Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
Všetko nechať na XTB, alebo rozdeliť medzi viacej brokerov?
Poistenie vkladu do 20000€ je poistenie nezainvestovanej hotovosti na investicnom ucte brokera.
A ešte s tým XTB. Je to všetko pekné, len či tu bude ten XTB aj o 20-30 rokov. Toť otázka.
Tiež tam mám nejaké ETF, ale som stále na vážkach.
U akej firmy/brokera mas istotu, ze tu bude o 20-30 rokov?
Keby sa prišlo ale na to, že zmutované kukurice zastaví len guľka zo žltého kovu, to by bol iný príbeh
A ešte s tým XTB. Je to všetko pekné, len či tu bude ten XTB aj o 20-30 rokov. Toť otázka.
to je v celku jedno, aktíva uživatelov su oddelene od majetku xtb. Po krachu sa iba presunu akcie/etf k inemu brokrovi. Jedine čo može byt problem su nezainvestovane prostriedky, preto tam je to poistenie na 20k
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Poistenie ako bolo spomenute je na nezainvestovany cash. Ale aj v pripade krachu brokera, kym by sa kupene stocks presunuli na iny ucet, bude to trvat. Ale na druhom/tretom mozete zatial pokojne obchodovat a stale disponovat 2/3 portfolia. Za mna kto do toho dava viac penazi, mal by mat urcite aj viac brokerov. Detto aj bankomatovych kariet. Lebo ta jedina nepojde prave vtedy, ked ju bude najviac treba.
https://electrek.co/2025/03/21/elon-tells-tesla-employees-not-to-sell-tsla-stocks-board-execs-are-dumping/
fakt niekto kto investuje netuší že účty investorov sú oddelené od účtov brokera? :O
Ale no , podľa mňa iba začína a taká rekacia ho môže odradiť. Keď som začínal vedel som ešte menej a btw o segregácii účtov som tiež nevedel na mojom začiatku. Až by sa z toho dal spísať vyčerpávajúci zoznam čo všetko ma ani nenapadlo sa donaučiť. A je dobre že sa opýtal aspoň už teraz vie.
Zlato sa používa v priemysle a IT sektore, najmä v elektronike (napr. vodiče, konektory), ale jeho podiel na celkovej spotrebe je relatívne malý (okolo 300 ton ročne). Väčší dopyt je v investičnej sfére (mince, tehly) a šperkárstve. " - grok
este ma napadlo porovnat inflaciu (rast zásoby) btc vs zlato
Zlato: 1–2 % ročne
Bitcoin: 0,84 % (2025), klesá a je presne predvídateľná, matematicky obmedzená. (aktuálne).
2028: ~0,41 %.,
2032: ~0,20 %.,
2036: ~0,10 %
2040: ~0,05 %.
plus btc sa tiež "spotrebováva" v podobe straty prístupových kľúčov.
Odhad stratených BTC: Prijmime konzervatívny odhad 3,7 milióna BTC (podľa Chainalysis) ako základ, hoci straty môžu rásť časom (napr. 0,1–0,2 milióna BTC ročne kvôli strate kľúčov, úmrtiam atď.).
Co sa dnes stalo, ze to tak zletelo? Nechce sa mi po tom patrat, ale ten prepad je dost silny.
EDIT: tak mi to nedalo. Vysli ekonomicke ukazovatele. Nalada na trhu je pesimisticka po zverejneni, ze zakaznicky sentiment je najnizsie od marca 2022 kvoli zvysujucej sa inflacii a 2/3 ludi ocakavaju zvysujucu sa nezamestnanost, co je najvyssia hodnota od roku 2009