Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
Ale ano po prepadoch z rokov 2017, 2022….ma uz nechava vsetko chladnym, nepredal som ani vtedy takze cakam na svoje urcene exit hodnoty a dovtedy neriesim
Kedze vacsina mojho portfolia je proor of stake tak to cakanie tiez nieco zaraba
A cast je natazene ethereum ktore som v podstste vytazil len za cenu elektriny kedze miningovy rig som stihol predat len o 3stovky lacnejsie ako ma stalo ho poskladat 😂😎 to bol moj najpodarenejsi exit 😂😂 trosku lutujem toho chalana co to odomna kupil…ten to kupoval prilis neskoro/ moc kratko pred koncom proof of work na eth…
A aj ta cena elektriny je otazna kedze nam to vykurovalo celu zimu byt 😂 takze nedoplatok na elektrine ale preplatok 400€ na kureni 😂😎
clxno1 nemas co zavidiet… ja tam mam tak na jednu garsonku niekde na konci sveta na vychode… ak uz investujes do nehnutelnosti tak tvoje investicie / majetok je nasobne vacsi ako ten moj flusanec 😂
Konfucius 1520
to len tak vyzera BTC tvorí 10% portfolia a TSLA tiež len 10%, zvyšok vratane ETH je pod 1% a všetko ostatne je v americkych indexoch
treba rozlišovať medzi kryptom a bitcoinom. používat BTC na nelegalne veci asi nebude najvhodnejšie kedže každa jedna tranzakcia je navždy verejne zaznamenana a dohladatelna, cash je ovela lepšia voľba.
ak chces ziskat rýchly vhlad do problematiky tak odporúčam tuto hodinovú minisériu v ktorej sa dozvies všetko podstatne https://procbitcoin.cz/
Tento mlady genius menom Elichai pracoval pre MOSAD,a jeho aktualizacia implementacie v juni 2021 spravila taky ofuk v crypte,ako nikdy predtym.Spolu s nim spolupracovali aj ini z Izraelskej univerzity, aj pajko, ktory uskutocnil prvu konferencie o crypte v usa Yonatan Sompolinsky.
to len tolko,ze nie je vsetko o bitcoine,nakupoch apod. preto aj Kaspa vyletela tak,kde je,lebo stoja za nou typci z BTC github komunity
čiže ako všetko ostatne akcie, zlato, nehnuteľnosti .. akurát prvý krat v histórii niečo take prišlo z dola a nezarobil na tom tradičný finančný svet, chapem že to kde koho nasere
1, usecase bude to čo meny už davno neplnia a to je uchovávateľ hodnoty to platí pre nas v EU a zapadnom svete, v krajinach 3 sveta kde žije väčšina populácie to už dnes je stabilnejšie ako ich vlastné meny + nezabudaj že vačšine nema pristup k bankovému účtu.
1btc bude vždy 1btc, pozri sa na a M2 zasobu doláru tam máš stabilitu - stabilnu stratu hodnoty, 80% dolárov vzniklo za posledné 2 roky
Zároveň platí že s rastúcou kapitalizáciou klesá volatilita.
realny use case je mat aktívnum ktoré nepotrebuje 3 stranu a nikto ti ho nevie zobrat, zaroven možeš posielat akúkolvek velkú hodnotu kam kôlvek na svete v sekundach až minútach bez poplatkov, skus napr. vo fiat svete poslat 10tisíc z EU do US alebo do nejakej krajiny 3 sveta
https://www.youtube.com/watch?v=7bOo3zLFhEk&ab_channel=JackMallers
ako bolo spomenute vyššie toto platí pre každé aktívum a nema to žiadny súvis s konečným počtom. To že to má konečný limit je jedno z najdoležitejších vlastností
myslel som že v dobe ked inštitucie pumpuju miliardy denne do ETF, nakupujú ho dochodkove fondy, v niektorých krajinach je davno zavedeny ako legal tender a v US je nastole pridanie tohto aktíva do rezerv už nebude treba vysvetlovat že to naozaj nie je ani ponzi ani pyramída
za posledne 2 roky vzniklo presne 1% dolarov
Máš pravdu. Je to len bublina.
BTC má určite svoje výhody, ktoré však podľa mňa drvivá väčšina obyčajných ľudí nepotrebuje. Posielame (fyzické osoby) pravidelne niekde po svete tisíce eúr? Podľa mňa nie. Toto anonymné posielanie vyhovuje možno tak špekulantom a obchodníkom na čiernom trhu. Že je BTC nezávislý od vlád a svetých bánk? To vážne? Stačí zdaniť zisk z kripta a už ti klepú po prstoch. Ďalej stačí, že si niekto ako MUSK uprdne (povie, že tesla kupuje BTC) a BTC sa rozkolíše aj o 10 percent. No a potom sú tu takí veriaci, ako napr ty, ktorí to nakúpili za lacno a tešia sa z toho, koľko na tom zarobili. Zarobil si na tom vtedy, ak si to predal a za tie zatracované FIAT peniaze to minul. Pokiaľ to máš niekde v peňaženke, alebo nebodaj u brokera, sú to len virtuálne zisky.
Neviem, či by som raz chcel v obchode platiť menou, ktorá kľudne zmení svoju hodnotu za deň aj o desiatky percent. BTC stabilný určite nie je.
a rast M2 plusminus dlhodobo koreluje s nominalnym rastom produktu NH, takze mnozstvo BTC bude v buducnosti korelovat akurat tak s produktom Marsu...
Kumulatívna inflácia v USA:
5 rokov (2020–2025): 21,9%
10 rokov (2015–2025): 36,5%
15 rokov (2010–2025): 49,4%
20 rokov (2005–2025): 63%
a to bereme dolár ako "najtvrdšiu" menu
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
BTC má určite svoje výhody, ktoré však podľa mňa drvivá väčšina obyčajných ľudí nepotrebuje. Posielame (fyzické osoby) pravidelne niekde po svete tisíce eúr? Podľa mňa nie. Toto anonymné posielanie vyhovuje možno tak špekulantom a obchodníkom na čiernom trhu. Že je BTC nezávislý od vlád a svetých bánk? To vážne? Stačí zdaniť zisk z kripta a už ti klepú po prstoch. Ďalej stačí, že si niekto ako MUSK uprdne (povie, že tesla kupuje BTC) a BTC sa rozkolíše aj o 10 percent. No a potom sú tu takí veriaci, ako napr ty, ktorí to nakúpili za lacno a tešia sa z toho, koľko na tom zarobili. Zarobil si na tom vtedy, ak si to predal a za tie zatracované FIAT peniaze to minul. Pokiaľ to máš niekde v peňaženke, alebo nebodaj u brokera, sú to len virtuálne zisky.
Neviem, či by som raz chcel v obchode platiť menou, ktorá kľudne zmení svoju hodnotu za deň aj o desiatky percent. BTC stabilný určite nie je.
"Väčšina ľudí nepotrebuje posielať tisíce eur po svete"
Nie každý dnes pravidelne posiela peniaze medzinárodne, ale pre milióny ľudí je to realita. Napríklad migranti, ktorí posielajú peniaze rodinám domov, často platia vysoké poplatky cez banky alebo služby ako Western Union. Bitcoin umožňuje prevod peňazí takmer okamžite a za zlomkové náklady – bez sprostredkovateľov. To je veľká výhoda, najmä v krajinách s nestabilnými menami alebo bankovým systémom.
"Anonymné posielanie vyhovuje špekulantom a čiernemu trhu"
Bitcoin nie je úplne anonymný, ale pseudonymný. Všetky transakcie sú verejne dostupné na blockchaine, čo znamená, že ich možno sledovať. Áno, niektorí môžu zneužiť technológiu, ale to isté platí pre hotovosť, ktorú čierny trh používa oveľa častejšie. Hlavnou výhodou BTC je sloboda: možnosť posielať peniaze bez cenzúry, čo je dôležité napríklad pre ľudí žijúcich v represívnych režimoch.
"Stačí zdaniť zisk z kripta a si pod kontrolou"
Zdanenie ziskov je prirodzené pri každom majetku, či už ide o nehnuteľnosti, akcie alebo kryptomeny. To však nemení fakt, že Bitcoin funguje bez centrálneho ovládania. Žiadna vláda nemôže kontrolovať jeho sieť, infláciu alebo ponuku. Toto je kľúčová výhoda, najmä v čase, keď vlády čelia inflačným krízam a znehodnocujú fiat meny. Pričom trend je prave opačný, v ČR nedávno dorovnali pravidla k akcia, tj časový a hodnotový test. po 3 rokoch oslobodený od dane a do 100k/rok bez zdanenia aj pred uplynutím 3r.
Musk a volatilita BTC"
Volatilita BTC je prirodzená pre nový a rastúci trh. Je pravda, že trh reaguje na udalosti ako vyjadrenia známych osobností, no s rastom adopcie a trhovej kapitalizácie sa volatilita znižuje. Pri porovnaní: zlato bolo tiež nestabilné počas svojej cesty za uznaním ako uchovávateľa hodnoty. Ak sa Bitcoin rozšíri ako globálna rezerva, jeho volatilita bude klesať.
"BTC máš v peňaženke a sú to len virtuálne zisky"
Tento argument platí pre každý investičný nástroj – nehnuteľnosti, akcie či dlhopisy. Hodnota je "virtuálna", pokiaľ ju neprevedieš do inej formy. Ale BTC je unikátny tým, že ho môžeš použiť priamo – kúpiť tovar, zaplatiť služby alebo si uchovať bohatstvo mimo tradičného finančného systému. Pre mnohých je práve táto nezávislosť kľúčová.
Nie každý dnes pravidelne posiela peniaze medzinárodne, ale pre milióny ľudí je to realita. Napríklad migranti, ktorí posielajú peniaze rodinám domov, často platia vysoké poplatky cez banky alebo služby ako Western Union. Bitcoin umožňuje prevod peňazí takmer okamžite a za zlomkové náklady – bez sprostredkovateľov. To je veľká výhoda, najmä v krajinách s nestabilnými menami alebo bankovým systémom.
...
"BTC máš v peňaženke a sú to len virtuálne zisky"
Tento argument platí pre každý investičný nástroj – nehnuteľnosti, akcie či dlhopisy. Hodnota je "virtuálna", pokiaľ ju neprevedieš do inej formy. Ale BTC je unikátny tým, že ho môžeš použiť priamo – kúpiť tovar, zaplatiť služby alebo si uchovať bohatstvo mimo tradičného finančného systému. Pre mnohých je práve táto nezávislosť kľúčová.
Tak si nám to tu pekne rozpísal
"Tento argument platí pre každý investičný nástroj " - áno, ale mne to pripadá, že len krypto maniaci majú potrebu dokazovať tým ostatným, že ten ich nástroj je ten naj.
"Ale BTC je unikátny tým, že ho môžeš použiť priamo" - asi som to nepochopil. Bežné peniaze nemôžem použiť priamo a jedine BTC áno? Ty platíš v potravinách s BTC?
Na Alze sa to dá, ok. A teda tie potraviny ako, hm? Daj rodine na večeru sypačky alebo darčeky a povedz im, že ty veríš len v krypto.
Blacis tu na nespravnom hrobe
cez qerko v každe reštauracii, rohlik.cz nahodí kredity za krypto každu chvilku, je možne že už je to nahodene nesledujem to