Doteraz sme preberali vojnu pomiešanú s debatami o Ficovi, Matovičovi a spol., ale snáď sa táto téma ujme a ďalšie príspevky súvisiace s inváziou Ruska na Ukrajinu už budeme preberať tu, možno pomôžu aj moderátori a budú to presúvať sem. Keďže začala predvolebná kampaň na naše septembrové voľby, tieto dve témy by si zaslúžili žiť oddeleným životom.
Veď aj BBC Planet sa už venuje predátorom v tomto biotope:
Bol som v 2014. Moskva a Petrohrad celkom fajn. Kaukaz, ktorý bol hlavný cieľ kvôli Elbrusu pekný, ale ľudia tam žijú ako u nás po 2. sv. vojne. Dediny vyzerajú podobne ako naše cigánske osady, ľudia serú vonku, bežne nemajú tečúcu vodu. Nie je tam moc o čo stáť. Aj od tej Mosky alebo Petrohradu stačí odísť pár km a je to veľmi podobné. Bol som raz, viac nemusím. Radšej navštívim iné štáty.
Ja som bol 2x v Petrohrade, tie pamiatky su uchvatne a celkovo sa mi to mesto velmi pacilo. Ale nemyslim si, ze som bol v Rusku...Petrohrad nie je Rusko.
Bol som 3x v Novomoskovsku, kamiónom v 2003 r. Nikdy viac, do dnes mám nedobrý pocit pri tých spomienkach. Pred každým mestom búdka s policajtami, také tankovanie napr.
aj z pojazdnej cisterny. Na železničnom prejazde okrem závor aj cca metrová oceľová bariéra, ktorá sa zdvihla. niečo ako padací most. Z colnice večer ísť do mesta bolo bez priepustky nemožné. Vyclenie trvalo týždeň. Pri jednej preprave dokonca s kolegom cestoval pridelený voľajaký komisár, z bieloruskej hranice až na vyclenie, ako dozor nad tovarom (v cisterne) Fakt disciplíny made in ru.
Uvediem jeden prípad, čo som sa nedávno dozvedel.
V našej firme robí upratovacie služby firma, v ktorej je zamestnaná pani, ktorá pochádza z Ruska, z Ufy. Vyštudovaná učiteľka literatúry. Manžel takisto vzdelaný človek. Na Slovensku robí zámočnícke práce. Prišli sem ešte pred 02/2024. Mimochodom jej syn, je hráčom SVK extraligy v hokeji. A to bol vlastne aj primárny dôvod, prečo sem pred časom prišli.
Občas chodia aj "domov" do Ruska, navštíviť rodinu. (Slovo domov som dal schválne do úvodzoviek).
Keď tam boli naposledy, tak tam nezotrvali toľko času, koľko si naplánovali. Manžel po pár dňoch povedal, že stačí návštevy, ideme domov. Z rodiny mu povedali, ale veď tu ste doma. A on: "Nie, my tu nie sme doma".
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Je to veľká krajina, sú tam veľké rozdiely v kultúre, životnej úrovni, náture etnikách atď. no nedá sa to paušalizovať a vyťahovať len to čo sa hodí do krámu.. Tiež by sme našli podobné rozdiely aj v iných , prípadne vyspelých krajinách.
Je to veľká krajina, sú tam veľké rozdiely v kultúre, životnej úrovni, náture etnikách atď. no nedá sa to paušalizovať a vyťahovať len to čo sa hodí do krámu.. Tiež by sme našli podobné rozdiely aj v iných , prípadne vyspelých krajinách.
No veď daj nejakú príhodu z Ruska, aby sI to vyvážil. Určite ich máš mnoho, súdiac podľa tvojich slov.
No ja neviem, čo by si také chcel čítať, v časti, kde som bol som si nevšimol žiadne všeobecne známe a popisované úlety, ktoré vyspelý svet už nepamätá, úplne normálna civilizovaná krajina, upravené centrum , parky, je pravda, že tie kontrasty tam bolo vidieť v neveľkej vzdialenosti od centra občasné pozostatky starých rozpadnutých budov, alebo bytovky bez upravenej fasády, no také sú ešte aj u nás.. Po ceste ma prekvapilo veľké množstvo svetelných križovatiek s odpočítavaním. Nejaký čas po tom ako som sa vrátil, prebehla slovenskými správami senzačná správa, že v našej metropole uvádzajú do skúšobnej prevádzky prvú svetelnú križovatku s odrátavaním. (V Martine v tom čase už mimochodom boli ak si dobre spomínam ) Tiež som bol prekvapený výstavbou sídlisk, myslím, že to bola okrajová časť Obminsk, neviem už presne. No bol som krátko a nenavštívil som viac miest nato aby som mohol viac hodnotiť . Moskva/Leningrad je samozrejme iný svet. Ale to som sa vzdialil pointe tejto témy.
Ja som v Rusku stravil takmer dva roky (2000-2002). Vela casu som stravil v Moskve, bol som v Peterburgu aj kade tade. Zil a pracoval som v meste Dubna cca 130km severne od Moskvy.
Uz vtedy korupcia ako svina, doslova vsade, maso balene do novin (ktore si si musel priniest), biedne platy, stredna vrstva ako ju pozname tu tam nebola. Len skorumpovanci a mafosi a potom chudobni ludia (aj intelektuali). Nikdy by som tam nesiel zit, clovek tam nema ziadnu hodnotu.
Ja som v Rusku stravil takmer dva roky (2000-2002). Vela casu som stravil v Moskve, bol som v Peterburgu aj kade tade. Zil a pracoval som v meste Dubna cca 130km severne od Moskvy.
Uz vtedy korupcia ako svina, doslova vsade, maso balene do novin (ktore si si musel priniest), biedne platy, stredna vrstva ako ju pozname tu tam nebola. Len skorumpovanci a mafosi a potom chudobni ludia (aj intelektuali). Nikdy by som tam nesiel zit, clovek tam nema ziadnu hodnotu.
S tým mäsom baleným v novinách, si mi pripomenul jeden zážitok v Moskve. Zatúlali sme sa kamsi na perifériu a tam na zastávke električky na takom rozkladacom stolíku predávali kurčatá, boli iba ošklbané. S očkami, hrebienkom, vnútornosťami, nožičkami. Proste komplet, iba boli bez peria. Poukladané na kope. Vedľa zastávky bol novinový stánok a tam si tí, čo chceli kurča, kúpili nejaké noviny a do nich si kúpené kurča zabalili. V električke si potom mal možnosť vidieť cestujúcich, ktorí mali v zrolovaných novinách pod pazuchou kúpené kurča, ktorému z jednej strany novín trčala hlava (aj s hrebienkom a mútnymi očami) a z druhej strany nohy. Uplný bizár.
A takých zážitkov mám odtiaľ viac........a viac ma tam dobrovoľne nik nedostane.
Ja som bol 2x v Petrohrade, tie pamiatky su uchvatne a celkovo sa mi to mesto velmi pacilo. Ale nemyslim si, ze som bol v Rusku...Petrohrad nie je Rusko.
Zalezi. Ja som bol v Petrohrade cca 6 rokov dozadu. Pamiatky fajn, ale zaujalo ma, ze na niektorych sidliskach su kadibudky. Dostal som od miestnych vysvetlenie, ze viacero domov ma v cinziaku 1 hajzel pre cele poschodie. Nieco ako v starych pavlacovych domoch u nas. A castokrat aj tam, kde nie, tak su stupacky v tak dezolatnych stavoch, ze si miestni radsej vykopu latriny vonku. Ale napadlo mi, ze hmm a toto je snad asi ta civilizovanejsia cast ruska. Poznam vela ludi, ktori sa z platonickej lasky k rusku naucili po rusky a vytriezveli z nej nasledne po neturistickej navsteve maticky rus.
Páni, trošku citu s tými príbehmi prosím. Toto keď sa dostane k DJ, pri skandovaní "Rusko je múdre, Rusko je krásne, Rusko je vyspelé!!!" dostane inak krutý kŕč do pästičky ...
Tak ja som bol cisto len ako turista, do predmesti sme nesli. Prvykrat z Helsiniek vlakom ako student. Ubytovanie v takej nejakej low-cost ubytovni. Zachody na chodbe. V kabinke popolnik a vedla nadoba na toaletak, ktory sa nesmel splachovat. Neskutocne sa bili tie dva smrady, ale aspon clovek dlho nevysedaval Ale uz cesta tam bola zaujimava. Na hraniciach vlak zastavil, nastupili policajti. Asi 15 minut sme stali. Potom sme len videli ako z vlaku vyletela batozina, za nou doslova vyletel nejaky chlapik. Potom vysli policajti s obuskami v ruke. A o chvilu sa vlak pohol. Netusim, co to bolo za cloveka alebo je to tam bezne..ale hned sme si povedali, ze na tomto vylete budeme sekat dobrotu. Ale potom sme sli do baru a ten sok z rozdielu cien alkoholu vo Finsku a v Rusku nase plany trochu nabural
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
aj z pojazdnej cisterny. Na železničnom prejazde okrem závor aj cca metrová oceľová bariéra, ktorá sa zdvihla. niečo ako padací most. Z colnice večer ísť do mesta bolo bez priepustky nemožné. Vyclenie trvalo týždeň. Pri jednej preprave dokonca s kolegom cestoval pridelený voľajaký komisár, z bieloruskej hranice až na vyclenie, ako dozor nad tovarom (v cisterne) Fakt disciplíny made in ru.
V našej firme robí upratovacie služby firma, v ktorej je zamestnaná pani, ktorá pochádza z Ruska, z Ufy. Vyštudovaná učiteľka literatúry. Manžel takisto vzdelaný človek. Na Slovensku robí zámočnícke práce. Prišli sem ešte pred 02/2024. Mimochodom jej syn, je hráčom SVK extraligy v hokeji. A to bol vlastne aj primárny dôvod, prečo sem pred časom prišli.
Občas chodia aj "domov" do Ruska, navštíviť rodinu. (Slovo domov som dal schválne do úvodzoviek).
Keď tam boli naposledy, tak tam nezotrvali toľko času, koľko si naplánovali. Manžel po pár dňoch povedal, že stačí návštevy, ideme domov. Z rodiny mu povedali, ale veď tu ste doma. A on: "Nie, my tu nie sme doma".
Ale asi nie v úvodzovkách
Nie , nenasli. Preto sa volaju vyspele.
https://x.com/DakdaR22/status/1806265660005040511
No ja neviem, čo by si také chcel čítať, v časti, kde som bol som si nevšimol žiadne všeobecne známe a popisované úlety, ktoré vyspelý svet už nepamätá, úplne normálna civilizovaná krajina, upravené centrum , parky, je pravda, že tie kontrasty tam bolo vidieť v neveľkej vzdialenosti od centra občasné pozostatky starých rozpadnutých budov, alebo bytovky bez upravenej fasády, no také sú ešte aj u nás.. Po ceste ma prekvapilo veľké množstvo svetelných križovatiek s odpočítavaním. Nejaký čas po tom ako som sa vrátil, prebehla slovenskými správami senzačná správa, že v našej metropole uvádzajú do skúšobnej prevádzky prvú svetelnú križovatku s odrátavaním. (V Martine v tom čase už mimochodom boli ak si dobre spomínam
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
S tým mäsom baleným v novinách, si mi pripomenul jeden zážitok v Moskve. Zatúlali sme sa kamsi na perifériu a tam na zastávke električky na takom rozkladacom stolíku predávali kurčatá, boli iba ošklbané. S očkami, hrebienkom, vnútornosťami, nožičkami. Proste komplet, iba boli bez peria. Poukladané na kope. Vedľa zastávky bol novinový stánok a tam si tí, čo chceli kurča, kúpili nejaké noviny a do nich si kúpené kurča zabalili. V električke si potom mal možnosť vidieť cestujúcich, ktorí mali v zrolovaných novinách pod pazuchou kúpené kurča, ktorému z jednej strany novín trčala hlava (aj s hrebienkom a mútnymi očami) a z druhej strany nohy. Uplný bizár.
A takých zážitkov mám odtiaľ viac........a viac ma tam dobrovoľne nik nedostane.
Zalezi. Ja som bol v Petrohrade cca 6 rokov dozadu. Pamiatky fajn, ale zaujalo ma, ze na niektorych sidliskach su kadibudky. Dostal som od miestnych vysvetlenie, ze viacero domov ma v cinziaku 1 hajzel pre cele poschodie. Nieco ako v starych pavlacovych domoch u nas. A castokrat aj tam, kde nie, tak su stupacky v tak dezolatnych stavoch, ze si miestni radsej vykopu latriny vonku. Ale napadlo mi, ze hmm a toto je snad asi ta civilizovanejsia cast ruska. Poznam vela ludi, ktori sa z platonickej lasky k rusku naucili po rusky a vytriezveli z nej nasledne po neturistickej navsteve maticky rus.