"Dnes rano v zpravach citovali Novy cas. Vraj sa pripravuje novelizacia lesneho(?) zakona s eventualnou platnostou od 1.9. o zakaze jazdy bikom v lesoch mimo oznacenych cyklochodnikoch. Zneuziju leto, ked je kazdy na dovolenkach. Ak je to pravda mali by sme spustit peticiu. Bolo by fajn ak by tu niekto bol pravnikom a profesionalne to osetril."
Tak sa pytam co vy na to?
posledný komentár: 20. 11. 2025 o 20:20
posledný komentár: 27. 10. 2025 o 20:30
posledný komentár: 23. 5. 2025 o 8:07
Zazil som to viackrat. Ides po Cecku a zrazu elektricke kable ohradniku cez cestu.
Ale má, ak prešla riadnym legislatívnym procesom. Navyše na mnohých lesných cestách sú osadené zlé dopravné značky. Zákazová B1 má byť nahradená B3. Usmernenie na to dalo ministerstvo už tuším v roku 2016, lebo B1 je v rozpore s lesným zákonom. Avšak v praxi sa to nedeje a na mnohých úsekoch ostáva B1. I napriek tomu, že tam bolo schválené vyznačenie cykloturistickej trasy.
Prešli, ale zmenil sa tam vlastník, ktorý nesúhlasí s vyznačenou trasou. Neakceptuje súhlas predchádzajúceho vlastníka a žiaľ na toto nám chýba legislatíva. I tak je tá značka v rozpore so zákonom. I keď vlastník nesúhlasí s vyznačením, tak platí lesný zákon. A ten hovorí, že tam cyklista jazdiť môže. Bohužiaľ svojvôla mnohých vlastníkov a užívateľov stále víťazí a osadenie dopravného značenia nik nekontroluje. Dnes si vie dopravnú značku objednať a osadiť hocikto. Bez dopravného projektu, bez povolenia a výrobca vám tam napíše hocičo. Ten nerieši či je to v súlade so zákonom.
Ak je tam tá konkrétna značka Zákaz vjazdu umiestnená nelegálne, teda bez tzv. určenia dopravného značenia cestným správnym orgánom (zjednodušujem), tak v prípade nejakej hroziacej pokuty (i keď nepredpokladám, že by to tam policajti kontrolovali) by som ju nezaplatil a nechal to na správne konanie, kde sa ukáže, že je tam tá značka umiestnená nelegálne.
Môže ťa ešte kontrolovať lesná stráž, ale ona môže kontrolovať iba dodržiavanie lesného zákona, nie dopravných predpisov. A ako píše Misto, podľa lesného zákona je tam vjazd na bicykli povolený, takže Lesná stráž ti nemá dať za čo pokutu.
V praxi by som na tú značku Zákaz vjazdu kašlal.
Ja osobne pochybujem, že by sa vlastníkovi hentakej lesnej cesty na konci koncovej dediny chcelo absolvovať určovanie dopravného značenia.
Toto je posledný pohľad na streetview, vkotrik, je tá značka tam niekde alebo ďalej v lese?
EDIT: Teraz rozmyslam, ci to nepribudlo pri tej rampe. Ta tabulka s textom je urcite nova a ten zakaz neviem, ci tam predtym bol.
To, že pod zákazovú značku pridali ešte extra zákaz pre cyklistov urobili len preto podľa mňa, lebo ľudia nevedia, že tie zákazové značky pre autá platia aj pre bicykle.
U nás v Sestrčskej doline (Malatiná - Bukovina) je tiež zákaz vjazdu, ale na tabuli je pekne uvedené, cyklistom vjazd povolený.
https://www.autoviny.sk/novinky/123970/videli-ste-cyklistov-jazdit-aj-za-touto-znackou-aj-cyklisti-dostavaju-pokuty-za-porusenie-dopravnych-predpisov
Neviem ci uplne chapem ten priklad, ale N2002 bola uz davno presmerovana tak, aby jej trasa neviedla cez pozemky, kde je jazda zakazana (+ majitel nesuhlasi so zmenou). Cize ak myslis cyklistov, ktori nadalej jazdia priamo popri letisku, tak ti pravdaze porusuju predpisy a nemaju moznost vyhovarat sa to, ze je to znacena cyklocesta
Osobne poznám uja, ktorý si takú značku osadil, že zákaz parkovania a vjazdu. Ani jeho pozemok to nie je. Ale ide mu tadiaľ prístupová cesta ku chate a potrebuje tam kľud.
Asi treba ignorovať, ak tam nie je vyznačená ťažba a úplný zákaz vstupu.
Bola presmerovana na offroad. To je akoze riesenie? A je to v podstate nedavna udalost. Dlhe roky sa jazdilo do toho zakazu okolo letiska. Dokonca opravili tu panelku.
skor si myslim ze ten kto si taku znacku osadi nevie ze plati aj pre cyklistov. a niekto mozno vie a prave preto ju osadi