Išiel som raz do Krakova a poľské cesty sú ešte na bezpečnosť a pohodlie horšie . Také úzke, že tam často ani neboli namaľované čiary krajníc a prosím pekne to boli hlavné cesty. Hlavne Żywiec a okolie, kade som šiel popoludní. Tam šli súvislé prúdy vozidiel v oboch smeroch v kolóne asi 40 km/h a ešte aj cesta nerovná. Keď boli zápchy, nedalo sa kade obiehať, lebo od auta napravo už bola tráva. Ale zato vodiči slušní, neobiehali na tesno, radšej čakali. Len mi bolo blbé ich zdržovať a oproti stále autá, tak som zachádzal do zastávok a odbočiek každú chvíľu a púšťal ich. Trúbilo zozadu len 1 auto v tom Żywieci, kde som sa snažil ísť s kolónou, tak som to stočil do zastávky, brzdil tam a bolo to auto s nórskými značkami, hneď nato bol potom kruháč. Na ceste späť v nedeľu ma prekvapila v zjazde pred, cez, aj za Klikuzsowou niekoľko km pomaly sa pohybujúca kolóna v oboch smeroch, tiež sa dalo obiehať len niekedy, aj to radšej len rýchlosťou poklusu. Na bicykli som v PL stretol dokopy asi troch cyklistov na tých hlavných cestách a nečudujem sa. Ani ja bych tam bicyklom radšej nejazdil.
Nechcem sa stavať do pozície experta na poľské cesty, ale asi tam jazdím na cestnom bicykli nadpriemer ľudí z tohto fóra, možno ešte Maroš ( Glevo ) má tam viac najazdené ako ja. Poľské hlavné ťahy treba vážne obchádzať, s tým súhlasím, bez debaty. No v Poľsku je hromada alternatív ako sa dostať medzi jednotlivými mestami a miestami po menej frekventovaných cestách nižšej kategórie a cyklocestách, no je to na úkor rýchlosti. Viac prevýšení, hlavne v okolí Pienin, Tatier, Malopoľsko. A niekedy aj cesty sú nižšej kvality. Preto aj jazdím 28 mm plášte na cesťáku.
Cyklisticky trochu poznám územie medzi hranicou SK-PL a Krakovom a hej, na hlavnejších cestách je bicykel fakt nevítaný.
Ale sú tam dve ale:
- je tam hustá sieť bočných vidieckych ciest takpovediac "páté cenové skupiny" a keď to človek trochu pozná, tak sa tam dajú robiť fakt pekné cyklotúry;
- popri mnohých hlavných cestách sú chodníky a majú bu´d skosené alebo nizučké obrubníky alebo je chodník "priebežný", teda chodník prechádza cez bočnú cestu a a nie naopak, na cesťák a naháňanie segmentov to nie je, ale na cykloturistiku v pohode .... samozrejme, nie je to všade, ale je to dosť časté ... príklady:
A čím bližšie pri Krakove, tým viac je cyklochodníkov a cyklocestičiek. Ale zase zmysluplné cyklistické cesty sa v Polsku budujú vo veľkom, to je tiež pravda...
Ale inak áno, ak človek nepozná región, tak bicyklovačka nič moc...
čítal si tam "vedľa" ten príspevok od Lukáša Žabku? Cyklotrasa nepatrí do mesta...Podľa "miestneho experta z Popradu" čo písal vyššie cyklisti nepatria ani na cesty 1. a 2. triedy... takže my nepatríme na cesty skoro vôbec... iba ak na cesty 3.triedy...
napríklad mne to podľa toho vychádza že môžem ísť akurát smer Družstevná čo je samovražda, smer Geča kade chodí snáď milión áut denne v kuse v oboch smeroch + úzka cesta bez krajnice,plná čiara takže cyklistu tam legálne auto nemôže obehnúť... smer Sady nad Torysou detto a ešte smer Zlatá Idka - išiel som včera, plná čiara,a cesta taká úzka že nákladné autá čo som stretol oproti išli tak že asi pol metra mali za stredovou plnou čiarou lebo to auto sa jednoducho do "svojho pruhu" nevmestí !!!
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Až raz bude vyberať cyklistické trasy umela inteligencia, potom sa nebude na čo sťažovať
Kazdopádne mame na sk milion moznosti kde sa da na bajku ísť, tak načo sa trepať po ceste a hlavných tahoch…??? Keby ziletkari skusili mtb v prirode, až potom by pochopili čo je kondička …
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
No neviem ale radšej s motorčekom po horách ako bez neho po cestách.
Kedysi som videl dokument "Ropáci" a tak je tu tiež predpoklad, že aj určitá skupina cyklistov proste tie exhaláty z áut a mikroprach z opotrebovaných pneumatík proste k životu potrebuje ...
Kazdopádne mame na sk milion moznosti kde sa da na bajku ísť, tak načo sa trepať po ceste a hlavných tahoch…??? Keby ziletkari skusili mtb v prirode, až potom by pochopili čo je kondička …
jazdím mtb a cestu len ako doplnok keď je veľa blata v lese... že milión možností ...možno tam u teba..tu je figa borová...keď chcem ísť do svojich obľúbených lesov musím ísť cca 20km po ceste lebo inde sa NEDÁ . amen
doplním aby som nebol OT... dnes dlhá prehľadná rovina,oproti nejaké SUV a keď sme sa míňali tak zozadu tesne okolo mňa takých 100+ strieborné Punto ...KS... ďalej som v tej rýchlosti nestihol...tiež by chudák asi umrel keby dal na dve sekundy nohu z plynu dole...
Mne zase dnes nedal dlhy klbovy autobus mhd prednost (tu). Ja uz neviem, isli sme z cervenej
na semafore predtym, auta pustil a mna iduceho rovnakou rychlostou nie a vosiel mi tam ako uplny blbec tak ze predok uz skoro zaradeny, zadok este stale na vedlajsej a ja som smykoval niekde vedla busu. V podstate ma vytlacal vedla kde slo auto. Tak som za busom pomaly isiel a na zastavke som sa chcel porozpravat s vodicom. Rozhovor zacal nejak takto:
- "Ste normalny ze ste mi nedali prednost?"
- "Komu?"
- "Mne."
- "Ale vsak ste boli daleko vzadu..."
Radsej som siel prec lebo by som asi fakt vytiahol cez to okienko von.
Toto som minule zažil na Sliacskej, keď ma busak ignoroval. Tak som nižšie na zastávke prišiel k oknu a pýtal som sa, či ovláda dáva ie prednosti v jazde. Opýtal sa tiež, že kde a napokon povedal, že som si vás vôbec nevšimol...
V Írsku všetci cyklisti na cestách nosia reflexné vesty, také čo sa používajú na stavbách alebo sú povinné v autách. A to z vlastného múdreho uváženia. Ide o to aby ich bolo vidieť. Ale keď niekto vsádza na imidž a nasadí si zelený dres, tak nech sa nediví že ho potom nevidno na pozadí zelenej lúky alebo v sivom v strede Blavy. No a keďže kvalitná blikačka váži niekedy aj 60g, často sa nedostane na zoznam nutných vecí na jazdu na bicykli. Takže koho nevidno, toho nemožno ani na ceste rešpektovať....
Napriklad ja s tym busom som svietil vzadu i vpredu, vysvetlenie vodica nebolo ze ma nevidel ale ze som bol daleko vzadu. Nie je to o tom ze nas nevidia ale o tom ze nas ignoruju. Rovnako ked ta obehne auto a hned zatoci doprava tak asi nejde o to ze ta nevidel ale o to ze ta ignoroval. Poniektori ani smerovky nedavaju ked vidia na okoli len cyklistu.
A s tou vestou je to take divne, este na mestskom bicykli to moze mat vyznam ale vidim ako tu maju vesty ti co jazdia na viac sportovejsich bicykloch. Ked je jazdec viac pokrceny tak mu tu vestu zozadu ani zpredu poriadne nevidno.
Snazis sa proste obhajovat neobhajitelne.
PS: Napodiv mi zatial najlepsie funguje GoPro hore na prilbe, nemusi byt ani zapnuta. To su voci mne hned vsetci ohladuplni, dokonca davaju prednost i tam kde prednost nemam. Aj z toho usudzujem ze vodici cyklistu velmi dobre vidia, len ho maju v pazi, a to bud cielene alebo mozno skor nevedomky.
počuj Zdeno z Popradu... túto bunduhttps://www.decathlon.sk/p/344944-294425-panska-zimna-bunda-discover-s-dlhym-rukavom-na-cestnu-cyklistiku-en17353.html som mal na sebe ešte keď bola kosa a v meste oprotiidúca vodička ktorá odbočovala vľavo ma skoro nabrala,zastali sme tesne od seba ...ja už som sa videl rozpleštený na kapote toho auta... v lete nosím BIELE tričko s takými červenými pásikmi,zadnú blikačku mám na ceste zapnutú vždy ale keď niekto za volantom nedáva pozor tak môžeš mať aj maják na hlave... teraz som si spomenul ...v jednej dedine kam som včera išiel... oproti bordová Octavia,vodič drží mobil pred nosom a ťuká, a pár dní dozadu stojím ako chodec na "červenej" ,na ceste auto ktorému naskočila zelená a odbočovalo vľavo - žena držala mobil tak ako ste sa tu niekde smiali že "ako chlieb z maslom" a ide si do zákruty...neviem si predstaviť že ja tak idem autom... aj keby mala automat že nemusí preraďovať, iba ľavou rukou točiť do 90st odbočky...šikovná no
darebak Tie skúsenosti mám z tej krajiny osobne. A to už bolo aj 15 rokov dozadu. Vtedy sa este z reflexnych prvkov a hlavne viest u nás hlupáčikovia vysmievali a vidim že niektorym to do teraz zostalo…
Naviac ten narod Irov je úzasne tolerantný. Ak tam bol niekto neprijemný, zvyčajne to bol niekto z východnej európy. A presne tuto nepríjemnú mentalitu tu mame na SK na obidvoch stranach-či už cyklisti či aj vodiči.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.facebook.com/share/v/hJC4MNdmE9DuA3tk/
Miesto 1. foto:
https://www.google.sk/maps/place/Jana+Kili%C5%84skiego+1A,+34-700+Rabka-Zdr%C3%B3j,+Po%C4%BEsko/@49.6070993,19.944766,3a,75y/data=!4m6!3m5!1s0x4715e020874c2163:0xe84939455662570b!8m2!3d49.6073056!4d19.9447733!16s%2Fg%2F11pzt4vnhp
Miesto 2. foto:
https://www.google.sk/maps/place/34-404+Lasek,+Po%C4%BEsko/@49.5115918,19.988522,19z/data=!4m6!3m5!1s0x4715e4090c5d3d67:0x59881aa64411ddb1!8m2!3d49.5116136!4d19.9882787!16s%2Fg%2F11g4dyjp72
Ale sú tam dve ale:
- je tam hustá sieť bočných vidieckych ciest takpovediac "páté cenové skupiny" a keď to človek trochu pozná, tak sa tam dajú robiť fakt pekné cyklotúry;
- popri mnohých hlavných cestách sú chodníky a majú bu´d skosené alebo nizučké obrubníky alebo je chodník "priebežný", teda chodník prechádza cez bočnú cestu a a nie naopak, na cesťák a naháňanie segmentov to nie je, ale na cykloturistiku v pohode .... samozrejme, nie je to všade, ale je to dosť časté ... príklady:
https://maps.app.goo.gl/h2gRswU5ikqPmR8f8
https://maps.app.goo.gl/6e1WDs3WehdDNdoG7
A čím bližšie pri Krakove, tým viac je cyklochodníkov a cyklocestičiek. Ale zase zmysluplné cyklistické cesty sa v Polsku budujú vo veľkom, to je tiež pravda...
Ale inak áno, ak človek nepozná región, tak bicyklovačka nič moc...
https://www.facebook.com/share/v/hJC4MNdmE9DuA3tk/
čítal si tam "vedľa" ten príspevok od Lukáša Žabku? Cyklotrasa nepatrí do mesta...Podľa "miestneho experta z Popradu" čo písal vyššie cyklisti nepatria ani na cesty 1. a 2. triedy... takže my nepatríme na cesty skoro vôbec... iba ak na cesty 3.triedy...
napríklad mne to podľa toho vychádza že môžem ísť akurát smer Družstevná čo je samovražda, smer Geča kade chodí snáď milión áut denne v kuse v oboch smeroch + úzka cesta bez krajnice,plná čiara takže cyklistu tam legálne auto nemôže obehnúť... smer Sady nad Torysou detto a ešte smer Zlatá Idka - išiel som včera, plná čiara,a cesta taká úzka že nákladné autá čo som stretol oproti išli tak že asi pol metra mali za stredovou plnou čiarou lebo to auto sa jednoducho do "svojho pruhu" nevmestí !!!
Kedysi som videl dokument "Ropáci" a tak je tu tiež predpoklad, že aj určitá skupina cyklistov proste tie exhaláty z áut a mikroprach z opotrebovaných pneumatík proste k životu potrebuje ...
jazdím mtb a cestu len ako doplnok keď je veľa blata v lese... že milión možností ...možno tam u teba..tu je figa borová...keď chcem ísť do svojich obľúbených lesov musím ísť cca 20km po ceste lebo inde sa NEDÁ . amen
doplním aby som nebol OT... dnes dlhá prehľadná rovina,oproti nejaké SUV a keď sme sa míňali tak zozadu tesne okolo mňa takých 100+ strieborné Punto ...KS... ďalej som v tej rýchlosti nestihol...tiež by chudák asi umrel keby dal na dve sekundy nohu z plynu dole...
inak ...v tom momente som si nahlas zopakoval všetky vybrané slová po k,v,b,p a tak
na semafore predtym, auta pustil a mna iduceho rovnakou rychlostou nie a vosiel mi tam ako uplny blbec tak ze predok uz skoro zaradeny, zadok este stale na vedlajsej a ja som smykoval niekde vedla busu. V podstate ma vytlacal vedla kde slo auto. Tak som za busom pomaly isiel a na zastavke som sa chcel porozpravat s vodicom. Rozhovor zacal nejak takto:
- "Ste normalny ze ste mi nedali prednost?"
- "Komu?"
- "Mne."
- "Ale vsak ste boli daleko vzadu..."
Radsej som siel prec lebo by som asi fakt vytiahol cez to okienko von.
A s tou vestou je to take divne, este na mestskom bicykli to moze mat vyznam ale vidim ako tu maju vesty ti co jazdia na viac sportovejsich bicykloch. Ked je jazdec viac pokrceny tak mu tu vestu zozadu ani zpredu poriadne nevidno.
Snazis sa proste obhajovat neobhajitelne.
PS: Napodiv mi zatial najlepsie funguje GoPro hore na prilbe, nemusi byt ani zapnuta. To su voci mne hned vsetci ohladuplni, dokonca davaju prednost i tam kde prednost nemam. Aj z toho usudzujem ze vodici cyklistu velmi dobre vidia, len ho maju v pazi, a to bud cielene alebo mozno skor nevedomky.
Naviac ten narod Irov je úzasne tolerantný. Ak tam bol niekto neprijemný, zvyčajne to bol niekto z východnej európy. A presne tuto nepríjemnú mentalitu tu mame na SK na obidvoch stranach-či už cyklisti či aj vodiči.