Redaktori spravodajstva televízie Markíza sa po nástupe nového šéfa sťažujú na zásahy do ich práce v prospech vlády Roberta Fica zo Smeru.
Napätie sa vystupňovalo až tak, že koncom februára poslali riaditeľovi televízie Petrovi Gažíkovi list so žiadosťou o riešenie situácie. Podpísala ho drvivá väčšina redaktorov a moderátorov vrátane ľudí z regionálnych štábov Markízy po celom Slovensku.
Vo štvrtok dopoludnia sa v Markíze členovia spravodajského tímu stretli s Gažíkom naživo, aby si veci vydiskutovali.
Situácia začala byť napätá po tom, ako dlhoročného šéfa Centra spravodajstva a publicistiky Henricha Krejču v decembri vystriedal Michal Kratochvíl z českej televízie Nova.
"Príchodom nového riaditeľa (...) pána Michala Kratochvíla sa v redakčných procesoch začali zavádzať postupy, ktoré sú nezlučiteľné s vnútornými redakčnými smernicami CME a televízie Markíza," píše sa v úvode spomínaného listu.
Ďalej v ňom členovia redakcie opisujú osem konkrétnych situácií, v ktorých podľa nich Kratochvíl v januári a vo februári neprofesionálne zasahoval do ich práce.
Čo sa dialo v zákulisí
Napríklad 16. januára chcel Kratochvíl podľa listu zaradiť do vysielania nekritický rozhovor s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom z Hlasu. Na námietky členov redakcie vraj povedal, že si majú zvykať, "takto to odteraz bude".
Problém údajne vznikol aj pri kauze ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej z Hlasu, ktorá sa bez ochranných prostriedkov dala odfotiť s predčasne narodeným bábätkom v košickej nemocnici.
Vo februári sa zas Kratochvíl podľa listu snažil zastaviť reportáž o vyšetrovaní autonehody predsedu SNS Andreja Danka.
Od moderátora prezidentských debát požadoval kompletný zoznam otázok, ktoré plánuje klásť, výmenou za to, že mu dá dôveru debaty moderovať.
Z rozhovorov SME s viacerými redaktormi Markízy vyplynulo, že podobných prípadov bolo ešte viac. Hovoriť však mohli len pod zárukou anonymity, keďže sú zmluvne viazaní mlčanlivosťou.
Podpichnutie od Fica
O napätí v spravodajstve Markízy informoval ešte na konci februára aj Denník N. Spomenul aj ďalšiu situáciu, opísanú v liste. Vo štvrtok 1. januára bola redaktorka Markízy Gabriela Kajtárová na tlačovej besede na Úrade vlády.
Ministri za Smer Boris Susko a Robert Kaliňák tam predstavovali brožúru Únos Slovenska, v ktorej zhrnuli údajné nezákonné postupy pri vyšetrovaní káuz spojených s nominantmi ich strany.
Po tlačovej besede si Kratochvíl redaktorku predvolal a vyčítal jej, že Kaliňákovi položila otázku, ktorú vopred na porade neohlásila.
Za neprijateľné členovia redakcie považujú, že Markíza nijako nezareagovala na dianie na tlačovej besede premiéra Fica v Bruseli. Redaktora Adela Ghanama sa premiér po položení otázky opýtal, či nedostal v práci inštrukciu, že sa nemá pýtať.

Fico už po voľbách oznámil, že Markíze, denníku SME, Denníku N a portálu aktuality.sk nebude odpovedať na žiadne otázky. Označil ich za nepriateľské médiá.
Markíza a sloboda
Komunikovať s novinármi, ktorí kladú aj kritické otázky, má Fico problém dlhodobo. Pred 25 rokmi bol pritom medzi politikmi, ktorí sa zapojili do protestov za záchranu nezávislosti Markízy, keď televíziu chcel prevziať dnes odsúdený podnikateľ Marian Kočner.
V septembri 1998 na tribúne pred Markízou vystúpil mladý politik z SDĽ Fico s prejavom, v ktorom tvrdil, že sloboda prejavu neznamená len šírenie pozitívnych a krásnych informácií.
"Sloboda prejavu je aj šírenie kritických, niekedy až šokujúcich informácií. A na to treba Markízu, aby Markíza v plnej miere realizovala takú slobodu prejavu, ako ju chápe celá Európa a nie iba časť slovenského politického spektra," hovoril Fico.
Najsledovanejšiu televíziu na Slovensku zakladala americká mediálna spoločnosť CME. V čase mečiarizmu, keď verejnoprávne médiá podliehali vláde, bola jedným zo silných zdrojov objektívnejších informácií.
Aj súčasné napätie v Markíze prichádza v čase, keď sa vláda cez ministerku kultúry za SNS Martinu Šimkovičovú snaží podmaniť si verejnoprávnu RTVS.
Sama Markíza mala problém s nezávislosťou pred voľbami 1998, keď cez ňu vtedajší riaditeľ Pavol Rusko pretláčal stranu SOP Rudolfa Schustera. Pred voľbami 2002 sa scenár opakoval už s Ruskov
V roku 2020 kúpila americkú CME aj s Markízou a Novou česká finančná skupina PPF, ktorá má významné obchodné záujmy aj na Slovensku. Vlani v Markíze skončil dlhoročný riaditeľ Matthias Settele. Nahradil ho Peter Gažík, ktorý v rokoch 2015 až 2020 riadil slovenského mobilného operátora O2.

Z januárových čísel sledovanosti vyplýva, že Televízne noviny Markízy sú stále najsilnejšou spravodajskou reláciou na Slovensku.
Na štvrtkovom stretnutí so spravodajcami sa Gažík podľa informácií SME postavil za Kratochvíla. Sporné situácie vraj vyhodnotil ako štandardný proces. Zásahy tretích strán odmietol. Členov spravodajského tímu však neupokojil.
Televízia na žiadosť o stanovisko do redakčnej uzávierky nereagovala.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/23295988/markiza-fico-vlada-protest-list-gazik-muzik-kratochvil.html
14.03.2024 - 18:49:06
010
Celý list riaditeľovi Markízy Petrovi Gažíkovi

Vážený pán generálny riaditeľ Peter Gažík,

chceli by sme Vás týmto informovať o aktuálnej situácii v redakcii spravodajstva. Príchodom nového riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky (CSP) pána Michala Kratochvíla sa v redakčných procesoch začali zavádzať postupy, ktoré sú nezlučiteľné s vnútornými redakčnými smernicami CME a Televízie Markíza, hoci sú záväzné pre všetkých zamestnancov vrátane riaditeľa CSP.

Smernica S–6.1 pre redakčnú prácu deklaruje, že sme nestranní, nezvýhodňujeme žiadnu politickú stranu. Sme nezávislí od externých záujmov, ktoré by mohli podkopať našu redakčnú integritu. Odhaľujeme prípady, ktoré ohrozujú fungovanie nášho štátu a jeho demokratickej spoločnosti. Bojujeme proti korupcii. Tieto zásady prirodzene odzrkadľujú aj zákonné povinnosti Televízie Markíza zabezpečiť pre verejnosť, okrem iného, objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov.

Dovoľte, aby sme vám uviedli iba niekoľko príkladov krokov riaditeľa CSP, ktoré podľa nášho názoru smerovali a smerujú proti týmto cieľom:

14. 1. žiadal zahrnúť do reportáže pasáž o tom, že opozičné protesty nie sú občianske, ale politické a sú na podporu Ivana Korčoka. Pozn.: o pár hodín neskôr podpredseda strany Hlas Richard Raši na sociálnu sieť napísal, že občianske protesty sú politické a ich jediným cieľom je podporiť Ivana Korčoka,

16. 1. žiadal do otváracej témy zahrnúť nekritický živý rozhovor s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom, generálnym manažérom strany Hlas. Na druhý deň po rozsiahlej kritike členov redakcie na rannej porade pán Kratochvíl povedal, že nech si zvykáme, takto to odteraz bude, lebo je to jeho „manažérske rozhodnutie“,

25. 1. vystupoval proti tomu, aby sme vysielali kauzu „inkubátor“ ministerky zdravotníctva za stranu Hlas Zuzany Dolinkovej, pretože je to „včerajšia téma“,

25. 1. bez súhlasu redaktora dal zo schválenej reportáže dodatočne pred vysielaním odstrániť vládneho poslanca, ktorý nedokázal vysvetliť svoje hlasovanie - pretože pred otázkou utekal,

1 .2. stiahol redaktorku z výroby za to, že sa na tlačovej konferencii opýtala ministra obrany na kauzu Súmrak. Podozrieval ju z "partizánčiny", lebo vopred neavizovala na porade, že sa to spýta. Odporúčal jej, aby si do konca týždňa zobrala voľno, lebo „nerešpektuje editačný proces“,

11. 2. zakázal vedúcemu vydania odvysielať v Televíznych novinách už odvysielaný prieskum Focusu z Na telo o znižovaní trestov. Následne žiadal, aby sa moderátor v Na telo Plus na tento prieskum nepýtal ministra vnútra, generálneho manažéra strany Hlas,

19. 2. žiadal zastaviť reportáž o vyšetrovaní nehody podpredsedu parlamentu s argumentom, že „tam nie je nič nové“. Po odpore šéfredaktora ju aspoň prikázal posunúť do druhej polovice Televíznych novín,

23. 2. žiadal od moderátora prezidentských debát kompletný zoznam otázok, ktoré plánuje klásť, výmenou za to, že mu "dá dôveru" debaty moderovať.

Všeobecne žiada, aby sme v reportážach nezobrazovali, ako nám politici nechcú odpovedať ani ako utekajú pred kamerou pri kritických otázkach. Nemáme prosiť ani iných novinárov, aby otázky kládli za nás. Otvorene priznáva, že Peter Pellegrini, predseda strany Hlas, dostane u nás vo vysielaní väčší priestor ako Ivan Korčok, pretože je predsedom parlamentu, a teda má „mocenský bonus“. Protesty bagatelizuje slovami "už prestávajú baviť, lebo je to stále o tom istom", zmienky o protestoch v reportážach a živých vstupoch podmieňoval svojím súhlasom. Moderátorovi Na telo najnovšie odporúča venovať sa Trestnému zákonu vo vysielaní maximálne 10 minút a potom riešiť radšej napríklad "amnestiu na studne".

Mnohé žiadosti riaditeľa sa napokon vďaka tlaku redakcie nezrealizovali, vo vysielaní si divák mnohokrát nič nevšimol. Už samotnú prítomnosť žiadostí tohto typu považujeme za porušenie interných smerníc.

Vážený pán generálny riaditeľ, považujeme za neakceptovateľné, že sa predseda vlády na tlačovej konferencii spýta nášho redaktora, či v televízii nedostal inštrukcie, že sa nemá vôbec pýtať, a Televízia Markíza na to nijako verejne nereaguje. Vzhľadom na uvedené máme vážne obavy o budúcnosť a integritu Televíznych novín ako lídra na trhu nielen televízneho spravodajstva. Týmto Vás žiadame o vyriešenie situácie v redakcii a zároveň o verejnú ochranu pred slovnými útokmi politikov.

Tento list má prísne neverejný charakter. Naším jediným cieľom je udržať spravodajstvo a ostatné formáty v rámci CSP Televízie Markíza v sile a relevancii, ktorú si za takmer tridsať rokov svojej existencie vybudovali.
14.03.2024 - 18:49:43
06
Ináč normalizácia v plnom prúde....
14.03.2024 - 18:50:43
05
Hamran 😎 …

https://www.instagram.com/reel/C4S5pKsq6_t/?igsh=bnZ0aHl1cm85NTNj
14.03.2024 - 18:58:55
19
thumb_up0thumb_down

Alf nesleduje konšpiračné médiá, on ich navštevuje a veselo klame.
14.03.2024 - 20:18:17
01
zajtra 18:00 protest, Namestie slobody

https://www.facebook.com/events/422854776952104
14.03.2024 - 20:30:16
012
Srsen napísal:
Ináč normalizácia v plnom prúde....

nadisiel cas upgradovat satnik :lol:
www.chcemtricko.sk
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-horsi-nez-v-italii-slovaci-si-pujcuji-nejdraz-v-eurozone-247765 Slovenské státní dluhopisy se co do přitažlivosti pro investory na trhu ocitly na posledním místě mezi členskými zeměmi eurozóny. Slovenské dluhy ztrácejí atraktivitu již několik měsíců, tento trend se časově shoduje s nástupem nové slovenské vlády, které předsedá staronový premiér Robert Fico.
14.03.2024 - 20:49:22
02
https://www.peticie.com/zachrame_rtvs_-_hromadna_pripomienka_k_navrhu_zakona_o_slovenskej_televizii_a_rozhlase#form
14.03.2024 - 21:05:58
00
pre sudnych Cechov sci-fi, u nas kruta temna realita

https://twitter.com/LucieAmalka/status/1767881990789828957?s=08
14.03.2024 - 21:41:27
17
tvl, a ide to aj bez vakcín a biotechnológie, stačí, keď zapracuje mozgo(lyko)žrút :)

Inak červená pani vľavo bola dlhší čas celkom nehybna, niečo ako plagát či statický hologram, alebo sa len zamyslela...
14.03.2024 - 21:52:37
00
ivast napísal:
Mám tu knihu rozcitanu, musím povedať že tak ťažko sa mi asi ešte žiadna kniha nečítala... Jedna veta aj tri krát, než zapáli čo autor chcel povedať ... A pritom v hovorenej reči sa Buzalkovi dá normálne rozumieť...



Tiež rozčítané, niekde po stranu 33, chce to čerstvú myseľ, zlozitostou niekde medzi vysokoskolskymi skriptami a komentarmi od Schutza;)

Bola by vtipná náhoda, ak by to okrem Dudo o stranu skor pred ivast mal rozčítané aj PaloTT ;)
14.03.2024 - 22:05:45
01
Marli napísal:
tvl, a ide to aj bez vakcín a biotechnológie, stačí, keď zapracuje mozgo(lyko)žrút :)

Inak červená pani vľavo bola dlhší čas celkom nehybna, niečo ako plagát či statický hologram, alebo sa len zamyslela...

Zamyslela ???? :-D
14.03.2024 - 22:13:32
05
Zvonku to tak vyzeralo...Lepšie, keď takto nečinne sedí,ako keď koná
(spolu s touto trojicou, napriklad)

https://domov.sme.sk/c/23295898/rtvs-zmeny-navrh-simkovicova-danko-taraba-tlacovka.html?ref=njctse
14.03.2024 - 22:19:09
00
Zamyslenost sa zial v jej pripade neda ani nalicit.
14.03.2024 - 22:21:31
03
Zamyslela..hm? - nadych, vydych... ticho... nadych :D

Marli ja uz finishujem posledne kapitoly. Dame nasledne tematicky inteleguansky obed?
14.03.2024 - 22:59:12
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up