Zubesuch, zbytocne vela pises, hoci nechapes tomu, co pisem.
16.07.2023 - 21:49:17
00
Týždeň dozadu som bol na 5 dňovom treku Muráň – Veporské vrchy - Poľana. Spal som kade tade, aj priamo na hrebeni Poľany, ale že by ma naháňali medvede sa nedá povedať. Samozrejme, dával som o sebe vedieť, môj psík pobehoval s roľníčkou, keď som šiel okolo húštin kde hučal potok, tak som aj zapískal. Jediné medvede čo som videl sú dole na foto. Buďte rozumný a kto chce byť hlúpy nech je.

Prílohy:

IMG_7533.jpg
IMG_7533.jpg 175.16 KiB thumb_up1thumb_down

IMG_7734.jpg
IMG_7734.jpg 628.56 KiB thumb_up3thumb_down

17.07.2023 - 09:05:47
215
Lubo amen...

Zabe
"Zacielene a odistene uz mas v momente ked si si vedomy, ze existuje vobec moznost, ze sa moze cokolvek posrat."
Toto je zaujimava veta z ktorej usudzujem, ze pistol nenosis a o celej problematike iba teoretizujes. Resp dufam, ze nenosis a iba teoretizujes. A je to uplne ok, ved sa vsetci bavime a vzdelaname.
V opacnom pripade ale prosim chod este na kurz a najma teoriu. A dobre si vyber instruktora, lebo ak ta toto nahodou nejaky naucil, tak... utekaj od neho. A tiez by ma zaujimalo kolko casu travis v prirode a kolko zvierat si prekvapil. Napriklad takych spiacich diviakov co sa zdvihli meter dva od teba. Zazil si take? Lebo o tom byvaju tie utoky, nie o strelbe na 50m...

A ze bude mat strelec problem. Nebude. Jedna sa predsa o krajnu nudzu, vybavene. Samozrejme ak sa potvrdi jeho verzia... mimochodom, ano su presne aj taki, co si radi strelia. Najcastejsie na psa (nehovorim o polovnikoch) ale aj na vselico ine. Dokonca tasia aj na ludi, lebo su velmi ohrozeni... a potom sa cuduju, ked im na pz otrieskaju o hlavu par paragrafov, ktore sa im akosi do tych vystrasenych sprostych hlav uz nezmestili...
17.07.2023 - 12:49:15
01
U nas takto https://www.poniky.sk/aktualne/aktuality/pozor-medved-1091sk.html
Ja to velmi neriesim, v lese na biku, ked som hlucny ho velmi nestretnem. Moja mama sa ale boji uz aj na prechadzku chodit, lebo na jednej macka stretla, resp, videla v extravilanevialne. Asi 20m od domov bola.
Minule zas prisiel ku kamosovvu domu kurier, vysiel von z auta s balikom a vedla neho medved. Cez den. :D Podobne situacie sa vsade naokolo v Podpolani.

To ze ho niekto z vas nestretol, alebo stret bol ok este nenamena, ze sa tak neudeje u niekoho ineho inde. To len na margo tohoto, na slovensku oblubeneho argumentu vo vsetkom (mne sa to nestalo, neexistuje to)
17.07.2023 - 12:54:33
13
cokupit napísal:
Zabe
"Zacielene a odistene uz mas v momente ked si si vedomy, ze existuje vobec moznost, ze sa moze cokolvek posrat."


Nechapes. Co ty usudzujes a odporucas preto fakt nikoho nemusi zaujimat. Brouk Pytilk je proti tebe uplne hadr.

pises tu o tom ako by ani najlepsi strelci nestihli to a to pri utoku. Ja som ti pisal, ze samozrejme nebudem cakat na to kym ti zacne medved trhat nohu aby to nahodou cokupit vyhodnotil ako "utok" niekde na fore kde liape piate cez deviate. Mozes vysvetlit na co mam cakat ked sa vyruti z hustiny na cestu agresivny medved? :D kym ma nezacne kuskat? Ked agresivne vybehne, tak predpokladam utok. Ked predpokladam utok, to je moment ked uz existuje moznost, ze sa moze cokolvek posrat a hrozi mi bezprostredne nebezpecenstvo. Snad nebudem cakat kym bude odomna 1 meter. To uz skor postrelim tak seba.

Snad sa zhodneme ze ked je odomna 100metrov a ide si svoje, tak tam nebudem saskovat s odistenou zbranou a pravdepodobne o mne iba zhodou okolnosti nevie. Nehrozi mi bezprostredne nebezpecenstvo.

tu mas vyjadrenie pana pre Novy Cas: „Hneď som videl, že je problém. Jednak bol veľmi blízko a rozbehol sa agresívne. Už som tu stretol medveďa viackrát, ale tento bol úplne niečo iné. Cítil som problém, ale vystrelil som preventívne najprv do vzduchu. Veril som, že ho vyplaším, zľakne sa a odbehne. Stal sa však úplný opak,“ dodal s tým, že hluk z výstrelu akoby medveďa odštartoval z nejakej čiary.

Vidis, strelec tasil, zacielil, odistil a v strese trafil z 10ran vystrelenych na medvedicu len 1 ked bola velmi blizko.

Tendencne ste tu viaceri pisali akoby ten clovek isiel lovit medveda kratkou gulovou zbranou. To su take konspiracie, ze fakt dekel na marse. Jednak, je to zakazane a keby mu na to prisli tak o to Acko pride, a duhak strasne moc by riskoval svoje zdravie.

EDIT: Este k tomu s tymi diviakmi aby som ti slusne odpovedal. Stalo sa mi raz v zivote na kamziku, ze sa proti mne vecer na ceste objavil diviak a dodam, ze bez mladych. Vsetko ostatne bolo vo vzdialenosti viac ako 30 metrov ked si ma vobec nevsimali. Medveda som videl tiez len raz z uctyhodnej vziadenosti nad Liptovskym Michalom na luke smerom na Liptovsky hrad.
17.07.2023 - 13:40:17
01
Prave o tom pisem. Ked sa vyruti z hustiny a chce ta roztrhat, nestihnes sa pri jeho 14m/s rychlosti behu alebo povedzme len 10m/s ani došťať. Priemerny cas prvej rany pri skrytom noseni je cca 1,5 sekundy, cize si odhadni sam, ako daleko musi byt, aby si vobec vystrelil... ono je to prave ten paradox, ze pri dostatocnej vzdialenosti maco ujde vacsinou prv, ako ho ty vobec zaregistrujes. Pri prilis malej, kedy uz sa citi ohrozeny a utoci, by som sa spoliehal na... rolnicku! Aby som tej situaciu predisiel, potom sprej, az potom kver.
A ano, medvedica s dvoma malymi ta bude odhanat na ovela dlhsiu vzdialenost. Opat ale, ak jej das vcas o sebe vediet, spakuje si ich a ujde. Co ja osobne preferujem pred vsetkymi ostatnymi moznostami, ale ako pises, ja som brouk pytlik, nech si kazdy robi co len chce a potom sa cuduje...
17.07.2023 - 14:51:46
00
Sprej sa tasí rýchlejšie ako zbraň?
17.07.2023 - 15:05:04
00
Pri predpoklade, ze clovek so zbrojakom nenosi zbran ako pistolnik vo westerne pripraveny tasit, ale skrytu, tak ano. Sprej by si mal mat pripraveny na okamzite pouzitie. Myslim, ze sa nosi pripevneny na opasku, nie v batohu.
17.07.2023 - 15:17:58
00
Ok, mne to príde narovnako.
17.07.2023 - 15:25:07
00
Ak je medved rozbehnuty a rozhodnuty zautocit, tak sprej ho nemusi zastavit vobec, gulka skor ano. Ak uz teda priemerny cas prvej rany je 1,5s a sprej sa neodporuca pouzivat na vzdialenost vacsiu ako 12m, tak ak sa na teba ruti medved 14m/s, tak kym sa na teba vrhne, ani nestihne zaregistrovat, ze si mu nieco nastriekal do tvare a uz ta driape labami. Sprej je skor na odplasenie, nez na aktivnu obranu pri utoku a uz vobec by som to neporovnaval so strelnou zbranou.
17.07.2023 - 16:35:31
01
No dodo58... skorej by som oponoval tvojmu tvrdeniu (ale ber to len ako moj nazor) ak sa bavime ze cca na desat metrov zbadas medveda a on sa rozbehne proti tebe...
dobry kvalitny sprej s uzkym prudom na vacsiu vzdialenost (kanadske spreje su dobre..:)) ked zacielis na cumak a oci, aerosol sa rozptyli a aj ked sa ti klepu ruky zasiahnes... v tu sekundu je medved paralyzovany...nevidi, neciti..
Naproti tomu ked si v strese a mas na dajme tomu pat metrov strielat z pistole, rozptyl moze byt taky, ze netrafis ziadne z dolezitych miest... a rana do svalu, ramena ci hrude ho moze celkom pekne rozzurit...
A sprej sa nosi na popruhu rucksaku alebo opasku okamzite pripraveny k pouzitiu...
17.07.2023 - 18:07:20
01
K tomu strelcovi som teraz cital daco ine. Prvy pribeh je, ze medvedicu trafil tak, ze padla meter pred nim. Inde zas, ze postrelenu medvedicu dohladal zasahovy tim (ci ako sa volaju). Tak ako to teda bolo?
Inak zaujimavy status o medvedoch od Hoax Policie SR. Pride mi to od nich, ze medved je myticke zviera a vlastne ho nikdy nikto nevidel.
https://www.facebook.com/100069971992519/posts/574698571539204/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
17.07.2023 - 18:44:25
00
:hug: :muscle: :P

Zdroj: zomri.sk
17.07.2023 - 18:50:36
411
Panika z medveďa. Si spomeňte, keď na každom rohu bojové plemená psov trhali deti, trvalo to dva alebo tri mesiace
17.07.2023 - 18:54:37
00
Tak ked uz sa tu z toho stava šaráda, tak pridam tiez daco z internetu:

takze ked vas zrazu napadne medved:
1. upozornit ho, ze kona protizakonne, ze za zabitie cloveka moze ist do basy na vela rokov
2. ak ste ho nepresvedcili, treba okazite volat policiu a nahlasit vsetky potrebne udaje ktore od vas spojovatelka pyta - nemalo by to trvat viac ako 5 minut
3. pocas telefonatu a naslednom cakani na policajnu hliadku, ktora by mala prist najskor za pol hodinku (ak po pol hodinke nepride, treba zavolat znova) mozte utociacemu medvedovi poskytnut napriklad vasu ruku (tu s ktorou netelefonujete). sice vam ju odhryzne, ale na druhej strane ziskate cas kym ju skonzumuje a taktiez (ak to pri troche stastia prezijete) preukaz ZTP a invalidny dochodok za ktory potom mozte luxusne zit do konca zivota (v nejakej pivnici a na rohlikoch samozrejme)
4. ak sa dozijete prichodu policie, nezabudnite vsetko podrobne popisat, pripadne nafotit, aby prislusnici mali menej prace a aby nasledne sudca nemal pochybnosti o tom kto bol utocnik.
5. ked sa vsetko dobre skonci, nezabudnite sa vsetkym revansovat - policajtom po stovecke, sudcovi tisicocku a medvedikovi kupte par kil maska a nezabudnite ho chodit pravidelne krmit, aby sa podobny incident uz nezopakoval s inymi ludmi.
6. a najdolezitejsie na zaver: vo volbach rozhodne volte OLANO, PS, SAS, ZA LUDI, HLAS
---

Zaujímavé skutočnosti:
1. Premnožený živočích je chráneným druhom podľa zákona.
2. Medveď nemá prirodzeného nepriateľa, ktorý by ho lovil tak jeho počty musí regulovať človek.
3. Neboli stanovené maximálne počty medveďov na jednotlivé územia.
4. Neevidujú sa súčasné počty na jednotlivé územia.
5. Medvede prestali byť plaché a začali ohrozovať ľudí a ľudia sa nemôžu brániť?
6. Medvede sa začínajú presúvať do hospodárskych a obytných oblastí ľudí a začínajú ľudí považovať za konkurenciu pri získavaní potravy a teritória.
7. Problémy z medveďmi riešia Tí, ktorí v danej oblasti nežijú a nemajú s nimi reálne skúsenosti.
17.07.2023 - 19:41:39
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up