Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte, chystám sa pred sezónou prvykrát na svojom HT-čku meniť plášte a pri tej príležitosti by som odrazu chcel ušetriť nejaký ten gram na kolesách a rozhodujem sa, či vymením default ťažké duše za tubolito, alebo mám prejsť na bezdušáky. Mám pocit, že čím viac hľadám k tomu nejaké info, čo by bolo pre mňa vhodnejšie, tým viac sa neviem rozhodnúť. Najskôr som bol napevno v tom, že idem do bezdušákov (na základe toho, že to jazdia takmer všetci na mtb), ale stretol som sa aj s odporúčením, že pokiaľ nejazdím žiadne veľké terény (čo je môj prípad, mám ten bike ako univerzál na všetko, čo v mojom prípade je aj veľa asfaltu) tak bezduše mi budú skôr na príťaž - častejšie úniky vzduchu, dolievanie mlieka a to, čo ma najviac odrádza riziko striekajúceho mlieka, ktoré skončí na oblečení. Je pravda, že po 2 rokoch jazdenia, čo mám súčasný bike som neriešil defekt, neviem, či je to tým, že tam mám nejakú odolnejšiu dušu a či by to isté platilo, kebyže tam nahodím tenkú tpu dušu. Bol by som vďačný za každú radu skúsenejších, čo by ste mi viac odporúčili, prípadne uviedli plusy a mínusy oboch variant.
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 19:19:02
00
ja som zobral na black friday tpu od tubolita. spravil som si zo zvedavosti taky kvazi test. na ht do lesa som nahodil bezduse a dirtak tpu. bezduse su teraz niekde na polovici tlaku a tubolito je asi na 90%. kazdopadne nikdy som nemal nejak s bezdusakmi problem (striekajuce mlieko) a moja skusnost bola taka ze pocet defektov oproti beznej dusi zasadne klesol. resp defekt bol ale mlieko zalepilo.
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 19:40:02
03
mlieko do plasta, tubolito na ram :-)
ja s TPU trosku bojujem. pokial je v plasti a nieco ho prepichne tak TPU prepichne tak isto ako butyl. tie testy cim prezentuju vyssiu odolnost su blbost lebo v realite nenastanu. mozno tak cvaknutie o rafik TPU znesie viac. TPU mi napr. po prepichnuti trnom sfukla ovela rychlejsie ako butyl. co doteraz nemam odskusane je lepenie defektu v terene (treba ine lepidlo ako na butyl, flaky su len postrihane kusky TPU duse) no v navode sa pise - cakat pol hodinu. viem ze kedysi tie samolepiace nedrzali. dierku co som zalepil doma lepidlom, drzi dlhodobo. neskusal som ci staci chvilka ako pri butylke a po nafuknuti sa flak pritlaci o plast a drzi.

tak isto ako som sa ucil zit s bezdusakmi, tak sa ucim aj s TPU (nosim ako nahradnu dusu, uz som par krat pouzil na dojazd domov), butyl je istota, tu nosim napr. teraz v zime pre istotu.
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 20:03:07
00
K tým bezdušákom mám ešte konkrétne otázky, čo sa týkajú používania, v ktorých nemám jasno:
1. Ako často je potrebné dolievanie mlieka, je potrebné plášť v nejakých intervaloch aj zhadzovať a čistiť ho zvnútra?
2. Keď mám defekt a budem potrebovať knot, slúži už taký zaknotovaný plášť iba na dojazd domov a potom musím kúpiť nový plášť, alebo s tým knotom môžem plnohodnotne jazdiť ďalej trebárs celú sezónu?
3. Gusto, keď máš mlieko v plášti a tpu na ráme, mám to chápať tak, že dušu viem dať v teréne aj do zamliekovaného plášťa? :)
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 20:17:19
00
pouzivam bezduse 5 rokov na mtb a nic z toho co pises (častejšie úniky vzduchu, dolievanie mlieka a to, čo ma najviac odrádza riziko striekajúceho mlieka, ktoré skončí na oblečení.) som bezne pocas sezony este nezazil ... unik nie je o nic vacsi ako pri dusi (na mtb niekedy nedofukujem aj mesiac), mlieko nedolievam lebo nemusim (po roku otvorim plast a mlieko tam furt je tekuté), to ze na mtb pichnes sa v 99% ani nedozvies a ked prerazis tak ze treba knot, tak nic nestrieka lebo pri 1,2bar jednoducho nema preco striekat ... s knotom je plast opraveny a mozes s knotom jazdit kym plast nezderies
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 20:24:56
03
Gusto0: mne na tie zelene panaracer duse, co asi su tiez nieco take, fungovali parksajd rychle zaplaty, tie co len nalepis a ides
PeterK2 : ako ktory tmel, niekto nevydrzi ani mesiac, ine vydrzia dlhsie, ale povacsine tak pol roka mozno, ale dost zalezi ako ti nasava plast. Knot mozes nechat tak, vydrzi. Do zamliekovaneho plasta dusu das, len je to cele nechutne potom :D Moze sa stat, ze dusu uz potom neodlepis aj (zalezi na typu tmelu). Ale ak je dobre popraskovana, tak by to malo ist.
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 20:26:50
01
Gusto0 Tuto jesen som TPU lepil asi 6-krat 😀 urcite netreba cakat pol hodinu. To lepidlo schne velmi rychlo. Minutka-dve a je hotovo. Lepenie je komfortnejsie ako pri butyle. Kedze je to plast, v terene je mozne pouzit Parktool samolepiace zaplaty. Drzia na nich velmi dobre.
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 20:41:58
01
jachmel tieto? https://www.mtbiker.sk/shop/servis/oprava-dusi-a-plastov/park-tool-pt-gp-2-sada-samolepiacich-zaplat-na-duse-6-ks-p219925.html?itm_medium=forum#description

PeterK2 jasne, dusa (je jedno aka) ide do zatmelovaneho plasta (tmel samozrejme vylejes, ak mas utries handrou, vreckovkou) v pripade ze je diera velka aj na dva knoty :-D raz som dokoncil vyjazd s dvoma knotmi - diera tak 1cm. dal som stym este par jazd zo zvedavosti ale nemal som z toho dobry pocit. s beznou dierou zaknotovanou jednym knotom som dojazdil viacero plastov. ak musim pouzit dusu, tak po prijazde domov ju vyberiem a hned vyumyvam, aby na nej nezaschlo mlieko - taka dusa sa potom dost blbo pouziva. v tomto mi pridu TPU lepsie - lahsie sa umyju od mlieka
ono sa zda ze s bezdusakmi je babracka, aj ma to chvilu nebavilo, no potom som sa skusil vratit k dusiam a vydrzalo mi to mesiac :-D s bezdusakmi to chce ziskat prax, potom ti to uz pride v pohode. hlavne valivy odpor a jazdne vlastnosti su uplne niekde inde. a napr. minuly rok som neriesil ani jeden defekt. len som raz dolial mlieko - sfuknes, vyberies jadro ventilu, dolejes, strcis handicku do ventilu nech sa utrie mlieko, das naspat jadro a nafukas.
ale prehovarat ta nebudem - ak nemavas defekty a necitis potrebu skusat nieco ine tak kasli na to. vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. kludne skus ked chces tie TPU duse. to ta bude stat len tie duse + lepiacu sadu a sam uvidis.
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 21:23:37
00
Ano, tieto. Daju sa kupit aj samostatne.
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 21:28:41
01
Kamarat na TPU duse pouziva samolepiace z decathlonu a ze drzia https://www.decathlon.sk/p/311179-274076-sada-samolepiacich-zaplat-na-opravu-duse.html
Zobraziť komentár 11.01.2025 - 21:38:32
00
Neviem ako niekto môže povedať že bezdusovy systém je pre niekoho nepotrebný len z dôvodu že nejazdí ťažký terén.

Cieľom bezdusoveho systému je znížiť riziko defektu na 0 a ak nejaký dostanem (to už musí byť väčší defekt) tak ho pomocou knotu rýchlo opravím. Pretože nemusím zhadzovať plášť a a teda absolvovať celý ten proces ako s dušou.

Po druhé vďaka bezdusovemu systému môžem voziť nižšie tlaky v kolesách a vďaka tomu mám lepšiu priľnavosť v členitom teréne

Tie nevýhody čo si popísal, som nikdy nezažil.

Predpokladám že ani s TPU dušami sa nedostaneš na také nízke tlaky pri nízkom riziku defektu ako pri bez dušovom systéme.
Zobraziť komentár 12.01.2025 - 06:26:22
01
EroF1: s tpu dusou budes mat vacsi objem vzduchu v plasti, nez pri bezdusaku s mliekom :)
Zobraziť komentár 12.01.2025 - 08:44:49
00
S TPU asi aj záleží od konkrétnej značky. Počul som, že keď majú plastový ventil a v teréne pri fúkaní moc lomcuješ pumpou, môžeš ho zlomiť. A vraj CO2 tieže nie je úplne super na TPU. No hlavne, že som si kúpil TPU ako náhradnú dušu k bezdušovým setupom na cestu aj gravel, pričom na gravel amám aj CO2 ?. Viete mi, prosím, poradiť nejaké lepenie na TPU?
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 12:00:07
00
A vraj CO2 tieže nie je úplne super na TPU.
co2 -70c lokalne vymrazi tpu a to sa nemoze potom roztahovat pod tlakom, cize sa zdeformuje ci roztrhne. pomaly napustat to by snad slo.
parktl lepaky su fajn na mtb tlaky, na vyssie uz klasicky tpu lepidlo+zaplaty
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 13:49:59
00
A vieš poradiť aj nejaké konkrétne lepidlo v malo balení?
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 14:56:15
00
keyboard_arrow_up