Nie vždy a stále je potrebné chodiť do servisu.Samozrejme nie každý má k tomu vzťah, ale najdu sa určite taký ako ja čo sa učia, skúšajú, študujú...a servisujú si sami.A časom si upravia svoj "kútik" na útulnú dieľňu....vycibria si techniku a pomáhajú kamošššom
Začínal som v pivnici rodičov,ktorú som si prerobil,po svojom.....síce to vyzerá ako neporiadok, ale akurát som robil "APACHE"
Podeľte sa aj vy o vaše dielne,vylepšenia,zlešováky,alebo hoc ... len o "sersan"...
posledný komentár: 14. 9. 2025 o 8:53
Zalievanie tehlových tvárnic betónovou zmesou je z tepelnoizolačného hľadiska veľmi zlý nápad. Betón ako taký si rád drží vysokú vlhkosť niekde medzi 30-40%, tehla je materiál ktorý rád ťahá vlhkosť, bude ju ťahať priamo do betónu a relatívna vlhkosť celého muriva bude veľmi vysoká, môžu vznikať plesne, teplo sa bude ľahšie šíriť murivom smerom von a naopak v lete smerom dnu.
Naviac, ako bolo spomenuté vyššie, vzduch (v dutinách) je izolantom, preto sa už nepoužívajú TPP (plná pálená tehla), ale dutinové tehly, dokonca s izolantom, ako je minerálna vlna, kde je spojená vzduchová medzera s odporom izolantu - vlny. Tých komôr je tam viac v rovnakom prípade, ako je to pri oknách, aby bola "cesta" tepla cez konštrukciu čo najkomplikovanejšia a teda neprechádzalo tak rýchlo. Naviac si z difúzne otvorenej konštrukcie (cez ktorú dokáže prúdiť nadmerná vlhkosť v budove smerom von) urobil difúzne uzavretú konštrukciu, ktorá bude držať vlhkosť v interiéri.
Čo sa týka lepenia tehál penou, robí sa to iba v prípade ak dáš naozaj dobrý izolant (aj vtedy veľmi záleží na vyhotovení izolácie), napríklad polystyrén s vysokou hustotou, keďže pena zvykne mať veľmi pórovitú skladbu a po čase sa zmrašťuje - nedosiahneš vzduchotesnosť domu, to robí problémy hlavne pri klimatizáciach a rekuperácií, ale aj pri tradičnom vykurovaní, cez pórovitosť muriva uniká časť tepla. Odporúčam používať klasickú lepiacu maltu.
Pozdravuje autorizovaný stavebný inžinier.
- stivko zalieva DT-cka na plot a vyrobil si nieco podla inspiracie aby mu to slo rychlejsie ako s kelnou
- inspiracia zalieva dute tehly boh vie v akej krajine kde sa boh vie ako stavaju stavby, ake maju normy, moznosti
- ano vzduch je izolnat ale urcite nie dokonaly
Som rád, že aspoň ty čítaš s porozumením 👍🍺lebo zachviľu tu bude z mojej "poštovéj schránky" raketová veda
Ja som sa na SK s takou nestretol, ale nevidel som este vsetko, to je pravda...
https://dom-a-byt.webnode.sk/
Apropo ešte k tomu vzduchu.....ak vynecháme vákuum, tak koľko ešte lepších izolantov máme?
🤔😉
a napr. lepsi izolant je aj nejaky ten argon ci co sa to dava do medziskloveho priestoru, oproti vzdusnemu mixu N2, O2, H2O (a tych zvysnych)
V skratke: neodporúča.
Trochu komplexnejšie: nedá sa to uzavrieť v internetovej diskusií bez všetkých vstupných podkladov pre daný dom.
🤔😉
Preto z tepelnoizolačného hľadiska najlepšie vychádzajú vzdušné zámky.
Cenovo je to tiež dobrá voľba.
Trochu komplexnejšie: nedá sa to uzavrieť v internetovej diskusií bez všetkých vstupných podkladov pre daný dom.
tuto poziadavku som mal od klienta len raz, ale bol to viacpodlazny a komplikovany dom, tak urcite nie.
Pokial by to bol nepodpivniceny bungalow stvorcoveho, max. obdlznikoveho prierezu bez vycnelkov, tak mozno ano.
a napr. lepsi izolant je aj nejaky ten argon ci co sa to dava do medziskloveho priestoru, oproti vzdusnemu mixu N2, O2, H2O (a tych zvysnych)
Mne je to jasné, len som narážal na výrok, že vzduch je zlý izolant a pritom drvivá väčšina izolačných materiálov v stavebníctve je vlastne "vzduch", akurát štruktúra materiálu mu bráni v pohybe😉