Bol som tam v pondelok popoludní a áno, zapisoval som sa a áno, tie značky tam boli.
Úplna debilita, ktorá iba ukazuje, akí sú tí snsáci tupí...
Aj ti vysvetlili čo tým zapisovaním sledujú? Lebo nepoznám žiadnu legislatívu, že keď sa niekde zapíšeš, tak môžeš porušiť zákaz vjazdu. To ti vydajú nejakú priepustku čo máš zo sebou, alebo aký iný význam má ta evidencia.? A čo sa tam vlastne všetko uvádza? Iba meno. Alebo tam chcú aj číslo OP alebo RČ? V dobe GDPR by ma zaujímalo čo s tými údajmi robia ďalej. Ako ich archivujú ako ich skartujú. Lebo niekto si zase niečo vymyslel.
Joli, to sú páni z SBS, nie z SVP. Im je to podľa ma úplne jedno, skrátka dostali takú úlohu, tak ju plnia. Mám s nimi už niekoľko rokov iba dobré skúsenosti, milí páni, rád s nimi vždy hodím reč. Ak sa dobre pamätám, chceli iba meno. A jasné, samozrejme, že zapísanie na vrátnici nijako neoprávňuje k porušovaniu tej zákazovej značky, ale nejakú logiku by som pri Tarabovi nehľadal. Aj tak tie značky nikto nerešpektuje, jazdili tam cyklisti aj autá a kamióny so štiepkou, je to iba formalita, ktorá podľa mňa zase o pár dní zmizne.
Teraz sa zase do medii dostala cyklotrasa na Vajnorskej. Nechcem sa teraz vyjadrovat k tomu boju co prebieha.
Zarazil ma vsak udaj, ze mesacne nou prejde 40 000 cyklistov. Chcel som vediet, ci je to pravda, tak tu je zdroj:
Tie dáta celkom prekvapili, dnes som viezol staršieho kolegu v aute tam aj späť po nábreží okolo univerzity, bolo cca 10 hodín, stretli sme len 3 cyklistov.
Tak sme sa bavili o tom ako je to vyťažené. Nevedel som odpovedať, tieto grafy pomôžu s prehľadom.
Keby tam boli tie nizsie zlte sikme plastove oddelovace aj s tercikmi dajme tomu kazdych 10 metrov, tak by to bolo tiez v pohode a aspon by nehrozilo poskodenie pneu / disku / napravy / chladica / olejovej vane. Maximalne by to schytal naraznik od tych tercikov.
Nerozumiem tomu. Vari tiež patríš medzi tých, ktorí na aute vrážajú do obrubníkov? Fakt nerozumiem tomu typu výhrad, že sa na tom poškodzujú autá. Fakt si neviem predstaviť, ako je možné si na tých obrubníkoch poškodiť auto, ak venuješ pozornosť šoférovaniu a nie instagramu.
Mne sa tie oddelovače nepáčia vizuálne, ale argument, že sa na nich môže poškodiť auto, je scestný - veď práve na to tam sú, aby sa auto nepozorného šoféra poškodilo o obrubník a nie o cyklistu.
Ak je ich vidiet, tak samozrejme do nich vodic nema co vrazit. Ja si len pamätam, ze ked som tadial siel vecer, tak ich vidiet nebolo. Bol to sivy beton a nebolo to oznacene. Ale to bolo v zaciatkoch. Snad uz taketo "detaily" dotiahli. Pokial je to riadne oznacene ako prekazka na ceste, tak to samozrejme lepsie chrani cyklistu ako nizsi plastovy obrubnik a zaroven to neohrozuje ani cyklistu a ani motoristu. Btw. ak prekazka na ceste nie je riadne oznacena, tak motorista moze nechcene ohrozit cyklistu prave kvoli narazu na tu neocakavanu prekazku.
Dnes mi na Parickovej, po cyklochodniku, ktory je od cesty oddeleny obrubnikmi, siel oproti cavo autom a ked som mu gestom naznacil, ze ci nevidi kde je, tak sa len usmieval ako debilko. Pripominam, ze siel navyse do protismeru, lebo Parickova je v tom useku jednosmerka. Niektori ludia jednoducho nie su mentalne dostatocne vybaveni na vedenie motoroveho vozidla a je asi jedno ci obrubniky budu, alebo nie.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Celé tie obrubníky sú jedna veľká fušerina, tak isto aj značenie okolo nich, keďže chýba potrebné značenie a to čo tam je teraz je čistá amatérska kolotočarina.
Celé tie obrubníky sú jedna veľká fušerina, tak isto aj značenie okolo nich, keďže chýba potrebné značenie a to čo tam je teraz je čistá amatérska kolotočarina.
Aký je rozdiel medzi týmto obrubníkom, ktorý vymedzuje priestor cyklopruhu a jazdného pruhu pre autá a obrubníkom, ktorý vymedzuje cestnú komunikáciu od chodníka?
Pričom ani v tom druhom prípade nie sú obrubníky farebne odlíšené a bez odraziek. Teda všade sú rovnako šedé bez inej úpravy.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
JOLI už som to tu raz dával. Dokonca s obrázkami, môžeš si to pohľadať. Ale prosím
1/ Podľa STN 73 6110 na ceste pre vozidlá sa musí nachádzať vodiaci prúžok (obrubník/0,25m priestor/0,25m hrubý vodiaci prúžok - tá čiara na boku cesty, iste ju poznáš). Dokonca to je aj v ukážke, ktorú do TP085 zapracovala Cyklokoalícia (nedodržali vlastný manuál?).
2/ označenie z ktorej strany sa má prekážka obchádzať (obrubník) keď začína a opozornenie na prekážku. Určite si to už videl.
3/ chýbajúce zvislé značenie. V momente, keď tam nie je, cyklista zo zákona nemusí využívať cyklotrasu, môže si jazdiť po ceste. (Doteraz vlastne neviem, aký to má právny status). Takže ak sa to vybudovalo za viac ako 700 tisíc € (účet stále nie je konečný), tak tie značky tam mali byť
4/ niekto si nezameral reálny stav pred vytvorením projektu, nikto to po dobudovaní projektu neskontroloval (nezameral reálny skutkový stav po dokončení), až laická verejnosť na to musela upozorniť a vďaka tomu nie sú dodržané šírkové pomery podľa normy. Ako to je možné? Vždy sa po dokončení robí skutkové zameranie, či to sedí s projektom. Ďalšia fušerina. Alebo úmysel? Ak by som chcel konšpirovať. Chýba 0,5m, aspoň čo som všade zachytil.
Jano1987 body 1/ az 3/ nie su pravdive. Zrejme vychadzas zo starsej normy. Pouzitie DZ upravuje napr. TP117 z 2023, ktore uvadzaju o.i. "V obci sa vonkajšie okrajové čiary vymedzujúce okraj vozovky spravidla nevyznačujú – okraj vozovky má byť rozoznateľný na základe stavebných prvkov, najmä obrubníka a/alebo odvodňovacieho zariadenia. " Obrubniky su certifikovany stavebny vyrobok a nie prekazka. ZDZ sice niekomu chyba aby mohol buzerovat cyklistov ale v zmysle uvedeneho TP tiez nie je povinne. Novsie STN ale zaviedli dalsie nezrovnalosti, takze je momentalne navrhovanie silne neprehladne.
4/ su tvoje dojmy, ktore ciastocne mozu zodpovedat realite, ale aj nemusia.
Jano, Jano, prečo vypisuješ veci,o ktorých nič nevieš ... Dunning–Kruger efekt v praxi ... trepeš dva na tri, píšeš blbosti.
Napíšem pre iných, nie pre Jano1987, lebo on mi tu aj tak bude hustiť svoje trolovčiny:
Ad 1:
STN 73 6110 bola prijatá neskôr ako bola zriadená tá cyklotrasa, takže dosť logicky nemohlo byť DZ projektované podľa nej (a je to irelevantné aj vecne, lebo norma tie čiary neprizatuje všade, ale v určitých prípadoch).
TP085 nevypracovala Cyklokoalícia, nie je to "ich vlastný manuál". TP vydala SSC a vypracoval ju Dopravoprojekt. Cyklokoalícia k nemu mala dosť veľa výhrad.
POD, resp. určovanie dopravného značenia, sa už ani nerobí podľa TP085, ale podľa TP117 a TP118, ktoré ju v otázkach dopravného značenia nahradili. TP085 sú v otázkach TP zastaralé, treba ich aktualizovať podľa novšie prijatých TP, odborná verejnosť už po tom rok volá, ale nemá to kto zaplatiť.
Netuším, čo je "vodiaci prúžok", asi myslíš vodiacu čiaru. Tá nemusí byť na všetkých cestách (veď ani nie je), Sú dané pravidlá, kedy áno, kedy nie. Na Vajanského tam, kde sú tie oddelovače, nemusia byť.
Ad 2: To nie je v tomto prípade povinné.
Ad 3. To nie je v tomto prípade povinné. Iba dodám, že je to dokonca zámer, šetrí sa na zbytočných značkách a okrem toho cieľom aktuálnych dokumentov vyhláška 30/2020, TP 117 a TP118 je odstrániť značkový smog z našich ciest a toto je presne ono.
Ad 4. Toto je obľúbený argument hejterov. Iba v skratke:
Kreslilo sa to do existujúcich starších dokumentov, ktoré boli nesprávne o pár centimetrov na niektorých miestach (nie všade!). Tie staršie dokumenty mali potrebné súhlasné stanoviská aj keď tam boli chyby. Mesto to nekontrolovalo a nerobilo nejaké nové zamerania, to nerobí nikto, nie je to v ľudských a úradníckych silách. Postupuje sa takto v stovkách prípadov (ak nie v tisíckach, za tie roky): ak má POD potrebné štátne pečiatky v zmysle zákonov, tak sa určovanie DZ a ďalšie detaily riešia už na jeho základe. Ak sa niekde ukáže chyba, tak sa opravuje dodatočne, je to efektívnejšie ako vždy vypracovávať nové a nové dokumentácie. Tu tomu bolo tak isto, Len tu sa to veľmi amplifikovalo vďaka petrolheads a politikom, ktorí to vytiahli a vyťahujú, aby si zarobili politické body. Ono totiž v niektorých úsekoch už aj predtým tie pruhy, čo tam boli, boli mimo normy - ale to vtedy žiadnemu Janovi 1987 či Mažgútovi nevadilo, lebo to sa týkalo áut, nie bicyklov.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Úplna debilita, ktorá iba ukazuje, akí sú tí snsáci tupí...
Aj ti vysvetlili čo tým zapisovaním sledujú? Lebo nepoznám žiadnu legislatívu, že keď sa niekde zapíšeš, tak môžeš porušiť zákaz vjazdu. To ti vydajú nejakú priepustku čo máš zo sebou, alebo aký iný význam má ta evidencia.? A čo sa tam vlastne všetko uvádza? Iba meno. Alebo tam chcú aj číslo OP alebo RČ? V dobe GDPR by ma zaujímalo čo s tými údajmi robia ďalej. Ako ich archivujú ako ich skartujú. Lebo niekto si zase niečo vymyslel.
Obocie domalujes, rozum nie.
https://dennikn.sk/minuta/4230209/
Vidim, ze takych je tam viac . . .
Zarazil ma vsak udaj, ze mesacne nou prejde 40 000 cyklistov. Chcel som vediet, ci je to pravda, tak tu je zdroj:
Bratislava udaje z cykloscitacov zverejnuje v ramci opendata.
Agregovane mesacne data su tu:
https://data.bratislava.sk/pages/cykloscitace
Niektore cykloscitace su dostupne aj ako denne datove sety za posledny mesiac (napr. ten na dolnozemskej je tu)
https://data.bratislava.sk/pages/senzor-dolnozemska
https://data.bratislava.sk/pages/senzor-vajanskeho-nabrezie
Davam to sem, keby niekto z vas hladal kolko ludi prejde denne v Bratislave po roznych cyklotrasach.
PS: Neviete niekto kde je presne na Vajnorskej ten cykloscitac umiestneny ? Mapu ich umiestnenia som na opendata nenasiel.
Tak sme sa bavili o tom ako je to vyťažené. Nevedel som odpovedať, tieto grafy pomôžu s prehľadom.
"Bratislava dá námietku proti výzve štátu na odstránenie obrubníkov z cyklotrasy na Vajanského nábreží."
https://dennikn.sk/minuta/4245564
Správne, držím im palce!
Mne sa tie oddelovače nepáčia vizuálne, ale argument, že sa na nich môže poškodiť auto, je scestný - veď práve na to tam sú, aby sa auto nepozorného šoféra poškodilo o obrubník a nie o cyklistu.
Aký je rozdiel medzi týmto obrubníkom, ktorý vymedzuje priestor cyklopruhu a jazdného pruhu pre autá a obrubníkom, ktorý vymedzuje cestnú komunikáciu od chodníka?
Pričom ani v tom druhom prípade nie sú obrubníky farebne odlíšené a bez odraziek. Teda všade sú rovnako šedé bez inej úpravy.
1/ Podľa STN 73 6110 na ceste pre vozidlá sa musí nachádzať vodiaci prúžok (obrubník/0,25m priestor/0,25m hrubý vodiaci prúžok - tá čiara na boku cesty, iste ju poznáš). Dokonca to je aj v ukážke, ktorú do TP085 zapracovala Cyklokoalícia (nedodržali vlastný manuál?).
2/ označenie z ktorej strany sa má prekážka obchádzať (obrubník) keď začína a opozornenie na prekážku. Určite si to už videl.
3/ chýbajúce zvislé značenie. V momente, keď tam nie je, cyklista zo zákona nemusí využívať cyklotrasu, môže si jazdiť po ceste. (Doteraz vlastne neviem, aký to má právny status). Takže ak sa to vybudovalo za viac ako 700 tisíc € (účet stále nie je konečný), tak tie značky tam mali byť
4/ niekto si nezameral reálny stav pred vytvorením projektu, nikto to po dobudovaní projektu neskontroloval (nezameral reálny skutkový stav po dokončení), až laická verejnosť na to musela upozorniť a vďaka tomu nie sú dodržané šírkové pomery podľa normy. Ako to je možné? Vždy sa po dokončení robí skutkové zameranie, či to sedí s projektom. Ďalšia fušerina. Alebo úmysel? Ak by som chcel konšpirovať. Chýba 0,5m, aspoň čo som všade zachytil.
4/ su tvoje dojmy, ktore ciastocne mozu zodpovedat realite, ale aj nemusia.
Napíšem pre iných, nie pre Jano1987, lebo on mi tu aj tak bude hustiť svoje trolovčiny:
Ad 1:
STN 73 6110 bola prijatá neskôr ako bola zriadená tá cyklotrasa, takže dosť logicky nemohlo byť DZ projektované podľa nej (a je to irelevantné aj vecne, lebo norma tie čiary neprizatuje všade, ale v určitých prípadoch).
TP085 nevypracovala Cyklokoalícia, nie je to "ich vlastný manuál". TP vydala SSC a vypracoval ju Dopravoprojekt. Cyklokoalícia k nemu mala dosť veľa výhrad.
POD, resp. určovanie dopravného značenia, sa už ani nerobí podľa TP085, ale podľa TP117 a TP118, ktoré ju v otázkach dopravného značenia nahradili. TP085 sú v otázkach TP zastaralé, treba ich aktualizovať podľa novšie prijatých TP, odborná verejnosť už po tom rok volá, ale nemá to kto zaplatiť.
Netuším, čo je "vodiaci prúžok", asi myslíš vodiacu čiaru. Tá nemusí byť na všetkých cestách (veď ani nie je), Sú dané pravidlá, kedy áno, kedy nie. Na Vajanského tam, kde sú tie oddelovače, nemusia byť.
Ad 2: To nie je v tomto prípade povinné.
Ad 3. To nie je v tomto prípade povinné. Iba dodám, že je to dokonca zámer, šetrí sa na zbytočných značkách a okrem toho cieľom aktuálnych dokumentov vyhláška 30/2020, TP 117 a TP118 je odstrániť značkový smog z našich ciest a toto je presne ono.
Ad 4. Toto je obľúbený argument hejterov. Iba v skratke:
Kreslilo sa to do existujúcich starších dokumentov, ktoré boli nesprávne o pár centimetrov na niektorých miestach (nie všade!). Tie staršie dokumenty mali potrebné súhlasné stanoviská aj keď tam boli chyby. Mesto to nekontrolovalo a nerobilo nejaké nové zamerania, to nerobí nikto, nie je to v ľudských a úradníckych silách. Postupuje sa takto v stovkách prípadov (ak nie v tisíckach, za tie roky): ak má POD potrebné štátne pečiatky v zmysle zákonov, tak sa určovanie DZ a ďalšie detaily riešia už na jeho základe. Ak sa niekde ukáže chyba, tak sa opravuje dodatočne, je to efektívnejšie ako vždy vypracovávať nové a nové dokumentácie. Tu tomu bolo tak isto, Len tu sa to veľmi amplifikovalo vďaka petrolheads a politikom, ktorí to vytiahli a vyťahujú, aby si zarobili politické body. Ono totiž v niektorých úsekoch už aj predtým tie pruhy, čo tam boli, boli mimo normy - ale to vtedy žiadnemu Janovi 1987 či Mažgútovi nevadilo, lebo to sa týkalo áut, nie bicyklov.
Dávam si pohov, užívajte víkend.
EDIT: Žigo, díky, si ma predbehol