Ale veľmi rád by som vyskúšal karbónové kvôli tej spomínanej redukcii vibrácií, a komfortu. Lebo mávam problémy s bolesťou dlaní pri dlhšom zjazdovaní. Len sa toho bojím.
Rozmýšľam teda nad týmito: https://eu.oneupcomponents.com/products/aluminum-handlebar
Hlavne sa to deje na obidvoch materiáloch, či karbón, či hliník....rozdiel sú hliníkové a karbónové kolesá. Hliníkové kolesá zlomil asi každý, alebo vytvoril únavu okolo niplov s mikrotrhlinami. Ale karbónové kolesá lámu len najväčší palbiči. Zvyčajne ľudia čo nevedia skákať ako ja napríklad a zrazu si dajú gumidžús a myslia si ako im to už ide a zistia, že gap dĺžky 3m a 10m je sakra rozdiel. A vykašľali sa na progres medzi tým.....Len mne hlava zatiaľ ani po gumidžúse nepustí viac ako 3m, takže stále dopadám na čistotku.
Pri karbóne je skôr problém s dodržiavaním uťahovacích momentov, hliník na toto nie je taký háklivý. Na druhej strane, na karbóne ide opraviť menšie poškodenie, na hliníku je to väčšinou "totálka".
Karbonove rajdy by som asi nechcel opravovat. Mna bolievali fest ruky v zjazde, potom som dal karbonove rajdy a zmizlo to, resp. vyznamne sa to zredukovalo. Ale mohlo to by ciastocne aj tym, ze su ine. Karbonovy rafik sa da znicit velmi lahko doskokom na hranu, co hliniku vadi len malo. Do bajkparku je karbovy rafik zbytocne nosit. Resp. akykolvek drahy rafik
V podstate to je tak...karbón po doskoku na hranu sa rozláme a je neopraviteľný. Hliník sa len poskladá a z kolesa vznikne taký polmesiačik. Ak má človek doma primerane veľkú nákovu, tak ten ráf vie lahunko vyťukať a primerane jazdiť ďalej ??
No zasa aká rana to musí byť aby človek zrušil karbónový ráfik... Bol som 2x pritom ako sa podarilo niekomu zrušiť karbón ráfik, a teda sa divím že povolili iba ráfky 😅 pritom preliacit hliníkový nieje zas az také umenie...
mno, zalezi asi aky rafik. nejaky EN/DH asi.
takto dopadol hlinikovy rafik pri naraze v cca 25kmh do statickej prekazky a to este asi nieco odtlmila karbonova vidla karbon by to podla mna rozchodil
vyrovnas?
Ale veľmi rád by som vyskúšal karbónové kvôli tej spomínanej redukcii vibrácií, a komfortu. Lebo mávam problémy s bolesťou dlaní pri dlhšom zjazdovaní. Len sa toho bojím.
Rozmýšľam teda nad týmito: https://eu.oneupcomponents.com/products/aluminum-handlebar
Hlinikove riaditka som zlomil dvoje , ale bolo to davno, verim, ze dnes sa vyrabaju lepsie. Jedny som zlomil Azonic, to som si pekne rozflakal koleno, doteraz ma pobolieva.
Teraz mam par rokov karbonove Easton Havoc, dotahujem ich tak akurat, som spokojny
Pri "lamavosti" treba brat do uvahy, ako daleko isiel vyrobca s odlahcenim. Vsetci spotrebitelia sa nahanaju za extra lahkymi komponentami, a potom vyplakavaju ze to prasklo. Ak je na rajdoch z karbonu stena hruba 1mm, mozu byt vlakna aj z neviem akym modulom , prasknu. Takisto aj triple butted technologia pri hliniku, kde pri predstavci ma hlinik 2 mm a na konci 0,8 mm, asi nebudu tie prave na "skakanie" zo skaly.
Neverim ze poctivo spravene, tazke karbony s 2 -2,5 mm stenou ...a obdobne masivne hlinikace by sa ocitli v takomto nejakom videu...
Najväčší problém je, že všetci si spravia záver len z toho daného momentu zlomenina... Už nikoho nezaujíma a nerieši čím si tie riaditka prešli predtým, koľko pádov a nárazov už pohltili... Zlomiť sa určite dajú aj poctivo spravené masívne riaditka, ale určite to nebude hneď na prvý pokus...
tiež je pravda že naživo som videl viacej polámaných hliníkových komponentov ako karbónových...
ja len doplnium...drviva vacsina popraskanych a polamanych karbonovych dielovu mna v dielni bola znackova... a to hlavne tie extra lahucke a extra drahe..
na karbóne ide opraviť menšie poškodenie, na hliníku je to väčšinou "totálka".
U karbonovych riaditok je to tiez totalka. Pri sucasnych cenach karbon opravovni je to nerentabilne. Osobna skusenost. Neoplatilo sa davat opravovat ani Tune rajdy a to sa bavime iba o nastiepeni konca po pade na chodnik.
.. pravda, treba momenty dodržiavať. Všetko na rajdoch 2nm a predstavec 4-5
Presne tu je "kameň úrazu" mnohých zlyhaní karbónových komponentov. Uťahovače moment. Málokto používa momentový kľúč a ešte menej domácich "kutilov" číta návody. Potom sú karbonové riaditka, sedlovky a predstavce montované z nesprávnym momentom, lebo však inak to nemôže držať. Na karbonové komponenty však stačí použiť správnu karbónovú pastu na trecia spoje a hľa, odrazu sa sedlovka nezasúva ani pri oveľa nižšom momente utiahnutia. Keď niekomu neznalému poviem, že brzdové páčky mám dotiahnuté iba 1,5 - 2Nm tak sa na mňa pozerá ako na blázna. Navyše udávaný uťahovací moment je väčšinou maximálny moment na ktorý sa môže uťahovať.
Je to príjemné, keď pri náraze sa brzda trochu pretočí, rovnako je aj príjemné ak je páka dotiahnutá veľmi citlivo a nepretočí to len náraz, ale napríklad aj silné brzdenie dolu strmou pasážou. A keď sa ti tak pri strmom zjazde pretočí smerom nadol páka. Je to veselý pocit. ?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Uhoľ pohľadu.
Mne zas na bajk nesmú karbónové rajdy.
Presne pre toto a xxx podobných videí:
https://youtube.com/shorts/k34_yP3ew_g?si=1j_90Eg475umjXla
Rozmýšľam teda nad týmito:
https://eu.oneupcomponents.com/products/aluminum-handlebar
takto dopadol hlinikovy rafik pri naraze v cca 25kmh do statickej prekazky a to este asi nieco odtlmila karbonova vidla
vyrovnas?
To uz hranici s paranojou
Pohladaj tiez videa ako polamali hlinikove rajdy.
To video som uz videl, ale nevieme kolkokrat a ako padol, kde s nimi uptra tresol o strom a podobne.
20 rokov jazdim karbonove rajdy, bazarove, cinske a aj nove. Alu by som na bajk uz nedal.
Ak sa budem stale bat, ze mi nieco praskne… tak doma na gauci s nadvahou a dvoma bajpasmi budem urcite spokojnejsi.
Ak mas obavu o pevnost, kup rajdy s priemerom 35 to je overkill na XC. Teraz mam PRO Tharsis carbon mini rise. Brutalne pevne.
Mne zas na bajk nesmú karbónové rajdy.
Presne pre toto a xxx podobných videí:
https://youtube.com/shorts/k34_yP3ew_g?si=1j_90Eg475umjXla
Rozmýšľam teda nad týmito:
https://eu.oneupcomponents.com/products/aluminum-handlebar
Teraz mam par rokov karbonove Easton Havoc, dotahujem ich tak akurat, som spokojny
Neverim ze poctivo spravene, tazke karbony s 2 -2,5 mm stenou ...a obdobne masivne hlinikace by sa ocitli v takomto nejakom videu...
tiež je pravda že naživo som videl viacej polámaných hliníkových komponentov ako karbónových...
77designz, 4 sezóny, pravda, treba momenty dodržiavať. Všetko na rajdoch 2nm a predstavec 4-5
U karbonovych riaditok je to tiez totalka. Pri sucasnych cenach karbon opravovni je to nerentabilne. Osobna skusenost. Neoplatilo sa davat opravovat ani Tune rajdy a to sa bavime iba o nastiepeni konca po pade na chodnik.
Presne tu je "kameň úrazu" mnohých zlyhaní karbónových komponentov. Uťahovače moment. Málokto používa momentový kľúč a ešte menej domácich "kutilov" číta návody. Potom sú karbonové riaditka, sedlovky a predstavce montované z nesprávnym momentom, lebo však inak to nemôže držať. Na karbonové komponenty však stačí použiť správnu karbónovú pastu na trecia spoje a hľa, odrazu sa sedlovka nezasúva ani pri oveľa nižšom momente utiahnutia. Keď niekomu neznalému poviem, že brzdové páčky mám dotiahnuté iba 1,5 - 2Nm tak sa na mňa pozerá ako na blázna. Navyše udávaný uťahovací moment je väčšinou maximálny moment na ktorý sa môže uťahovať.