Zipsik, ohrievanie vody nocnym prudom je fakt trochu divne. Na druhej strane, kombinacia fotovoltaiky s bateriou (ci uz virtualnou alebo fyzickou) a tepelneho cerpadla moze uz byt zaujimava alternativa. Ja mam este plyn (kedze som to tak kupil), ale par znamych ma tuto kombinaciu a mesacne naklady na elektriku, vykurovanie a ohrev teplej vody su +- 30 EUR. Zalezi od toho, aku to bude mat zivotnost, ale ak sa bavime o 15+ rokoch, tak je to imho najefektivnejsie riesenie.
hej len ak sa bavíme o fotovoltike tak je najlepšie predhriať si 150-200 litrový kotol cez deň.
Ak sa bavíme o FVE s fyzickou batériou platí to isté + je teda možnosť ohrevu aj v noci z batérie.
Ale to ani v jednom prípade nevyžaduje nočný prúd
My máme komplet elektrický dom zatiaľ bez FVE a ročná spotreba je na úrovni 9-10MWh. Keď som si robil prepočet že koľko by som ušetril v prípade dvojtarifu oproti našej terajšej DD2 vychádzalo to len na necelých 50€ ročne, čo je moc málo v porovnaní s obmedzeniami ktoré dvojtarif prináša
a akonáhle sa na tie obmedzenia vykašleš a používaš všetko aj počas vysokej tarify tak by som pri dvojtarife dokonca zaplatil ešte viac
Takže u mňa je riešenie FVE ideálne s fyzickou batériou