Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftivast napísal:
A co je na tom tvrdeni podla teba polopravda ? imho je to neodskriepitelny fakt, bez ohladu na to co si o tom myslime ...

ty naozaj nevidis ziadny rozdiel vo Ficovom odvolani Simecku a v tom, ze vtedajsia opozicia odmietla vymenovat za predsedu vyboru pre ludske prava hajlujuceho neonacistu ktoremu sud uz raz rozpustil politicku stranu (a neskor ho aj pravoplatne odsudil za "prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd") ?
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 10:45:16
013
Nie, ja sa pýtam na konštatovanie, že Kotletu odmietli vymenovať za predsedu uz neviem ktorého výboru, resp. co je na tom polopravda ...
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 10:48:24
10
arrow_leftblackpyros napísal:
Na kadrovanie v demokracii su urcene volby, ludia vo volbach rozhodnu, ktore "kadre" posunu do vykonu moci. Nemusi sa nam pacit, aki ludia sa po volbach dostanu k moci, no ak si ich obcania raz zvolia, tak nie je na politikoch vlady, aby urcovali, ktory predstavitel opozicie bude kde sediet - to si ma urcit samotna opozicia. Vsetci ti politici riadne presli cez slobodne, demokraticke volby, tak Simecka ako aj vtedy Blaha a Kotleba.

Presne ako som čakal, žiadne konkrétne dôvody, len "kádrovanie" bez bližšieho vysvetlenia a neprimerané rovnítko medzi osobami, ktoré sa +- zhodujú akurát v tom, že ich možno považovať za politikov. Očakával by som skôr argument typu o čo sme prišli, keď Blaha alebo Kotleba nesedeli na nejakej stoličke, ktorú chceli. Lebo ten prvý menovaný napr. teraz jednu pomerne výnosnú bez problémov má, kedykoľvek poviem že ľudia čo ho tam zvolili sú rozumu mdlého (veľmi diplomaticky povedané) a dá sa povedať akurát to, že jeho prínosom je akurát robenie hanby kade chodí. On by ten interný korekčný mechanizmus paradoxne vôbec nebol na škodu, lebo momentálne vidíme ako takmer každý dement ktorého "ľudia zvolili" má funkciu - a bohužiaľ vidíme aj to, aké následky to má ...
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 10:55:12
010
arrow_leftfoobar napísal:
ty naozaj nevidis ziadny rozdiel vo Ficovom odvolani Simecku a v tom, ze vtedajsia opozicia odmietla vymenovat za predsedu vyboru pre ludske prava hajlujuceho neonacistu ktoremu sud uz raz rozpustil politicku stranu (a neskor ho aj pravoplatne odsudil za "prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd") ?

Ja ten rozdiel nozaj vidim a ako obcan uplne suhlasim, ze tie dovody su uplne ine, ale ty naozaj nevidis, ze ten hajlujuci neonacista, ktoreho nemusime mat radi, presiel vtedy riadnymi, dekomratickymi, slobodnymi volbami a obcania rozhodli, ze bude nasledujuce volebne obdobie sediet radsej v parlamente ako v base a ze teda vo vybore, ktory po volbach po dohode pripada opozicii ma sediet ako predseda ten, ktoreho si urci opozicia a nie vladna vacsina?

Pretoze o tom je presne system brzd a protivah a je uplne jedno ci sa narusuje zo "spravnych" alebo "nespravnych" dovodov - podstatne je, ze sa narusuje a to je zle? A ze ked sa meria rovnakym metrom, tak sa pomenuva samotne narusenie?
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:03:01
02
:y:
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:03:17
00
Ten palec patril gebula aby bolo jasné.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:04:10
00
arrow_leftgebula napísal:
Očakával by som skôr argument typu o čo sme prišli, keď Blaha alebo Kotleba nesedeli na nejakej stoličke, ktorú chceli.

Argument som tu uz podal niekolkokrat opakovane - este raz polopate: Narusa sa tym system brdz a protivah, ktory je v demokracii posvatny. Koalicne pozicie si ma urcovat koalicia, opozicne opozicia. To, kto bude sediet v koalici, a kto v opozicii, neurcuju politici, ale obcania vo volbach.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:06:54
00
https://www.youtube.com/watch?v=-gAYECINbSs&t=183s

Naposledy upravil KINGofFAILS dňa 20.12.2024 - 12:59:48, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:11:11
00
blackpyros Takže je v poriadku, keď sa tam politik dostal síce na základe slobodných volieb, ale na základe klamstiev, na základe koalície, ktorú koalíciou nenazval a tak vlastne porušil volebné pravidlá, lebo nesplnil kvórum 7% (napr. aktuálne SNS). Alebo rieši niečo úplne iné, ako to čo bolo predvolebnou témou a na čo dostal mandát a teraz sa tomu vôbec nevenuje. Takéhoto politika máme teda nechať celé volebné obdobie napokoji a vystaviť mu vysvedčenie až pri ďalších voľbách? Potvrdzujeme teda, že platí Paškovo "Vyhraj voľby, môžeš všetko"? Takto by sme mohli zrušiť všetky pasáže v ústave, kedy môžu občania vyslovovať svoj názor na štátnu moc, povedzme verejným zhromažďovaním.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:15:33
04
arrow_leftgebula napísal:
On by ten interný korekčný mechanizmus paradoxne vôbec nebol na škodu, lebo momentálne vidíme ako takmer každý dement ktorého "ľudia zvolili" má funkciu - a bohužiaľ vidíme aj to, aké následky to má ...

To co si zelas ty, ale uz neni demokracia, teda vlada vacsiny, ale autoritarsky rezim - vlada korekcneho mechanizmu, nejakeho korektora, ktory akoze bude urcovat, co ako ma byt na zaklade nejakeho vyssieho dobra, proti zelaniu vacsiny. IMHO nebezpecne ale zato, mas plne pravo si zelat system, kde nerozhoduje vacsina v slobodnych volbach.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:18:11
00
Tak za ministra vnútra môžeme dosadiť aj vraha, len aby to neohrozilo systém protiváh-to bude teda brzda! Systém vyhraj volby môžeš všetko.
Mimochodom u nás sa to už aj deje keď sa významné funkcie štátu dosadzujú trestne stíhaní ľudia.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:19:47
00
To, že bude mať výkonnú funkciu hociaký dement, ktorý dostal zhodou okolností v celoslovenských voľbách toľko hlasov že by o 3 porazil posledného miestneho poslanca na sídlisku Horné Panelákovce nie je systém bŕzd a protiváh, to je skôr prístup podobný umiestneniu bedne granátov do výbehu makakov, alebo slávny poľský koncept Teraz ku*wa my!!!. A je celkom zarážajúce ale aj dosť vecí vysvetľujúce, že systém bŕzd a protiváh sa extra tuho rieši pri úplných banalitách (tupý politický nominant namiesto iného tupého politického nominanta), ale pri totálnom rozbití deľby moci je považovaný za úplne prebytočnú banalitu ...
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:23:16
01
To co si zelas ty, ale uz neni demokracia, teda vlada vacsiny, ale autoritarsky rezim - vlada korekcneho mechanizmu, nejakeho korektora, ktory akoze bude urcovat, co ako ma byt na zaklade nejakeho vyssieho dobra, proti zelaniu vacsiny. IMHO nebezpecne ale zato, mas plne pravo si zelat system, kde nerozhoduje vacsina v slobodnych volbach.

Čo je prosím toto za dríst? Aký autoritársky režim? Korekčný mechanizmus je keď už sa bavíme polopate to, aby neriadil rezort úplný dement, ale niekto aspoň trošku príčetný (a určité schopnosti alebo kvalifikácia sú príjemným bonusom). Človek by po viac ako 30 rokocho budovania demokracie očakával, že niečo také je úplná samozrejmosť - akurát aktuálne dianie dokazuje že to tak ani len náhodou nie je ...
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:30:56
06
arrow_leftlukjur napísal:
blackpyros Takže je v poriadku, keď sa tam politik dostal síce na základe slobodných volieb, ale na základe klamstiev, na základe koalície, ktorú koalíciou nenazval a tak vlastne porušil volebné pravidlá, lebo nesplnil kvórum 7% (napr. aktuálne SNS). Alebo rieši niečo úplne iné, ako to čo bolo predvolebnou témou a na čo dostal mandát a teraz sa tomu vôbec nevenuje. Takéhoto politika máme teda nechať celé volebné obdobie napokoji a vystaviť mu vysvedčenie až pri ďalších voľbách? Potvrdzujeme teda, že platí Paškovo "Vyhraj voľby, môžeš všetko"? Takto by sme mohli zrušiť všetky pasáže v ústave, kedy môžu občania vyslovovať svoj názor na štátnu moc, povedzme verejným zhromažďovaním.

Netvrdim, ze je v poriadku klamat vo volbach* ani ze je v poriadku tvrdenie "Vyhraj volby a mozes vsetko", paradoxne system brzd a protivah, ktoreho sa zastavam ako posvatnej kravy demokracie, presne zabranuje tomu, aby niekto vyhral volby a mohol vsetko.
Paradoxne, prave ludia, ktori obhajuju tvrdenie, ze kadrovanie politkov politikmi je mozne, ak dovody su "spravne", schvaluju, aby si politici mohli po volbach robit, co chcu, proti voli vacsiny obcanov.

*Vsetci pozname to porekadlo: Oklam ma raz, hanba tebe, oklam ma znova, hanba mne. Ak politik oklame obcanov, je na nich, aby ho uz opatovne nezvolili. Ak si opakovanie volia klamara - je to zial vola vacsiny. Dokial tu mame demokratcike a slobodne volby, nevidim v tom zasadny problem, aj ked sa mi to nemusi osobne pacit, lenze presne o tom je demokracia- nie o tom, co sa paci mne, ale co sa paci vacsine.

Dokocna som samozrejme aj za to, ze ak politik oklame volicov prvy krat, tito maju moznost ho odstranit aj predcasnymi volbami, ktore maju mat plne pravo vyvolat aj obcania referendom.
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:32:24
00

No ja napr "ideu pravej demokracie" vnimam aj tak, ze na jednu stranu nebudeme "klamat a podvodmi dosahovat ciele", a sucasne aj ze "platia nejake nepisane ale vseobecne akceptovane pravidla" ako napr ano, ze predseda/clen ludskopravneho vyboru nebude clovek co hladi genocidu, popieranie zakl ludskych prav a podobne.

A prave naopak, ked zacneme sa hrat na to, ze "kazdy ma pravo na vsetko", tak si tu demokraciu a jej ducha pekne rozoberame - pretoze zrazu ministerka kultury "ma pravo urcovat co je kultura a co nie" a kedze vyhrala volby zvysok ma akorat tak suchat nozkami. Alebo blaha si moze otvorene a systematicky propagovat rezim popierajuci zakladne ludske prava na pode narodnej rady a prokuratura/sudy tvrdia "skutok sa nestal" zatial co aktivista je perzekvovany za strhavanie zlocineckych symbolov z verejnych miest a podobne.

Nie, "slusna/liberalna" demokracia je postavena aj na nejakych nepisanych pravidlach - napr tolerancie, slusnosti, odbornosti, respektovania. Ak toto budeme relativizovat tak - aj za komunizmu sme mali predsa demokraciu. Aj nackovia/fasisti mali (obdoby) parlamentov.... Demokracia neznamena, ze ked vacsina povie, ze mensina je podradna a treba ju vyhladit, tak to treba nasledovat. Alebo ze ked si demokraticky zvoleni politici uzakonia ze ich zlociny niesu zlociny tak ze sa tomu mame prizerat a akceptovat to....
Zobraziť komentár 20.12.2024 - 11:33:34
56

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up