Caute all, urcite ste zaznamenali promo na novy Garmin edge 705 pre bikerov. Mne osobne sa celkom pozdava, ale nie som si isty ci ho mam kupit or not. Dajte teda prosim vediet vase nazory na tieto kombinovane hracky (GPS, kardio, cyklokomp,...). K tej 705ke - nie som profik do GPS pristrojov, ale ocakaval som ze nadmorsku vysku mi prezradi prave GPSko, vyrobca vsak udava ze ju pristroj meria barometrickym cidlom (zvlastne). Takisto rychlost - 705ka ma myslim bezdrat. Opat som si myslel ze rychlost bude merana satelitom. Kedze som v tomto fakt amater, dajte mi skolenie preco to riesia tymto sposobom a celkovo vas nazor na 705ku. DAkujem vopred.
No ulozenu trasu treba mat vo formate gpx to je zaklad, nasledne musi byt nastaveny limit na WP (way pointy) do 100b inak ti moze zblbnut navigacia. Nasledne si trasu presun do Garminu cez program na to urceny napr. Map Source. A trasu si zvolis na navigovanie nasledovne. Po nacitani satelitov stlacis "Menu", "Navigovat", "Ulozene trasy" a po chvilke cakania sa ti zobrazia nacitane trasy. Ty si jednu vyberes a zvolis "Navigovat". Treba chvilu pockaj kym trasu vypocita zobrazuje sa ti process bar. Po nacitani sa ti zobrazi trasa na mape a aj tvoja poloha. Ale je dolezite aby si mal v Garmine nahratu aj mapu inak navigacia nefunguje.
ahoj, urobil som vsetko ako pises, natiahnutie ulozenej trasy, chvilu to trvalo, vsetko nabehlo, dokonca aj tych 31 zmien smeru, cize menej ako 100 bodov. Len mi neukazalo trasu na mape (ruzova tucna ciara) a nezacalo ma to navigovat. To je cely problem (
Zrejme si dal spustiť trasu. Pravdupovediac, aj ja som to skúsil, rovnakú trať. Strednú trať Súľovského maratónu. Chvíľu nad ňou podumal, vytýčil smer a v prvej zákrute sa to navigovanie vyplo. Pokračoval v bežnom režime. Keďže som ho po závode musel odovzdať, ďalej som to neriešil, ale tiež som bol sklamaný.
je to bucora a nie navigacia:D
ja som ani nic nespustal a zacalo ma to navigovat, a vobec neviem podla coho a kam ma to chcelo doviest...
vypnutie a vynulovanie pomohlo.
kalibracia vyskomera:
zistil som ze ked sa vyska nastavi na inu hodnotu (nme odchylka bola max 50m) tak mi zafungoval nasledovny postup:
1. pockal som kym sa vyska ustali
2. vypol som gps prijem (menu - nastavenie - system / gps z normalne na vypnute)
3. este som chvilu pockal
4. vypol edge a zapol.
5. po zapnuti sa mi zobrazila uz spravna hodnota a nemusel som ani zapinat gps prijem - ale skontrolujte si to ako v bode 2
dajte vediet ci to pomohlo
navigacia:
ked som mal pustenu navigaciu a nezrusil som ju tak ma to navigovalo aj po vypnuti a zapnuti pristroja, treba dat prikaz zrusit navigaciu
mn v pristroji navigacia funguje ALE - robi to routing podla mapy - skratka ak dam funkciu kam viest - ulozene jazdy - tak z nic spracuje x prejazodvych bodov (nemam to exaktne odsledovane) a podla nich spocita routing nad mapou - teda nekopiruje presne vyznacenu trat!
ak chcem ist presne po trati co mam tak to ide cez trenovanie - kurzy - ale tie treba vytvorit ako tcx nie gpx. A este som presne neskusal navigaciu podla historie ako sa sprava
dokaze navigovat podla gpx, ale treba to mat spravne nastavene... to som chcel povedat a to sa asi vacsine ludi stava ze to nemaju nastavene ok. Chce to trocha sa vyhrat
hmm no neviem co treba mat nastavene... ale ja nic nenastavujem trasu naprogramujem v MapSource dam ulozit a vyberem typ vyznacenia trate, nahram a fungujem...
chlapi poradte, ked najdem odomykaci kod na Slovakia Topo V2.0 ? Chcem si nainstalovat na domace pc aj notebook a neviem nikde najst ten kod. Uz ma to zacina nasierat cele s tou 705kou. Vdaka
to je asi tým že si dostal mapu s mašinou... registruje sa totiž na konkrétny prístroj, inak nejde (alebo ide na veľmi limitovanom rozlíšení)
ak kúpiš mapu zvlášť, musíš registrovať (sériové číslo mapy + číslo prístroja), príde ti mail s odomykacím kódom
Takže Edge 705 je konečne doma a ja ako absolútny lamer v GPS mám niekoľko otázok. Podotýkam, že som v živote nemal v ruke žiadnu navigáciu
1. Aký je rozdiel medzi tracks a routes, prípadne waypoints?
2. Myslel som, že edge ukladá prejdené trasy default do GPX súboru, v adresári s históriou som však našiel len TCX. A ten ani po konverzii na GPX neviem otvoriť v MapSource, prejdenú trasu mi neukáže. Do Sportracks to naimportujem v pohode. Čo robím zle?
1. waypoint - skratene oznaceny zemepisny bod s priradenym symbolom - teda miesto ktore si si z nejakeho dovodu oznacil. V edge sa nazyva "poloha"
tracks - to je zaznam tebou prejdenej streky bod po bode - tieto body sa nazyvaju trackpointy. track si vies aj vytvorit v mapsource klikanim. V edge sa naziva historia
route - je postupna konstrukcia smeru cesty zlozena z waypointov. pri mapovom autoroutinku sa dokaze z tohoto spocitat podrobny itinerar cesty napriklad. na mori napriklad sa naviguje z waypointu do waypointu vzdusneou ciarou.
v edge su dolezite ine pojmy:
historia - tebou prejdene zaznamy treningu
ulozene jazdy - to su bod route alebo vyklikane priebehy tras vo formate gps (taky mix route s trackom)
miesta - POI - v mape definovane "points of interests" teda nejake zaujimave miesta ci adresy
podla historie, ulozenych jazd, a na miesta sa mozes dat v edge navigovat
este existuju tzv kurzy - je to upraveny format z historie - teda tebou prejdenej trasy kde sa ulozi len poloha a relativny cas a podla kurzu si mozes dat trenovanie - trening a porovnavat sa s tymto zaznamom cez virtual partnera.
2. tcx je podobny format ako gpx len sa tam ukladaju navyse udaje napr. o pulze, kadencii, medicasoch - kolieckach, wattoch ak mas taky geret. ten ide otvorit v sportracku ale primarne od garminu je na to urceny trainig center co je vlastne inaksia nadstavba nad garmin mapami ako maspource. este existuje http://connect.garmin.com/ kde su tiez nastroje na analyzu treningov
ako konverzny soft ti odporucam gpsbabel alebo tcx konverte http://www.visivaworld.it/blog.php/tcx- ... by-ddaaxx/ ktory je na toto uplne stvoreny. potom si mozes konvertovat subory ako chces.
Bacha odkladaj si tie original tcx subory - to su primarne zaznamy.
vcera vysiel novy firmware 2.40 - updatni si ho cez webupdater - odstranuje zopar chyb co mi vadili
ak chces vediet viac pozri si aj recenzie a prihrejem si polievocku a par dielov som spisal aj ja na http://www.sportreport.sk/sport
chalani, fakt super recenzie. Edge je vyborny pristroj, ktory bikovanie posuva zase o krocik dalej. Hlasy o novej TOPO Europe su stale silnejsie, takze bikery mozu postupne rozmyslat o rozsirovani svojich destinacii do celej Europy. Mierka 1:100 000 sice nie je bohvie co, ale jazdit sa da krasne aj s takou.
Mám kopec ďalších otázok, dúfam, že nevadí, keď to budem ventilovať tu Človek musí byť trochu zbehlý v navigácii, aby pochopil aj obyčajný manuál. Niektoré vety sa vďaka otrockému prekladu z angličtiny fakt nedajú pochopiť, ani keď sa človek snaží
V Mapsource som si nabúchal trasu hrebeňovky Javorníkov (apropó, dosť odporúčam, tie výhľady sú skvelé), ale má 313 bodov, takže Edge má výhrady a trasu mi nezobrazí. Nedá sa to nejako obísť? Napríklad skonvertovať do tcx a fuknúť to do adresára s históriou? Načo je vlastne dobré obmedzenie na 100 bodov?
A na záver: akú najväčšiu microSD kartu 705-ka pochopí?
mikro sd urcite do 2GB, typ sdhc som neskusal, ale aj tak na tej sd sa neuklada historia tak na mapy ci kurzy tie 2gb su aj moc
co sa tyka trasy - co konkretne vyhlasil edge a ako si to posielal do pristroja? z mapsource alebo cez namontovany disk?
skus sa vyhrat s tym tcx konvertotom a skus si to dat ako kurz a navigovat sa cez virtual partnera
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ja som ani nic nespustal a zacalo ma to navigovat, a vobec neviem podla coho a kam ma to chcelo doviest...
vypnutie a vynulovanie pomohlo.
zistil som ze ked sa vyska nastavi na inu hodnotu (nme odchylka bola max 50m) tak mi zafungoval nasledovny postup:
1. pockal som kym sa vyska ustali
2. vypol som gps prijem (menu - nastavenie - system / gps z normalne na vypnute)
3. este som chvilu pockal
4. vypol edge a zapol.
5. po zapnuti sa mi zobrazila uz spravna hodnota a nemusel som ani zapinat gps prijem - ale skontrolujte si to ako v bode 2
dajte vediet ci to pomohlo
navigacia:
ked som mal pustenu navigaciu a nezrusil som ju tak ma to navigovalo aj po vypnuti a zapnuti pristroja, treba dat prikaz zrusit navigaciu
mn v pristroji navigacia funguje ALE - robi to routing podla mapy - skratka ak dam funkciu kam viest - ulozene jazdy - tak z nic spracuje x prejazodvych bodov (nemam to exaktne odsledovane) a podla nich spocita routing nad mapou - teda nekopiruje presne vyznacenu trat!
ak chcem ist presne po trati co mam tak to ide cez trenovanie - kurzy - ale tie treba vytvorit ako tcx nie gpx. A este som presne neskusal navigaciu podla historie ako sa sprava
somarina... jasne ze dokaze navigovat...
ak kúpiš mapu zvlášť, musíš registrovať (sériové číslo mapy + číslo prístroja), príde ti mail s odomykacím kódom
1. Aký je rozdiel medzi tracks a routes, prípadne waypoints?
2. Myslel som, že edge ukladá prejdené trasy default do GPX súboru, v adresári s históriou som však našiel len TCX. A ten ani po konverzii na GPX neviem otvoriť v MapSource, prejdenú trasu mi neukáže. Do Sportracks to naimportujem v pohode. Čo robím zle?
tracks - to je zaznam tebou prejdenej streky bod po bode - tieto body sa nazyvaju trackpointy. track si vies aj vytvorit v mapsource klikanim. V edge sa naziva historia
route - je postupna konstrukcia smeru cesty zlozena z waypointov. pri mapovom autoroutinku sa dokaze z tohoto spocitat podrobny itinerar cesty napriklad. na mori napriklad sa naviguje z waypointu do waypointu vzdusneou ciarou.
v edge su dolezite ine pojmy:
historia - tebou prejdene zaznamy treningu
ulozene jazdy - to su bod route alebo vyklikane priebehy tras vo formate gps (taky mix route s trackom)
miesta - POI - v mape definovane "points of interests" teda nejake zaujimave miesta ci adresy
podla historie, ulozenych jazd, a na miesta sa mozes dat v edge navigovat
este existuju tzv kurzy - je to upraveny format z historie - teda tebou prejdenej trasy kde sa ulozi len poloha a relativny cas a podla kurzu si mozes dat trenovanie - trening a porovnavat sa s tymto zaznamom cez virtual partnera.
2. tcx je podobny format ako gpx len sa tam ukladaju navyse udaje napr. o pulze, kadencii, medicasoch - kolieckach, wattoch ak mas taky geret. ten ide otvorit v sportracku ale primarne od garminu je na to urceny trainig center co je vlastne inaksia nadstavba nad garmin mapami ako maspource. este existuje http://connect.garmin.com/ kde su tiez nastroje na analyzu treningov
ako konverzny soft ti odporucam gpsbabel alebo tcx konverte http://www.visivaworld.it/blog.php/tcx- ... by-ddaaxx/ ktory je na toto uplne stvoreny. potom si mozes konvertovat subory ako chces.
Bacha odkladaj si tie original tcx subory - to su primarne zaznamy.
vcera vysiel novy firmware 2.40 - updatni si ho cez webupdater - odstranuje zopar chyb co mi vadili
ak chces vediet viac pozri si aj recenzie a prihrejem si polievocku a par dielov som spisal aj ja na http://www.sportreport.sk/sport
Ja používam EDGE 705 od 1. júla a neviem si ho vynachváliť, ***** vecička. Už som o ňom napísal aj nejaké články:
http://www.sesulak.skiinfo.sk/2008/07/01/garmin-edge-705-prve-skusenosti/
- sú tam aj odkazy na ďalšie články
Vďaka za osvetlenie.
Mám kopec ďalších otázok, dúfam, že nevadí, keď to budem ventilovať tu
V Mapsource som si nabúchal trasu hrebeňovky Javorníkov (apropó, dosť odporúčam, tie výhľady sú skvelé), ale má 313 bodov, takže Edge má výhrady a trasu mi nezobrazí. Nedá sa to nejako obísť? Napríklad skonvertovať do tcx a fuknúť to do adresára s históriou? Načo je vlastne dobré obmedzenie na 100 bodov?
A na záver: akú najväčšiu microSD kartu 705-ka pochopí?
co sa tyka trasy - co konkretne vyhlasil edge a ako si to posielal do pristroja? z mapsource alebo cez namontovany disk?
skus sa vyhrat s tym tcx konvertotom a skus si to dat ako kurz a navigovat sa cez virtual partnera