hlavne kto si vezme na triko ze aj neskor sa nechyti horet.
Najma ked zrovna zasah bude blizko HV kabelaze. Napr po zasahu, bezpecnostny system (preventivne) vyblokuje cele HV.
Spalovaky sa zvyknu tahat na stolici ak havaria bola o cosi silnejsia. S EV to nehrozi, auto bude na odpis.
Napr staci 3x 12v bateria a mozes zvarat elektrodou joklovinu, EV ma 400-800V...
Problem tychto "statistik" je ze ev su relativne cerstva zalezitost, a spalovaky sto rokov stara vec.
Vsetky poziare alebo vacsinu z nich bude sposobena starymi autami. Mnohe ev zdaleka nedosiahli taky vek.
Ked budu mat 20rokov, potom sa mozme bavit.
To je mozne.
Len aby ste si nemysleli, ze som proti elektromobilom. Nie, nie som, len infrastruktura pokulhava. Akonahle sa to vsetko utrasie /ceny, nabijacie body.../ tak prejdem asi aj ja.
Aj ked mam obavy, z coho sa to to vsetko utiahne, ked uz teraz su masivne problemy s nedostatkom/cenou el. energie.
Len mi vadi stale upieranie pozornosti na Teslu. Ako "automobilka" co ma take zisky, vynikajuce predaje a pod. a nie je schopna po tych rokoch ako klasicke automobilky vybudovat servisnu a predajnu siet... no bodaj mi nemala take zisky. A to plati aj o materskych USA, kde maju vybudovanu servisnu siet len po pobreznych statoch.
To vo mne teda doveru ale ze vobec nevzbudzuje.
Oni ponimaju auto ako software obaleny hardwarom. Klasicke automobilky presne opacne. Lenze auto nie je mobilny telefon.
k tym servisom asi tolko len dodam že ten týpek tiež nema rad tesly Otvoriť v novom oknethumb_up0thumb_down
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Len doplnim k Tesle. Vobec by som to nevidel tak ciernobielo. Maju mnozstvo chyb, mnohym mozno vyhovuje nieco ine. Ved preto su tu aj ine automobilky a kazdy si moze vybrat. Ved nakoniec tak to funguje v kazdom segmente. Tesla viacej riesi softver - niekto to vidi ako vyhodu, niekto ako nevyhodu. Podla toho si predsa vyberie auto.
Servis - jednoznacne suhlasim, ze pre Slovaka je to velke minus a jeden z argumentov nevybrat si Teslu. Na druhej strane, je to velmi mlada firma a primarne odbyty maju niekde inde, Slovensko zatial nie je natolko zaujimave. Ked budu potrebovat dopyt, budu musiet to rozsirit aj v mensich krajinach.
Prijmy z emisnych povoleniek uz nie su tak vysoke ako volakedy, to sedi.
Ja by som nepreceňoval. Robím (aj) pre globálnu firmu a SK+CZ+PL pre nich nie je ani 5% trhu. Nejde len o veľkosť trhu, ale aj jeho kúpnu silu tá je v našich končinách o kus menšia ako vo vyspelých krajinách.
Tym, ze na tesle nie su ziadne povinne pravidelne servisne intervaly, tak aj to znizuje naroky na servisnu siet.
https://www.marketwatch.com/story/why-gm-dealers-are-quietly-repairing-teslas-11669396882?mod=options
Najma ked zrovna zasah bude blizko HV kabelaze. Napr po zasahu, bezpecnostny system (preventivne) vyblokuje cele HV.
Spalovaky sa zvyknu tahat na stolici ak havaria bola o cosi silnejsia. S EV to nehrozi, auto bude na odpis.
Napr staci 3x 12v bateria a mozes zvarat elektrodou joklovinu, EV ma 400-800V...
Vsetky poziare alebo vacsinu z nich bude sposobena starymi autami. Mnohe ev zdaleka nedosiahli taky vek.
Ked budu mat 20rokov, potom sa mozme bavit.
Len aby ste si nemysleli, ze som proti elektromobilom. Nie, nie som, len infrastruktura pokulhava. Akonahle sa to vsetko utrasie /ceny, nabijacie body.../ tak prejdem asi aj ja.
Aj ked mam obavy, z coho sa to to vsetko utiahne, ked uz teraz su masivne problemy s nedostatkom/cenou el. energie.
Len mi vadi stale upieranie pozornosti na Teslu. Ako "automobilka" co ma take zisky, vynikajuce predaje a pod. a nie je schopna po tych rokoch ako klasicke automobilky vybudovat servisnu a predajnu siet... no bodaj mi nemala take zisky. A to plati aj o materskych USA, kde maju vybudovanu servisnu siet len po pobreznych statoch.
To vo mne teda doveru ale ze vobec nevzbudzuje.
Oni ponimaju auto ako software obaleny hardwarom. Klasicke automobilky presne opacne. Lenze auto nie je mobilny telefon.
k tym servisom asi tolko
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down