Marcel, veľmi dobre si odhalil,že mi je z toho celkom zle. A vôbec, ani náhodou,si neodhalil nejakého agenta.

Psychedelicke básničky v e-hejterskom vlakne boli aspoň spočiatku vtipné. Tuto triafas úplne, ale úplne vedľa.

Nebonzujem, prezradím, že som 'asocial', nie som aktívny na žiadnej sociálnej sieti (mtbiker považujem za fórum, polo-socialnu sieť;)) a ani nefilmujem (až na veľmi občasné výnimky, ale zásadne pre vlastné účely, nie na šírenie).

Vedome porušovanie zákazov mi je 'proti srsti'. (iste, nie vždy sazadari, dokonca aj pokutu za porušenie MPR som dostal, nech nemusíš hľadať, bola to 30kmh v Rakúsku).
No a zverejňovanie videi z porušovania už nechápem vôbec...
To však neznamená,že takých ľudí budem 'oznamovat'. Zároveň si však myslím, že ak si ich nájde príslušný 'orgán', je to úplne OK. Veď sa nemuseli sami chváliť/zverejnovat. Ich slobodné rozhodnutie, za ktoré môžu očakávať následky, ako pozitívne, tak aj negatívne.

staci porusovat navstevny poriadok narodneho parku a uz si neprijatelny pre "slusnu"druhu polovicu naroda ->
double,takmer, no nie úplne presne...
nie neprijateľný ale skôr nehodny obdivu,
uvodzovky si vynechaj,
a koľko je tých ostatných, či polovica alebo viac alebo menej, neviem. (Optimisticky dúfam, že omnoho viac,ale možno sa mýlim, na tom nasom Slovensku)

Marcel, heatmapa je (skrátene vysvetlene, hustota pohybu či prechodu) položenie 'na seba' zaznamov pohybu,a čím viac ich ide po rovnakej trase, tým je hustejšia, hrubšia, výraznejšia. Ak som nevysvetlil dostatočne, vygooglis.

cokupit to trefne zhrnul,
...
vyvrcholime strawman utokmi na nahodneho okoloiduceho, kto na tuto hlupost poukaze a zatuka si na celo
...
(teda mne osobne by použitie slovíčok onanovanie a ejakulat ani nenapadlo, ale vlastne to tam sedí... ako zadnica na serbel;))
20.12.2023 - 19:16:35
23
marseluspp napísal:
Možno by mohli zaviesť povinnosť strážcov NP doprevadzať turistov po nevyznačených úsekoch

Ved uz existuju sprievodcovia aj vodcovia ktori ta zoberu mimo turistickych chodnikov.
Tito mafiani, teda "ochranari" si tam beru svojich znamych a kamaratov a pritom teba, ako nezbednika, skasiruju :)
20.12.2023 - 19:19:57
00
Ucelom tohto vlakna aj mojho komentu je aby si clovek daval pozor co zverejnuje a kde jazdi kedze IŽP dostava vela podnetov a pokuty niesú nizke. Kedze nemam dobre meno tak sa to zvrhlo nato ze som chrapun co si nevazi prirodu a verejne nabada ludi na porusovanie zakona. Pritom pokutu som dostal pre moju nevedomost lebo som nevedel resp nenastudoval ze sa nachadzam v najvyssom ochrannom pasme nie ze som verejne nabadal niekoho aby tam tiez išiel. Ja sa prispôsobím a budem opatrnejši nabuduce. Pokial ludia budu chodit okolo Lkteciek a novych budov v narodnych parkoch nic sa v ochrane prirody nezmeni. Najprv pokutujme velkych a potom sa mozme zamerat aj na malych ale zial tak to nieje a skor sa situacia este zhorsuje.
20.12.2023 - 20:13:44
01
Bohužiaľ, LKT v národných parkoch nie sú nelegálne a tak ich nie je možné pokutovať.
20.12.2023 - 20:16:44
01
Marli, máš nejake predsudky a to nieje pekné…
Nedavno si nazval prirovnanie Venušin pahork ako moje sexistické vyjadrenia naprieč fôrom a tieto primitivne vyroky chlapika čo nevie nakupovať sa ti zdajú ako riť na serbel. No neviem ale niekde bude chyba …

Mbohí ľudia a aj z odbornej praxe vnimajú ochranárov ako extrémnych ekoteroristov. Stačí že niekde videli vzacnu muchu, nevedia to sice dokazat, ale už sa v danej oblasti nesmie nic robiť lebo čokeby išla zase okolo … taka je ich mentalita. Som veľmi rád že dinosaury vyhynuli lebo pri takom pristupe by ich bola plna planeta a ľudia by sa museli skrývať a aj za sebaobranu proti nim by bol urcite trest smrti… :)

Podľa mňa treba vytvoriť symbiôzu medzi ľuďmi a prirodou. Človek prirodu potrebuje a patrí do nej, tak by mala OP vytvoriť dostatok priestoru kde sa môžeme pohybovať. A nie zakázať čo sa da a tešiť sa že niekoho načapú. Existuje vela vychodenych tras ktoré dakedy boli aj značene,pripadne je to lesná zvaznica tak co sa stane ak tadiaľ pôjde turista? Normalne oznaciť a povoliť či cyklistom či peším. Napriklad Glacka cesta v Slovenskom raji . Super že legalna a nikto sa netrepe kdesi po húštinach.

Ak je malo tras, potom chodia stovky turistov na to isté miesto a stoja v rade na vystup ako v lidli pri pokladni alebo ich je ako na Vaclavaku…


Skôr to vidim tak že ochranari sú leniví spriechodňovať tolko chodnikov od popadaných stromov
či udrzovat ich v pouzitelnom stave a radsej ich obmedzia.
20.12.2023 - 20:33:52
01
Double, uz som to pisal že je problém s mentalitou pracovnikov NP. Keď na veľkých nemôžu, tak si zgustnú na malých a aj tí čo slušne chcú ísť, dostanú také podmienky ktoré ochranari ani nemaju pravo pozadovať, ale urobia to lebo môžu… a nemajú oponenta čo bi ich krotil …
To mam z vlastnej praxe …
20.12.2023 - 20:41:07
01
Ach jaj, to sú zase drísty toto. Strašne by ma zaujímalo, koľkí z vás, čo tak strašne odsudzujete ochranárov, mate s nimi naozaj zlé také osobné zážitky a za akých okolností.

"napríklad ,že si v Belianskych Tatrách robia túry s kamosmi resp rodinnými príslušníkmi po neoznačených chodníkoch". To je informácia z prvej ruky alebo len z počutia? A koľkokrát si ich tam stretol s kamošmi a rodinnými príslušníkmi?

"Mbohí ľudia a aj z odbornej praxe vnimajú ochranárov ako extrémnych ekoteroristov." - kto sú tí ľudia z odbornej praxe a o akú odbornú prax ide?

" ochranari sú leniví spriechodňovať tolko chodnikov od popadaných stromov" - úplna blbosť, ochranári a horská služba patria medzi najaktívnejších v údržbe chodníkov vo väčšine národných parkov a CHKO a to aj napriek tomu, že to ani nemajú v referáte.

"Lebo čo čítam ďalšie developerské projekty v národných parkoch sa naďalej plánuju a to zjavne nikoho nezaujíma." - ktoré projekty máš na mysli a aké stanovisko k nim dala príslušná správa chráneného územia?

Atď atď

Samé drísty ... V rámci mojej práce sa s ochranármi dosť veľa spolupracujem, často som so strážcami v teréne ... na Slovensku je možno tak do desať strážcov, možno ani toľko nie, ktorí bežne a často dávajú pokuty, ostatní sa snažia riešiť problémy dohovorom, lebo jednak je im trápne pokutovať ľudí uprostred takej prírody a jednak je to pre nich jednoduchšie ... často sa rozprávam s ľuďmi zo správ národných parkov a CHKO a bez výnimky všetci sú frustrovaní z toho, že nemajú okruhlu pečiatku a teda nemajú priamy vplyv na dianie v ich území atď atď...
Iba tu drístate ...
20.12.2023 - 20:57:29
010
Zdá sa že to čo tvrdíš o nás ti ide najlepšie :)
Nič prinosné, len nejaké naduté ego tu v tvojom texte vidím …
20.12.2023 - 21:08:00
00
Žiadne ego.
Koľkokrát si na hrebeni Belianok stretol ochranára s kamosmi či rodinnými príslušníkmi?
Akú odbornú prax majú tí ľudia, čo vnímajú ochranárov ako extrémnych ekoteroristov?
Ktoré developerské projekty si mal na mysli a aké stanovisko k nim dala správa chráneného územia?
20.12.2023 - 21:22:20
01
Ja do Tatier tak casto nechodim kedze su preplnene a podla stavebnych zámerov budu este viac. Staci mi youtube ako sa tam ludia co chodia pomimo oficialnych chodnikov stazuju na buzeraciu. Ved chod na Ižp a povedia ti aky maju problem s vlastnikmi pozemkov v NP. Aj aka je ta tazba nesrtrna a kolko novych chatiek a oplotenych pozemkov pribudlo vidim.aj na vlastne oci. To nikoho nezaujima kto vydava stavebne povolenia. Aj tak skor ako ochranu prirody a strazcov vidim problem to bonzovanie. Lepsie to nebude a ani priroda lepsie chranená nebude.ostava sa prispôsobiť
20.12.2023 - 22:19:42
00
Staci mi youtube ako sa tam ludia co chodia pomimo oficialnych chodnikov stazuju na buzeraciu

🤷‍♂️🤦‍♂️
20.12.2023 - 22:20:58
01
Po novom uz existuje aplikacia kde su nahravane vsetky priestupky strazcami s osobnymi udajmi takze nasledne priestupky uz mozu byt pekne mastne.
20.12.2023 - 22:34:18
00
No moze sa kludne stat ze sa z toho stane podobne ako s medvedmi politicka debata a ziskavania politickych bodov a nakoniec pride do politiky niekto kto zrusi celu ochranu prirody:) ten novy navstevny poriadom nastval aj ludi co do prirody chodia sporadicky len preto ze maju napr psa. Pritom pes moze napachat toho ovelaviac ako bicykel. Radsej by som obmedzil resp upravil tazbu a ubytovacie kapacity. Ako obmedzovať ludi. Lebo takto sice na pokutach vypada ze chranime pritom vlastne nic nechranime.
20.12.2023 - 23:01:17
00
bobris napísal:
Po novom uz existuje aplikacia kde su nahravane vsetky priestupky strazcami s osobnymi udajmi takze nasledne priestupky uz mozu byt pekne mastne.


A co GDPR? Poziadat o vymazanie dat. :)
21.12.2023 - 00:33:58
00
marseluspp napísal:
Marli, máš nejake predsudky a to nieje pekné…
Nedavno si nazval prirovnanie Venušin pahork ako moje sexistické vyjadrenia naprieč fôrom a tieto primitivne vyroky chlapika čo nevie nakupovať sa ti zdajú ako riť na serbel. No neviem ale niekde bude chyba …



Toto nie je o predsudkoch,ale o pozorovani. Nebolo to o jednom príspevku. A ak to cítiš,chápeš a vidíš ináč,skús si ich pocet (samo)spocitat :)

Tu ich zatiaľ nebolo veľa, vo fotkách asi iba jeden, nedávno,a v elektrohejteroch ich bude (odhadujem/pocitovo, nepočítal som) viac ako desať.
Kľudne pokračuj, nenechaj sa rušiť, len budeš predsudkovo zaradeny, napríklad podobne ako wmagefactor C kyslemlieko.

Tiež by ma zaujímalo,čo to
"Napríklad ,že si v Belianskych Tatrách robia túry s kamosmi resp rodinnými príslušníkmi po neoznačených chodníkoch" resp "Tito mafiani, teda "ochranari" si tam beru svojich znamych a kamaratov a pritom teba, ako nezbednika, skasiruju" su info typu 'jedna Pani povedala' resp bratrancovho švagra sused videl...alebo fakt. Ak naozaj, čo bráni svedkovi takéto porušenie nahlásiť ;) :) ?

FYI, ja to urcite robit nebudem, nemám dokaz ani dovod.
Len sa mi nepáči toto 'stekanie' a stazovanie po fóre,ako sú zlí ti iní, podľa slovenského ja nič,ja muzikant...
(Ja niečo porušim, nedodrzim,ale veď sa pozrite, iní robia ešte horšie, no fuj,zamerajte sa na nich a mne dajte pokoj...)
21.12.2023 - 00:43:20
01
keyboard_arrow_up