Opat vtipny pohlad na vec:
https://blog.sme.sk/valchar/politika/po-dlhej-a-tazkej-chorobe-zomrel-jevgenij-prigozin
24.08.2023 - 14:18:27
13
Radovan Bránik
DEŇ, KTORÝ UMLČAL SOLOVJOVA
V prípade havárie lietadla v Tverskej oblasti sa objavuje stále viac svedectiev a videozáznamov, ktoré indikujú, že voči lietadlu priamo patriacemu Wagner group mohlo dôjsť k aktivácii a použitiu systému protivzdušnej obrany. Objavilo sa aj video zo statickej kamery, ktoré zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť a ktoré zobrazuje vystrelenie dvoch rakiet s následným výbuchom na oblohe čiastočne prekrytej oblakmi. Na videách, ktoré sa počas noci množili sú zaznamenané aj zvukové efekty odpaľovacích zariadení a tiež charakteristické kondenzačné stopy, aké zanechávajú protilietadlové rakety: proti teórii o bombe na palube svedčí tiež fakt, že prakticky celý trup lietadla bol počas pádu vcelku a k jeho totálnej deštrukcii došlo až po náraze na zem. Rakety PVO zvyčajne lietadlo iba poškodia a to utrpí fatálne škody až po dopade.
Chvostová časť síce nepôsobí, ako po útoku raketou a k jej čiastočnému oddeleniu došlo ešte vo vzduchu, zato v prednej časti a na zvyškoch kokpitu sú zreteľné desiatky dier pripomínajúce stopy po mechanických projektiloch. Rovnako tak stav tiel nájdených mimo horiacich trosiek zodpovedal skôr zraneniam po náraze, ako po výbuchu bomby, prakticky absentovali známky popálenín, či vystavenia vysokej teplote. Ak to teda predsa bola bomba, tak mohla byť teoreticky pripevnená zvonka až po uzatvorení kabíny; treba si totiž uvedomiť, že pred každým letom bolo toto lietadlo dôkladne kontrolované aj na prítomnosť výbušných systémov na palube. Relatívne malé množstvo paliva, ktoré sa pri dopade nachádzalo na palube a vybuchlo až na zemi svedčí tiež o tom, že väčšina vytiekla počas pádu bez zapálenia, či explózie - to opäť podporuje teóriu o mechanickom, a nie výbušnom mechanizme poškodenia vedúceho k pádu; bomba by s veľkou pravdepodobnosťou spôsobila zapálenie a následný výbuch ešte v pôvodnej letovej výške a k zemi by sa rútila už len ohnivá guľa.
Čo je však teraz skutočne dôležité v tejto kauze?
V telegramovom kanále dvorného kremeľského propagandistu Solovjova nastal včera totálny zmätok. Najprv krátko po zrútení bez komentára zverejnil agentúrnu správu o havárii lietadla v Tverskej oblasti. To ešte netušil, že išlo o lietadlo Wagnerovcov. Keď to zistil, spustil živé vysielanie s hosťom Sergejom Karnauchovom, kde sa objavovali prvé detaily z havárie, teórie o technickej chybe, či bombe na palube. Prigožinovu smrť však vylučoval.
Neskôr, v pokračovaní relácie označil špekulácie o Prigožinovej smrti už len za nemiestne.
Následne zverejnil vulgárnu kritiku televíznej stanice Rossija 24, ktorá ako prvá otvorene informovala o Prigožinovej smrti a vyzval, aby sa ľudia nenechali kŕmiť sračkami. V tom čase už sa začali množiť informácie o možnom raketovom útoku a Solovjov besnel.
Potom označil informácie o Prigožinovej smrti za ukrajinskú spravodajskú hru, vyzývajúc obyvateľov na “dodržiavanie informačnej hygieny a spoliehanie sa iba na oficiálne zdroje” - akoby Rossia 24 nebola práve takým zdrojom. Indície o zostrelení sa medzitym množili a už ich nebolo možné ignorovať. Aj prokremeľskí vojnoví experti hovorili čoraz častejšie o zostrelení, ako pravdepodobnej príčine pádu lietadla.
A potom sa stalo niečo nevídané.
Keď konečne aj Solovjov pochopil, čo sa naozaj stalo, zverejnil ešte pred polnocou posledný príspevok s veľavravnou výzvou jeho mediálnych spolupáchateľom: “Kolegovia, schválne mlčím a radím vám, aby ste urobili to isté. Ticho je teraz vzácnejšie ako zlato.” A naozaj, aj inak večne ukričaní propagandisti mlčali, ako ešte nikdy od začiatku vojny. Začnú zas vrieskať, až keď si zladia noty a dostanú pokyny od Kremľa. Ruským orgánom odteraz nemožno veriť vôbec nič; spomeňte si na zostrelenie malajského lietadla vzbúrencami a množstvo falzifikátov, ktorými sa za každú cenu snažili odvrátiť zodpovednosť a dodnes ju popierajú. Girkina za ten útok už súd v neprítomnosti odsúdil a vydaný na stíhanie nebude nikdy.
Bola to pre nich dlhá noc. A nielen pre nich. Na rozdiel od neho bezpečnostná komunita v Rusku nemlčala, nespala a medzi špecialistami sa viedli nekonečné debaty a analýzy videí a fotografií. Zostrelenie stále viac označovali za najpravdepodobnejšiu príčinu zrútenia, pričom zatiaľ prevažoval názor, že si ozbrojené sily RF údajne Embraer Legacy 600 zmýlili s ukrajinským dronom. Vzhľadom na prepiaty nacionalizmus, podporu vojne a rozpoltenosť vo vzťahu k Putinovi a Prigožinovi bolo pre nich zatiaľ nepredstaviteľné, že by sa Kremeľ dopustil na ruskom území masovej politickej vraždy za použitia techniky ozbrojených síl.
Nuž sa poďme na slabiny argumentu o omyle pri možnom zostrelení pozrieť nezaujatým okom.
Dĺžka modelu Embraer 600 je 26,33 metra, rozpätie krídel 21,16 metra a výška presahuje 6 metrov. Je to aj na pomery biznis jetov naozaj veľké lietadlo.
A toto lietadlo začalo neovládateľne padať o 15:11. V čase straty kontroly nad riadením a tlaku v kabíne sa nachádzalo vo výške 28000 stôp (8,534km) a letelo rýchlosťou 513 uzlov (950km/h) na severovýchod. Od 14:59:46 a výšky 3,54 kilometra malo tiež zapnutý odpovedač, takže pre riadenie letovej prevádzky bola jeho identifikácia jednoznačná a rovnako tak pre protiletecký obranný systém.
Preložené do ľudskej reči: lietadlo prudko stúpalo a smerovalo od Moskvy na severovýchod. K poškodeniu došlo vo výške osem a pol kilometra pri rýchlosti tesne pod tisíc kilometrov za hodinu.
Žiaden z použiteľných ukrajinských dronov nedosahuje ani zďaleka podobné parametre a v podstate neexistuje spôsob, akým by sa mohol dostať na túto frekventovanú leteckú trasu bez toho, aby ho už dávno predtým nezachytila PVO.
Ak by šlo o ukrajinský dron, letel by vo výrazne nižšej hladine, bez prúdového pohonu, oveľa pomalšie a klesal by opačným smerom, teda na Moskvu. Všetky kľúčové parametre letu a lietadla by boli odlišné od tých, ktoré prejavoval Embraer patriaci Wagner group.
Jediný prúdový dron, ktorý by teoreticky mohol zmiasť ruskú protivzdušnú obranu je prastarý dinosaurus ešte zo sovietskej éry, TU141, ten má však polovičnú dĺžku, rozpätie krídel takmer päťkrát menšie, porovnateľná je iba rýchlosť; ten však ruské prostriedky PVO rozoznávajú dokonale, nakoľko ide o produkt sovietskej éry. A jeho teoretický dostup je maximálne 6 kilometrov, teda o dva a pol kilometra nižšie, než sa nachádzal Embraer 600.
Ktorýkoľvek iný dron používaný Ukrajinou je vo všetkých spomenutých veľkostných parametroch ešte mnohonásobne menší, doletí na kratšie vzdialenosti a nedokáže dosiahnuť ani zďaleka výšku, v ktorej došlo k poškodeniu.
Ak by skutočne šlo o zostrelenie, omyl by bol teda prakticky vylúčený.
A ešte jeden dôležitý aspekt je v hre.
Čo zatiaľ adekvátne nereflektovali ani svetové médiá je fakt, že v skutočnosti sa včera poobede Wagnerovci z Moskvy do Sankt Peterburgu presúvali nie na jednom, ale na dvoch lietadlách. Ako prvý totiž z moskovského letiska Vnukovo o 14:17 odštartoval Embraer 650, často používaný práve Prigožinom a pristál v Sankt Peterburgu na letisku Pulkovo 15:27, len pár minút po zostrelení Embraeru 600. Ten štartoval z Moskvy zhruba o 40 minút neskôr.
Keď pasažieri zistili, čo sa stalo, vyštartovali už o necelých dvadsať minút, o 15:46, zo Sankt Peterburgu smerom na juhovýchod bez uvedenia cieľa, nakoniec však bez poškodenia pristáli po prudkých a riskantných manévroch v nízkej letovej hladine na malom letisku Ostafyevo neďaleko Moskvy krátko po 17:00.
Odvčera prevažuje v médiách naratív o tom, ako sa podarilo husárskym kúskom odstrániť prakticky celé vedenie PMC Wagner, pričom sa však úplne ignoruje osadenstvo druhého, Prigožinom pre svoje lepšie vlastnosti oveľa viac obľúbeného lietadla. V kombinácii s jeho schopnosťou unikať vlastnej smrti a nemožnosťou spoľahnúť sa na oficiálne závery vyšetrovania ruskými orgánmi môžeme teda zatiaľ “zaručené” správy o jeho smrti naozaj považovať za predčasné. A tézy o odstránení celého vedenia Wagnera detto; to druhé lietadlo neletelo do Moskvy prázdne. A na budove patriacej tejto bande dnes v noci svietili okná v tvare krížov a pasažieri tam trávili noc.
Prigožin rád šíril legendu, že síce skončí v pekle, no aj tam bude najlepší. V najbližších dňoch sa ukáže, či plán pomsty, ktorý sa mal automaticky spustiť po jeho náhlej smrti nebol len ďalšou z mystifikácií.
Ale debaty o spôsobe a páchateľoch usmrtenia Prigožina by nemali zakryť podstatu veci; či už bombou, alebo zostrelením sa včera na ruskom území odohrala masová politicky motivovaná vražda s desiatimi obeťami.
Uf.
24.08.2023 - 14:31:38
33
Aký je problém odsledovať priamo na letisku, do ktorého Embraeru J.P. skutočne nastúpil? Žiadny.
Ak si nie som istý, v ktorom letí, aký je problém zvesiť obidva? Žiadny.

A ten návrat Embraer 650 nazad do Moskvy "po prudkých a riskantných manévroch v nízkej letovej hladine".
Čo mu bránilo letieť z Petrohradu rovno niekam do Afriky?
A keď to bol teda oyeb a divadlo pre verejnosť a letel nazad do Kremľa dať si na oslavu stakan vodky s Putinom, tak načo ten krkolomný let?
24.08.2023 - 16:08:15
00
Včera poletoval hore-dole a za polhodinu pristane v Baku.
https://www.flightradar24.com/RA02748/31bb1bbd
24.08.2023 - 16:24:16
00
Ak sa doteraz v Rusku vypadávalo z okien, teraz padajú lietadlá? Pýta sa analytik Kandrík (podcast)
https://www.aktuality.sk/clanok/dPcNLLc/ak-sa-doteraz-v-rusku-vypadavalo-z-okien-teraz-padaju-lietadla-pyta-sa-analytik-kandrik-podcast/
24.08.2023 - 16:57:53
00
krkolomný let je "ochrana" pred zostrelením, pred pristátim na letisku
24.08.2023 - 16:59:33
00
to je jasné, preto ak sa bojím PVO pred Moskvou, tak letím z Petrohradu opačným smerom 10m nad hladinou Baltu....
proste tie info od Bránika nemajú žiadnu logiku
24.08.2023 - 17:07:33
00
shmirgel napísal:
Včera poletoval hore-dole a za polhodinu pristane v Baku.
https://www.flightradar24.com/RA02748/31bb1bbd

Ak sa potvrdi ze zostrelili blbe lietadlo bude "srandy kopec". Co by vysvetlovalo Putinov nocny presun do Kremlu...
24.08.2023 - 17:48:32
00
Nooo v kazdom prípade velký úspech ruskej PVO, takze vsetci co ste smiali ze tam banda dementnych poloopic nedokaze zostrelit ani vzducholod priviazanu o zem sa teraz hanbite!
24.08.2023 - 17:52:32
02
Sledoval som aktualne informácie z bojov z tejto stránky . Teraz aj v SK jazyku. Robotyne pravdepodobne pod kontrolou UA

thumb_up0thumb_down
24.08.2023 - 18:10:28
10
putin kondoloval prigozinovej rodine. To uz je iny vysmech do xichtu :rofl:

peskova uz 3 tyzdne nebolo vidno. Po rozhovore pre New York Times, kde povedal, ze volby su zbytocne, lebo putin bude mat aj tak 90%.
24.08.2023 - 18:20:17
01
oni veľmi dobre vedeli v ktorom éru sedí predkožkin.spravil chlapec zásadnú chybu,že nepokračoval až na moskvu.armáda by sa za putina nepostavila.
24.08.2023 - 18:47:40
00
Ramon1 napísal:
Sledoval som aktualne informácie z bojov z tejto stránky . Teraz aj v SK jazyku. Robotyne pravdepodobne pod kontrolou UA

thumb_up0thumb_down


Zrovna toto video je silne propagandisticke. Ten utok najmodernejsich T-90 je len na papieri. Nie je znamy jediny zasah, nie je jedina fotka, ci video znicenej RU techniky v Robotyne po tomto utoku pricom UA maju v oblasti dost dronov, takze ak by k nemu doslo som presvedceny, zeby to mali natocene.
Je to vymysleny pribeh, tentoraz z UA strany.
Taketo nieco sa podarilo UA pri Bachmute, kde RU znicili najprv UA utok pri Andrijivke a nasledne spustili protiutok pri Klisijevka. A ten sa skoncil katastrofalne, pretoze prislo o vsetky T-90 a niekolko obrnencov, tusim len 2 sa podarilo vratit spat. akoniec boli z toho videa z niekolkych uhlov, takze je to krasne zdokumentovane.
A neodpustim si jednu poznamku.
Ked som tu pred asi 3/4 rokom spochybnoval schopnost Bradleyov postavit sa tankom, niektori mi tu oplieskavali cisla z irackej vojny a prezyvku Bradley-zabijak tankov, Moj vtedajsi pokus vysvetlit, ze je OBROVSKY rozdiel medzi irackou a ruskou armadou, medzi pustou a UA terenom, medzi vojnou v minulom storoci a sucasnou (hlavne, co sa tyka dronov) sa skoncil vyminuskovanim prispevkov.
Pokial viem nie je doteraz zaznamenane jedine znicenie ruskeho tanku v boji s Bradley, takze sa naplnili moje slova a Bradley ziaden prielom v protiankovej vojne neznamenal.
Ak sa mylim kludne mi dajte odkaz, ja som naozaj nenasiel za tych par mesiacov co su Bradley nasadene jedinu zmienku a dokaz o ich uspesnych zasahoch tanku.
24.08.2023 - 19:14:36
01
Ako z príručky, len spochybniť.
24.08.2023 - 20:23:12
05
ďalšie F16 budú z Nórska

https://twitter.com/CT24zive/status/1694650011240345855

https://twitter.com/carramba66/status/1694652282732773483
24.08.2023 - 21:01:21
00
keyboard_arrow_up