Pozeram, ze sa tu venujete skor len politike, ekonomike a satire a samotna vojna ide bokom, takze dodam par info (koho by to zaujimalo).
Rusi utocia po celej dlzke fronty, ale vacsinou sa im nedari.
Ziadne uspechy nedosiahli za posledny mesiac u Kryniek, kde sa naopak UA podarilo zabit ruske dronove eso, ktore podla RU skaziek mal na svedomi stovky znicenej bojovej techniky a tisicky UA vojakov. V kazdom pripade samotni UA uznali, ze to bol nebezpecny protivnik a su radi, ze je out. O UA dronovu prevahu, ktoru uznavaju aj proruske kanaly sa pri Krynkach sa stara skupina Madarski vtaci, jedno z najuspesnejsich UA dronovych uskupeni. Za poslednych 7 dni len v oblasti Kryniek, co je par 100m uzemia pribudli 3 znicene RU BMD.
Situacia pri Robotyne kadial viedla hlavna vetva UA ofenzivy je stabilna, aj ked UA stratili par desiatok metrov uzemia, Robotyne vsak zatial bezpecne drzia. Museli sa vsak stiahnut z "predmestia" Verboveho odkial boli vytlaceni naspat do poli. RU sa chvalia, ze spat dobyli (cast) Surovnkinovej linie v tejto oblasti, podla map to vsak uplne na to nevyzera.
Dalej RU tlacia pomerne silno na Novomichajlovku, kde ovladaju vychod dediny...vlastne je to uzemie nikoho, ale mesiac dozadu bolo vedene este ako UA. Utocia aj z juhu, ale tam o svje tazko nadobunute uzmene zisky pred par dnami prisli. Situacia sa javi ako stabilna.
Avdijivka je asi najhorsi usek fronty, kde sa RU pomerne dari. Aj ked za cenu vysokych strat postupuju systematicky. Z juhu sa im podarilo vsupit do mesta (stara Avdijivka), vraj sa podkopali pod UA pozicie a vpadli im do chrbta. Tlacia sa aj zo SV, kde su zahradkarske oblasti a pokusaju sa aj o S obchvat cez Stepove, kde sa im vsak dlhodob nedari. Najviac sa im dari uzatvarat klieste na JZ (Opytne, Vodiane), kde dosiahli viditelne uzemne zisky. Ak bude tento trend pokracovat Avdijivka bude do mesiaca obklucena a bez zasobovania padne ako Bachmut.
Pri samotnom Bachmute je situacia viacmenej staticka. UA sa uz vyse mesiaca brania a RU sa podarili male (desiatky metrov) uzemne zisky, hlavne v Z a SZ casti.
Naopak sa im dari severne od Bachmutu pri Bilohorivke, kde sa front pohol vychodnym smerom pred par dnami.
Este severnejsie sa im pred par dnami podarilo postupit o par km v oblasti Krochmalne co je vzdialenoestne ich navjacsi uspech za posledne tyzdne, ale zatial z toho nic nevytazili.


UA by boli schopni ubranit asi celu frontu, ale trpia nedostatkom municie, takze z Avdijivky asi budu musiet skor, ci neskor ustupit.


Zaujimavosotu je, ze do bojov este nezasiahli GB Challengre (su tam zu par mesiacov) a US Abramsy, ale tie su na UA len par tyzdnov. Vzhladom na ich pocet si ich podla mna UA setria ako mobilnu zalohu na pripadny prielomu.
29.01.2024 - 00:00:04
64
pred letnou ofenzívou mali ukr.vycvičených cca.15 nových brígád.použili zatiaľ minimum.to isté západné tanky.najviac sa požíva bradley a leo v rôznch prevedeniach.šetria si techniku.
29.01.2024 - 06:39:03
00
https://www.aktuality.sk/clanok/vJKXMKP/ruska-protivzdusna-obrana-ma-problem-chranit-petrohrad-bola-budovana-na-utoky-zo-zapadu-prichadzaju-z-juhu-101-tyzden-vojny/
29.01.2024 - 07:02:27
00
takto západ bojuje s rusmi

https://twitter.com/jirik957/status/1751554218131882468

originál text
https://theins.press/en/politics/268669
29.01.2024 - 07:04:55
00
flegko napísal:
pri Krynkach sa stara skupina Madarski vtaci, jedno z najuspesnejsich UA dronovych uskupeni.


Vieš si predstaviť, že by sa ukrajinská jednotka volala Maďarskí vtáci?
Orbán, Szijjártó na prášky, odvolaný maďarský veľvyslanec v Kyjeve, ukrajinský veľvyslanec v Pešti 2x denne na koberci u Szijjártóa, diplomatické nóty, škandál....
Netreba veriť google prekladaču bezhranične.
Птахи Мадяра - Madyar´s birds - Maďarovi vtáci

Prílohy:

Madyar´s birds.jpg
Madyar´s birds.jpg 52.57 KiB thumb_up0thumb_down

29.01.2024 - 07:53:05
18
Aj priemerny clovek, ktory aby bol v obraze tak sem-tam pozrie co sa deje, vie kto je "Madyar". a pozna rozdiel medzi "Madyar birds" a" Madyar's birds". A je tam je toho viac. "fronta", "u kriniek" ... znie to ako nepodareny preklad z cestiny.

Ale nie o tom som chcel.
Rusko chce údajne demobilizovaných vojakov rekvalifikovať na učiteľov dejepisu.
https://www.sme.sk/minuta/23275111/rusko-udajne-chce-demobilizovanych-vojakov-rekvalifikovat-na-ucitelov-dejepisu

Rusky synonymicky slovnik:
učiteľ dejepisu == propagandisticky troll
29.01.2024 - 10:57:18
05
Michael Kocáb z krytu v Kyjevě, co si myslí o Ficovi.
https://x.com/ostravanda_/status/1751953174519333214?s=20
29.01.2024 - 16:45:28
03
https://svet.sme.sk/c/23275171/ukrajina-bojuje-proti-sprenevere-v-armade-minister-priznal-zlyhania.html
29.01.2024 - 17:15:18
00
bikemartin napísal:
Vieš si predstaviť, že by sa ukrajinská jednotka volala Maďarskí vtáci?
Orbán, Szijjártó na prášky, odvolaný maďarský veľvyslanec v Kyjeve, ukrajinský veľvyslanec v Pešti 2x denne na koberci u Szijjártóa, diplomatické nóty, škandál....
Netreba veriť google prekladaču bezhranične.
Птахи Мадяра - Madyar´s birds - Maďarovi vtáci

Ano videl som to uz tolkokrat v EN napisane ako Magyar`s birds az som ich tak zacal volat aj ja, pretoze pri preklade z EN to sedi...a volam ich tak doteraz, holt zlozvyk;o).
Ono to k tomu zvadza, pretoze prezyvka Madyar znamena v preklade Madar, takze od madarovych vtakov je uz len kusok k madarskym vtakom, co sa evidetne pri EN prekladoch stalo uz mnohokrat.
Btw sam Brovdi (zakladatel jednotky) je madarskej narodnosti a podstatnu cast jednotky tvoria madarski UA, takze preklad magyar`s birds nie je daleko od pravdy.
S tymy Krinkami som to inak nepochopil na co naraza dalsi hnidopich...ak na i/y tak je vseobecny problem v nazvoslovi, pretoze u nas sa pise Kyjev, pricom v UA je to Kijiv, takisto Krynky su v EN transkripte a Krinki v UA originale, takze nevidim dovod preco nepouzit i/y ake chcem. Dokonca, ked pouzijem Krinky, co bezne robim mal by byt kazdy v obraze si myslim;o).
Napokon aj u nas boli isty cas tendencie zacat prepisovat UA nazvy tak ako su v originale, takze Kyjev uz nebude Kyjevom, ale Kijevom...co mne pride divne, kedze cely zivot bol pre mna Kyjev a aj nim zostane.
Trosku ma mrzi, ze ked uz ma chce niekto opravovat baziruje na blbostiach a ujde mu podstatna vec, napriklad, ze som obratil svetove strany, pretoze fronta sa pohla smerom na zapad a nie na vychod (Bilohorivka), kedze tam ide o rusky postup.
Za poslednych 24h sa nic podstatne neudialo az na to, ze RU strana opat raz ohlasila, ze Zaluzny bol vyhodeny....vraj dnes vecer.
Tak uvidime.
Edit. Oni to ohlasovali uz pred par dnami, ze k tomu dojde, dnes to vypustili ako istu vec, vraj to UA MO uz poprelo, ale nic oficialne som nikde nenasiel.
29.01.2024 - 21:33:18
00
Takže si to zhrňme: "od madarovych vtakov je uz len kusok k madarskym vtakom", "preklad magyar`s birds nie je daleko od pravdy" t.j. "síce to nie je pravda, ale mohla by byť" :tmi:
29.01.2024 - 22:30:46
05
aj na tento možný variant sa treba pripraviť....celkovo zlá ponuka dvoch starých senilov.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prezident-petr-pavel-usa-trump-ukrajina-rusko.A240129_181445_domaci_hovo
30.01.2024 - 00:10:46
00
Ivan, analytik pracuje s datami a vysledkom jeho prace je analyza vo forme textu. Ak tento text obsahuje prilis zavazne previnenia voci pravopisu jazyka v ktorom je napisany, tak sa nediv, ze na zaklade kvality pravopisu zacne citatel tej analyzy predpokladat ze rovnako "kvalitna" bude aj ta analyza a ani ju nedocita. A uz duplom nie, ak tie chyby su v zakladnych pojmoch tykajucich sa hlavnej oblasti tej analyzy. Potom sa nediv, ze ta tu niekto pasuje za "insitneho analytika".
A teraz k veci: Krynky ci Krinki alebo Кринки... o to tu v podstate ani neslo (aj ked slovenskom texte by mal byt pouzity slovensky zemepisny nazov). Islo skor o spojenie "u Kryniek".
To akoze u Topoľcian, u Prešova a u Bratislavy sa udialo to i to? Premenujeme obce Ivanku pri Dunaji na Ivanku u Dunaja resp. Most pri Bratislave na Most u Bratislavy?
S tou frontou, na to hadam prides aj sam ze co je zle.
A neurazaj sa hned, ako ten "flustrovany" co ostava nadalej "flustrovany" napriek tomu, ze mu uz mnohi vysvetlovali, ze stav nespokojnosti, bezvýchodiskovosti, spojený s istým napätím sa nazyva frustracia.
30.01.2024 - 07:18:01
03
Po česky fronta, po slovensky front, keď už sa rieši správny tvar slov. 😁
30.01.2024 - 08:03:12
00
cisty ved prave preto som pisal ze ten jeho text je ako nepodareny preklad z cestiny.
Ivan sa tvari ako najsamlepsejsi vojnovy analytik alebo co a pritom ma hokej v zakladnych slovach ktore s vojnou suvisia a nutne ich potrebuje pouzivat pri takej analyze.
To uz skor pochopim Golonku ked tvrdi ze daval branky namiesto golov. On tam totiz bol v prevazne ceskom kolektive.
30.01.2024 - 14:12:19
01
https://www.planes.cz/cs/article/208329/ukrajina-jedna-o-dodavkach-letadel-mirage-2000d/?page=2
30.01.2024 - 15:17:02
00
keyboard_arrow_up