Prosím vás taktiež o veci na ktoré si dať pri kúpe pozor - čomu sa vyvarovať, čo odporúčate za komponenty atď..
Priznám sa, do horákov sa nevyznám ani trochu - vždy som jazdil len cestu a teraz mám gravel takže prosím o radu, resp. odkazy na konkrétne bajky. Čo som si prešiel fórum, videl som pozitívne ohlasy na RADON značku, avšak čo sa komponentov týka vôbec netuším na čo si dať pozor.
Vopred vďaka za pomoc
posledný komentár: 15. 3. 2015 o 11:27
Značka Radon (nemám osobnú skúsenosť) naozaj pomer cena výkon bezkonkurenčnú ponuku. Bezne za svoj budget dostaneš približne základnú výbavu. Pri bazarovom biku to bude lepšie.
Ale výberový proces si urob sám.
To je dosť divná otázka..
na take švihanie pokarpatoch malých jej stačí bike na zdvihoch 100mm , nebude taký tažký ako na 130kach a pojde lepšie za pedálom,
v tom rozpočte maju všetky nove fully hlinikový rám a su pomerne ťažké, okolo 15kg čo sa taká žienka do kopcov dosť nadrie.
takže s tým rozpočtom by som pohladal radšej na bazare niečo lahke a jazdene.
Keď sa bližšie pozrieš na komponenty, tak si myslím, že všeobecne ani jede bike nie je osadený vyslovene zle, teda tak, že nebude na jazdenie po Karpatoch funkčný. Každý ti ale povie niečo iné, ja som zo skúsenosti "fanúšik" vidlíc Rock SHox a bŕzd a pohonu Shimano (konkrétne XT). Ale to neznamená, že iné značky sú zlé, tam treba prihliadať na modelový raz produktu, jeho funkčnosť/cenu, servisovateľnosť atď. Aj Sram som mala a radili to dobre
Druhé sú pre mňa najdôležitejšie kolesá pretože sú tiež drahé a dosť ovplyvňujú pocit pri jazdení, ich hmotnosť rozhoduje atď a kvalitné náboje sú na nezaplatenie ale povedzme, že toto rekreačný jazdec nerieši, lebo však každé kolesá sa točia. Ja by som preferovala jednoznačne DT Swiss aj za cenu orecha na Sram kazetu, takže zase mi vychádza SKEEN TRAIL AL 8.0.
Ale poďme na užívateľsky aj pre rekreanta, resp. pre každého cyklistu dôležitý komponent a to sú brzdy, pretože ak ti nepreradí alebo vidlica dobre "nevidlí"
Ďalšia vec, na ktorú sa z hľadiska komfortu užívania prihliada je hmotnosť biku, tu je víťazom SKEEN TRAIL 9.0. Vidlica Fox Performance, komplet na Shimane, ako celok je to kandidát na víťaza
Takže si teraz podľa mňa budeš klásť otázku, že ak máš na výber dva biky na hranici rozpočtu za 1 800 eur a jeden za 1 500, čo menej dostaneš resp. aký kompromis spravíš kúpou toho lacnejšieho. Až taká katastrofa to nebude, sú tam dobré komponenty stredných tried, za tú cenu veľmi dobrý bicykel.
Ale iný človek ti možno napíše niečo úplne iné
A pri kúpe z bazára je to otázkou dlhých hodín hľadania v ponuke bikov vo veľkosti, ktorá je vhodná pre jazdca. Čo som to prebehla narýchlo, tak tých "esiek" je tu málo, ale to som vravím, narýchlo hľadala.
https://www.mount7.com/liv-intrigue-1-2023.html
Tak jedna vec je čo chce, druhá aké sú reálne možnosti. Ja si myslím, že vieme nájsť bike s rovnakou geometriou ktorý si niekde vyskúša (alebo aspoň s podobnou) a vieme objednať ten radon. A alternatíva k tvojim návrhom tieto?:
https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/fullsuspension/slide-trail/slide-trail-80-2024/
https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/fullsuspension/skeen-trail/skeen-trail-90-2024/
resp majú AL verziu aj carbonovú. Okrem váhy, je niečo ešte čo by som pri výbere mal pre ňu zvážiť?
Do tých topolčian to nie je blízko
Ak tomu dobre rozumiem, tak ani jeden nie je na výber hliníkový alebo karbónový, ale tieto oba biky majú karbónový predný rámový trojuholník a hliníkovú zadnú stavbu, to sa robieva bežne. Ten Skeen trail 8 je celohliníkový ako aj Slide 7.
Tak bike ti musí v prvom rade sedieť veľkosťou a geometriou rámu a kategóriou čo najviac spĺňať požiadavky na štýl jazdenia a terénu, kde ho budeš väčšinu času používať.
Čo sa týka komponentov, tak vyzerá, že vidlicu a tlmič to má rovnakú ako ten Radon Skeen trail 7 za 1 500 eur, rovnako sú oba celohliníkové,... ostatné komponenty povedzme, že porovnateľné. Ak bude pocit, že tým, že ten Canyon je vyslovene myslený ako ženský bike tak je taký kompaktnejší na nízkych ľudí, nemusíš ani skracovať rajdy a podobne, plus je zložený a funkčný, v zmysle stačí len nasadnúť a ísť tak v pohode. Osobná skúsenosť zvykne presvedčiť.