Napr plne integrovany Cube, komplet karbon vratane kolies, so sram force, c.68x https://www.bikeunion.sk/cestne-bicykle/cube-litening-c68x-pro-carbonnblack/#velkost52cm
Alebo willier cebto 10sl na sram rival, bez karbon kolies a bez plnej integracie kablov: https://www.bikeunion.sk/cestne-bicykle/wilier-cento10-sl-sram-rival-axs-rx26-black-2022/#velkosts
alebo scott foil 30, na s105di, bez karbon kolies,
Pripadne nieco ine?
Dakujem.
Nebolo to pred/po Paris Roubaix? Tam by som to chapal.
Skus dat to video lebo toto vyslovene nesedi. Skor je pravda ze vela znaciek rusi vyslovene aero modely ale zasa aby si vedel dst 36mm na standardne cestacke bajky je podla mna nezmysel - a to aj ked sa bavime o endurance modeloch. Druhy extrem je ale podla mna obmedzit bajk na max 28mm v dnesnej dobe.
Zásadné je aj to slovíčko ,,measured". 34mm reálnu šírku môžu mať určité značky plášťov značené ako 30mm.
A verím že 32mm plášte (značené) v pohode tých 34mm v reále prekonajú.
Toto už je fakt extrém, ak niekto potrebuje takéto balóny tak neviem načo mu je aero cesťák.
Nemáme tu nejaké super kvalitné cesty ale vystačím si s 23mm (reálne 25,5mm). Niekomu už môžem pripadať ako dinosaurus
Tak sme dvaja... Striedam 21 mm galusky a 23 mm plášťovky. A môžem povedať, že v ľahkých rovných klesaniach som rýchlejší ako iní na 25+ mm plášťoch - stačí mi poskladať sa do aeropolohy a tí 25+ musia makať, aby mi stíhali.
Keď som kúpil nový bicykel, mal som na ňom kolesá s 25 mm plášťami a zdalo sa mi, že kolesá plávajú, sú podhustené, kontroloval som, či nemám defekt. Po pár výjazdoch som vymieňal plášte za 23 mm plášťovky. Proste, za 55 rokov jazdenia som si zvykol na úzke gumy a aj na naše cesty. To len hojdačkári, ktorí chcú ísť s dobou a kúpili si cesťák, potrebujú mať mäkko pod zadkom.
Keď som kúpil nový bicykel, mal som na ňom kolesá s 25 mm plášťami a zdalo sa mi, že kolesá plávajú, sú podhustené, kontroloval som, či nemám defekt. Po pár výjazdoch som vymieňal plášte za 23 mm plášťovky. Proste, za 55 rokov jazdenia som si zvykol na úzke gumy a aj na naše cesty. To len hojdačkári, ktorí chcú ísť s dobou a kúpili si cesťák, potrebujú mať mäkko pod zadkom.
Trafili ste klinček po hlavičke - som natom úplne stejne a moc dobre nechápem tieto nove ,,šialene´´ trendy nad 25 mm ... a keď máš niečo menšie ani nechoď stým na cestu...
Ale s dobou treba ísť, čo by parťáci na hrádzi povedali, prísť tam na 23mm plášťoch
Frajerka jazdí 25mm top radu od Pirelli s reálnou šírkou 28mm a na tom som sa cítil akoby jazdím na defekte.
Napr. test Conti GP5000 s latexovou dušou dopadol tak že 32mm verzia mala síce o 0.7W nižší valivý odpor pri nahustení na rovnaký tlak (7bar) ako 23mm verzia, ale pri nahustení na ,,optimálnejší´´ tlak každej verzie (32mm - 5.2bar, 23mm - 7.4bar) na tom vo valivom odpore bola lepšie 23mm verzia o 1.1 W. A myslím že väčšina jazdí na širokých cestných plášťoch kvôli pohodliu nízke tlaky.
Jediná výhoda širokých plášťov je ich pohodlie, nič iné.
Dalsou vyhodou sirokych plastov je, ze ked dostanes defekt, rucnou pumpou sa nemusis mordovat, aby si ich znova nafukal na vysoky tlak. Na 25mm som mal na plastoch predpisanych min. 7barov. Na 28mm ich staci 5. Aj ked mavam defekt len velmi zriedka, tento benefit ocenujem.
Sirsie plaste sa tiez lahsie nahadzuju na rafik.
Ja osobne na sirsich pneumatikach najviac ocenujem to, ze v zakrutach ponukaju ovela viac gripu. Preto do hor uz len na 28mm a viac, aj napriek tomu, ze vazia o par desiatok gramov viac.
K tej druhej veci ohľadne hustenia, tam som si nie celkom istý, nemám zmerané čo nafúkaš skôr, ale do 28mm plášťa zase musíš dostať oveľa viac objemu vzduchu ako do 23mm. Niekedy takýto ,,test´´ minipumpou doma určite spravím, diky za tip
A na dojazd po defekte mi tiež stačí v pohode 5-6 bar. Ale ako ďalší potenciálny benefit (za predpokladu naozaj rýchlejšieho hustenia) pre niekoho to beriem
ddddd_ to je pravda, rovnaký valivý odpor pri rôznych šírkach rovnakého typu plášťa síce dosiahneš (dokonca zľahka lepší u širokého plášťa), ale zároveň neguješ pohodlie širšieho plášťa, teda aj to žehlenie nerovností čo spomínaš. Potom širší plášť stráca význam a nepoznám nikoho kto by to takto jazdil.
Tu máš čísla z nezávislého testu valivého odporu GP5000 (neberúc do úvahy aero odpor ktorý je pri vyšších rýchlostiach výraznejší ako valivý). https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/grand-prix-5000-comparison
Podstata je že musíš jazdiť rovnaké tlaky u rôznych šírok aby si dosiahol ten nižší valivý odpor. Poznáš niekoho kto to tak v reále jazdí? Ja nie.
Okrem toho, ak tie 28mm nabombuješ na dajme tomu 6,5 baru, tak stále budú výrazne pohodlnejšie ako 23mm na 8 barov (keďže u rovnakého modelu plášťa vždy platí, že zmenšenie tlaku = zvýšenie pohodlia a je jedno aké šírky medzi sebou porovnávaš), pričom valivý odpor už bude nižší.