Ja este k tym nemeckym atomkam, opominate, ze to bolo hlavne zelanie volicov. Vdaka tomu prislubu skoro Zeleni vyhrali volby a aj v sucasnosti nezmenili nazor. Podobne v Rakusku. To, ze som prehral basu piva, lebo som vsadil na to, ze tie posledne tri predlzia na dlhsie je o inom...
Ano primarne strach, ale aj ekonomika. Francuzi momentalne dokoncuju centralny sklad odpadu jadra, co je pre Nemcov odstrasujuci priklad vynalozenych verejnych financii.
diskutovať o rozhodovaní sa medzi predĺžením prevádzky jadra vs nahradenie uhlím a zároveň o sa tváriť že riešim klimakrízu, to dakomu fakt uletel dekel
je pekné že chcú prejsť na OZE a mám aj pochopenie že to preplánovali nahovno a nestíhajú.. ale tým že tú nestíhačku kompenzujú uhlím miesto jadra klimakríze nasekali taký dlh, že ho budú roky zmazávať.. Nemci to fakt nakombinovali tak debilným spôsobom že horšie sa snáď ani nedalo.
to že plány na nahradenie atómu za OZE nestíhajú vedeli a vedia už roky dopredu, preto aj vo velkom rozbehli tie plynovky..
vieme kde sme teraz, máme očakávania kam sa chceme posunúť, ale otázka je akou cestou.. lebo takýmito hlúposťami si tú cestu dosť oddalujeme
Kua pozri sa na ten graf este raz.
Je tam jasne vidiet trendy, je tam jasne vidiet ako uhlie aj atom roky klesali aj ako do toho zasiahla vojna. VOJNA, nie odstavenie jadra. Vojna. S ktorou nepocitali, tak ako vacsina planety. Na chvilu preto zvysili produkciu z uhlia. Docasne. Robit z toho nejaku tragediu je nezmysel.
A co sa tyka dlhodobych ulozisk radioaktivneho odpadu, tie este nema nikto, bude to stat miliardy a stale sa este len skuma, ako to vlastne urobit
Však RA odpad treba vyviezť do vesmíru a z vesmíru priviezť rudu na výrobu RA palív. Ľudia asi zabudli, že všetko je tu pre nás, aj slnko, aj zem, aj vesmír
Sice neobhajujem Nemecko ale vzdy ma prekvapi, preco sa v kontexte 2022 energ. krizy nespomenie Francuzsko.
Francuzsko bolo tusim 42r vyvozcom el. energie a minuly rok boli importerom, kedze ich jadrove elektrarne isli na historickom minime.
V 2022 doviezli net 16TWh, v 2021 vyviezli net 44TWh.
Spominaju sa tam viacere faktory - planovane opravy - to naozaj planovali v jednom roku taky rozsiahly servis, ze im klesne vykon o cca 15+GW a nemaju to cim nahradit? To neznie ako dobry plan.
A druhym dovodom bolo malo vody v riekach na chladenie reaktorov - tu vidiet, ze dokonca aj jadrove el. su do istej miery zavisle od vonkajsich vplyvov.
A s tym jadrovym odpadom - sposob ukladania je taky aky je vraj kvoli tomu, ze sa ocakava, ze reaktory dalsej generacie budu vyuzit prave toto "vyhorene" palivo.
A co sa tyka dlhodobych ulozisk radioaktivneho odpadu, tie este nema nikto, bude to stat miliardy a stale sa este len skuma, ako to vlastne urobit
Prave to ulozisko v Bure region Meuse sa buduje ako dlhodobe, ktore spominam. Tak ako investicne naklady na vystavbu atomky, tak ani na uloziska nik v cene nezohladnuje. A uz som to tu spominal, banky to financovat nechcu. (aj stat potrebuje banku na financovanie)
Takze sice ako zastanca jadra, no ale aj ako ekonom mam rozporuplne pocity, no chapem Nemcov. Btw. ktora dedina sa u nas hlasi na ulozisko dobrovolne?
Francúzsky Flamanville mal začať vyrábať v roku 2013. Predpoklad je, že začne 2024.
Náklady boli pri začatí výstavby 3,3 mld. €. Teraz sú 13,2 mld. €.
Náklady na výrobu sa odhadujú na 110-120 €/MWh. Aj to je dôvod prečo má jadrová energia klesajúci trend.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Zaujimave toto diskusné vlákno a ľudia v ňom.... Moje príspevky boli nahlásené ako "škodlivé", asi je to daň za to, že sa nemodlím ku gretke, a slepo nevyznávam váš eko džihádizmus...
Čo evidentne vám stráááášne vadí, bežkajte pani učitelke sa požalovať. copyrightuploads.disquscdn.com uploads.disquscdn.com
VOJNA, nie odstavenie jadra. Vojna. S ktorou nepocitali, tak ako vacsina planety
Dodam k tomu jedine. Neratat po 2009 a 2014 s tym, ze s Putinovi moze zaj*bat a mozu byt problemy a cim dalej sa viazat na tu jeho benzinku je to co ocividne mozu niektori nazyvat "prezierava energeticka politika". Ale to uz musi dotycny trollit aj sam seba v zrkadle.
Dodam k tomu jedine. Neratat po 2009 a 2014 s tym, ze s Putinovi moze zaj*bat a mozu byt problemy a cim dalej sa viazat na tu jeho benzinku je to co ocividne mozu niektori nazyvat "prezierava energeticka politika". Ale to uz musi dotycny trollit aj sam seba v zrkadle.
Vďaka lacnému plynu z Ruska, ktorý slúžil ako záloha, sa za tie roky mohli rozbehnúť obnoviteľné zdroje v Európe.
Ruský plyn nikdy nebol lacný, čo dokazuju dnesne ceny plynu. LNG ma ďaleko vyššie náklady na prepravu a aj napriek tomu sme už skoro na cenach toho "lácneho" ruského.
Ruský plyn nikdy nebol lacný, čo dokazuju dnesne ceny plynu. LNG ma ďaleko vyššie náklady na prepravu a aj napriek tomu sme už skoro na cenach toho "lácneho" ruského.
Pred rokom 2020 nebola na pražskej burze cena plynu vyššia než 25 €/MWh.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
je pekné že chcú prejsť na OZE a mám aj pochopenie že to preplánovali nahovno a nestíhajú.. ale tým že tú nestíhačku kompenzujú uhlím miesto jadra klimakríze nasekali taký dlh, že ho budú roky zmazávať.. Nemci to fakt nakombinovali tak debilným spôsobom že horšie sa snáď ani nedalo.
to že plány na nahradenie atómu za OZE nestíhajú vedeli a vedia už roky dopredu, preto aj vo velkom rozbehli tie plynovky..
vieme kde sme teraz, máme očakávania kam sa chceme posunúť, ale otázka je akou cestou.. lebo takýmito hlúposťami si tú cestu dosť oddalujeme
Kua pozri sa na ten graf este raz.
Je tam jasne vidiet trendy, je tam jasne vidiet ako uhlie aj atom roky klesali aj ako do toho zasiahla vojna. VOJNA, nie odstavenie jadra. Vojna. S ktorou nepocitali, tak ako vacsina planety. Na chvilu preto zvysili produkciu z uhlia. Docasne. Robit z toho nejaku tragediu je nezmysel.
Francuzsko bolo tusim 42r vyvozcom el. energie a minuly rok boli importerom, kedze ich jadrove elektrarne isli na historickom minime.
V 2022 doviezli net 16TWh, v 2021 vyviezli net 44TWh.
Spominaju sa tam viacere faktory - planovane opravy - to naozaj planovali v jednom roku taky rozsiahly servis, ze im klesne vykon o cca 15+GW a nemaju to cim nahradit? To neznie ako dobry plan.
A druhym dovodom bolo malo vody v riekach na chladenie reaktorov - tu vidiet, ze dokonca aj jadrove el. su do istej miery zavisle od vonkajsich vplyvov.
A s tym jadrovym odpadom - sposob ukladania je taky aky je vraj kvoli tomu, ze sa ocakava, ze reaktory dalsej generacie budu vyuzit prave toto "vyhorene" palivo.
Prave to ulozisko v Bure region Meuse sa buduje ako dlhodobe, ktore spominam. Tak ako investicne naklady na vystavbu atomky, tak ani na uloziska nik v cene nezohladnuje. A uz som to tu spominal, banky to financovat nechcu. (aj stat potrebuje banku na financovanie)
Takze sice ako zastanca jadra, no ale aj ako ekonom mam rozporuplne pocity, no chapem Nemcov. Btw. ktora dedina sa u nas hlasi na ulozisko dobrovolne?
no prosím, na Malte to už klesá...
Náklady boli pri začatí výstavby 3,3 mld. €. Teraz sú 13,2 mld. €.
Náklady na výrobu sa odhadujú na 110-120 €/MWh. Aj to je dôvod prečo má jadrová energia klesajúci trend.
Čo evidentne vám stráááášne vadí, bežkajte pani učitelke sa požalovať.
Vďaka lacnému plynu z Ruska, ktorý slúžil ako záloha, sa za tie roky mohli rozbehnúť obnoviteľné zdroje v Európe.
Pred rokom 2020 nebola na pražskej burze cena plynu vyššia než 25 €/MWh.