Nie vždy a stále je potrebné chodiť do servisu.Samozrejme nie každý má k tomu vzťah, ale najdu sa určite taký ako ja čo sa učia, skúšajú, študujú...a servisujú si sami.A časom si upravia svoj "kútik" na útulnú dieľňu....vycibria si techniku a pomáhajú kamošššom
Začínal som v pivnici rodičov,ktorú som si prerobil,po svojom.....síce to vyzerá ako neporiadok, ale akurát som robil "APACHE"
Podeľte sa aj vy o vaše dielne,vylepšenia,zlešováky,alebo hoc ... len o "sersan"...
Rozmýšľam nad https://www.farbykosice.sk/309132/het-soldecol-lazura-sl10-biely-075l-tenkovrstva-lazura/
alebo
https://www.alfanatur.sk/Olejova-lazura-plus-farebna-1L-d58.htm
Tak neviem, či to neboli zbytočne vyhodené peniaze za nič.
Tiež som názoru, že do exteriéru žiadny náter dreva, ktorý "má hrúbku" a teda je otázka času, kedy zaťne praskať, opadávať. Človek si musí ale uvedomiť, že farba dreva nie je tá, čo vidíme po čerstvom reze. Proste treba brať zošednutie za prirodzenú vec. Červený smrek znesie naozaj veľa. Ja použivam do exteriéru olej na drevo. Funguje podobne ako tvoje nič. Trošku lepšie chráni, ale nehrozí praskanie náteru a podobné problémy. Spomalé starnutie podľa stupňa lenivosti gazdu. Občas niečo pretriem, niečo nie. Úplne jednoducho, žiadny problém so starým náterom.
Najdôležitejší je výber materiálu - obyčajný smrek von nedávať, agát vyrdží desiatky rokov...
No, zopár sa mi ich podarilo šťastlivo urobiť.
Ešte, ohoblovať, zlepiť nejaké dosky 🤔
Tiež som názoru, že do exteriéru žiadny náter dreva, ktorý "má hrúbku" a teda je otázka času, kedy zaťne praskať, opadávať. Človek si musí ale uvedomiť, že farba dreva nie je tá, čo vidíme po čerstvom reze. Proste treba brať zošednutie za prirodzenú vec. Červený smrek znesie naozaj veľa. Ja použivam do exteriéru olej na drevo. Funguje podobne ako tvoje nič. Trošku lepšie chráni, ale nehrozí praskanie náteru a podobné problémy. Spomalé starnutie podľa stupňa lenivosti gazdu. Občas niečo pretriem, niečo nie. Úplne jednoducho, žiadny problém so starým náterom.
Najdôležitejší je výber materiálu - obyčajný smrek von nedávať, agát vyrdží desiatky rokov...
Daj typ na olej.su miesta kde sa voda odraža ,tam bude skôr degradovať to chcem po zošednuti napustiť.
Na tie konštrukcie co som urobil tiez pojdojdue hranoly z cerveneho 250x150x1300mm.od spodu ho natrem penetrakom .z hora chcem olejom
@zihadlo5 červený smrek ozaj vydrží všeličo, len nesmie mať tú bielu časť v nechránených vonkajších konštrukciách. Naopak v interiéri na nábytok je to skvelá dekoratívna záležitosť. Drevo najviac pije cez rez vlákien - čiže najviac konce profilov, Ak tie na spodku naipregnuješ, nebude ti ťahať vodu do nich. Tiež sa do toho dreva nechytá ani huba ani hniloba a človek by povedal že musí byť tiež nejakým spôsobom jedovaté ako agát.
Jj, plastové zaslepky mám prípravené
Na tie konštrukcie co som urobil tiez pojdojdue hranoly z cerveneho 250x150x1300mm.od spodu ho natrem penetrakom .z hora chcem olejom
Tak Osmo oleje majú veľmi dobré meno. Majú vyššiu cenu, ktorú kompenzuje veľmi dobrá výdatnosť.
Ja sám som Osmo ešte nepoužil, pretože tu mám dobrú predajňu fínskej značky Tikkurila. Používam ich tikkurila puuöljy - olej na terasy a drevo. Je číry a dá sa pigmentovať z farebnice podľa požiadavky.
Olej nie je večný, treba ho obnovovať. Tikkurila uvádza, že podľa zaťaženia raz za jeden-dva roky. Na obnovy môže stačiť len číry olej a vtedy je to veľmi jednoduché - len to "namastíš", netreba veľmi riešiť rovnomernosť, stekance a podobne.
Písal si, že nechceš byť otrokom natierania. Presne v tom vidím výhodu toho olejovania. Keď sa ti zachce, tak to "namastíš". Žiadne odstaňovanie starého náteru.
Ja som napríklad robil drevenú terasu. Je síce prekrytá, ale pri daždi na ňu nafúka dosť vody. Po dvoch zimách nie je poznať, že by ju bolo treba pretierať. Asi to tento rok urobím. Doprajem drevu kozmetiku, je to 15 štvorcov. Materiál sibírsky smrek.
EDIT
Ešte doplním, že pod olej nemá ísť Bochemit, Krovsan, či niečo podobné. Konzultoval som to s aplikačným technikom Tikkurily. Tie prípravky veľmi obmezdia vsiaknutie oleja a teda jeho funkciu. Olej obsahuje fungicídy, ale potichu mi dodal, že kvôli novým limitom EU ich museli obmedziť. Ale rovnako som to tegistroval pri Krovsane, že je nový "vylepšený" s menším obsahom jedov. Áno, jedy budú musieť byť jedlé.
A este vo vyške 9m na štíte 🤭
Na začiatku to bolo pekné cervene.uz po druhej zime šedne
Schody by som naolejoval. Decentne, aby nebol veľký kontrast oproti fasáde.
Myslím, že hodne záleží od účelu a využitia. Ja som tak uvažoval o zmeňovanej terase. Je to spojovací prvok medzi obývačkou a dvorom. Tak som uvažoval, či má mať účelovo bližšie k dvoru, alebo k obývačke. Rozhodli sme sa, že to bude rozšírenie obývačky. Tak som to celé urobil s nábytkárskou precíznosťou. BSH hranoly, milimetrová presnosť a kvalitná povrchovka. Ale ak idem z dvora, tak nie v záhradných topánkach.
Terasu na chate by som robil inak - hrubšie...