Tak ja som nakoniec kúpil ten Merida e-Silex 400 aj s prídavnou batériou a po najazdení 2100 km napíšem menší report pre niekoho kto by zvažoval kúpu niečoho s týmto motorom. Asi týždeň po kúpe vydali Mahle nový firmware pre tento motor V Q1. 2024 ale tak meriďáci v BB mi ho v rámci záručného servisu nahrali zadarmo. Pri modeloch x20 sa to vraj dá nahrať cez aplikáciu My Smart Bike, ale pri tomto x35 je potrebný programátor. V lete predstavili Mahle ďalší nový model x30 a tam neviem ako to je.
Motor krúti 40 N/m a podáva výkon na základe rýchlosti otáčania
kazety - sú na nej magnety. Preto je najúčinnejší pri rýchlostiach 15 - 25 km/h. Keď na tom idem dlhé mierne stúpanie alebo po rovine v protivetre na 1. levely, tak to je vezenie takmer zadarmo ! Najťažšie cestné stúpania napr. : Kremnica - Skalka, Hodruša - Červená studňa, alebo Železná Breznica jazdím na 2. levely. Tam už sa
kazeta otáča pomalšie, výpomoc je menšia ale pre mňa je to s úsmevom na tvári

3.level nikdy nezapínam lebo to nepotrebujem a ten už príliš cucia batérie.
Preto si myslím že tento e -
gravel nie vhodný pre niekoho so slabou kondičkou, tam už je potom lepšie siahnuť po niečom so silnejším stredovým motorom. Ja ročne najazdím na fulle a crosse cca 4000 km takže pre mňa je jazda na ňom takmer zadarmo, 3. level vôbec nepoužívam.
Určite si k tomu treba kúpiť aj ten ich comp, lebo to prepínanie tlačítkom na ráme podľa tých farebných krúžkov je otravné a nepresné. Comp mi ukazuje stav obidvoch batérií v percentách, zaradený level v číslach plus všetky ostatné údaje jazdy. A tlačítkami na ňom sa to prepína jednoduchšie.
V septembri vydali Mahle ďalší nový FW V Q3. 2024 ale neplánujem si ho meniť lebo mne všetko funguje dobre aj na tomto starom.