no ale som tym chcel povedat ze mna vtedy ani len nenapadlo ze nejake medvede v lese lebo ved u nas je tak maximalne diviak a muflon a flegmaticke srnky co uz ani nechcu uhnut z chodnika :D
18.03.2024 - 10:46:45
00
Ja chodím po prírode a po lesoch, peši aj na bajku, turisticky aj pracovne, 45 rokov. V ostatných rokoch poväčšine sám, pracovne, od 3. st. ochrany väčšinou po značených trasách, občas aj mimo. Videl som už stovky stôp v blate či v snehu, čerstvých medvedích hovien, rozdriapaných stromov a včelích hniezd s ešte rozzúrenými včelami ... Ale medveďa som za tých 45 rokov ešte nevidel.

Jasne, že sa trochu bojím a vždy počítam s tým, že ma nejaký medveď stretne. Minulý rok, keď som mal viac práce vo Veľkej Fatre, som si dokonca prvýkrát kúpil aj medvedí sprej, pretože som sa hýbal vo vyslovene medvedích biotopoch. Vždy počítam s tým, že ma nejaký medveď stretne a ja sa poseriem, ale skrátka štatistika nepustí - po prírode chodia státisíce turistov a pracovníkov a pritom za rok sa medvedie útoky počítajú v desiatkach, ak nie v jednotkách, úmrtia za posledných 100+ rokov sú iba dve. Za nebezpečnejšiu považujem cestu autom do toho terénu než samotný pohyb po teréne. Nehovoriac o hrskom bicyklovaní, taký dobrý zjazdík niekde v lese je podstatne riskantnejší ako pešia túra na Salatín či pracovný výšlap do Jánošíkovej kolkárne :-) .
Určite to tým medveďom nemám za zlé, že tam sú a že sa ich bojím. Iba sa smejem slovenskému národu, ako sadá na lep extrémistom, ktorí si našli túto super zástupnú tému a polovica Slovenska rieši medvede namiesto podstatne dôležitejších problémov.

Tým samozrejme nijako neznižujem závažnosť problému synantropizovaných medveďov a úplne sa stotožňujem s postojom ľudí, ktorým medvede chodia do záhrad či dokonca po uliciach, ako ten nešťastník v LM a všelikde inde. Tam by som dal zásahovému tímu a polícii podstatne väčšie právomoci riešiť vec okamžite a finálne. Ale v skrátka tak ako do lesa patria kliešte, vretenice či sršne, tak tam patria (v rámci vhodných biotopov) aj medvede a tak z tých diskusií sa iba smejem Slovákom, ako ich náckovia a spol. oblbli.
18.03.2024 - 11:22:04
115
Každopádne to vidím tak že do lesa patrí aj zver aj človek. Nikto nemá prednosť že iba on tam patrí alebo že tam bol skôr. Medvede ohrozujú človeka, tak by mali bývať trochu inde ako sa vyskytuje človek - to je jasné. Ak niekto z vás ohrozí človeka, tiež bude nejakú dobu bývať inde :)
18.03.2024 - 11:31:43
00
marseluspp na kolko zo svojich tvrdeni vies dat aj nejaku referenciu?

Napr:

- potesim sa ked ma poucis ze kedy sa jadro stalo najzelensie v eu - nesledujem to dopodrobna, len povrchne, takze neviem co a v ktorych dokumentoch eu konkretne je. Ale, moje povrchne vnimanie hovori, ze jadro je na eu pode (v jeho aktualnej podobe) vnimane ako "prechodna/podporna" technologia, "zelensia" ako fosil, ale so svojimi nevyriesenymi problemami.

- kde ochranari donemoty ochranuju co i len medvede? Vsak sami kricali aby zasahovy tim mohol fungovat efektivnejsie, nie? Nehovoriac - este 2-3r aj ti polovnici kricali "sak dockajte az sa spravi nova DNA" studia. Rok ci kolko uz je z nej report, a polovnici a "ty" dnes kricite "DNA studia je hlupost". Zatial som videl len pochybne ba az pseudoargumenty typu polovnika s klobasou.

P.s., priroda sa meni, pravdaze. Nemalo ludi si ale mysli ze sa meni privelmi, a aj ta diva priroda ma pravo na existenciu. V europe diva priroda takmer neexistuje. Takze, aj v zhladom na to co napr jaroh pisal, si takito ludia myslia ze by bolo fajn aj tej prirode nechat miesto.

Nehovoriac o tom, ze vidime ako funguje ludska regulacia prirody - ako sa riesi napr to ze stale pocuvame ako je vela diviakov a vysokej, a ako chodia vyzierat do poli? Polovnicke zdruzenia kompenzuju tieto skody? To sa pytam uprimne.

A nehovoriac o tom, ze mnoho ludi si mysli ze ta priroda sa meni az tak velmi, ze uz ohrozujeme aj samych seba, ked uz na druhovu a inu rozmanitost nechces brat ohlad.
18.03.2024 - 11:49:34
13
marseluspp napísal:
Každopádne to vidím tak že do lesa patrí aj zver aj človek.


Ach jaj. Tu nejde o ľudské či zvieracie práva.
Ak má civilizácia prežiť, tak musí zachovať biodiverzitu. Preto treba medveďa, líšku, mikróba, muchotrávku či spadnutý strom zachovať a chrániť tam, kde má byť.
Ochrana medveďa (podobne ako ochrana tisícov iných druhov) nie je pre medveďa samotného, ale preto, že v danom ekosystéme je ten medveď potrebný - ak tam nebude, tak má problém aj človek.
18.03.2024 - 12:03:43
06
No napr. s tými spadnutými stromami-nech zostanú tam kde spadnú - je jeden veľký omyl. Ak chcú mať zelení zo súčasnej prírody nejaký super historický prales, tak sú na omyle. To je práve diktátorsky extrémny zásah pod záštitou ochrany prírody. Storočia sa les automaticky čistí a to ľuďmi, ktorí to spadnuté drevo spratali a používali na kúrenie. Les bol čistý a žiaden premnožený kôrovec a žiadne extrémne hnilobné huby.
Všetci sa tešia že les je nedotknutý, ale že srnky cez to neprejdú, zajačik nemá kde poskakovať a naviac kvôli popadaným stromom nieje prístup k lesným plodom ... už nikoho nenapadlo :)

Tiež to vnímam s ochranou bobra. Chrániť každého jedného! No ale v nevyhnutnom prípade v mestách a obciach odstrániť jeho hrádzu ak treba- ale len s povolením. Takže ho chránia a tešia sa ochranári že je všade, ale musia dovoliť aby dvakrát do roka mu zbúrali dom ...to je ochrana, alebo týranie zvierat? Takže kľudne ho mohli presunúť do lokalít kde si môže robiť čo chce, ale to nedovolia-nech je tam kde sa usadil ... U nas pod Tatrami ochranárov všetci volajú -Ekoteroristi :)
Vďaka bohu že že ešte nenaklonovali dinosaury, to by boli všade ...

Ako je možné že v krásnych Alpách je aj super príroda, aj lyžiarske svahy aj cyklotraily a všetko funguje super???
18.03.2024 - 12:34:40
04
Jaroh napísal:
Ach jaj. Tu nejde o ľudské či zvieracie práva.
Ak má civilizácia prežiť, tak musí zachovať biodiverzitu. Preto treba medveďa, líšku, mikróba, muchotrávku či spadnutý strom zachovať a chrániť tam, kde má byť.
Ochrana medveďa (podobne ako ochrana tisícov iných druhov) nie je pre medveďa samotného, ale preto, že v danom ekosystéme je ten medveď potrebný - ak tam nebude, tak má problém aj človek.


Medveď nie je tvor , ktorý určuje kvalitu a prežitie našej rasy … nie je to koral , hmyz , plankton , nie je to vírus ani baktéria , a ani vcielka . Biodiverzita áno , no naše prežitie od medveďov nezávisí . Ani od svištov ani od kamzíkov .
18.03.2024 - 12:53:37
10
Súhlasím s tebou Ramon1.
Všetko zlé je aj na niečo dobré. V prípade hladu počas(nedajbože) vojny, nám dostatočná zásoba medveďov pomôže dlhšie prežiť :)
18.03.2024 - 13:01:28
00
na debatu o kalamitnom dreve sa necitim dostatocne kvalifikovany, ale zaujimalo by ma, ze kto cistil lesy predtym, ako sa vyvinuli prvi ludia :)
18.03.2024 - 13:02:49
13
Vtedy to bolo jedno. A vďaka tomu máme uhlie .... Ale mať dnes lesy ako pred vznikom prvých ľudí je riadny krok nazad a naviac bez zmysluplného cieľa :)

Ochranárska logika:
- chceme mať viac mokradí ... viac mokradí=viac komárov ... viac komárov= viac chemického ničenia komárov ... hurá, chránime prírodu :)
18.03.2024 - 13:09:02
00
Ramon1: bez svistov by si nemal cokoladu :)
18.03.2024 - 13:47:39
04
Dakujem marsel, ze si neodpovedal ze nie, nic neviem podlozit.

A ramon, to ze od medveda nase prezitie nezavisi, asi bude pravda. Jeho vymretie ma ovsem aj implikacie. Ako napr ze ked niesu medvede, vlky,..., tak mame vacsie problemy s vecami ako napr prasaci mor, vtacie chripky a podobne.

A zopakujem to co aj jaroh napisal - denne tu kazdy ide na cestu, a hla, kolki sa vedla nasierali ked niekto povedal ze predvidajte na cestach. Hovadzi dobytok rocne zabije viac ludi ako nejake medvede.... Koniec milkam
18.03.2024 - 14:12:01
01
lto napísal:
Ramon1: bez svistov by si nemal cokoladu :)

:!: Ale mal, len by nebola zabalena do folie.
18.03.2024 - 14:17:29
02
rockfox napísal:
na debatu o kalamitnom dreve sa necitim dostatocne kvalifikovany, ale zaujimalo by ma, ze kto cistil lesy predtym, ako sa vyvinuli prvi ludia :)

hriby a chrobac sa o to postaraju (li).
popadany bordel mulcuje, krasne pod tym sa tvori cernozem. zaroven brani vysychaniu pody.
prirodu treba nechat tak, vsetko je uz davno optimalizovane.
18.03.2024 - 20:00:24
28
Krasne slová o prirode ale popadané stromy na trailoch idú okamžite preč priroda/nepriroda :)
18.03.2024 - 21:03:14
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up